17 Декември, 2016 08:15 8 888 35

Врани в курника на бройлерите

  • врани-
  • роми-
  • берлин

Фалшивата "циганска любов"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ама господа германци, тоя не е българин. Тоя е циганин.“ Това доста гузно промълвяват повечето български граждани през последните дни.

Преди една седмица в Германия излезе видео, на което се вижда как мъж рита в гърба жена, просвайки я по стълбите на метрото в Берлин. Първоначално се смяташе, че извършителят и неговите придружители са бежанци. Това ни даде прекрасен повод отново да поругаем върху „пришълците от Изтока“.

След това обаче стана ясна неприятната истина, че нападателите са българи и ни стана гузно. После се разбра, че извършителят е от ромската махала във Варна и си отдъхнахме. Важното е, че той е циганин. Тоест не е баш българин. Абе направо не е българин. Така, че ние отговорност за него не носим. Ако може Бойко Борисов още утре да изпрати Фалкона до Берлин, за да бъдат разпръснати флайъри, на които да пише: „Тоя не е българин. Тоя е циганин. Verstehen!“.

Колкото и да не ни се иска обаче, този случай извади на преден план един проблем, който нашето общество има и той е вкоренен вътре в него. Колкото и да ни се иска да третираме циганите си като един вид врани в курника на бройлерите, те са си наши. Цигани, ама български. Реално погледнато случаи като този тежат и на съвестта на нашата държава, колкото и да не ни се иска да е така.

Германците се шокираха от един ритник в гърба в метрото. А какво да кажат нашите баби и дядовци, чиито домове по селата ежедневно биват обирани от братята, дето формално са роми, ама иначе ги наричаме цигани? Какво да кажат учителите, които не могат да си позволят да оставят ромчетата да повтарят, защото те имат по специфични учебни нужди и защото училищата имат нужда от делегирания бюджет.

Общо взето германците са видели само малко от това, което ние тук виждаме ежедневно. Интересно обаче защо, когато кирливите ни ризи се покажат навън се възмущаваме, а когато става тук, приемаме калта като част от пейзажа?

Ромите са българи, които държавата обича да държи в курника. Интересно как стотици милиони потънаха за интеграция, а повечето от ромите още си живеят отцепени в гета и раждат на по 15 години? Как така голяма част от тях продължават да са необразовани и да живеят на социални помощи?

Ние обичаме да ги обвиняваме, че не работят, ама реално погледнато какво да работи човек, който има завършен 4-ти клас. Овчарите и свинарите са все по-малко търсени по селата.

Кофти истината е, че държавата обича да държи ромите на тоя хал. Те са най-лесния източник на гласове . Не знаят за кого гласуват, нито питат. Те вярно пускат бюлетина, докато контрольорите не ги проверяват в градския транспорт и сметките за вода и ток не са задължителни.

Те са лошите деца, към които ние сме добрички, защото те имат нужда от любов. Ама тая любов е фалшива любов. Тя покварява, а не обогатява.

Колкото и да се успокояваме с това, че ромите не са българи, те растат на брой, докато ние се топим. Може да ни е гадно, ама е редно да се запитаме дали това, което виждаме в метрото в Берлин и в квартал „Максуда“, не е нашето бъдеще.

Ние, или по-скоро държавата, толерира едно лошо поведение. Ние държавата ли сме? После се правим, че не виждаме последиците. След това случващото се в нашата кочина се прехвърля навън. Нашето може да си е кочина, ами ние обичаме да го представяме като дворец. Не ни харесва някой чужденец да разбира, че става въпрос за кочина.

Естествено, че не всички роми са лоши или нещо такова. Има и такива, които се образоват или които дори без образование бачкат като луди по строежи и си плащат данъците. Проблемът е, че ние не можем да се справим с проблемните елементи. По-лесно ни е да си мислим, че те не са българи. Лошото е, че докато не станат и продължат да си бъдат цигани, в Германия ще ни мятат по една майна. Въпросът е какво ще направим ние?

В Берлин обаче не искат българската „Максуда“ в своето метро. И май са прави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    71 4 Отговор
    За този проблем са измислени газовите камери.Аз ще платя сметката за газта.
  • 2 Боби

    57 4 Отговор
    Добре де, г-н Стойчев, а какво предлагате? В България има и други етноси, но проблемите са само с циганите (май не само в България)!
  • 3 гнида

    66 6 Отговор
    Нито съм гузен , нито циганите са наши ! Повечето са мързеливи , ниско квалифицирани , и т.н. Аре да не ме отъждествяваш с тях !!!!!!!!! Нито да ми се вменява чувство за вина ! Едно време през комунизма Тошо ги караше да работят ! Даваше им заплата и така те не мислеха за глупости . Ето пълен ефект от свободията дето им я дадохте , докато обикновените граждани като мене работим , за да има пари за социалните им помощи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кою

    29 4 Отговор
    Я да се сетите как генерал Франко е
    Оправил м...лите в Испания........
  • 6 Бай Коста

    47 2 Отговор
    Роска, тоя спор съм го водил на много места.
    Най просто казано, живеем в една държава, при едни и същи закони, учим в едни училища, а получаваме различни резултати с евреи, българи, арменци, турци и цигани. Що така?
    А, извинявай! Пропуснах че БХК се вълнува само от едните.

    Коментиран от #8

  • 7 Аааааа

    2 37 Отговор
    Интеграция казвате,данеби ромите да са скрили милионите,българските оправници са ги откраднали.цялата голяма глупост е,че още от малки ни учат да мразим ромите,ние сме расисти това е нашата природа да мразим и вечно да мранкаме.не ромите са виновните а ние самите със омразата кам околните,самоизяжда ме се като нация
  • 8 гост

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Коста":

    Именно.
    Доста грешно адресирана статия! Автора бърка държавата със статуквото, продажността и изпълнителността на чужди планове. Сегашното състояние на циганите, а и вече да на доста голяма част от българите няма нищо общо с това, което беше България по времето, когато беше държава. Автора не разбира, че парите за уж интегрирането, за финансирането на БХК и НПО са целево отпуснати именно за това, което се случва. Не за нещо различно, градивно. А може пък и да разбира, ама просто така да му е наредено и той да е малка част от манипулативният апарат, отклоняващ вниманието от истински важният проблем.
    Циганите не са производни на държавата, а на липсата на такава! Уви, те са само върхът на айсберга.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ром с БМВ

    27 1 Отговор
    ДПС, БХК и Евророма вече са ангажирали адвокат Марковски със защитата на циганина. В Максуда обсъждат да го направят депутат и да се позове на имунитет!
  • 11 незнайко

    30 2 Отговор
    Тепърва германците ще разберат, че приетите от тях мигранти, са по големи животни и от този циганин. Интересното е, че се радват на БЪЛГАРИТЕ висшисти. Това е нация която е забравила посланието на Хитлер.
  • 12 Николов

    23 0 Отговор
    "Ама тоя бил циганин" като кажат че сестра ти е к..рва ходи разправяй че нямаш сестра.
  • 13 Ицо

    23 3 Отговор
    Росене вземи си 2-3 циганина,във вкъщи да ги интегрираш и тогава ни поднася силномислията си.Такива пишман интелигенти като теб,под-път и над-път.Още не му е пораснал мустака,пишлемето му с пишлеме, той тръгнал акъл да ръси.
  • 14 От Германия

    33 1 Отговор
    Циганите ли са българите!?! Това са примати, които в редки случаи изобщо могат да бъдат интегрирани. Нали ги гледам с голям срам тука в Германия- щото всички сме под общ знаменател. Лежат на социални, мързеливи , смрадливи и нагли.

    Коментиран от #19

  • 15 Трябва

    17 1 Отговор
    Трябва закони и силна ръка не само да ги иползуват за избори и да си правят каквото си искат.
    Страхливи са управляващите, могат само културният и възпитан Българин да мачкат и увикват, защото знаят че ще мълчи и няма да яде бой а при братята ще го бият.
    Това е извращение да ритнеш жена така по тези стръмни стъпала в гръб, добро момче ама с множество престъпления.
    Така е в България, останаха само такива добри ама със по 20-дела.
    Такава е и държавата и бизнеса и администрацията.
  • 16 Трябва

    9 2 Отговор
    Трябва закони и силна ръка не само да ги иползуват за избори и да си правят каквото си искат.
    Страхливи са управляващите, могат само културният и възпитан Българин да мачкат и увикват, защото знаят че ще мълчи и няма да яде бой а при братята ще го бият.
    Това е извращение да ритнеш жена така по тези стръмни стъпала в гръб, добро момче ама с множество престъпления.
    Така е в България, останаха само такива добри ама със по 20-дела.
  • 17 Един от потърпевшите

    13 1 Отговор
    Ами има прекалено голямо усещане за безнаказанно -ст. Правиш каквото си искаш и няма наказание . Виновни но без присъда
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост2

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "От Германия":

    Да продължава държавата та ги толерира и да им дава помощи.
  • 20 стоян георгиев

    4 14 Отговор
    циганите са ни производни на нас,вярно опорочена в много отношения ,но има и испански цигани има и унгарски и гръцки и т.н. ,но само нашите и румънските са в това положение дето са .докарани са до тотална мизерия и с грешни команди са объркани ,както и цялото ни общество.не се ли оправим ние няма шанс тва да се случи при циганите ни.

    Коментиран от #25

  • 21 Ники

    9 0 Отговор
    Излагат и навсикаде да взиме мерки и да ги почваме че ако чакаме държавата скоро няма да се оправим
  • 22 123

    14 0 Отговор
    дете на 12г. на 26 ноември щяло да извърши тер.акт в Германия. Медии спокойно написаха за произхода му, бил роден в Германия ,но от Ирак. Значи може германци да определят своите граждани по етнос и никой от БХК не вдигна аларма , те са специалисти само да оплювят България.Кой ще посмее на ФЮРЕРИН МЕРКЕЛ ...да каже дума., срещу вятъра не се пикае..ферштейн..Също и във Франция ,бързо казват на м...ли че са такива и или арабски терористи по етнос ..
  • 23 ооо

    15 0 Отговор
    Оправдания за вмирисани,мързеливи хора ...Все едно българин ще отиди при комшията и да му се оплаче че детето му не иска да учи , няма пари за учебници и много такива врели- некипели. Нали разбирате че при българи не става така.Кой иска да работи и да става в 5 сутринта и по нощни смени ,искаш не искаш работиш..Обаче при някой специални малцинства ,да не работиш е привилегия ,защото управляващи ги хрантутят с какво ли не..Всичко позволена на чужд гръб ...А бе и аз да съм ,няма да работя при такива обстоятелства, но нямам късмет не съм циганин...за мен само работа..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кобрата

    18 0 Отговор
    Ех, Росене, Росене...
    Сега какво се оказва? Ще защитавате циганите ли?
    Те може да са част от нашата държава и да казвате, че са българи, но не са...циганинът си е циганин и това е...И какво значение има дали са български цигани или някакви други? Каквито и да са, те навсякъде създават проблеми и обичат да вървят по тънката лайсна и да има някой да ги храни...
    Ние сме виновни единствено затова, че ги оставихме да се размножават и не им сложихме ембаргото, по един в главите и това е, те не са нормални хора, естествено и сред тях има малки изключения, но повечето са вандали...
  • 27 hil

    3 0 Отговор
    1488
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аушвиц

    3 0 Отговор
    Това което прави тоя циганин е срамота и осрамва цялата ни нация,защото по паспорт е българин.Сега трябва да му видят сметката.
  • 30 гост

    4 0 Отговор
    До пост номер 7.М....ла си е м....л и не сме виновни ние ,че са мързеливи,крадливи,смръдливи паразити.
  • 31 писна ми

    3 0 Отговор
    Западняците с висок морал да се видят какви прасета са лятото по нашите курорти и да си затварят устите. Там ги държат на каижка и тука на свободията си показват характера. И са на под 18г. дори. Изнасилвачи, пияници, биячи и дрогери.

    Моралистите западняци, делящи хората на техни и източно европейци.

    Този да си го хващат и да го наказват според законите на Германия. Кво значение има германец, българин, мексиканец, чилиец, канадец, швед, астриец, чех, кореец, зимбабвиец, тунизиец и др. Едно ритане в гърба стана световен проблем.
  • 32 Баба Марта

    4 0 Отговор
    Доста лицемерна пушилка, предвид хилядите малтретирани германки преди около година в Кьолн, но тогава медиите мълчаха, а осъдените са сигурно 5. Бъдещето не е на страната на Германистан!
  • 33 Ники

    2 0 Отговор
    Росенчо,
    Първо отиди някъде да видиш жив циганин,а после ми се прави на оригинален по актуалните теми.
  • 34 Факт

    0 0 Отговор
    Нема такава държава 😑
  • 35 Гостът

    0 0 Отговор
    Сега Германците ще му дадат 5 г. затвор плюс 20000евро обещетение и го пускат да пасе. Точно тук е разликата между Германия и България. У нас, като си плати на корумпираните магистрати получава условна присъда и продължава да краде и безчинства, а там обществото получава справедливост. В БГ циганите вече посягат на лекарите. Но ако съдебната система не се промени циганите ще започнат да ритат и магистратите. Когато това стане може и нещо да се промени.