Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 09:15 2 448 5

Безредиците в Харманли в социалните медии

  • харманли-
  • бежанци-
  • безредици
Безредиците в Харманли в социалните медии - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Бунтът" в Харманли си е чист провал на Агенцията за бежанците. И това е меко казано. Това коментира в профила си във Фейсбук Мирослав Севлиевски.

Тези, които хвърлят камъни срещу български полицаи, на чиято униформена ръка има Българският лъв, трябва да бъдат смазани! Да смажеш агресивен, нагъл, крещящ по дъщерите ни изпълнен с омраза натрапник, не е расизъм, а Държава! Ако не е така, то Държавата проявява расизъм към изконните си Харманлии, Български граждани и още нещо..." Това написа Иван Ласкин във фейсбук.

На "преговорите" с ръководството на ДАБ, след като бежанците са повдигнали доста проблеми, включително за откровени злоупотреби и нарушения спрямо тях, им е било отговорено - че това е положението и ако не са съгласни с него, ще си имат неприятности. Без обяснения. Дали ДАБ са казали наистина това или пък преводът е бил некоректен? Втората възможност въобще не е за подценяване. Това написа в социалните медии Лидия Стайкова. Според нея полицията е превишила правата си при овладяването на бунта. Били бити невинни хора в спалните помещения и тоалетните.

Известната преводачка от арабски език Мая Ценова припомня, че тези хора - от лагера в Харманли - за добро и за зло имат само нас. Ние сме единствените, които могат да им помогнат или да ги доунищожат.

Пожелавам на всеки от нас да се озове в аналогична ситуация на зависимост. тогава, едва тогава и само тогава ще му стане ясно каква е оценката за действията му в сегашния момент.

знам, че звучи като проклятие... но не е. защото всеки от нас си кове съдбата сам - с всичко онова, което прави или не прави във всеки един момент.

Според Радослав Стоянов: "Тъй като си мисля, че не всички разбират дълбочината на трагедията в днешните събития, се налага да публикувам още един пост по темата. Той е посветен на всички онези умерени критици, които казват "Нямам нищо против бежанците, ама не е редно да хвърлят камъни по полицаите". Разбира се, че не е редно! Законен е само мирният протест. Но поантата на критиката ви не трябва да пада върху бежанците, чийто гняв е правдив, а върху тези, чиито решения ги докараха до това отчаяние. Лесно е от камбанарията на привилегията да казваш, че някой е можело да постъпи по по-добър начин. Говоря за привилегията на това да си седиш в къщи на топло зад клавиатурата. Да не си нито срещал, нито дори разговарял с бежанец в живота си досега. Привилегията да не знаеш какво е да си в безвремие, в неизвестност за съдбата си, в държава, където всички те мразят, а медиите проповядват на обществото, че си опасност. Привилегията да не си тъпкан всеки ден и да не знаеш какво е да си безсилен. Просто си признайте, че ви се иска бежанците да са лошите! Но също така разберете, че това, което се случи, е предпоставка да се случват още такива събития. Че да малтретираш някого е предпоставка за радикализация. И това не е заради тяхната религия. Това е нормална човешка реакция. Научен факт! Каквото посееш - това ще пожънеш."

Идете обяснявайте сега на хората зад ТВ екрана, защо виждат кадри с хвърляни камъни, запалени маси и крещящи на чужди езици хора. Три години бездействие и пипане на уши, говорене на празни приказки, неадекватност относно това какво ще се правят хората по лагерите. А междувременно, годините минават и масово чужденци седят закотвени в нищото, в условия, които всеки доброволец в лагерите ще ви каже какво представляват. Не пропуска да припомни Руслан Трад.

Според Борислава Цеков единственото решение е:

Депортация! Няма място за лигавщини. Днес повече от 2000 нелегални мигранти рушат, палят, гаврят се с националния флаг, заплашват с обезглавяввне български жени, раниха вече 14 полицаи... Този башибозук трябва дв бъде смазан. Всички нелегални имигранти - депортирани незабавно. За назидание. Ако държавата се огъне сега, погромът в Харманли ще бъде последван от по-страшни събития.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 0 Отговор
    Не е хубаво това което става, като цивилизовани хора ние трябва да ги качим на самолети, кораби и да ги изпроводим до мястото от което са дошли. Тези хора са си такива , станат ли критична маса ще направят същото както мястото от което идват .
  • 2 Някой

    7 0 Отговор
    Недейте така,че ей сега от БХК ще ни обвинят всички в дискриминация и расизъм и ще ни обясняват всъщност,колко добри хора са те.
  • 3 gost

    7 0 Отговор
    никой не ги е канил тук щом хвърлят камъни по полицията значи ги хвърлят по нашата държава.....вси4ки в самолета и откадето са...
  • 4 До Някой

    6 0 Отговор
    Че то БХК вече обяви че бьлгврите са виновни-били провоцирали горките бежанци,а те видиш ли били и без това напрегнати....Чети в Блиц.
  • 5 Бай хой

    4 0 Отговор
    Може и да не сте съгласни с мен но - все пак да си призная. Мето лично желание е на първият самолет с депортирани да се натовари и бхк с еднопосочен билет. След като не ги искат в Хелзинки ние защо да ги търпим. В нищо не сме виновни.