29 Октомври, 2016 04:46 2 241 10

България чака енергийна независимост от Черно море

  • българия-
  • иван хиновски-
  • нефт

Според Иван Хиновски тепърва трябва да се установят количествата в находището в "Хан Аспарух"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Във всички предварителни данни и информации имаше индикативни данни, че може да се открие газ или петрол. Важни са количествата, защото, ако те са малки, не си струва да се правят инженерни съоръжения за пренос. Ако се установят големи залежи, ще има важни условия за развитие на енергийната независимост на България. Ще има отражение и върху средния стандарт на българина. Ще паднат цени на стоки, които се произвеждат с газ.“ Това заяви пред Факти.бг енергийният експерт Иван Хиновски, който коментира новината, че „Тотал“ са открили находище на нефт в блок „Хан Аспрух“ в Черно море.

Как ще коментирате новината за откритото находище на петрол в Черно море?

Това се очакваше. Във всички предварителни данни и информации имаше индикативни данни, че може да се открие газ или петрол

Важното е, че има идентификации, че има наличен петрол. Тепърва ще се определят количества и дебити. Доколко те ще бъдат търговски? Важни са количествата, защото, ако те са малки, не си струва да се правят инженерни съоръжения за пренос. Тръбопроводи и така нататък. Това като първа новина обаче е положително.

До какво може да доведе евентуално установяване на големи залежи за България?

Изключително важни условия за развитие на енергийната независимост на България. Тоест България става енергийно независима. Първите резултати от това, ако се получат данни за газ, ще са, че ще видите как ще паднат цените на доставките от Русия. Те ще паднат драстично.

Всичко е много рано и зависи от количеството. Навремето се откри газ в Галата и си помислихме, че ставаме шейхове. Оказа се, че той свърши много бързо. Тепърва ще се правят анализи.


Какъв период от време ще отнемат анализите на находището?

Минимум година или две. Най-важното за България е, че при добри новини, страната ни ще търси енергийна независимост. Ще има отражение и върху средния стандарт на българина. Ще паднат цени на стоки, които се произвеждат с газ. Говоря за пекарни, малки и средни фирми, които работят с газ.


Кой ще управлява находището? Компанията „Тотал“ или България?

Най-вероятно от „Тотал“, тъй като те имат концесия за проучване. Почти сигурно е, че ще може да се вземе процент и за добив. България ще получава концесионни такси и ще купува на цената, на която се изчисли добива. Разходите за добива ще определят цена, която ние ще плащаме. Освен това ще получаваме и концесионни такси.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Walker

    0 0 Отговор
    Едно си баба знае,едно си баба бае...те му казват.че са открили петрол,той си говори какво щяло да стане с газа...

    Коментиран от #7

  • 2 рес еоод

    0 0 Отговор
    народа български нищо хубаво няма да усети, справка-мариците,златото,вик и още мноооого други далавери....
  • 3 Бай Тен

    0 0 Отговор
    В България за съжаление няма отговорни хора които искат енергонезависимост, иначе отдавна да сме такива. Начини и методи има, желание от страна на правителство няма. Факт
  • 4 концесионни такси

    0 0 Отговор
    То се знае какво ще стане! Я вижте находището на злато отдадено на Дънди прешъс от което България взимаШЕ 1% от добитото злато, а сега договорът е за 0,78% (от април тази година) ! Какво си мислите ще е различно при нефтено находище??? Идва американския посланик и казва на кого да се отдаде на концесия и толкоз - България няма да види пари от своите богатства, защото това е картелна държава без общество и воля за промяна! Договорът с фирмите които сондират за нефт е - при евентуално находище то да е приоритетно тяхно и е много вероятно да има увеличение на горивата, след като го разработят... Оправданието на политиците е: "Ние нямаме опит и ресурс с който да разработваме златни и нефтени находища" обаче никой не наема фирма да направи това, а направо се продава 90% от бъдещото находище, чрез отдаване на концесия, защото политиците действат чрез лобита, а там работата е - давай милионите по-бързо, че иначе утре могат да ме хванат! Не само са продажници - те вече ни продадоха и смъкват 9-та кожа! Находището е собственост на българската държава, но ние никога няма да научим условията при които е отдадено. Има забрана да се пише за златното ни находище, защото не е удобно на никой политик да си издава хранилката.
  • 5 Хапвайте тиквени семки

    0 0 Отговор
    Газът е съпътстващ продукт при добива на нефт. Въпросът е другаде - колко ще е концесията, какви са количествата, на каква цена ще се добива и т.н. За газа също не е ясно колко ще е, което прави предварителните коментари абсурдни. Как ще говориш за поевтиняване, когато още нямаш представа колко кубични метра газ има в блока "Хан Аспарух"?

    А националната ни политика е направо трагична! Привличаме инвеститори като се рекламираме с думи, като "евтини", "нископлатени", "врата към ЕС". Ако сте забелязали, всяка държава от Средна Азия се рекламира точно като нас - "уникален мост между Изтока и Запада". Как ще привлечеш солидни инвестиции, щом ни показваш като евтини и нископлатени? Нали това означава незаслужаващ внимание пазар? Привличането става по по-различен начин - предимства за инвеститора, но предимства само за високотехнологични производства, освобождаване от данъци за 5-10 години, ако инвестират в нашите по-бедни региони, освобождаване от данъци за 5-10 годишен период ако дружеството е съвместно с българско предприятие, данъчни облекчения за фирми, които ще наемат голям брой безработни и т.н. Ние виждаме как пред очите ни печалбите от производствата у нас изтичат в чужбина година след година, а спокойно можем да поставим прегради пред това изтичане - например, една 35% ставка за трансфер на парите на предприятията в чужбина.
  • 6 Ник

    0 0 Отговор
    Ще сме енергийно независими колкото с Американските ТЕЦ-ве.
    Това тук си е чиста ГЕРБаджиска, предизборна пропаганда
  • 7 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Walker":

    от такива подложки като теб сме на тоя хал! Ами Дончев откри петрол , а Иван Иванов/Костов газ.Запаси за "Добива"ще има чак до след изборите. Нещо да не ти е ясно ,Walker? Толкова ли си прост , или просто си платен!!!
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    Както го описа,така е.Можем да поставим прцентна ставка за парите превеждани извън държавата,но Кой ще направи това.Много държави които имат ресурси,са ,,обирани,,по този начин.А тоя политик ни лъже,че цената на газта ще падне и т.н.Как да имаме развитие като ,,големите обират,,държавата ни,ощетяват народа ни.
  • 9 Андро

    0 0 Отговор
    А аз някак си не виждам къде е енергийната независимост. Френска фирма ще усвоява нефта и ще ни продава някаква част от него, на някаква (вероятно не до там народна) цена, при това няма да ни го продава на нас, а на монополиста Лукойл, който както през последните 15 години, ще ни продава най-скъпите горива с най-лошото качество в региона. Ама нали е монополист, няма лошо, народеца ще си трае, щото ние мнооого обичаме всички дето са по-големи тарикати от нас.
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор
    Миличките ми непеончета как ви лъжат.

    При проучване на дадено находище целта и резултата са именно вида на залежите и тяхното КОЛИЧЕСТВО.

    Ако някой ви каже че е открил нещо а някога щял да разбере КОЛИЧЕСТВАТА то той ви ЛЪЖЕ.

    А ако прави изявления точно седмица преди избори той ви взема за БАЛЪЦИ.

    Няма такова животно проучване без да се определят количества на залежите.

    Навсякъде има нефтени залежи но количествата са микроскопични. За да се стигне до добив количествата трябва да са икономически достатъчни за да покрият проучванията, добива и да донесат печалба.

    Всички други празни приказки без да се уточнят поне прогнозни количества са политически бръщолевяния пред простолюдието.