21 Декември, 2016 14:44 4 643 15

Политиците натикаха Референдума в канала

  • политиците-
  • натикаха-
  • референдума-
  • канала
Политиците натикаха Референдума в канала - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът оттече в канала. Единственият шанс той да стане задължителен е решението на ВАС, че липсващите 12 000 гласа ги имало и ще бъдат признати. Едва ли решението на съда ще излезе скоро. На всеки вече е ясно, че Референдумът няма време да бъде разгледан от този парламент. Депутатите излизат в Коледен отпуск, след това ще бъдат разпуснати, ще имаме служебно правителство, назначено от Румен Радев. Т.е. следващите предсрочни избори в края на март или началото на април, ще се окаже, че трябва да ги проведем по старата пропорционална система, с реденето на листите, с депутати като Бат Сали, учителката Анна Баракова и много други подобни фигуранти в партиите, които слушкат и папкат.

Де факто за всичко това се постараха политиците, с тупкането на топката за сформиране на правителство от всички политически сили, каквито и отговорни аргументи да ни поднасяха. За всички бе ясно, че подобно правителство в рамките на този парламент е невъзможно. Днес президентът Росен Плевнелиев обяви, че следващият служебен кабинет ще бъде сформиран от Румен Радев. Междувременно депутатите гласуваха много други важни закони, но не и промените в Изборния кодекс, като например да сливаме или не почивните дни с празниците.

Срещу волята на народа за мажоритарния вот се обявиха категорично Патриотичния фронт и ДПС. След което от ДПС се заиграха и оповестиха, че ще гласуват "за" всякакви поправки в Изборния кодекс в посока на мажоритарен избор на депутати, независимо дали те са предложени от ГЕРБ или БСП. "Неведнъж сме призовавали поне отговорните политически партии да не прекрачват полето на популизма. А и някои да се върнат от там. На заседание на парламентарната група ще направя предложение невинаги ние да сме онези отговорни, на които се разчита, че някой може да прави популизъм. И може би ще предложа на групата, ако те приемат - независимо кой ги предлага съответните популизми, ние да гласуваме като предложилите", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Реформаторите не приеха мажоритарния вот, обясниха как по-добрата система е смесената, или още така наречена немската. Това бе логично, тъй като шансът им с мажоритарната система да попаднат в следващото Народно събрание е почти никакъв. Може би и за това се напънаха да вземат третия мандат, но се оказа, че няма как да синхронизират собствената си партийна програма за страната с тази на ГЕРБ и Патриотите. Логично колко ли смел трябва да си, за да решиш, че можеш да управляваш с 13 депутата? И колко убедителен би могъл да си, след като не можеш да намериш решения в собствения си блок, а какво остава да синхронизираш и политиките на другите партии. Така или иначе дори и да не бъде променена избирателната система на реформаторите ще им бъде доста трудно да прескочат 4% бариера на предсрочните избори при сегашното им роене, което прилича отново на орел, рак и щука.

ГЕРБ уж се опита да мине през народната любов, обявявайки, че и трите въпроса от референдума трябва да бъдат уважени, макар и с неудоволствие. Но депутатите от тази парламентарна група също не направиха нищо за Референдума, освен говоренето. Не внесоха проектозакона за изменение на Избирателния кодекс, предложен от Мая Манолова, не предложиха и райониране. Като, че ли и те тупкаха топката за служебно правителство, за да не бъдат приети промените в Избирателния кодекс.

АБВ призоваха народа да гласува на Референдума, а след това казаха, че нямало как да го уважат и те зареваха в пълен глас за смесената система.

Социалистите хем обясниха как трябва да се вслушат политиците в гласа на народа, който искал промяна, хем започнаха да сучат и въртят, защото и на тях не им отървавал мажоритарния вот. Ама то да имало мажоритарен елемент, ама то нямало време за промени в закона, ама нямало и време за райониране, това било толкова сложно, че била необходима най-малко една година.

Разбира се, бяха опровергани, защото и проектозакон бе внесен и районирането бе направено от Инициативния комитет на Референдума.

Истината е, че поне в продължение на една година политиците се правеха, че не забелязват референдума и си мислеха, че щом те не го забелязват и хората няма да му обърнат внимание. Щом богоизбраните не са се произнесли няма как да стане. Но, о, ужас хората им забиха не шамар, а кроше. С Референдума им казаха, че искат тази порочна система на редене на листи, на едни и същи безкрупулни политици да бъде подменена. И започна на екс политическото говорене, в което бяха включени експерти, социолози, политолози, да обяснят на избирателя колко то й е прост и нищо не разбира от политика. Вместо да сведат глава от собствения си популизъм, политиците хвърлиха обвиненията за популизъм към избирателя и Инициативния комитет на Референдума. И още какви ли не безумни аргументи, които извадиха от торбата с лъжите, само и само това, което иска суверенът да не им се случи. До тук е ясно, че отново демонстрираха наглостта си на недосегаеми, като се чудят как да преобразуват решението на хората за мажоритарния вот. Та дали той да бъдел с мажоритарен елемент или с да бъдело 50 пропорционален на 50 мажоритарен, само че забравят май, че полубременна жена няма.

Референдумът е Нова надежда.... Той показа, че българите искат да избират личности, които „имат топки“ да носят отговорност. Надеждата е крехка, но в същото време е силна с духа си.

Дори и в канала, Референдумът няма да може да бъде заглушен.... Той ще шуми по ВиК мрежата на родната политика, преди да избие с цялата си мощ....

И рано или късно избирателят ще извоюва своето дали тихо и мирно или с други методи и способи... А 2017 г. чука на вратата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 заспал уй

    27 4 Отговор
    Че то кво народа си е овчи и затова се управлява от вълци. Докато не стъпчеш главата на змията няма да има управия. Румънците убиха Чаушеско вкарват министири, депутати в затвора , а тука крадлива напаст, но никой няма в затвора. Борисов, кой е той народен предател, крадец милиардер или тих скромен човек? Да управлява още един месец да се краде и разхищава още месец. Тоз другар Борисов е още в пионерската комплексарска възраст. Сърди се, цупи се нарцизира се , но не знае, че не е нито пожарникар щото е вкаран от полковника баща му, не е и бодигард щото са го учили в движение не е и мин. председател, а е една лигава другарка режеща ленти. А Радев да внимава щото обеща да покани румънски прокурори и да вкара тая измет в затвора наречена граби е.ати работата българска ГЕРБ. Наслука
  • 2 Георгиев

    10 4 Отговор
    Не е вярно, от там, канала, го извадиха.Шоу да става.Простаци.
  • 3 пешо от мала фуча

    7 4 Отговор
    е,не моА да сФана нещо:
    постоянно пишат по форумите и сайтовете че
    у Българско нЕЕЕЕма "умни" Ора да управляват,че
    баце с гОлемата вилица е най-най ,а па
    сакат да се гласува за "личности"?!?!?
    е,ДЕКА СА БРЕЕЕЕЕ!
    нали други осФен "него" НЕМА?!
    А?!
  • 4 Айде стига

    15 18 Отговор
    Стига с това хленчене за тая простотия вече. Това си беше просто едно преброяване на безмозъчните кратуни.
  • 5 знаещият

    13 15 Отговор
    В канала му беше мястото на този референдум. Сценаристите на Трифонов решиха да преброят колко българи ще гласуват за нещо ,от което нищо не разбират.Не се притеснявайте ,ако сте един от тях.Такива моменти е имало и в Америка.Вижте какво пише в гугъл за "ирационално поведение" .
  • 6 До Анти референдум душичките

    13 10 Отговор
    Референдума ще се изпълни и тогава ще се събудите от зимния си сън.Лошото е че мозъчните ви клетки вече ще са тотално разрушени и няма да разберете какво е станало.Айде пак заспивайте сладко ,сладко.
  • 7 бюрек 2

    13 12 Отговор
    Шоуто на Слави и другите измислени герои, също да заминават в канала.

    Коментиран от #8

  • 8 Киро

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "бюрек 2":

    Мило мишле - тролче, дето пишеш от различни имена да плюеш по волята на народа, само да ти кажа нещо:

    НАРОДА ИЗКАЗА ВОЛЯТА СИ!

    Мажоритарни избори ще има, без значение какво скимтят партийните лизачи, като тебе!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Мишон

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Кирчо, апчаття, апчятта.Както каза славиии.
  • 10 Оня с коня

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Маржортарни избори? Не, не и не.
  • 11 ЛЖС

    9 6 Отговор
    Няма да има мажоритарна система. Сегашната е добра.
  • 12 Ядедереитн

    5 0 Отговор
    Те туй с реферандума за хората с малко мозък се знаеше, че е празна работа. Сега гледам, че разни хитреци се пробват отново да донасъскват обикновенния народ и да подбуждат към бунт и насилие. Миналия път им припомних НК!
    Сега ще рекна на народа - вижте Украйна и си опичайте акъла!!! Тези хитреци, дето насъскаха тълпата да се развилнее си седяха на топло, докато обикновенните хора ги убиваха. После ги яхнаха пет пъти по-яко от преди. Народа обедня жестоко, води перманентна война, вилнеят и разни въоръжени банди. Комшийска Русия си прибра най - лакомите парчета от Украйна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колев

    1 0 Отговор
    Където бе РОДЕН, там бе и НАТИКАН. Т.на "референдум" на палячовците от учиндолската Чалгария!
  • 15 Вело

    0 1 Отговор
    Глас народен глас Божи.Рано или късно мажоритарна система ще има.Амин.