Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 14:08 7 329 17

Бойко го измисли...

  • бойко-
  • го измисли-
  • бойко борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като на няколко пъти се зарече, че при загуба на президентските избори ще подаде оставката на правителството, премиерът гарантира стабилността на държавата, като се отказа от тази идея. В началото на кампанията, когато социологическите проучвания даваха сериозна преднита на Цецка Цачева, премиерът подаваше оставката на кабинета ту след втория, ту още след първия тур, че дори същата вечер. Незабавно и безусловно.

Дните минаваха, а всяко следващо проучване на агенциите топеше преднината на шефката на парламента. За тези, които се чудеха, дали Борисов ще удържи обещанието си при загуба, лампичката светна, когато премиерът се закани с ревизия на приватизацията през последния четвърт век. Такава би била осъществима единствено в рамките на научната фантастика, ако не разполагаш с властта. Друг е въпросът, дали Борисов наистина би прибегнал до такъв ход. Или всичко бе тривиално предупреждение към партиите-съперници на изборите, управлявали през годините, да не го дразнят прекомерно. Защото на всички е ясно, че невинни няма и от замесените в раздържавяването през годините, никой не е излязъл чист и неопетнен, като момина сълза.

Тези, които още не бяха разбрали, че Борисов няма намерение да тръгва на предсрочни избори при изборно фиаско, накрая го научиха директно от него. Той отсече от телевизионни екран, че няма да подава оставка, ако Цачева изгуби балотажа, защото истинското съревнование на партиите било на първия тур. Тогава щяло да стане ясно, кой колко поддръжници има.

„За съжаление срещу мене няма реален опонент от страна на левицата. С БСП няма как да се премерим. ДПС има – Орешарски, патриотите имат...“, заяви премиерът. Да оставим класиката „срещу мене“. Борисов ясно обясни на нацията, че евентуална загуба, а тя, според последните проучвания на общественото мнение,  може да бъде нанесена най-вече от Румен Радев, нямало да се брои за победа на БСП, защото те нямали кандидат. Следователно поражението няма и да е загуба като загуба. Затова и няма смисъл да се подава оставка. Всеизвестно е, че премиерът ненавижда загубите и бие дузпи, докато вкара, така че едва ли има море от изненадани.

Седмица преди първия тур бе оповестено изследване на „Маркет линкс“, поръчано от бТВ. То показа, че преднината на Цачева вече е малко над 1%, но на първия тур. За балотаж между нея и Радев данните показват над 5% преднина за генерала. Нещо повече. При втори тур между Цачева и коалиционния партньор Красимир Каракачанов положението никак не е по-различно – данните сочат победа за воеводата с 4,5% аванс.

И ако доскоро срамежливо и дори с раздразнение водещите политически сили говореха за евентуални договорки с останалите под чертата за подкрепа на балотажа, то вече времето ги притиска и едва ли ще са толкова предпазливи. Доста смешно и незряло изглежда подобно поведение – сякаш е престъпление да търсиш или да ти предлагат подкрепа парламентарно представени пратии, а не нормален политически ход и взаимодействие. Както от ГЕРБ отблъснаха ръката на Местан, който им достави непоисканото добро с подкрепата на ДОСТ, така и Нинова категоричо отричаше за разговори с ДПС.

Вече няма за кога. Ако има дисциплиниран електорат, на който да може да се разчита, това са партиите, свързани с вота на българските турци. Стига лидерите им да определят посоката и да натиснат копчето. Виж, с избирателите на останалите политически сили, които проучванията поставят извън балотажа, това е далеч по-сложно. Без значение кой с кого е партньор и кой лидер за какво би призовал.  И ако за първия тур референдумът и задължителното гласуване неминуемо ще се окажат притегателна сила и ще осигурят по-висока активност, то разочарованите от отпадането на кандидата им като нищо могат да идат за гъби. Тях партийна дисциплина не ги лови. А към определената дата за балотажа още могат да се намерят манатарки и пачи крак. Отметнали са те на първия тур, не те грози санкция. Излизаш на чист въздух, а вечерта се настаняваш удобно за изборното студио.

„Девети септември ми купи палтенце…“, рецитираха някога чавдарчетата. А какъв дължавен глава ще ни донесе 6 /13/ ноември – майка на нацията, генерал, воевода – или пък ще се случи чудото от 2001 г., когато социолозите станаха за смях и безнадеждно отписаният Първанов стана президент, предстои да разберем. Време не остана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    1 0 Отговор
    Някой да не е помислил,че наистина ще подаде оставка.За колко други неща по сериозни до сега не подаде оставка та сега ли?
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Орешарски печели изборите и не се шегувам!
  • 3 Tt..

    0 0 Отговор
    На Бойко му е през оная работа, че Цецка няма да стане президент на втори тур.Ще си има добър прецедател в НС.
  • 4 Тт....

    0 0 Отговор
    Аз ще гласувам за ГЕРП
  • 5 циган

    1 0 Отговор
    Тука има тука нема така вожде дръж ги в шах. ние ще избирем Цачева.Кво искате от жената, лочи по кило ракия, яде сланина и кромид. Тежка е около 120 кг и върти гюбек. Издържа на пиене и ядене. Говори за единение , а Тотев ще и осигури циганските гласове. Член на БКП, но в определени случай обича ГЕРБ. Нареди мъжа си 5-6000 лева да рисува полети и самолети във въздухоплаването. Това означава, че е социално ангажирана със братко, сватко и цялата орда блюдолизци от ГЕРБ. Леле мале кво е туй нещо. Яде деликатни неща за по 1000 до 2000лева на обяд. Затова стягайте се и работете за да изхраним кандидатката другарката Цецка Цачева.
  • 6 123

    1 0 Отговор
    Освен заплахи и рекет незнае друго..........
  • 7 татко Карло

    1 0 Отговор
    ХАХАХА То има ли човек да му вЕрва на Пинокио? Пинокио, като каже "Добър ден", гледам, къде е слънцето.
    Тодор Живков в сравнение с интелектуалните способности на охраната му е направо, като ядрен физик. :)
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор
    Как си го представяте Борисов да подаде оставка бе наивници?!И кой ще дойде да го замести-ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ЛИ ПАК!?Ами нали моментално ще направим НАЦИОНАЛЕН МИТИНГ ПРЕД ДОМА МУ и ще го занесем на ръце обратно до стола му?И как е възможно да допуснете че отново начело на държавата ще застанат комуняги и замозабравилите се турци,подкрепяни услежливо от руското "корупче" Волен?И запомнете:ББ може да си говори каквото си иска,НО ТОЙ НЕ ГОВОРИ НА ВАС!...

    Коментиран от #10

  • 9 аз съм

    0 0 Отговор
    C 50 000 души на година намалява населението на България,един стойностен човек отдавна трябваше да си е подал оставката
  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ша направиш митинг, само ако ти платят, конь. А за да ти платят, трябва да имат разрешение. Ако не получат, значи боко става от стола и дюхай дюдю, конь!

    Освен това боко е от същите „гнусни комуняги” и също има турската подкрепа - напъни си мозъка и се сети, че местан каза че ще го подкрепи на тези избори, той самия си поиска от доган; и освен това боко редовно прави на ердоган евала.
  • 11 БАБА ПЕНА

    0 0 Отговор
    ОНЯ С КОНЯ С ГОЛЕМИТЕ КАПАЦИ ,защо сега не правите национален митинг заради разселването на бежанци в страната,заради изкупуването на важни сгради и директно печелене на общ. поръчки от НАЙ-ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ В ПАРЛАМЕНТА и ограбване на държавата от него.защото са заедно с аз съм прост и вие сте прости и затова се разбирате с него.и още ,още много други афери на тази група,на която се удивлявате.

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАБА ПЕНА":

    БАБО ПЕНО С ГОЛЕМИТЕ БОМБИ...за глупости митинги не се правят:)

    Коментиран от #14

  • 13 555

    0 0 Отговор
    Вари я печи я ТИКВАТА си остава винаги ТИКВА.....Ама вие грешно сте го разбрали че ще подаде оставка ...ТОЙ ИСКАШЕ ДРУГО ДА КАЖЕ КАКТО ВИНАГИ...ПЪК И ОЩЕ НЕ Е СЪСИПАЛ НАПЪЛНО И СТАБИЛНО НАЦИЯТА..ТЕЖКО ВИ И ГОРКО СТРАХЛИВИ БЪЛГАРИ...
  • 14 няма такава държава

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Ей кон, много си прост братле, чудя се кой е по прост ти или твоя вожд, ей тва ми е, като спора за яйцето и кокошката.
    Бил съм в много страни, но толкова прости хора, катов БГ не съм виждал, е поне в Европа, в Африка може и да има, но в Европа сме най простите, в това съм убеден на 100%!
  • 15 Morgoth

    0 0 Отговор
    Ще видите вие Бойко като си смени кандидата за втория тур
  • 16 edna glupachka

    0 0 Отговор
    Nisho i nama na jenata Lipsva i harizma no za smetka na tova Boiko ima i za neq Nikoi ot kandidatite ne eza tozi post no trqbva da se glasuva Tova e polujenieto

    Коментиран от #17

  • 17 Фък я

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "edna glupachka":

    Поне без бой си признаваш, че си глупачка. То си ти личи, както на всички боковци. Да не говорим за шльокавицата.