Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 12:16 8 942 13

Готвят ли се руснаците за война?

  • русия-
  • сащ-
  • война

В Русия се провеждат дейности, които ни карат да мислим сякаш страната се готви за война, пише "Вашингтон пост"

Готвят ли се руснаците за война? - 1
снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обсъждане на бункери и продоволствие, преместване на ракети, политици, които правят страшни предупреждения... Това предвестник на руско-американски конфликт ли е, пита в. „Вашингтон пост“? В Русия, пише вестникът, се провеждат дейности, които ни карат да мислим сякаш страната действително се готви за война.

Московското бюро на „Вашингтон пост“ се опита да подреди признаците, за да анализира доколко голяма е вероятността Русия да се готви за война.

В един от районите на Москва се появи плакат, чийто автор моли гражданите да дадат 500 рубли (около 8 долара) за строителството на ново бомбоубежище заради „очаквана ядрена агресия от страна на неприятелски страни (САЩ и техните сателити)“. Признак за война? Определено не, твърди „Вашингтон пост“. Това се оказа фалшификат, вероятно направен, за да се вземат пари от пенсионерите.

Губернаторът на Санкт Петербург одобри план за осигуряването на допълнителни 300 грама хляб в продължение на 20 дни за всеки от 5-те милиона жители на града. Признак за война? Не. Това е рекламен трик. Руските коментатори бързо си спомниха за спомените след Втората световна война, когато немската армия държеше в обсада града в продължение на 900 дни.

Ултранационалистът Владимир Жириновски предупреди: ако Америка избере за президент Хилари Клинтън „това ще означава война“. Признак за война? Не. Жириновски, който се закле да анексира Аляска, да сравни със земята Полша и балтийските страни, и да пороби Грузия, се стреми да създава гръмки заглавия. Неговата смехотворна „Либерално-демократическа партия“ има само 39 от 450 места в руския парламент и той винаги гласува според указанията на Кремъл. Той е поклонник на Доналд Тръмп, но е далеч от ядреното копче.

Правителството на Русия одобри поправка в закона, която позволява да се увеличи състава на армията с подписването на шестмесечни платени договори със запасняци или ветерани. Признак за война? Не.

Русия премести ракети с ядрени бойни глави в Калининград, район, който граничи с балтийските страни. Признак за война? В действителност, не. Тази новина предизвика опасения в някои коментатори. Генерал-майор Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната, каза, че една от ракетите умишлено е била изложена за виждане от шпионски сателит на САЩ и че разгръщането е било част от редовно учение. Външният министър на Литва, която граничи с Калининград, определи този ход тактика за преговори, макар и много неприятна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббб

    0 1 Отговор
    те от 1945 г. само това правят, другите също.
  • 2 Диди

    2 1 Отговор
    Дано разума надделее за да няма война.
  • 3 За Фашизма има само едно средство

    2 0 Отговор
    СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА РУСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ! СЛАВА СССР ! Боклука трябва да се гори ! И у нас също ! Първо Русия да си свърши работата в Сирия и Украина и после у нас. РАБОТАЙТЕ БРАТЦИ ! Потом вместе поработам и у нас!

    Коментиран от #8

  • 4 кроко

    1 0 Отговор
    И ся как да разбираме статията - поредната руска агресия, този път към собственото им население ли? Искат да ги наплашат и фанатизират, така ли? Ауу, колко са лоши, а на запад такива работи хич не правят! Там има всобода на словото, никога не си трепят нудобните президенти, не мачкат неудобните журналисти и медии и въобще не облъчват хората си опасността от руска заплаха! А парите, дето пукат за въоръжаване са много прозрачно изхарчени и най-вече напълно по предназначение, за друго няма какво да се харчи и политиката на икономии е само руска журналистичека агресия!
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    Отново прстотии под формата на нпо лозунги. Квот направи дядо все е лошо.

    Не е ли правилният извод че Русия се готви за отбрана при нападение. Това е правилният извод при подготовка на населението за отбрана.
  • 6 Гаспадин Ганя

    1 0 Отговор
    Таварищи , спокойно брацъй. Мъй не хатим война ,ниет танкове ниет самолетъй . Мъй толка ждиом руский туристъй .обикаляйте света без оръжие ,ако обичате . И как така ,не се свършиха тез ваши бомби бре ? Денонощно ги пускате ,къдели не . Предлагаю вам мир бре , от нас шопска салата ,от вас водчица . Ха ся живили ,на здаровиу таварищ ,,, .
  • 7 tost

    2 0 Отговор
    „Ако искаш мир,готви се за война“
  • 8 Апата

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "За Фашизма има само едно средство":

    На гол г.з - чифте пищови. Ако много ти харесва, айде чупката към Рашка. Чукотка Магадан... Там ще ти постелят
  • 9 Диди

    1 0 Отговор
    И НАТО казва така,,ние изпращаме войските си по европийската граница,за да се отбраняваме ако бъдем нападнати,,.

    Коментиран от #10

  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Аз много отдавна питам, та сега и теб ще попитам: кой ще ни пази от нашите пазители? Щото е много тънка границата между окупация и военен съюз с мижитурки като нас!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    0 0 Отговор
    ХА,САЩ обсадили границите на Русия,тя се готвела за война?!?Ще се готви я тя веднъж сърба попарата на Германия,но сега който и посегне ще му отсече ръката с която е посегнал или ще му счупи главата.