14 Ноември, 2016 09:28 8 116 20

Едно ритуално самоубийство

  • едно-
  • ритуално-
  • самоублийство

Борисов качи своите на влакчето на ужасите

Едно ритуално самоубийство - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти немислимото преди два месеца вече е факт. ГЕРБ изгуби президентските избори и напуска властта след показно ритуално самоубийство. Лятото, докато очаквахме обявяването на кандидатурата на ГЕРБ, коментирахме, че за да се случи нещо подобно, е необходимо управляващите да извършат някоя потресаваща глупост при очертаващата се нарисувана победа. Защото нищо не сочеше, че поражение на вота е особено вероятно. А цялата древногръцка драма можеше да не се състои. Да, Борисов може би бе омръзнал на всички, въртейки една и съща плоча, като в късните епизоди на „Клуб НЛО“. Но колкото и да се опитваше да внушава, че тези избори не са мажоритарни, кандидатурата бе определяща за резултата. И преди да разсъждаваме протестен ли е бил вотът, да се спрем на очевидното. 2016 -та не е 2011-та и премиерът многократно и чистосърдечно бе предупреждаван за това от политолози, наблюдатели и анализатори.

При адекватен кандидат ГЕРБ напълно реално можеше да си осигури победа, ако не веднага, то на балотажа. Без значение какви грешки правят в кампанията – дори да овъргалят кандидата си гол в мармалад и перушина. Твърде важно беше кой е той и най-вече – да не е точно този.
Но  Борисов реши, че всеки експеримент му е подвластен и няма как да не доведе до успешен резултат. Наду със сламка една жаба и я хвърли в блатото. Който го е правил, знае какво се случва с нея. Нищо добро – останалите просто я убиват. И втрещи дори своите избиратели, разглезени като фенове на „Лудогорец“ от нескончаеми победи и титли. Сега Томислав Дончев, който бе толкова „необходим в кабинета“, или някой измежду топкметовете на партията Фандъкова и Николов, които пък „какво ли разбират от външна политика“, можеха да раздават победни интервюта. Вместо това вицепремиерът ще затвори папките с еврофондовете и ще си тръгне заедно с началника.
Фюрера има план. Няма как да няма. Дори през април 45-та така са си мислели някои от останалите в бункера с водача си. Всяко следващо грешно решение им се е струвало като заблуждаваща маневра, част от тайна стратегия, която неминуемо ще доведе до победа. Заради харизмата. А Борисов предложи на своите разходка с влакче на ужасите по спиралата от грешки. След обявяването на кандидатурата на първата жена председател на парламента, което бе счетено за достатъчна за успеха тежест на визитката, взе че обвърза резултата й със съдбата на собственото си правителство. Ама че едното няма общо с другото – голяма работа. Ръгай всичко в миксера, пък каквото излезе. Цветанов пое двойката Цачева-Манушев и триото тръгна из страната да обяснява на народа, как другите обещават неща, които не могат да изпълнят. На фона на нелепи послания от рода „аз не вярвам в лицемерието“. А ако някои от ДПС-електората не бяха разбрали, че трябва да гласуват за Радев на втория тур, от ГЕРБ услужливо им го съобщаваха на всеки кръгъл час.

След първия тур Борисов стигна дотам да обяви като една от причина за загубата… високата избирателна активност – търсеният резултат от въвеждането на задължителното гласуване. Всъщност, то не било и загуба като загуба, защото…така. На финалния диспут между кандидатите бяхме свидетели на покъртителна сцена, в която Цачева бършеше сълзите си, разказвайки за дядо си Иван, осъден на смърт през1952 г. Досаден опит народът да бъде вкаран във вечния спор, кои са по-големите гадове и сатрапи по оста Ястребино-Народен съд. Страница, която за съжаление няма шанс да бъде затворена скоро. Клетви, смъртен одър, мокри кърпички, не съм млада, не съм красива…

А през това  време на фона на апокалиптичната картина, която чертаеха из страната представителите на управляващите при загуба на изборите, неподготвените работодатели и синдикати изпаднаха в потрес от възможното подаване на непоискана от никого оставка. И волю-неволю се изтъпаниха да призовават дружно за стабилност. Няма нормален човек, живеещ и изкарващ парите си в България, който да се опиянява от възможността страната да изпадне в хаос. Нямаше нито един участник в кампанията, който да се провикне „ще уволня Бойко Борисов“. Това бяха просто едни президентски избори.

Но Борисов, който иначе минава за добър картоиграч, заложи всичко или нищо, за да стресира и мобилизира своите. Само че вдигна на всичко коз, без валета и деветки. Разчитайки на респекта към фигурата си. За разлика от други места по света, под респект у нас се разбира не уважение, а просто страх. Това си е наш проблем и говори много.

Шокът, който в момента преживяват хората в ГЕРБ, дължат единствено на лидера си. Когото още смятат за непогрешим. Може би след години, на някой юбилеен банкет, подпийнал функционер ще се осмели да му каже, че Цачева е била грешка. Да не говорим за оставката…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виз

    0 0 Отговор
    Чал бате Бойко
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Естествен завършек на поредицата от издънки на глупавата и самонадеяна мутра.
    Когато човек се замозабрави той просто се изключва от реалността и заживява в собствени измислен свят, където всичко е възможно.
    Да ни пази господ от такива държавници.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МИМИ

    0 0 Отговор
    Най- после българите прозряха,че на глупаците трябва да кажем чао и тази държава да се поеме от мислещи и умни хора,но това не са тия от БСП.ТРЯБВАТ НИ НОВИ УМНИ ХОРА,А ТАКИВА ИМА МНОГО.
    Благодаря на Господ,че ни помогна да се отървем от този простак!
  • 6 СУ35

    0 0 Отговор
    Всички нормални хора гласуваха за Р. Радев, защото искат президент с респект, достоен човек и главнокомандващ на Българската Армия. Не искат мушмороци и жалки картинки да представляват България.
    ГЕРБ са пълна трагедия, годините "управление" го доказаха!
    С мажоритарният вот - те ще изчезнат, така както се появиха!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Картър

    0 0 Отговор
    Българите не са прозрели нищо ново, просто геополитиката се промени и от много години на сам на Герп не му бе позволено да фалшифицира изборите за пореден път. След победата на Тръмп, българските сорошоиди се завряха в миша дупка и това позволи правилното преброяване на гласовете. Това е истината.

    Коментиран от #18

  • 9 tati

    0 0 Отговор
    Целта беше - Долу Герб-Бойко !
    Сега целта е Долу БСП-ДПС !
    Нови избори и Нови,АМА Нови Лица и Професионалисти да управляват ! И вече по-често да се правят Референдуми ! За да не ги изтърваме от повода като им дадем да управляват!
    При Мажоритарния Вот- който не слуша ,ще бъде веднага Отстраняван от Избирателите си! Няма да ги чакаме като сега да им свърши мандата !
  • 10 реалист

    1 0 Отговор
    Милене, написал си тоя пасквил почти ритуално.
    Истината е съвсем друга, вота на избирателите беше съвсем друг, протестен, вота беше против корумпираното и лицемерно управление на Герб, против липсата на всякакви реформи и замазване на положението.
    Хората искат РЕАЛНИ реформи, най вече в съдебната система, където ясно проличава липсата на държавност и институционална немощ. Не може легендарни бандити да бъдат оправдани по всички обвинения, не може да бъде обрана държавта и да не намериш и осъдиш поне един виновен, не може да обясняваш мафиотските войни с паркоместа и да се базикаш с хората, че нямало чадър, тук няма да споменаваме и безбройните нарушения на обществените поръчки, раздаването на поръчките на наши и ваши, обръчите от фирми, партийните назначения, лиспата на присъди и разследване на АЕЦ Белене, въобще тотална липса на законност, трябва ли да споменем и случая с "Мишо бирата"?
    Това е тотална подигравка и гавра с хората, за която те реагираха много точно.

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "реалист":

    Реагираа ама га?Много късно, ва.И тъй продавам беенве Е38-990 леа.
  • 12 реалист

    0 0 Отговор
    БСП, другият тумор на БКП, трябва да знае, че ако продължи добрата традиция да се базика с хората в тази държава, ще последват събития, които ще донесат много по-тежки последици за страната!
    "Партиите" и актьорите в театъра все още не отчитат една много важна промяна сред избирателите, а тя е, че много от хората живели през соца вече се споминаха и сега започва да гласува едно ново поколения, което хвана малко от соца и не е с промит мозък, но пък проследи целият "смешен" преход, поколение, което не може да бъде лесно лъгано, което има достъп до информация, което е интелигентно, знае чужди езици и е ходило в чужбина, така, че изтърканите актьори и крадци трябва много да се позамислят преди да прилагат старите милиционерски приоми и хватки, защото номера не минава и дори и да мине, ще последва силен отпор.
    Стига вече тъпи лъжи и измами, че от "декорация" да не отидем на гражданска война!

    Коментиран от #15, #17

  • 13 поканен

    0 0 Отговор
    За сега няма кой да дойде след Борисов. По-добре той, но не и Доган. БСП е партия на Доган, не могат един без друг, по-точно БСП не може без Доган, той вече им е наредил министрите.
    Има и такива хора на които им и приятно да ги крадат, за да мислят че са богати.
  • 14 goni

    0 0 Отговор
    Абе, Милене! Недей така!:) Много е добър в театъра другаря Борисов!:) Ще видиш че ще се върне на бял кон!:) Ама, когато му дойде времето!:) Надушило е дъртото куче че нещата не отиват на добре и направи и невъзможното за да изгуби!:) Просто няма как да е направил всичко, което направи без да разбира за какво става въпрос!:) Интересното е че българският народ, който не е глупав му се върза и го остави да се изниже като "мазна връв"!:) Ама, като се има предвид, кои са му учителите! Класата си е класа! А, и той ги надмина!:)
  • 15 Кума Лиса

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "реалист":

    Браво! С интерес чета коментарите по темата и най после виждам, че има мисъл и прозрение. "НИЩО НЕ Е ТАКА КАКТО ИЗГЛЕЖДА"
  • 16 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    Направо ми взе думите от устата.То бива самонадеяност и самозабравяне ама неговото направо е страшно.Може ли 1 месец преди изборите да обявиш своя кандидат.Едва ли не магаре да беше избрал за кандидат президент хората послушно ще го изберат,е да ама не.Хората избраха човек с визия,чест и характер а не послушко като сегашния президент.
  • 17 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "реалист":

    Един въпрос, е кой от ръководството на ГЕРБ не е бивш комунист? Втори въпрос-кое е по-добре, вярващ комунист или комунист ренегат? Трети въпрос, какво става когато се появи симбиозен плужек от мутра-комунист? Четвърти въпрос, ти нереализиран комсомолец ли си?
  • 18 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Картър":

    Още лятото се говореше че американците са решили да го сменят. Може сам да го изигра този театър за да се оттегли преди да са му спретнали майдан и да са го изпудили като мастия; може да му е ясно че нещата са яко в батака и не може да се оправи и за това да бяга от отговорност преди да го разберат и конете що за стока е; а може и да си мисли че ако се врътне извън властта, ще спретне пак някоя банков трус и ще се върне пак на бял кон, надявайки се на мнозинство. Но едно е сигурно, има много голямо его (без покритие) и може би гледа да си защити поне малко името преди да се разкара от властта, а когато го засегнат, губи самообладание. Жалка картинка е, само въздух под налягане. Видя ли как избута леля Цецка в Неделя вечер от камерите и се изтъпанчи на нейно място?
  • 19 пожелахте да видите

    0 0 Отговор
    Е те сега ще видите какво е мутри, какво тикви и какво олигарси...
  • 20 цъцъцъ

    0 0 Отговор
    Ганьоооо, Ганьо, много си прост Ганьо...