13 Ноември, 2016 20:49 2 226 7

Борисов се вкара в голяма тупаница

  • татяна буруджиева-
  • избори-
  • президент

Според Татяна Буруджиева победата на Румен Радев е шамар за управляващите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това е победа на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Най-важното, това е решение на българския избирател да удари едно шамарче за да се опомнят управляващите, да не правят това, което правят. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия него, през президентската институция.“ Това заяви пред Факти.бг политолога Татяна Буруджиева. Тя коментира резултатите на изборите за президент, в които Румен Радев удържа категорична победа срещу Цецка Цачева.

Може ли победата на Румен Радев да се коментира като победа на БСП или по-скоро е чисто мажоритарна ?

Мажоритарни победи без подкрепа на партии няма, но мажоритарната победа е мажоритарна победа. Това е победа на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Най-важното, това е решение на българския избирател да удари едно шамарче, за да се опомнят управляващите, да не правят това, което правят.

Проблем за мен и това, което ще стане през тази вечер е, че господин Борисов се вкара в една сериозна тупаница, ако мога така да се изразя. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия него, през президентската институция. За нея самият Борисов твърди, че не е чак толкова важна и няма толкова перогативи и възможности. Той обвърза резултатите на тези избори със собственото си управление и го превърна в доста по-сериозен проблем, отколкото избирателите са търсели като ефект.

Между първи и втори тур г-н Борисов, г-жа Цачева и г-н Цветанов не успяха да разберат за какво точно става дума. Те продължиха да навиват пружината в една посока. Те се държаха като не особено добри състезатели по бобслей, които се пускат по един улей и не могат да контролират нито скорост, нито да управляват шейната. Вместо да разберат за какво става въпрос на първи тур и и максимално да минимализират дефектите и максимално да потърсят ефектите и възможностите в тази предизборна кампания, те продължиха в другата посока. Те продължиха да изкарват другите виновни, за нещо, което изисква тяхното внимание и техния самоанализ.

Грешка ли беше ГЕРБ да издигнат точно Цецка Цачева като кандидат за президент?

Със сигурност при един кандидат това шамарче щеше да бъде по-леко. Щеше да се изрази в една близост на резултатите, може би в една трудна кампания. По-вероятно ГЕРБ да излезе с чест от президентската кампания. В българската съвременна история и през тези 27 години много рядко българинът е оставял една партия да съсредоточи цялата власт във всички институции. Това стана само в ГЕРБ през последната една година. Обикновено се търси баланс. В този смисъл голямата грешка на г-н Борисов е че поиска цялата местна власт. Всички помним какви бяха онези избори и по какъв недемократичен начин беше изтръгната онази огромна победа. Това в известна степен му се връща. Просто кандидатурата на г-жа Цачева се превърна в един катализатор на онези процеси, които така или иначе се случват и в ГЕРБ, и в управляващата коалиция и в обществото спрямо партията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корадев

    0 0 Отговор
    Радев обедини българското простолюдие с роми и турци и заедно победиха

    Коментиран от #2

  • 2 Цеко Цървула

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Корадев":

    Абе аз не съм ром, не съм турчин, но също гласувах за генерала. Що ли? Ами щото като видя лукавата смъртоносна нам мутра на Цачева, която си живурка надменно като паразит над живота и смъртта и мъките на много невинно измрели болни и прецакани хора заради нея и такива като нея от всякакви парти и ми иде не да я вотирам, а да я "благословя" не с АК, ами с ЗРПК направо. И не само нея, а поне 100 000 като нея. Ти си отговори, защо макар и да не познавам Радев и да не зная какво ни готви, са ми писнали и Гоце и Местан и Баце и гербери сини бесепари червени жълти и каква ли не крадлива вредна кочина тук! Да ти описвам всичко, което са ни прецакали би излязлро поне 2 дебели тома по 400 страници всяки. А може и повече. Нема място тук...

    Коментиран от #7

  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Да, бе. Всички сте прави. Обаче, когато краде ГЕРБ, подире остава нещо построено, което ни ползва. Я мостче, я магистралка, я пътно възелче, я пречиствателна станция, велоалея, спортна зала.
    А когато другите крадат, м....цата им некадърна да е-а, нищо не остава подире им, нескопосани. Една папка не могат да надиплят за Европа БСП и ДПС. Прости хора са бесепари и депесари, нямат кадри, не го ли разбрахте. В днешно време, който не може да дипли папки за Европа, няма място в управлението.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    То,че остава е вярно,но ББ да не се бие в гърдите,че видите ли той построил това,построил онова,сякаш е някакво постижение.АЛООО това ви е работата,затова ви е избрал народа и затова ви плащат.А това което сте построили го плаща народа а не ББ.
  • 5 Аз -Андрешко Байганьова

    1 0 Отговор
    Знаете ли колкото и да е хаплив и циничен народния глас важна е поуката, ммакар и постфактум -пак ни прецака столетницата с помощта на доган.
  • 6 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Остава, ама ако я няма многогодишната потдръжка за сметка на държавата, няма да остане за дълго! Като имаш напредвид, че всеки сезон двета магистарли са в ремонти, колко мислиш че ще изкарат без ремонти? И като сложиш и цените на ремонтите, то става супер солено това бойковото строене. Нищо против няма да строи, ама поне да беше качествео, по-бързо и по-малко да крадеше. Освен това БСП хванаха само 2 години фондове от 2007,при влизането до 2009, и докато се усетят кое как да крадат, нещата се смениха. Бат ти бойко яко краде, злоупотребява и фалишифицира, но понеже сваля гащи по команда и външната политика я динкуват от разни посолства, го оставят да си прави каквото си иска в България. А това също си има цена. И стига с това реване все едно БСП е взело властта. Няма да получат 60% както генерала. Ако утре има избори, сигуацията в парламента ще е горе-долу същата като сега.
  • 7 cornholio

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цеко Цървула":

    И как точно генерала, както нежно го наричаш не е част от същата тази шайка дето така страстно мразиш? Какво те кара да мислиш, че той няма зависимости?