Last news in Fakti

19 Ноември, 2016 04:15 11 619 33

Тежестта на Борисов срина ГЕРБ

  • тежестта-
  • борисов-
  • срина-
  • герб
Тежестта на Борисов срина ГЕРБ - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добрият лидер създава лидери. Бойко Борисов разбра твърде тежко този урок, след като през последния месец си игра на непрестанна руска рулетка, преди револверът най-накрая да гръмне.

ГЕРБ се срина, поне за сега, под тежестта на собствения си колос. Борисов реши, че неговият авторитет може да действа като щит на партията, предпазвайки я от всякакви грешки и недоволство, но в един момент щитът се срина.

Борисов допусна фрапантна грешка през последните 8 години на върха на властта. Той подчини цялата партия на собственото си аз, като не даде място за нови големи фигури да изгреят. Борисов вярваше, че докато той е начело на ГЕРБ, нужда от други изпъкващи лица няма и че всеки ще може да блести за по малко, огрян от неговата светлина.

Тази стратегия обаче се провали точно на тези президентски избори. Борисов реши да издигне за президент Цецка Цачева, макар и предварително да беше ясно, че нейната кандидатура е прекалено трудно избираема. Борисов обаче вярваше, че неговият авторитет зад нея е достатъчен да спечели тези избори. И той заложи всичко.

Всъщност кандидатурата на Цачева беше предшествана от гафа с отмяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и издигането на тази на Кристалина Георгиева в последния момент. В същото време отношенията между ЕС и Турция се обтягаха, а хората продължаваха да гледат със страх към недовършената стена на границата, която трябваше да ни пази от милиони бежанци.

Борисов осъзнаваше, че тези фактори са свалили доверието към него и за това реши да играе ва банк. Той трябваше да постигне абсолютна електорална победа, печелейки изборите с по-слабата карта. За да стабилизира топящото се доверие, той реши да заложи цялото правителство, надявайки се, че така ще обезпечи кандидатурата на Цачева. За първи път обаче мощта на Борисов не помогна и неговата политическа тежест срина самата му партия.

Всъщност Борисов видя, че ГЕРБ има нужда от втора силна фигура. Може би само на Цветан Цветанов му беше позволено да изпъкне като такава, но ниското обществено доверие към него прави невъзможно поемането на по-голям контрол.

Защо обаче Борисов не се кандидатира сам за президент, както вероятно му се искаше? Истината е, че той разбира, че в момента, в който се отдели от партията си, било и като президент, нейната политическа тежест ще изчезне. На този етап няма кой да заеме мястото на лидер, та дори само за пред хората.

Може би точно президентските избори трябваше да решат този проблем. ГЕРБ да издигнат кандидат, който да ги спечели и който през президентската институция да трупа доверие. Този някой сигурно беше и инструктиран да води по-различна политика от тази на Росен Плевнелиев. С евентуално натрупаното доверие, се очакваше новият кандидат да придобие позиции, които да му позволят да замени Борисов като лидер на ГЕРБ.

Борисов предвиждаше за тази позиция Йорданка Фандъкова, но след като нейната кандидатура отпадна, той реши да заложи на доста послушната и проверена Цачева. Аурата й на напълно партиен кандидат, обаче просто унищожи шансовете на Цачева, която и преди това не се радваше на особена популярност.

Сега Борисов разбира, че партията, символизирана от една личност, трудно може да запази своите позиции. Това, че други хора от нейното ръководство не можаха да блеснат в светлините на прожекторите е проблем, който трябва да бъде решен. Тепърва обаче предстои да видим, дали Борисов е способен да споделя светлините на прожекторите. Дълго време той беше политически колос, стъпил на основата наречена ГЕРБ. Сега обаче тежестта му срина тази основа.

Добрият лидер създава лидери. Борисов така и не създаде такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 10 Отговор
    Защо не вземе Борисов да се ожени с Цв.Цв., акой ще е активен и кой пасивен - да си хвърлят жребий...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Joan

    35 6 Отговор
    Статията е много точна. Истината е, че егоистичен и себичен лидер като Бойко Борисов не е в състояние да изгражда лидери. Той може да се обгражда само с послушни и удобни нему кадри - заобиколен е само от жени, които по принцип са по-кротки от мъжете, и от хора, които нямат никакви управленски качества, професионални умения и опит. В правителствата и партията му почти няма експерти. Повечето членове на ГЕРБ нямат никакви постижения и не са се доказали с нищо, управляват само благодарение твърдата ръка на Борисов.
  • 4 SeoKungFu

    20 5 Отговор
    Не е никак леко да си нискоинтелигентна престъпна мутра, мъчително е...

    Коментиран от #5

  • 5 Пол

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "SeoKungFu":

    Нашия Винету иска да е оригиналният Вшинету. Това еп роблемаа, че просто не може. Оригиналният Винету и Олд Шетърхенд са ххора благородни, воюващи с бандитите и бледолики и червенолики, трепещи бандюгите и имат ореола на справедливи мъже на честта. докато винет, разпокъсван между дълга към КОЙ, директивите на Нюманд и Уошингтън, лакейниченето пред анкара и Брюссел и наливането на пари в местни интереси по обръчи на КОЙ, толерастията му към номенклатурии като Цачева и други подобни го превърнаха в типичната възгордяла се статистическа местна мижитурка с героичен каратистичен вид, но страхливо слушкаша желанията заповеди на КОЙ и своите апетитни интереси. А това не може да те превърне никога в оригиналният Винету. И от ден на ден героичният изваян от журналистките пред които мята бицепси ореол на супергерой изтлява, смазван от лакейниченето пред олигарси и чуужди интереси и прецакващи нас Българският народ, на който му се иска за блести начело во веки веков като неговият Винету и свети Георги. да ама делата се разминават с границите на блестенето...и не става. Затова неговият рев за Цачева бе поредната горчилка за нас и????....на изборите се видя колко "харесваме" каубойката с вид на ЕсЕС гаулайтер щандартеннфюрер и душа на БКП номенклатура. Шут и ауч! Бацзе заслуужено се провали. Не може да си Винет, с такъв характер. По-скоро бай Ганьо, но по-възпитан. Не аз го измислих, това показват фактите от делата му. Затова се чудим театър ли играе или е самият то
  • 6 gospodin prost

    8 6 Отговор
    Kade otidoha parite ot kredita 16 miliarda?koi shte gi vrashta?hubavabuma prezident-si bank ...sled men I potop.
  • 7 Бургас

    14 4 Отговор
    Ами то голямо лапане беше. Къде ли и какво ли не лапна качил е човекът на дупе и корем, а скоро телевизията не ни го е показвала нито да играе тенис нито футол.
  • 8 Plovdiv

    19 3 Отговор
    "Човекът от народа" (както сам се определя) влизал ли е поне един път в българска болница? Не говоря за Правителствената... Нито за ония посещения, дето се знаят от месеци напред и всичко се излъсква и изтупва, чак боядисват тревата зелена. Същия тоя "хубавец" опитвал ли е поне един месец да живее с една българска пенсия? Или с една минимална заплата, че да го видя тогава какви ще ги дрънка?! Влизал ли е в българско "училище"? За да види как живеем ние - седемте милиона български граждани, дето нямаме привилегията да сме част от шепата богопомазани хрантутници, за които всичко е позволено и за която законите не важат. И на върха на която стои точно той! И тоя трябва да се извини на хората и да поиска да му простят! За Самозабравилите се бандити цветанов, павлова, бъчварова, москов, кунева, които са точно негови креатури! Извини се, идиот!!!
  • 9 onq s konq

    6 18 Отговор
    И тия задръстени същества някакси съвсем наистина си въобразяват,че могат да пишат,коментират и дори да дават съвети на хора стоящи недостижимо по-нагоре от тях както във общественото властово пространство,така и във финансово -политическо отношение.Та по въпросната статия,озаглавена еди как си...Разберете:Точно тоя "сринат " ГЕРБ на следвашите избори ще бъде ВОДЕЩА ПАРТИЯ ОТНОВО-ТАКА,КАКТО ВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА ГОДИНИ!И точно тоя "ПОЛИТИЧЕСКИ КОЛОС",който "сринал полит. основа наречена ГЕРБ" според автора,тоя Борисов за когото в статията се говори заклинателно-упорито В МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ...просто се е оттеглил уморен и с досада от полит. сцена ЗА НАКОЛКО МЕСЕЦА ДА СИ ИЗПИЕ КАФЕТО НА СПОКОЙСТВИЕ И ПАК ЩЕ Е АБСОЛЮТНАТА ВОДЕЩА ФИГУРА НАПРОЛЕТ!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Пол

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Човеко с коня, Борисов може да стане и министър още десет пъти, поради мафиотската ДС ченгесарница която е задкулисната истинска власт, отделно може да стане и генерал-лейтенант за два дена с пари, накачулени от далаверии и какво ли не. но не може да си спечели уважението вече, макар отначало да го уважавах, поне аз много и да гласувах с надежда за него. Това дори с бицепси като багер нито с налапаните пари не може да купи.... Разбираш ли? Че такива като Борисов са 99% от политиците тук, повечето ченгета и военни, чиновници, магистрати, а това прави 99% от цялата държавна йерархия администрация тотален наш ВРАГ и паразитен бюрократичен пречещ нам да живеем като хора механизъм. По-лошо от това са дсамо фашисти есесовци джихадисти и чекисти комундета с патлаци.... Борисов е СТАТУКСТВОТО, но не е само той - близо два милиона са с манталитет като него. Ти изобщо изпитваш ли някакво уважение към тоя човек, който единият ден каже едно, а следобед и на другиия ден точно обратното? А към Цецка Цачева? Тази, която когато протестирахме, заяви, общо казано: Извинете, но ние сега се учим да управляваме....! Нещо подобно беше. Е, може ли да заема пост човек, който сега се учи? може ли да шофира тир човек, който сега се учи ?Такива като теб ги подкрепят. Аз само сгреших излъган от тях да ги вотирам. но повече няма! Карай си бМВ-то и се радвай, че подкрепяш нашият ГРОБ - ГЕРБ е част от това!
  • 11 karabataka

    19 2 Отговор
    това е началото на края на ГЕРБ.Очаква ги съдбата на НДСВ.Никой едноличен лидер не е стигнал далече.
  • 12 Ник

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Леле!
    Колко време ти отне да съчиниш изказването си? Ти май наистина се приемаш на сериозно момче! Дай го малко по- кротко...
    Трябва най- накрая да разбереш, че Борисов е обречен на неуспех от тук насетне... С всеки нов избор неговата партия ще е по- слаба само и единствено заради самият него. Неуспехът е сигурен заради заложената смърт в политическата му кариера.
    И бъди по-смирен в думите си.

    Коментиран от #17

  • 13 mediator37

    5 14 Отговор
    Ако заменките, кражбата, затъването в дългове, тоталното подаряване на БТК, енерго-та и пр. през управлението на НДСВ, Станишев и ДПС ви харесват, признайте си и ще ви разбера защо плюете по единственото що-годе свястно управление за последните 26 години.
    Борисов наистина построи България за втори път и то не с нашите, а с чужди пари- европейски. Преди него всичко беше буренясал гюрлюк и кални дупки. Сега имаме широки пътища, мостове, пречиствателни станции, велоалеи, зали, детски градини, всичко лъщи, подредено е. Да, крадат гераджийте, ама след тях остава. А предишните само крадяха и правеха борчове. Не мога да разбера толкова ли ви е къса паметта?
    По времето на комунягите и некадърниците прости от ДПС плащахме по 800млн. лева членски внос годишно в ЕС, а ни бяха спрели всички програми, нито един лев не се връщаше обратно. Сега на година от ЕС влизат безвъзмездно 4 до 6 млрд. в икономиката ни годишно. Вие подло ревете на чужд гроб. Ще видите къде .ерат гладните като дойдат пак комунягите и турците да ви управляват.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 агент08

    8 0 Отговор
    Байх.й никога не е бил политик, оше по-малко държавник! Беше лидер на една изкуствено създадена партия, без всяккава идеология, господстваща единствено с методите на диктатурата!
  • 16 Пейтриът

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    В същност е добре да говориш с факти и цифри!
    Държавният дял на ЕРП-тата, бе продаден именно по времето на Борисов 1. Можеш да го провериш има достатъчно информация!
    Затъването в Дългове също можеш да го провериш чрез справките ва сайта на Министерството на Финансите.
    Там добре се вижда, кой и по какъв начин ни е превърнал в длъжници за следващите 60 години!
    Справката за Консолидираната фискална програма по години и справката за консолидираният дълг са красноречиви!
    2008г.
    Излъшък 1,989 млрд. лева
    Дълг 9,4 млрд- лева

    2009г Борисов 1
    Дефицит - 0, 626 млрд. лева (Излишъкът е изхарчен)
    Дълг 9,9 млрд. лева
    2010 Борисов 1
    Дефицита - 2,8 млрд (Нарастване 2,2 млрд спрямо 2009)
    Дълг - 11,45 млрд лева (Нарастване 1,5млрд спрямо 2009)
    2011 -Борисов 1
    Дефицит - 1,488млрд
    Дълг - 12,290 млрд (Нарастване 0,84млрд спрямо 2010)
    2012- Барисов 1
    Пълен Кошмар! - Борисов взема парите от Фонда за пенсии 1,4 млрд, неразплатените с частния сектор пари 0,6 млрд. Безработицата стига 13%, Производственият индекс пада с 15%
    Дефицит - 0,358млрд
    Дълг - 14,388 млрд. лева( Увеличение с 2,2млрд спрямо 2011)
    -----------------------------
    Всичко това продължава и тази година!
    Дългът към месец Юни е 26, 4 млрд. лева и е около 30% от БВП
    Статистиката показа че към септември месец 50% от частните фирми са с 1 работник, а 85% от фирмите са с до 4 души работници!
    Ако смяташ че си подготвен по темата можем да поспорим!
  • 17 onq s konq

    3 16 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Изчакай наколко месеца и ще си смениш представите за изборен ус пех и неуспех на ГЕРБ.Все пак ще се възползвам от препоръките ти за "смирение" и съвсем смирено ще ти кажа,че бъркаш ЖЕЛАНИЯТА СИ СЪС ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ В БГ!И ще го кажа ясно и открито на теб и стадото тъпунгери тук:Не съм член на ГЕРБ и никога няма да бъда.Това което ме устройва при тяхното управление е,че Първо-съумяват да вкарват ЕВРОПАРИ в България,които КОСВЕНО УСЕЩАМ ПО ДЖОБА СИ!Второ-осигуряват обществен мир в държавата за разлика от положението в съседни държави/Турция,Гърция,Македония,Сърбия/,за Зап.Европа пък да не говорим.Трето-Б.Борисов МЕ КЕФИ С ДЪРЖАНИЕТО СИ КАТО ПОЛИТИК,С ПОВЕДЕНИЕТО СИ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОНТАКТИ И С БЕЗПАРДОННОТО СИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ БСП,ДПС И РЕФОРМАТОРИ!Аре стига ти толкова.

    Коментиран от #18, #31

  • 18 Ник

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Понеже не обичам празните приказки дай да видим колко пари влизат от ЕС. Много ми се иска да коментираме вноската на страната в ЕС и парите, които влизат от ЕС!
    Хайде извади данните и да си говорим по темата!
    Другото са просто празни приказки! В Сайта на МФ ги има моля извади ги и да започваме да дискутираме на базата на нещо, а не на имагинерни думички. Така че младежо дой да ти видим капацитета и истинността на думите ти.
    В международен план Борисов е пълен провал. Аз не помня чужди издания да са наричали нечий премиер от Европа Тъпанар! Виж обаче Борисов го има Увековечен в Дойче Веле, Форбс, Глобъл Ресърч.
    Особено ми хареса Форбс: "Boyko Borissov is his name, a deeply underachieving dull-witted schemer-survivor in the wooden tradition of the region."
    Ако все пак знаеш чужди езици мога да ти предоставя част от статиите на така посочените средства за масова информация.
    Иначе не знам какво има да те "кефи" поведението на типичният селски бек. Няма такъв селяндур като Винету.
    А реалността драги недорасъл приятелю, е че Борисов ще губи все повече власт и това е неизбежно. С всеки нов избор на НС, тази партия ще е по- слаба! Първият път имаха абсолютното мнозинство, сега трябваше да създават правителство на малцинството. На идващите избори резултата няма да е по- добър от последният път... Ще е още по- зле! Единствените с които ще трябва да се мъчи да създава кабинет са РБ без ДСБ и Лютви Местан... Други няма да има!
    Това означава отново правител

    Коментиран от #20

  • 19 хан крум

    4 0 Отговор
    на времето чух един тъп анекдот,и мислех,че никога нямаше да МИ СЕ СЛУЧИ.....има ли значение кой ни управлява....като нищо не се променя....още повече,става по лошо...та вица е:-началника на концлагера пита...искате ли да ви сменим белъото....отговора е вкупом....дааааааа.........той нарежда....първа с трета ,втора с първа барака..........................
  • 20 onq s konq

    0 8 Отговор

    До коментар #18 от "Ник":

    Е писна ми да пиша по темата със цифри и по години колко ни е вноската към ЕС и колко получаваме обратно!!!Само по памет ще ти кажа че за периода 2007-14г. сме платили 6,2 милиарда лева,а сме получили по различни програми/поне 10 са/ и доплащането на декар зем. площ общо 21 и нещо МИЛИАРДА!И понеже всяка година цифрите се менят във възходяща тенденция,за 2015 бяха около 800 милиона вноска и 5,3 милиарда получено от ЕС.ЛЕ-ВА!Пък какво пише твоя "ФОРБ"-Морбс ми е през оная работа,след като всеки божи ден намирам под възглавницата си 70лв без дори да си мръдна пръста...от години!Е няма да шпориш БМВ-то с 200+ли?:)Между другото не съм забелязал бат Бойко да се прегръща с Форбс,но с Меркел-да!...което е по-важното.

    Коментиран от #21

  • 21 Ник

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    А знаеш ли че за сеира по времето на Орешарски парите на година от ЕС са повече отколкото парите за година през първият мандат на Борисов?
    2013 г.
    вноска в бюджета на ЕС - 934,12 млн.лв.
    получени средства от ЕС - 3,840,89 млрд.лв.
    баланс в полза на България - 2,906,77 млрд.лв.
    2014 г.
    вноска в бюджета на ЕС - 954,85 млн.лв.
    получени средства от ЕС - 4,345.85 млрд.лв.
    баланс в полза на България - 3,391 млрд.лв.
    Тоест можеш ли да твърдиш, че Борисов е отворил Фондовете след като е ясно, че по времето на Орешарски сумите са по- високи?
    Нека ти дам пример за какво са част от парите от ЕС:
    Мярка 1.1. Постоянно прекратяване на риболовна дейност. През 2012 година ЕС ни даде пари за да нарежем или пренасочим риболовните си кораби в други дейности извън риболова. Сумите покриват 100% от оценката.
    Разбираш ли за какво говорим?
    Сега ми кажи какво се случва с Заемите, Дефицитите и производственият индекс от 2008 до 2016год?
  • 22 Дядо поп

    7 0 Отговор
    Изглежда konq s onq е като Матросов сам срещу всички,
    няма,ли кой да помогне да си махне капаците.

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "Дядо поп":

    Ей попе...преди да изказваш мнения, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ КОНСУЛТИРАЙ СЪС ШЕФА СИ!...че ще има "ти ли ме духна,или аз сам паднах"!
  • 24 Бай хой

    7 0 Отговор
    А ве конь, жал ми е дате гледам как се мъчиш.

    Толкова ли си тъп та неразбра досега какво трябва да направиш за да престанат мъките ти.
  • 25 някой

    4 0 Отговор
    Стига сте го нищили Големия хй, време му е да отиде в миналото и в забрава. Коментарите са му по-скоро реклама
  • 26 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    глупав и калпав народ ,сега го прегнаха пак манипулатори от джурналисти псевдополитици,и разни анализатори добре платени...абе Глупав и Късопаметен народ ко да кажеш повече...
    лутаме се от едни псевдоспасители към други-добре ни водят като овце сме........
  • 27 Конспиратор

    0 0 Отговор
    БОРИСОВ СДАДЕ ВЛАСТТА УМИШЛЕНО ! ДОСЕЩАЙТЕ СЕ, ЗАЩО ???
  • 28 отличник

    3 0 Отговор
    Какво разсъждавате. ГЕРБ е лидерска партия ,и щом Бойко Борисов се оттегли , тя ще непусне политическия живот , както беше с царя , ако си спомняте.
  • 29 ПЛАМЕН

    5 0 Отговор
    ПРИ ЕДНА РАБОТЕЩА ПРОКУРАТУРА И СЪДЕБНА СИСТЕМА ДАЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ГЕРБЕР НА СВОБОДА ?? А КОН
  • 30 шофьорът

    1 1 Отговор
    Идеални и съвършени хора няма.Грешка според мен редовия гражданин е, че постави Цачева за кандидат президент а най-лошото е, е че подаде оставка по никое време...
  • 31 на коня под опашката

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Вземи и си плесни два шамара да не идвам аз!
  • 32 гост

    2 1 Отговор
    е айде да им е честито на следващите управляващи/мошеници/ почваме нов сериал ..2000-3000 серии
    и Герб ще изчезне точно като СДС за има -нема няколко месеца...
    ама им ги е слабо ръководството .....ама слабо слабо ...гола вода както е думата
    само да кажа че народа не е малаумен както го мислите вие УПРАВЛЯВАЩИТЕ ...
  • 33 Пустинна буря 2

    0 0 Отговор
    Комуномилиционери -какво се разпенихте и размечтахте. Ще вкарвате в затвори , ще се връщате във властта. Президентът Радев няма никаква власт да ви оправи , освен няколко посланника и генерала . Вас ви очаква истината през пролетта- клинът Бойко да избие клина БСП/ДПС/ДС като себеподобен. А Бойко лесно ще бъде бутнат , когато му дойде времето. Не забравяйте чугунените комуноиди умират по няколко десетки хиляди на година без народен съд.