Last news in Fakti

16 Декември, 2016 19:56 2 526 14

Юлиян Попов: Българинът е расист, това си го знаем

  • берлин-
  • метро-
  • жена-
  • побой

Ние сме сред най-разграничаващите се хора. Затова по всички класации сме и най-нещастни

Юлиян Попов: Българинът е расист, това си го знаем - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българинът е расист, това си го знаем. Но има два вида расизъм. Това коментира в профила си във Фейсбук блогърът Юлиян Попов.

Единият е породен от дълбоката убеденост,

че Инженерът те е направил по-качествен от другия. Вторият е рожба на комплекса за малоценност, че всъщност ти, и твоите хора, не сте стока.

Берлинското метро ясно показа, че българинът е расист от втората група. Тоест расист, който постоянно се тормози за себе си, затова хули другите и яростно се разграничава от тях. В нашия характер разграничаването, породено от собствената ни потиснатост отива надалеч и надълбоко.

Ние сме сред най-разграничаващите се хора.

Затова по всички класации сме и най-нещастни. Не защото сме най-бедни, а защото постоянно страдаме от порива да се разграничим от някого.

Това ни кара постоянно да се сравняваме с румънците, с надеждата, че те ще са по-зле от нас. И когато усетим, че не са, страдаме дълбоко.

Гражданите яростно се разграничават от селяните. Софиянците от провинциалистите. Българите от циганите. Некомунистите от комунистите. Доносниците от недоносниците. Доносниците, които са служили на родината, от доносниците, които са доносничили за свое благо. Християните от мюсюлманите. Истинските християни от неистинските християни. Съвсем истинските християни от не чак до там истинските християни.

И главното нещо е да кажем " Не съм от тях".

Никога обаче не сме склонни да поемем колективна вина. Един ритнал германка надолу по стълбите в метрото. Не е наш, циганин е. Едни преименували насила милион души. Не сме ние, комунистите го направиха. Ама не тези, а онези комунисти. Другите комунисти и всички безпартийни нямат нищо общо с тая работа. Някакви подписали договори за атомна централа. Мошеници, аз нямам нищо общо с тях. Други прибрали няколко стотин милиона за Южен поток. Нямам нищо общо с тях.

Половината народ смята, че има случаи, в които е оправдано да изнасилиш жена.

Паплач, аз съм от другата половина.

40% от децата на 15 годишна възраст са функционално неграмотни. Това са все циганчета, ние не сме от тях. И така, каквото и да стане, ние не сме от тях. А всъщност да поемеш чужда вина те прави човек. Да поемеш вина за нещо, което не си извършил, но си могъл някак да предотвратиш, е онова, което ни прави хора.

Способността за състрадание е и способност да се чувстваш виновен за другия. Тъжното е, че от дълбоко пропилото ни чувство за срам, не сме способни да изпитваме чувство на вина.

Затова, да се разграничим от циганите и от всички други, дано ни олекне. Поне малко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 savage

    7 0 Отговор
    Аиде бе няма ли самосъжаляващи се отрепки.Няма ли разни слабаци да изпискат че тичат към терминала.Няма ли някои кат тоя да си др.сне нещо на държавата.САМО БЪЛГАРИ ЛИ ОСТАНАХА. Е тогава и аз съм расист.
  • 2 Патриот

    17 3 Отговор
    Писна ми от вас журналисти-либерали, евро-идиоти, родина-продажници...когато един м...л/цигане с български паспорт направи нещо да се говори че колко лоши сме били ние българите. Не преписвайте вината на тези получовеци на нас! Достатъчно ни излагат тези маймуни на запад. А че сме расисти...дано...защото ако ги търпим тези уроди още дълго, то циганизацията на народа ни е в кърпа вързана. Слава на родина България! За да ни има след 30-40 години трябва да изгоним циганите и турците от родината си - без да ни мигне окото...A тези в Брюксел, да си го нач.кат - ЕВРЕЙОГЕЙСКИСЪЮЗСКАПАН
  • 3 123

    16 3 Отговор
    Юлиян Попов - ходи при братята си Сигани. Да ти дадат един урок по либерализъм. Пръцкаш си в апартамента, и си нямаш никаква представа какво реално става в държавата.
  • 4 Аристототел

    10 2 Отговор
    От къде се пръкна толкова умен Юлианче?Къде те изпуснала майка ти? Иди в гората ,има хубави желъди!
  • 5 Ник

    21 1 Отговор
    Да ли съм расист ... Вероятно! Ненавиждам цигани, турци и араби.
    Да поема вината на този м...л? - Защо?
    Когато мина 89 год. точно Запдна Европа и разни НПО-та ни обясняваха как трябва да сме толерантни към тях..
    Сега тези същите сърбат попарата на собствената си толерантност, но казват че тези не са цигани а Българи!
    Никакво чувство за малоценност нямам, но пък имам огромната ярост към изброените по- горе. Аз станах такъв благодарение на политиката на толерантност. Сега м...ла, турчина и арабина имат повече права от мен и получават пари без да работят защото са явно предпочитана раса.
    Сега аз трябва да съм роб- да бачкам повече, да плащам повече данъци защото съм длъжен да осигуря по- добър живот на м...ла с 5- те му деца
    За това съм расист!
    - Не желая аз да робувам на цигани, турци и араби.

    Коментиран от #9

  • 6 Кака Гинка

    17 1 Отговор
    Ако всичко си беше на мястото и законите бяха еднакви за всички,нямаше да има място за "расизъм".У нас българите имат задължения,а останалите - права.И какъв расизъм е нашето:мърморим си,но плащаме данъци и осигуровки и издържаме "малцинството",което все повече се превръща в мнозинство.Някой да е тръгнал да ги коли или беси,та да се оплакват от невъзможния живот тук?Много обичам,когато някои лигльовци отишли в западния "рай" с парите на мама и тати почнат да раздават правосъдие какви сме и какви не сме.Точно тези еничерчета са най-гадни...
  • 7 Доф

    1 1 Отговор
    Мараба
  • 8 гошо

    10 0 Отговор
    ЮЛИЯНЕ ПИНОКИО КАКВОТО И ДА МИ ПИШЕШ ТУКА ВРЕЛИ НЕ КИПЕЛИ.......ДА АЗ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМ ОТ М...ЛИТЕ,ОПРЕДЕЛЕНО ГО ПРАВЯ!!!!!! АКО ТОВА МЕ ПРАВИ КОМПЛЕКСИРАН.......ДОБРЕ НАРЕЧИ МЕ КАКЪВТО ЩЕШ,НО АЗ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМ ОТ М....ЛИТЕ,ОТ ТЕЗИ ГРЕШКИ НА ПРИРОДАТА,ОТ ТЕЗИ!!!!! ОТИДИ И СИ ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА В НЯКОЕ СЕЛО КАТО МЕЧКА ДА ВИДИМ КАКВО МИСЛЯТ ДРУГИТЕ КАТО МЕН КОМПЛЕКСИРАНИ БЪЛГАРИ!!!!!
  • 9 незнайко

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ник":

    Много точен коментар. Мога само да се присъединя към написаното от Вас.
  • 10 Бай хой

    4 1 Отговор
    А ве защо все разигравате Българите? Защо не разисква дали циганите са расисти? Какво са виновни Българите за престъпленията и хулиганствата на циганите?
  • 11 Али Бабата

    9 1 Отговор
    На Юлиан Попов брат му Стефан Попов е дългогодишен председател на “Отворено общество”, една от фондациите на Сорос. – да си дойдем на думата – мозъчни тръстове, разединение на гражданското общество, проционистки възгледи и т.н., нищо добро.
  • 12 Расист гаден

    4 0 Отговор
    Юлианеееееееее, много поздрави на майка ти и цялата ти женска рода, ано и тях някой м....л ги срита по накои стълби, да те и в хуманиста и палячото!!!!!
  • 13 гост

    4 1 Отговор
    О.К., расист е! Няма нормален човек, поставен в условия на неравенство спрямо произход, който да не е е расист.

    А какъв е автора, след като е кръстил синът си Джордж, а не Георги? Предположения? Всъщност биографията и родословното дърво на автора са много интересни:
    https://www.24chasa.bg/Article/1881114
  • 14 Гост

    7 0 Отговор
    И циганите се отрекоха от него, обявиха го за турчин, какви расисти само!