12 Декември, 2016 17:34 1 872 2

Режимът на Груевски започна бавно да пада

  • македония-
  • никола груевски-
  • мирослав ризински

Според Мирослав Ризински опозицията в Македония има по-големи шансове за създаване на правителство

Режимът на Груевски започна бавно да пада - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Влизаме в един труден процес на създаване на правителство на Македония. Самите резултати не дават лесна възможност на ВМРО – ДПМНЕ за създаване на правителство. Според мен за опозицията в лицето на СДСМ ще е по-лесно да създадат правителство. Трябва да имаме предвид, че голяма част от ЕС е против режима на Груевски и неговите практики на владение. Същото важи и за САЩ. Според мен те ще окажат голямо влияние, макар не и публично, в създаването на правителството. Свидетели сме, че режимът на Груевски, може би бавно, но все пак пада.“ Това заяви пред Факти.бг Мирослав Ризински - – зам.-председател на сдружението – „БМОРК Илинден-Преображение“

Какво е бъдещето на Македония след тези избори?

Смятам, че влизаме в един труден процес на създаване на правителство на Македония. Самите резултати не дават лесна възможност на ВМРО – ДПМНЕ за създаване на правителство. Трябва да се има в предвид, че с досегашните си партньори от албанския политически кампус – ДУИ, нямат мнозинство за създаване на правителство, както го правиха преди. Виждаме, че други партии от албанския политически блок набират сили. Говоря за новосъздадената политическа партия БЕСА и Алиансът на албанците. Смятат, че при подобни условия пред Груевски застава една много трудна възможност за създаване на правителство. Повече от ясно, е че за създаването на правителство, албанските партии ще поставят определени условия. Говоря за продължаване на дейността на специалната прокуратура и за създаване на специален съд, който да разчисти казусите, които са свързани с публикуваните записи от лидера на опозицията СДСМ. Има и все по-гласни изисквания от тези партии, албанският да е втори език на територията на Македония. Това ще създаде големи трудности. Свидетели сме, че режимът на Груевски, може би бавно, но все пак пада. Груевски печели с около 10 депутата по-малко. Засилва се влиянието на СДСМ. Според последните данни, с които разполагам, ВМРО и СДСМ печелят еднакъв брой депутати. По 51. Докато не получим официални резултати е по-трудно да коментираме. Според мен за опозицията в лицето на СДСМ ще е по-лесно да създадат правителство. Трябва да имаме предвид, че голяма част от ЕС е против режима на Груевски и неговите практики на владение. Същото важи и за САЩ. Според мен те ще окажат голямо влияние, макар не и публично, в създаването на правителството.

Като победители или победени трябва да се чувстват представителите на опозиционната ВМРО – ДПМНЕ?

Според мен СДСМ не са загубили. Трябва да имаме в предвид какво влияние ВМРО – ДПМНЕ имат в медиите. От 10 години тази партия страхотно партизираше администрацията и използваше тези лостове, за да се гласува за нея. По-голямата част от медиите са под техен контрол. Не смятам, че тези избори не са минали без натиск от страна на ВМРО – ДПМНЕ над гражданите. Все пак СДСМ получи голямо доверие от гражданите. Според мен поражението е по-скоро за Груевски, а не за Заев. Все пак Груевски спечели с минимум 10 депутати по-малко от предишните избори. СДСМ спечелиха повече от предишните избори. Нека да видим какви ще са крайните резултати и какво ще можем да очакваме.

Могат ли тези избори да поставят края на огромния контрол, който имаше ВМРО – ДПМНЕ в страната?

По-скоро да. Самият факт, че нито една от политическите партии в Македония няма толкова голямо мнозинство, за да налага собствените си политически възгледи в страната, дава един вид гаранция, че влизаме в процес, в който ще трябва да се взимат идеите и вижданията на всички партии. Това е, ако искаме да се върви напред. В противен случай Македония навлиза в политическа криза. Тоест тръгваме към процес на нови изброи. Предстои да видим как ще се развият нещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    3 1 Отговор
    Ма то още съществува ли това географско понятие македония? Албанците вече не я ли населиха или има още някой и друг заблуден, че е македонец?
  • 2 кирил

    3 1 Отговор
    за нас е все едно.дали зоран слободан радмила,внуците на титовите партизани и палачи на българите в македония или античните клоуни великомакедонските съпартийци на груевската партия ще управляват.