Last news in Fakti

8 Декември, 2016 08:00 5 898 11

Докато търсим Издислав

  • издислав-
  • кубрат пулев-
  • търсим
Докато търсим Издислав - 1
Снимка: Vbox7
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не ми били бежански лагери, най ми били кризисни площадки, запя на прощаване Румяна Бъчварова и по-наивните помислиха, че готвим изстрелването на чужденците в космоса. Което е интересен резервен вариант, но на този етап напълно неосъществим. Фургоните, в които ще ги настаняват, цели 500 на брой, са чудесна възможност да се избегне ново строителство, а и създават усещането за нещо временно. Създават го те, но питайте в Стражица, дали възприемат така фургоните.

Тези дни един от възродителите на градчето след земетръса, Игнат Раденков, изригна за пореден път, че 50% от парите по обществените поръчки в строителството се отклоняват. Човекът е единственото същество, което знае, че е смъртно и бърза във всяко начинание и апетит, че пясъкът му току-виж изтекъл за нула време. Къде ще носи имането е съвсем отделен въпрос. Бай Игнат е стар чешит – най-младият от групата на Колю Фичето и майстор Манол. Опъвал се е и на Тодор Живков, но вече май никой не го слуша. Пък и неусетно приехме нещата, които го възмущават, за даденост.

А парите от Европа за обгрижване на бежанците така наелектризираха горния етаж на родната политика, че почти се стигна до женски бой. В червения ъгъл на ринга загряваше Илияна Йотова със секундант Корнелия Нинова. От отсрещната страна вътрешният министър Бъчварова се подготвяше заедно с депутата от ГЕРБ Валентин Радев. 101 милиона сме чакали от ЕК за бежанците, според Нинова, а не 166, както казва Бъчварова. Не, 166 милиона са, отвърна Бъчварова, а не 101 милиона, както казва Нинова. Но разликата щяла да дойде по-късно. По утвърдения протокол двете групи се поздравиха взаимно с песента на Преслава „Лъжа е“, а Радев заговори дори за импийчмънт на другия Радев. Нищо, че онзи от изборите още не е положил клетва. Вече трупал черни точки.

В граничното село Лесово местните се вдигнаха на протест заради настаняването на чужденци в близост до селото. Опитаха се да ги успокоят с пояснението, че гостите щели да се дислоцират на „цели“ 6 километра от домовете и градините им. В прякото включване от селото репортерът почти стигна до истерия в опита си да разбере, кой е дал подготвени плакати на местните, защо са дошли хора и от „далечен“ Ямбол, че и какво работят, щом имат време за протести.

Наистина, фундаментални въпроси…

„Сега най-важното е БСП и ДПС да бъдат спрени в похода им към властта“, заяви в предмандатен транс съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Звучи толкова познато, че чак да ти стане мило. Щом това е най-важното – шапки долу пред приоритета. Край Зеленогорски, с небрежно преметнато интелектуално шалче в автентично синьо, трупаше коалиционен адреналин министърът в оставка Петър Москов. С него никога не е скучно, а политическият ни живот ще бъде далеч по-блудкав, ако остане без най-острата си подправка. Цветанка Ризова го попита цели два пъти, като частно лице ли участва в коалицията РБ и още ли е член на ДСБ, но и двата пъти Москов отговори с притчи за смисъла на битието. Поне маркира разделителната линия между себе си и Радан. Кънев бил по патетиката и силните фрази, а Москов залагал на практичността. А каква ти практика, ако нямаш власт. Губиш и форма, и положение…

Друг въпрос, който с настървение гложди седмици наред нацията е, какво са си казали Нинова и генерал Решетников в края на август, обсъждали ли са кандидатурата на Радев или са си бъбрили за трансферната политика на Гриша Ганчев в ЦСКА. Последният се похвали, че лично закарал Цветан Василев до гаража на Бойко за прословутата им среща, с чието значение може да се мери само Априлския пленум – твърди се, че и двете събития са важни, но само участниците в тях знаят точно какво се е случило. Ами ако Корнелия се бе срещнала не с Решетников, а с Калашников, мир на пълнителя му, какви ли сюжети би начертало въображението.

А то обича да чертае. Така, някак от нищото, се роди лирическият герой Издислав. Рожба на специфичния глас и английски на Фики Стораро и изконната ни нужда от забавление в твърде сериозния свят, който обитаваме. Издислав-манията буквално дари с плът и кръв този художествен образ, че дори Емил Чолаков се запита тревожно, къде ли е Издислав. Културтрегери твърдят, че веднъж създаден, героят на художествената измислица започва да живее свой собствен живот. Остава министър Бъчварова да го обяви за национално издирване, за да го легитимира напълно. Току-виж го хванали. А че предстои бейби-бум с името му, просто е гарантирано.

Колко ли щастливи запознанства са се осъществили пък в наглед тягостната обстановка при аварията в столичното метро. Да погледнем нещата от положителната страна. Някои от тези срещи могат да се окажат съдбоносни – да завършат с брак и деца, които след време да направят фейсбук-групата „Бебетата на Братоев“.

Докато народът търсеше Издислав, Кобрата отдели десетина минути да напердаши един клетник с тъжен поглед и търбух, несъвместим с представите ни за професионален спорт. Нашият небрежно свали ямурлука под съпровода на стоте каба-гайди и 15-хилядни овации, и неусетно се оказа, че мачът е свършил. Мачът или филмът – нека всеки си отговори сам…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДейвидКовърдел

    5 1 Отговор
    Няма ли кой да му удари един шамар на този...
  • 2 Morgoth

    6 3 Отговор
    И кво сега, дойдох да се присъединя в осмиването на тоя м....л, а чета пак за бежанци и политика. Аз когато искам да чета за тях си отварям темите за бежанци! Хайде стига с идиотските заглавия.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 манол

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    щом делите политиката от циганията, явно още ви розовеят очилата.
  • 4 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Осмиването? А неотдавна издавахте животински звуци заедно с него и баща му по чалготеките и разправяхте "Това е голяма песен" (явно песните се делят на малки, средни и големи), а сега осмивате?!?! Туй ли е модерно днес?

    Коментиран от #6

  • 5 Гоуст

    5 1 Отговор
    Срещам Тони Стораро и Фики и Тони вика:
    - Ние учим английски, кажи тате Тенк Ю
  • 6 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ти ако си издавал животински звуци по чалготеките, мен не ме вкарвай в тази категория. Баща му го знам само по име, а тоя дори не го знаех че съществува.
  • 7 кроко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    E па какво ти пречи да си го приплюеш издислав? Дори и други може да се включат!

    Коментиран от #8

  • 8 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    Малко ми се губи контекста и мислех от тук да си го набавя, ама не ми се получи ;)
  • 9 Гост читател

    0 1 Отговор
    Милене,поздравявам те.Имаш дар-слово. Маани ги тия ,като номер 2.
  • 10 ПРОСТОТИЯ ДО ДУПКА

    1 1 Отговор
    ВЪШКАТА КЪТ СА НАЯДЕ СЕ КАЧВА НА ЧЕЛОТО НА ПОСТРАДАЛИЯ НЕГРАМОТЕН СЛУШАТЕЛ.
  • 11 Издислъв

    0 0 Отговор
    Докъде я докархта да правите статия за този бежанец.Гаджал срича на английски.