14 Октомври, 2016 07:01 7 660 32

Проклятието на петрола! Русия остава без пари

  • петрол-
  • нефт-
  • русия-
  • бюджет-
  • икономика
Проклятието на петрола! Русия остава без пари - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Икономисти се шегуват, че богатите на петрол и газ страни са прокълнати. Те са изкушени да попълват публичните си финанси от приходите от износа на енергийни ресурси и не развиват конкурентна икономика, която да носи добавена стойност.

Когато цените на петрола се повишават това е добре, но когато тръгнат надолу, то ситуацията става сложно, защото властите трябва да провеждат болезнени реформи, за да намерят друг източник на растеж и да се откачат от „зависимостта на петролната игла“.

Русия успя да натрупа солидни резерви при скъпия петрол и газ, но последните години те бяха използвани, за да се намали отрицателното влияние на евтин нефт върху икономиката и социалната сфера. Това доведе до факта, че

Резервният фонд на страната може да бъде изчерпан още през 2017 г.

През юни Резервният фонд е намалял с 3,7% до 2,45 трлн. рубли. От началото на годината той е загубил почти 1,2 трлн. рубли.

Аналогична е ситуацията и с Фонда за национално благосъстояние (ФНБ). За юни той също е намалял с 3% до 4,67 трлн. рубли. От началото на годината той е загубил 0,5 трлн. рубли.

Експертите посочват, че ако петролът се задържи в границата от $40 - $50 за барел, то правителството на премиера Дмитрий Медведев ще изпита сериозни трудности.

След изчерпването на парите от Резервния фонд, властите ще бъдат принудени да прибегнат до Фонда за националното благосъстояние, който ще стигне до 2019 г.

Все пак Русия се намира в златната среда по това как се справя евтиния петрол. Страната извършва болезнена, но контролируема и прогнозируема реформа на икономиката, отбелязват от руското министерство на финансите. Оттам отбелязват, че те следят с интерес опита на Норвегия, Чили и Австралия, които са използвали ресурсите си, за да изградят конкурентна и работеща икономика.

На другия полюс са Венецуела, Алжир, Ангола и Нигерия,

които са изпаднали в тежка икономическа криза.

Руското министерство на финансите очаква в периода 2017-2019 инфлация от 4%. Средната цена на руския сорт Уралс ще се движи около $40 за барел.

Това ще позволи да се задържи курсът на долара в рамките на 67 – 71 рубли.

През миналата година БВП на Русия се е свил с 3,8 %, а за тази година Световната банка очаква нов спад от около 1,9 на сто.

Проблемите са много.

На първо място - цената на петрола, чиято стойност намаля двойно през последните две години и доведе до сериозно свиване на приходите от продажбите на петрол. "При тези ниски цени на петрола и на природния газ е изключително трудно да се финансира държавният бюджет", казва пред Дойче веле експертът за Русия от Германското дружество за външна политика Щефан Майстер.

Допълнителен натиск върху руската икономика упражняват санкциите, въведени след анексията на Крим.

Към всичко това се прибавят и сериозни структурни проблеми. Няколко големи енергийни концерна господстват в икономиката, като неизменно следват наставленията на Кремъл.

Според изчисления на Световната банка, през 2016 година

броят на бедните руснаци ще надхвърли 20 милиона души - при население от 140 милиона.

Това е най-високото ниво на бедност от девет години насам. Официално инфлацията в Русия е 12,9 %.

Ако цената на петрола не се покачи, Русия ще издържи още най-много 2-3 години, прогнозира Щефан Майстер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    2 0 Отговор
    Да погледнем първо в нашата кошница .В БГ сме 6 милиона бедни.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Истината в момента ,тези натрупани в по -благоприятните години фондове, от тях се черпят средства за новото изграждане на Крим. Мостове ,пътища , електрификация,заплати,пенсии,здравеопазване,раждаемост. Целта на Путин е живота на полуострова ,да контрастира рязко,като стандарт на живот, на разсипаната Украйна. И в един момент бедните украинци,не тези с полско самосъзнание,гледайки живота в Крим, да поискат да се върнат към Русия. Знам за 40 човека украинци ,дошли да работят на хотелиер ,за он-пара ,дето и български ром няма да се хване.Руснаците имат фондове-това са си техни спестени пари,а други имат заеми, и си ги увеличават непрекъснато.

    Коментиран от #7

  • 3 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Все страшни сценарии се рисуват за Русия хахахахахах тва е като да съм в склад за храни и да ме плашат че ако нямам евро ще умра от глад..да му мисли саш и островчето дето му е солт...к
  • 4 doktora

    0 1 Отговор
    тази статия е пълна глупост. руската държава се развива умерено добре. Бъх там през лятото, направи се смаях, хората са добтодушни
  • 5 Зорко

    1 0 Отговор
    Тези немски експерти да погледнат първо в задния двор на ЕС. България,Румъния, Унгария, че дори и други в това число западни страни като Гърция, Испания и Португалия какви са заплатите, границата на бедност и равнището на безработицата и тогава да коментират другите. Колко пенсионери у нас получват до 300 лв? Колко са бедните работещи за по 500 лв и по- малко? Дефлацията е на лице което говори че населението не харчи. Да си пишат глупостите, кризата е на лице и ние сме пак на губившата страна....
  • 6 Трол

    0 0 Отговор
    Русия има 388млрд. долара резерв. Вярно бил е и по-висок! Външния дълг и е 20% от БВП. Златните и резерви са втори след тези на Китай. Но, Деса, коня и Киро казаха-Русия ще фалира! Сигурно България ще цъфне с такива индивиди, като тях.

    Коментиран от #9

  • 7 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    За парите си прав, но за Крим не мисля че такава му е идеята на Путин - за къв чеп му е скъсаната Украйна, сега тя е грижа на САЩ и ЕС и те имат голям принос да стигне до това положение.
  • 8 112

    0 0 Отговор
    Тази песен от много време се пее ама до сега не виждам да са закъсали руснаците. Така че моля не ни пробутвайте глупости.
  • 9 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    и сега реши да лъжеш кроки ,дето не е прочел ни една книга :)!двамцата сте си лика прилика.златния резерв на русия не е втори след китаиския .златен резерв на руски в викито:https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8

    Коментиран от #11, #13

  • 10 00002

    0 0 Отговор
    малко им е по остаряла информацията-към днешна дата инфлацията в Русия намаля с 4,5 пъти и стигна ниво до 4,2 % на годинашна база.Иканомиката така или иначе излезе от рецесия и ще отчете 0,5 % ръст пре 4-тото тримесечие 1,5 -2 % през следващата година.Валутно- златните резерви нараснаха с още 15 % през последната година на санкции а външните дългове/корпоративнии дължавен/намаляха с още 20% .Данните са на Аг.Блубмърг /амеириканска аналитична агенция//.Така че ще чакаме още да свършат прарите и Русия да фалира.В медиите тя фалира всеки ден.

    Коментиран от #17

  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Нещо се опитваш да тролиш ли?

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    А, козяшките е прав за позициите на златните резерви, Русия е пета. Става въпрос за най-бързо нарастващи златни резерви, като Китай и Русия си "менкат" първото и второто място непрекъснато. МВФ също има зл. резерви и са втори след американските. Скъпа Десо-Стояне, мило То, извинявам се, че съм се изтропал, т.е. изтролил повече от теб!
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Десиии, прочете ли статията? Асимилира ли какви изводи се правят?

    А сега пазсъждавай трезво. Тази статия е писана когато цените на петрола падаха и е имала нещо вярно през това време.

    Сега е време да се поогледаш наоколо и да се опиташ да осъзнаеш че цените на петрола се покачват. Такаааа, и какво става с изводите от статията? Следва че както цените на петрола са се обърнали така трябва и е редно та дори и логично и изводите да се обърнат на опаки.

    При обезценяване на петрола Русия остава без пари, макар и силно казано защото само 16% от парите на Русия са от пари. Другите са от други стоки като ракетни двигатели например.

    При поскъпване на петрола Русия се пълни с пари и богатее та чак няма да им дреме от краварски санкции. И точно това се случва в действителност.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Опс, грешка. 16% от парите на Русия са от петрол.
  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    я виж дали троля .твоя събеседник е писал .
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    полов тези речи си ги запази за кроки ,като се съберете в оперативния щаб и подготвите тактиката за следващия ден.значи от една страна парите на русия не идвали от петрола ,а от ракетните двигатели :))))))))))))))),а от друга като паднал петрола им било зле и имали проблеми упоменати в статията!страхотна история ще му хареса,но е нелогична и невярна!
  • 17 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "00002":

    понеже трола смени удобно ника ще продължа да му разобличавам лъжите.руската икономика не е излязла от рецесия на годишна база.демек тази година руската икономика ще продължи да се свива ,според всички дето я наблюдават включително и руските макроикономисти.една статиика за руския дълг.отново разобличава трола и внушенията му.дълга на русия намаля щото трябва да плаща по него и парите ги взема от сухите спестени пари които правят икономиката на русия реално празна.тва са го описали самите руснаци.за тези дето не знаят руски мога да превеждам.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8

    Коментиран от #18

  • 18 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Алооо, изрещялото, не ми вменявай други никове! Ти кажи кога ще фалира Русия, за да седнем пред телевизора с питие в ръка и да следим събитието? Ти ако си събрала центчета, да нахраниш трите чаавета със супичка.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Трол":

    ами тя реално си е фалирала бе.прочети тва дето са писали руснаците за руската икономика .пуснал съм ти линк.парите от валутните постъпления не могат да задоволят разходите за обслужване на дълга.тва пишат руските експерти .та сядаи пред телевизора и пускаи програма время .за супите и джакузито също може да попишеш,но не се пробваи по същество.руския резерв бил втори след китаиския само дето е 5-6 пъти по малък от американския без на американците да им е зор.само смях може да предизвикваш ,нищо друго.

    Коментиран от #20

  • 20 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Десииии, де си? Пак си изостанало и позакъсняло с информирането.

    Ето ти малко новини за "реално фалиралата" Русия :

    http://bepnews.com/fitch-prognoza-za-rusiq/

    Вземи покани и киро та да четете и двамата и да се изкефите.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    https://news.bg/int-economics/fich-s-optimistichna-prognoza-za-kreditniya-reyting-na-rusiya.html
    по-добре вие с трола четете.само фич изказва такова мнение от кредитните агенции другите такива го смятат за спекулативно,но ако приемем че фич са прави значи трябва да приемем резултатите дето те обявяват за тази година на руснаците.ти тези резултати приемаш ли ги ,а полов?задавам ти този въпрос за да ни приключи дискусията ,след него или ще изчезнеш или ще почнеш за ланшния сняг.позната картинка.

    Коментиран от #22

  • 22 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Международната рейтингова агенция "Фич" подобри прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от "негативна" до "стабилна", съобщават руски медии.

    Аргументът на "Фич" е "последователната и надежда политика, позволила на Русия да реагира на рязкото поевтиняване на цените на петрола".

    Отчита се гъвкавият валутен курс и подкрепата за финансовия сектор от страна руското правителство.

    "Фич" единствена от трите водещи рейтингови агенции запазва кредитния рейтинг на Русия на инвестиционно ниво. "Муудис" и Standard & Poor's го класифицират като спекулативен, въпреки че миналия месец Standard & Poor's все пак подобри прогнозата си от "негативна" на "стабилна".
    Ти това ли цитираш? И какво искаш да кажеш? Я виж последното изречение, а? И другата агенция повишила е подобрила прогнозата!!! Четеш лииии! И какво се оказва, че от три агенции, две са повишили рейтинга на Русия! Абе, козяшки трол заспал, ти имаш ли връзка между главния мозък и централната нервна система? Ти четеш ли това, което ни предоставяш за доказателство, колко нещастна е Русия? Наистина много си зле!
  • 23 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    другата е повишила ,но с условие че става въпрос за спекулативен процес ,а не за обективен такъв,демек игра с макропоказателите.освен това фич казва че през тази година русия е била в рецесия с огромен дефицит ,което не кореспондира с твърдението ти за натрупване и с това за излизане от рецесията.дали ще се случи русия да излезе на плюс другата година е рано дори и за тези агенции.сега обаче русия я чакат нови около 100 млрд. плащания и както се вижда отново ще ги погасява от фонда ,но това допълнително ще я затрудни.очаква се в близките 2-3 години да плаща около 200 млрд. по кредити и дялове на външи съдружници,а вече касичката е празна.единственото и спасение е да се качи скоропостижно цената на петрола или да се рефинансира ,но няма кои да и даде пари:).дори другарите от справедливия китаи не щат да купуват руски ценни книжа ,а предпочитат капиталистическите такива.та ако русия не успее да разсрочи дълговете си реално е заминала,което обаче няма да стане ,щото нито на сащ нито на европа и трябва фалирала русия.ще я разсрочат и ще я финансират ако иде много на зор,но руснаците ще стягат коланите в близките години яко.

    Коментиран от #24

  • 24 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Наистина ли си толкова необразован? Убеден комунист ли си че се обявяваш против спекулативните процеси? Трябва да ти се обяснява дълго май че цялата хамериканска борсова дейност се основава на спекулативни процеси. Или признаваш че Русия ги бие на собствената им територия. Или не съзнаваш какви ги ръсиш.

    А относно заглавието на статията излиза че Русия може да свърши резервният си фонд и да стане като хамерика например само с дългове. Че бедно ми деси ако това е зле то трябва сащ да са отдавна зле и фалирали.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    ха,ха,ха....ха,ха,ха явно групата ти няма кво да отговори и реши ти като максимално изтрещял да завършиш дискусията.кво общо има поста ти със спора не разбрах?спекулативните процеси не са обективните такива ,но съществуват в икономиката особено в плановата и особено в доминираната от държавата.та тва са казали двете агенции да,русия се стабилизира но според нас това е спекулативно,а не реално .иначе е добре да ме правиш комунист,тва показва колко много съм те изнервил :),като знам колко много и с какво умиление се сещаш за комунизма и комунистите и комсомолците.как на онези събрания си разобличавал и т.н. ехххх спомени,а полов и ето новата смяна демек ето ме и мен новия комунист.смях!

    Коментиран от #27

  • 27 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Ти май наистина сам си правиш смешките и сам се смееш. Това е нормално но само за такива като теб. Че и на партийни събрания ма изпрати. Въх въх въх. Това че казвам истината че сега сме в пъти по зле от преди изобщо не значи че ще регенерирам социализма.

    Трябва само да се отървем от такива постсоциалистически анти комунисти като твоя милост и България да тръгне на пред. Едно време се надявахте на помощи от съветския съюз, сега се надявате на субсидии от ЕС и разни фондации. И за да се представите пред новите си господари рушите всичко Българско и Родно.

    То какво ли може да се очаква от единственото сипатизиращо на онова нещо от президенството. Кажи бе деси кажи за кумира ти от Дондуков 1. Добре че му остава малко и не посмя да се кандидатира отново. Магарето щеше да спечели срещу него.

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай хой":

    ако имаш нещо по темата опонираи,не ми се четат емоционалните ти волеизлеяния показващи пълното ти безсилие :)!

    Коментиран от #29

  • 29 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    E, то и ние бихме искали като те питаме нещо да отговориш по темата, а не да гьонсуратстваш, но уви. Освен празни приказки и голи обвинения че Путин е виновен за всичко, което не ти харесва в международен план, а комунизма е виновен за всичко, което не ти харесва в личен план, друго от теб не сме чули!

    Коментиран от #30

  • 30 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "кроко":

    мамин я ми отговори в кои страни в европа е по евтин бензина от българия и дето заплюваш в лицето?чакам чакам ,но отговор няма?австрия гледам беше спрегнал цена на бензина в австрия да видим:https://fuelo.net/world/country/5
    ауууу пак грешка.и сега кво правим извиняваме ли се а?или плюем ?аз глупи съм конкретен не като теб и половия ,като ви хване човек в лъжа и се почва ама комунизма ама тва ама онова.твърдя нещо ти казваш че лъжа и се проверява.оказва се че съм прав и трябва да се извиниш,а вас ви хващам по 100 лъжи на ден и като мишки след някои пост отново с дежурните лъжи!та чакам извинение с големи букви!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Дескин разликата в цената е пренебрежимо малка. Трябва да отчетеш че в Австрия винетките са задължителни само за магистралите. И като си толкова отворена що не изчислиш с една минимална заплата колко литра ще си купиш в Австрия и в България. Нали си падаш по соцЯлните дейности. Все пак ако заплатите в България станат равни на Швейцарските няма да ни пука че и бензина да стане скъп като швейцарския. Кат ще е комунизъм да е комунизъм.
  • 32 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Ами отговорих ти бе трол кьорав - прочети темата в раздел бизнес. Дал съм ти линк към сайта на евроста, не разни измислени твои сайтчета, официални данни за миналата година, а не нещо от тая дето още не е всършила, за цени нанбензин 95, 98, газ и дизел. Отвори линка и гледай - има няколко стран в които не само някои горива са по-евтини от колкото в България, ами и са с многократно по-висок стандарт, като Австрия например.

    И ти казах че за гьонсуратлък няма извинения! Ама комунизма, ама материала, ама това, ама онова са твои приказки. Айде с лъжите марш в тоалетната да си смениш памперса, за който питаше миналия ден!