Last news in Fakti

17 Декември, 2016 08:00 2 007 0

Как еко действията ще направят Америка велика

  • америка-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • климат-
  • индустрия-
  • енергия

Доналд Тръмп има възможността да спази предизборните си обещания

Как еко действията ще направят Америка велика - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Винод Томас за Project Syndicate

Винод Томас е гостуващ професор в Националния университет на Сингапур. Той е бивш служител в Световната банка.

Промените в климата са най-голямото предизвикателство пред човечеството. Въпреки това, новоизбраният президент на САЩ - втората страна в света, отделяща най-много парникови газове, не вярва, че всичко това се случва или поне не вярва, че човекът има пръст в тази работа. Ако Доналд Тръмп иска "да направи Америка наистина велика", както гласи лозунгът от предизборната му кампания, той ще трябва да промени мирогледа си и да приеме, че проблемите с климата стоят на дневен ред.

Към момента ситуацията не изглежда никак обещаваща. Въпреки че разполага с планина от научни данни, Тръмп твърди, че няма никакво доказателство, че хората допринасят за глобалното затопляне. Веднъж той дори нарече промените в климата "измама", измислена от китайците, за да направят американското производство по-малко конкурентоспособно. По-късно той свали обвинението, но така и не премисли широкия си скептицизъм по въпроса.

Следвайки този ред на мисли, Тръмп сподели намерението си да обърне гръб на ограниченията за въглеродните емисии, наложени върху конвенционалните електроцентрали, да засили добива на изкопаеми горива, както и производството на вятърна и слънчева енергия. Също така той се зарече да оттегли САЩ от международното споразумение за климата, подписано в Париж миналия декември. Подобен заден ход би бил катастрофален спрямо глобалните усилия да се забавят по-нататъшните промени в климата.

Също както отказът на бившия американски президент Джордж Буш да подпише Протокола от Киото през 2005 година допринесе за увеличаването на емисиите, така и евентуално решение на Тръмп да не изпълни задълженията на САЩ към Парижкото споразумение може да подтикне други да последват примера. В края на краищата много държави се опасяват какви ще са разходите им по изпълняването на националния ангажимент, особено в период на мудно икономическо възстановяване. А горенето на изкопаеми горива си тече в повечето икономически дейности, тъй като е по-евтино от чистата енергия (и не се прави сметка за щетите върху околната среда).

Разбира се, в дългосрочен план използването на изкопаеми горива ще увеличи разходите за здравеопазване и ще намали продуктивността на работниците. Тогава ще се вдигнат и икономическите разходи, повлияни от зачестяващи бедствия, свързани с промените в климата - наводнения, суша, бури, топлинни вълни, които вече са факт по целия свят.

За да се увери, Тръмп наскоро се срещна с бившия вицепрезидент на САЩ и природозащитник Ал Гор. Въпреки това е много малко вероятно Тръмп да промени мнението си за климатичните промени, а все пак и членовете на кабинета му пеят същата песен.

Добрата новина е, че може да не му се наложи. Всъщност, има други действия, които Тръмп може да предприеме - от засилването на американската икономика до повишаването на глобалното влияние на САЩ - това също би довело до това промените в климата да са на дневен ред.

Първото такова действие е да се увеличат инвестициите в научноизследователския сектор и екологичния сектор, като например - енергоспестяване, възобновяема енергия, по-малки и по-безопасни автомобили. Технологичните пробиви в тези области, които САЩ е напълно подготвен да реализира, биха били много полезни за бизнеса. Изграждането на високотехнологични енергийни сектори е най-добрият шанс на Тръмп да изпълни обещанията си да създаде голям брой работни места за американците.

Колкото и много да му се иска на Тръмп да "възроди" стоманата и въглищата в т.нар. щати от "Ръждивия пояс" (поредицата от щати с пустеещи предприятия и отслабваща индустриализация), които бяха от голямо значение за победата му на изборите, това е почти невъзможно. Всъщност въгледобивът в САЩ е на приключване, под натискa на здравословни и екологични опасения.

Междувременно, добивът на природен газ е най-високият за всички времена - дялът му от 33% в производството на електроенергия надвишава този на въглищата. Възобновяемите и атомните източници също растат - тенденция, която надали ще се промени. За да се "възроди" "Ръждивия пояс", Тръмп трябва да поеме именно в тази насока, да последва подхода при икономическия растеж на щати като Калифорния и Ню Йорк.

Тръмп може да засили напредъка в динамичните отрасли, утвърждавайки енергоефективността в строителните норми и правила. Новите сгради и друг тип инфраструктура трябва да разполагат с енергоспестяващо осветление, отопление и климатизация. От голяма полза ще е и модернизирането на вече съществуващи сгради към по-ефективно потребление на енергия.

Съществува още една причина, която може да убеди еко скептика Тръмп да поддържа напредъка върху действия, положителни за климата - запазването и засилването на международното влияние на САЩ. Други големи световни лидери, сред които китайският президент Си Цзинпин, индийският министър-председател Нарендра Моди и германският канцлер Ангела Меркел изразиха опасенията си за разрухата, причинена от замърсяване и екологична деградация. Ако САЩ се отдръпне от водещата си роля в тази област, рискува значително да подрони репутацията си.

Най-напред световните лидери ще изискат от САЩ да изпълни ангажимента си към Парижкото споразумение. От голяма важност е Тръмп да отстои плановете за чиста енергия, предвиждащи намаляване на въглеродните емисии, чиято цел е да намалят емисиите в национален мащаб с една трета от 2005 г. до 2030 г.

Дори и Парижкото споразумение за климатичните промени да изпълни поставените си задачи, това няма да е достатъчно, за да се избегне катастрофалното покачване на глобалните температури. Трябва да надминем целите си, усъвършенствайки екологично чиста енергия, транспорт и индустрия. За това ще са нужни професионализмът и схватливостта на САЩ.

Знае се, че Тръмп иска да инвестира в енергия и инфраструктура. Ако го направи по начин, който да не е в разрез с климата, САЩ ще пожъне огромни успехи, а наред с тях и целият свят. Ако пък не признае човешкия фактор в климатичните промени, той трябва поне да съзре огромната бизнес възможност, която е пред него.

Превод: Константин Карагьозов

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА