Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 16:35 3 063 4

Вашингтон и Москва с послания за Радев

  • румен радев

Отбрана и енергийни проекти - ключови думи в дипломатическия протокол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия и САЩ не закъсняха със своите поздравления към новоизбрания президент на България. Двете световни столици - Москва и Вашингтон или Вашингтон и Москва, ако предпочитате тази подредба, коментираха резултатите от вчерашния вот и в думите имаше нещо много повече от дипломатическа любезност.

Първи бяха руснаците. Вероятно заради часовата разлика, но може би не. Москва първа поздрави и турския президент Реджеп Ердоган за справянето с преврата през юли. Нищо че по това време в Кремъл часовниците показваха около 4 часа сутринта, а във Вашингтон още си беше работен ден. Същото се случи и днес.

„Ние сме впечатлени от твърденията, които показват желание за работа и нормализиране на нашите отношения с други страни. Ние не одобряваме тенденцията тези кандидати да се определят като проруски“, доволно заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, въпреки че едва ли някога Русия ще признае официално нещо по темата.

„Ние безусловно поздравяваме кандидатите (генерал Радев и новият президент на Молдова - Игор Додон), спечелили тези избори“, заяви „гласът“ на Кремъл, напълно според протокола на висшата дипломация. Но много скоро след това я остави на заден план, прескочи и моментът с намеците и направо премина към желанията за бъдеще.

„На този етап перспективите за разработването на проектите „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ са минимални. Надявам се, че ще се появят нови“, заяви Песков. Минимални, минимални, но колко да са минимални?

Всички помним колко пъти се променяше съдбата на „Турски поток“, същото може спокойно да се случи и с неговия събрат малко на север. Друг е въпросът какво и колко зависи по въпроса от президента в София, но все отнякъде трябва да се почне.

АЕЦ „Белене“ изглежда затрупан от няколко метра прах повече. Там обаче са замесени много пари, за които вече има съдебно решение и те трябва да бъдат платени от София на Москва. Сумата изглежда огромна за България, но смешна за Русия. Така че и там са възможни промени.

От Вашингтон бяха много по-кратки: „САЩ ще работят с новоизбрания български президент Румен Радев за защита на границите и модернизацията на армията“. Това се казва в специално изявление на американското посолство в София.

Следват още няколко изречения за „трансатлантическите връзки“, „ангажимента и солидарността в рамките на НАТО“ и „приятелството и партньорството между нашите народи“. Думи, които показват главно, че Вашингтон „подават“ топката изцяло в ръцете на Радев и очакват той сам да разкрие бъдещите си планове.

Не е трудно да „се прочете“ между редовете. Американците наблягат в дипломатическите си поздравления на отбраната и сигурността, а руснаците си спомниха за енергийните проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    0 0 Отговор
    И едните и другите са ни прецаквали, така че да очакваме нови и по големи прецаквания..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пътя за прицветание

    2 0 Отговор
    Само и винаги в дружба и сътрудничество с РУСИЯ !

    Коментиран от #4

  • 4 onq s 200konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пътя за прицветание":

    Ма ти сериозно ли?