15 Ноември, 2016 07:25 1 563 0

Доналд Тръмп или новият най-добър приятел на ОПЕК

  • опек-
  • доналд тръмп-
  • иран-
  • петрол-
  • петролен пазар-
  • санкции-
  • износ

Ако новоизбраният президент изпълни обещанието си по отношение на Иран, балансът на петролния пазар ще се върне

Доналд Тръмп или новият най-добър приятел на ОПЕК - 1
Снимка Архив АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ОПЕК се нуждае от приятели и от чудо, за да намери нов баланс на петролния пазар. Това коментира миналата седмица петролният стратег и анализатор на Bloomberg Джулиан Лий, който преди да се присъедини към информационната агенция на Майкъл Блумбърг, работи като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.

Сега той смята, че един от тези приятели неволно би могъл да стане новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който също така би могъл да осигури и необходимото чудо с един замах.

В едно от предизборните си обещания, направено през март, милиардерът заяви, че ще прекрати ядреното споразумение с Иран, с което ще намали иранския износ на петрол с почти един милион барела на ден. ОПЕК има късмет, тъй като този милион е приблизително същата стойност, която организацията трябва да ореже, за да открие своя баланс.

В своя последен месечен доклад ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол в света през 2017 г. ще се увеличи до 95,55 млн. барела на ден или с 1,15 млн. барела повече, отколкото очакваното производство за 2016 г.

Според доклада, ръстът идва най-вече заради повишеното изпомпване на нефт от кладенците в Ирак, Нигерия и Либия.

Появиха се обаче въпроси за ролята на Иран в намаляването на добива на петрол в ОПЕК. По-рано тази седмица президентът Хасан Рохани обяви, че добивът на петрол в Иран е нараснал значително след вдигането на американските санкции. Нещата обаче, могат да се променят, тъй като сделката между САЩ и Иран все още не е ратифицирана от Конгреса, но въпреки това влезе в сила благодарение на президента Барак Обама. Тръмп може да отмени това.

Този ход би подновил санкциите, наложените на ислямската република от САЩ, ООН и ЕС. Една от тях бе забрана за внос на ирански петрол в Европа, а друга налагаше ограничения за неамерикански лица и фирми, които купуват петрол от Иран или инвестират в петролния сектор на страната. Възобновяването на старото положение моментално ще отдръпне много потенциални бизнес партньори на Техеран, които изявиха желание да купуват иранското „черно злато“.

Други някогашни важни купувачи на ирански петрол на азиатския пазар, сред които Япония, Южна Корея, Турция, Тайван и Сирия, в миналото бяха застрашени да загубят достъпа си до банковата система на САЩ заради отношенията с Техеран. Тази тактика вероятно ще сработи отново.

Разбира се, Иран ще приеме американския ход като основание да се откаже от собствените си ангажименти. Очакваните събития ще дойдат малко преди президентските избори в Иран през май, което ще даде огромен тласък на ислямските консерватори в Техеран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА