4 Ноември, 2016 07:00 2 411 2

Кой иска да стане президент?

  • хилари клинтън-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Гласоподавателите в САЩ ще избират между традицията и отхвърлянето на всички правила в съвременната политика

Кой иска да стане президент? - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кандидат-президентската надпревара в САЩ сбъдна всички мечти на американските медийни продуценти, дори най-смелите. Със своите колоритни участници и драматични обрати битката за Белия дом се превърна в зрелищно шоу. Видяхме всичко: удари под пояса, неочаквани обрати, секс скандали, хакерски атаки и какво ли още не. За целия свят е видно, че Доналд Тръмп и Хилари Клинтън са най-нехаресваните претенденти за Овалния кабинет от десетилетия. Точно между двамата ще трябва да бъде излъчен 45-ият стопанин на Белия дом.

Какви ли немислими изненади не се случиха по време на тази кампания и май е най-добре, че тя приключва след четири дни. Колко ли пари спечели всеки любител на хазарта, заложил на сценарий Бърни Сандърс срещу Клинтън? Кой иска да стане президент?

Колко ли ехидни усмивки сред букмейкърите щеше да предизвика предположение, според което аутсайдерът Тръмп ще спечели номинацията на републиканците?

След драматични месеци, изпълнени с политическа полемика и тонове коментари, Тръмп и Клинтън все пак очаквано спечелиха вътрешнопартийните номинации. Явно такива са времената. Двамата се изправиха един срещу друг във финалната изборна битка за Белия дом. Какви са реалните им шансовете за 8-и ноември знае само съдбата. Така беше през цялото време, същото е и днес – ситуацията си остава 50/50. Позициите в двата лагера изглеждат ясни, а залогът е на максимум. Всичко се решава – сега!

Щастливата физиономия на Хилари ни посрещна за добро утро от екрана на 8 юни. Клинтън обяви в Бруклин, Ню Йорк, че официално печели номинацията на Демократическата партия. Тя стана част от историята с факта, че е първата жена с реална възможност да влезе в Овалния кабинет, но не като първа дама, а като президент! Кой иска да стане президент?

Близо век след като дамите в САЩ получават правото да гласуват.

При демократите кампанията със сигурност беше по-непредвидима. През 2008 г. те успяха да номинират първия афроамериканец президент на САЩ. Сега интригата е ще видим ли нов прецедент – жена да ръководи страната от Овалния кабинет. Погледнато на теория Хилари Родъм Клинтън изглежда почти сигурен носител победител, но...

Продължавам мисленето на глас. Много трудно е да си представи човек, запознат с политическото статукво зад Океана, че г-жа Клинтън ще загуби от личност като Тръмп. Само че, ако аз бях американски гражданин със сигурност щях да се събуждам вечер след вечер с въпроса: Подходяща ли е Клинтън за президент на САЩ? И отговорът всеки път нямаше да ми харесва!

Ще направя малък експеримент. Ще опитам да си представя, че да си президент на САЩ е като всяка друга работа на света. Явяваш се на интервю, коментираш уменията си, отговаряш на въпроси и показваш CV.

Започват въпросите: Предишна работа? Тук Клинтън е особено впечатляваща – бивш сенатор от Ню Йорк и държавен секретар на САЩ. Повишеното внимание обаче рязко спада, когато се запиташ кое е най-голямото постижение в политическата й кариера? Пауза. Въпрос, на който дори и най-верните й почитатели не могат да отговорят, защото тя няма запомнящи се успехи.

В ролята си на сенатор подкрепяше на практика безполезно законодателство. Престоят й в Държавния департамент ще се запомни само с поставения рекорд за най-много пропътувани километри от първи дипломат на САЩ. За мен като чужденец е трудно да приема, че позицията на Вашингтон, по който и да е глобален проблем, е силна, авторитетна или достойна за възхищение след четиригодишния престой на Клинтън в Държавния департамент (не казвам, че вината е само нейна).

Хилари Клинтън раздава автографи и гледа на таблет мач между Чикаго и Кливланд от Световните серии от бейзбол - Темпе, Аризона, 02.11.2016 г.

Не пропускам ли нещо? Да, разбира се, изтритите писма в електронната й поща, трагичната смърт на американския посланик в Либия. Има и още. Всъщност скандалите и семейство Клинтън вървят ръка за ръка от години. Интервюто приключи. Моля, следващият.

На теория Клинтън има няколко потенциално слаби места в кандидатурата си. Много от младите гласоподаватели не й вярват. Казват, че тя представлява върхушката, която е загубила връзка с реалността, за която те се борят. Това може да има катастрофални последици за бившата първа дама. Точно младите донесоха две изборни победи за Барак Обама през 2008 и 2012 г. Ако те не гласуват, по-ниската избирателна активност винаги облагодетелства Републиканската партия.

Писането на имейли очевидно не е сред силните страни на Клинтън още от службата й в Държавния департамент - Ню Йорк, 2012 г.

Второто слабо място на Клинтън е скандалът за използвания от нея личен сървър по време на престоя й в Държавния департамент. Подобна практика е забранена на първите дипломати на Вашингтон, но вече се е случвала в историята. Клинтън опита да блокира проблема на два пъти, но неуспешно. През 2013 г. тя беше една от най-популярните фигури в САЩ, с одобрение от 69%. Днес е кандидат с най-висок рейтинг на неодобрение сред избирателите. И кризата с имейлите е ключов фактор за промяната.

Доналд Джон Тръмп! Милиардер, строителен предприемач, баща на пет деца, телевизионна знаменитост. Следващият президент на САЩ? Труден въпрос. Прогнозите изглеждат невъзможни, а коментарите няма да спрат движението си по двата полюса на скалата, може да бъдете сигурни. Единственото безспорно нещо до момента е, че кампанията на Тръмп върви скоростно напред. Редува победи с гафове, възходи с грешни стъпки, създава нови съмнения и приключва стари. Въпреки огромните въпросителни, относно силата му на политик, Тръмп набра стабилна инерция, но стъпва по тънък лед и силният насрещен вятър може да го събори. А историята е показала, че извън бизнеса Доналд често нахлузва обувки с неправилна подметка.

Републиканският тандем за Белия дом - Доналд Тръмп (вляво) и Майк Пенс (вдясно) изoставаше в проучванията през по-голямата част от кампанията, но не очаквайте да се предадат без бой, а и совите по време на избори понякога не са това, което са - Пенсилвания, 01.11.2016 г.

Kандидат-президентската кампания на Тръмп се основава на нагледно проста, но супер ефективна тактика. Той говори на хората това, което те искат да чуят. По теми, които ги вълнуват – мигранти, тероризъм, безработица. И определено му се получава, защото милиони американци го подкрепят. Само че, както често се оказва, медалът има две страни. Твърде възможно е силата ти днес неочаквано да се преобрази в слабост утре. Фаворитът на консерваторите отдавна се превърна в изключително поляризираща фигура.

След Джордж У. Буш Републиканската партия така и не успя да открие, създаде и номинира подходящ кандидат за Белия дом. Това се материализира в две безпроблемни победи на демократа Обама. Трудните времена изискват трудни решения. Изпаднали в паника, че ще изгубят трети пореден президентски вот, консерваторите прибягнаха до отчаян ход, немислим в миналото. Те пласираха на електората Тръмп. Поставиха го в условия на свободна конкуренция до обичайните републиканци, поощриха го да посипе сол в раните на гласоподавателя и застанаха в очакване. Очаквано Доналд се почувства отлично в подобни условия и тръгна скоростно напред.

Тръмп държи главата на Клинтън - карикатурна статуя на Франк Шепърд и Андреа Дийнс - Единбридж, Великобритания, 02.11.2016 г.

След като стана ясно, че Тръмп е кандидатът за президент, за Републиканската партия настъпи ден на равносметка. Няма да е пресилено да се каже, че личността му предизвика криза на идентичността сред консерваторите. Много лидери вътре в партията са обхванати от политическа парализа. Други се противопоставят на кандидатурата на Тръмп. Трети едновременно го критикуват и хвалят, но отхвърлят политическата му програма. По традиция републиканците бързо се обединяват около избрания кандидат. Кампанията на Доналд обаче предизвика сериозно вътрешно недоволство, което няма да изчезне лесно. Дори и при победа на финала.

Кой иска да стане президент?

Кой ще наследи Обама в Белия дом ще разберем след малко повече от сто часа. Едно е сигурно. Гласоподавателите ще участват в забележителен вот. Ще трябва да избират между първата жена президент и дързък милиардер-самохвалко. Вот между традицията и отхвърлянето на всички правила в съвременната политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ewiak Ryszard

    0 0 Отговор
    Защо Тръмп ще спечели? В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това означава разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия. Това е Божият план и следователно Доналд Тръмп ще победи Хилъри Клинтън.
  • 2 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    От двете злини по-малката е Тръмп.