Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 18:38 3 392 0

Този народ няма угодия

  • народ-
  • няма угодия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато родните културтрегери скубеха брадите си в спора на годината, заслужава ли Боб Дилън Нобелова награда за литература, писател ли е или просто текстописец/?!/ българин отново покори миланската „Ла Скала“. След Надя Ковачева, Борис Христов, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Райна Кабаиванска, храмът на световната опера отново се оказа в краката ни. Този път в буквалния смисъл. 50-годишният Мартин Адвински се качи на покрива на сградата, за да протестира срещу референдума за промени в конституцията на Италия. И аха да се изпълним с национална гордост, взеха, че го прибраха в психиатрия. Тук с триста зора стигаме до някой и друг референдум, а там протестираме, че ги има. 

Наскоро отбелязахме международният ден на статистиката. Това ни дава повод да припомним, че у нас 164 населени места съществуват само на хартия  -  нямат нито един жител. На пръв поглед информацията навява тъга и тревога, но го има и положителният аспект. В тези села престъпността и най-вече семейното насилие, са сведени почти до нулата. Цари позабравено спокойствие, няма ги тридневните ромски сватби, свадите за имоти, нощните престрелки и пиленето на гуми.

Чествахме и международният ден за борба с трафика на хора. Всеки уважаващ себе си автобусен шофьор, който системно превозва пътници като основна дейност по трудов договор, най-малкото би се обидил, че професията му е инкриминирана. Но, това е положението. Дай ни да честваме нещо. Догодина предстои да отбележим и празника на кооперациите. Кой не е чувал за наркооп?! Внушенията, че учредители на първия наркооп били наркомани, целят единствено да внесат смут в редиците на член-кооператорите. Да ги разколебаят. Но не са познали.

Няма да е справедливо, ако отсечем, че у нас царува хаосът. Това далеч не е така и аргументи надничат зад всеки ъгъл. Да вземем детските градини. Явно им се спуска централизирано меню и стриктно спазват общ рецептурник. Как да си обясним иначе, че в цялата страна лелките изглеждат по един и същ начин?!

Навремето в един вестник имаше рубрика „Да бъдем хора за пет минути“. Редакторите бяха усетили, че губим човешки облик, неподготвени за това, което ни връхлетя след бай Тошо и пускаха по едно стихотворение, което да ни напомня, че сме човеци. А най-човешо е да проявиш слабост. Фолк певица без паник-атаки вече е като хот без дог. Като миш без маш. Като кус без кус. Надзъртайки във ВИП Брадъра научаваме за съществуването на т.нар. пасивна агресия - както всеки разбира понятието. Много мъка има на този грешен свят, поне на някои им плащат за неудобството.

Логиката сочи, че най-подходяща за българския мъж е жена, родом от черноморското крайбрежие. Там търпимостта и разбирането към дългото отсъствие на съпруга-моряк от семейното гнездо се предават генетично по женска линия. Очакването на завръщането отдавна е превърнато в ритуал, в пищна церемония. Спокойно можете да запиете за няколко дни с приятели далеч от дома. Жените от крайбрежието са свикнали да чакат с месеци. Единственото условие е да се върнете с повече пари, с отколкото сте тръгнали. Ако не ви устройва, завъртайте колелото на късмета. Зимата чука на вратата, навън вият бензинови резачки, тук-там проблясват брадви. Безплътната горска мафия е влязла в своя ритъм „ден година храни“. Въпрос на време е някой клетник да пропищи, че са отсекли и родословното му дърво.

Човек вече не знае, да се радва ли или да се притеснява, когато му се размине някой сакатлък. Виновни за взривовете в оръжейната фабрика в Горни Лом се оказаха единствените оцелели. Пръстовата идентификация за прием в болниците, въведена от министър Москов, ще бъде оправдана само, ако доведе до масови арести на лица, издирвани за тежки престъпления и потърсили болнична помощ.

Крайните вегани наскоро напомниха за себе си. Настояха незабавно да се сложи край на отглеждането на животни за месо. Представяте ли си милиони бройлери, прасета, телета, зайци и пр. апетитни хайванчета да бъдат пуснати на свобода и да всяват смут по улиците. Това ли е България, за която мечтаехме.
Производителите на дини се похвалиха с добра реколта. Наблюдателни граждани споделиха, че в бостаните на северозападна България се появили восъчни фигури на Ценко Чоков в естествен ръст. Успешната практика ще бъде продължена. Производителят им обеща нови артикули на пазара - в агроаптеките ще бъдат пуснати за свободна продажба фигури на Крали Марко, Филип Тотю, Бойко Борисов и братя Пулеви /за двоен ефект/.

В Турция изхвърлили 13 000 полицаи от работа. Защо да не ги вземем при нас - в повечето села не стъпва полицейска кубинка с месеци. А за заплатите ще направим като при преотстъпените футболисти - двете страни си я поделят. Все ми се струва, че турските полицаи по-бързо ще вземат страха на айдуците.

Напоследък слушаме и досадните вопли на безочливи хора, които се жалват, че дължат кредити, без да са кандидатствали за тях. Не стига, че добри люде са им спестили досадната процедура, ами и мрънкат. Няма угодия този народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА