31 Декември, 2016 08:00 2 073 2

2016 г.: Катастрофа и политически свредел

  • 2016 г.-
  • катастрофа-
  • политически свредел
2016 г.: Катастрофа и политически свредел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на спукалата се политическа стабилност през 2016 година надеждата ни е една велика българска актриса. Г-жа „Природно бедствие” или Стоянка Мутафова, която е конкурентът ни за „Гинес” като най-възрастна действаща актриса на земното кълбо. Но не само, тя е пример, как духът й, въпреки реалността в България, не бе сломен и приема всичко с усмивка. И тази година тя покоряваше театрите не само у нас, но и в САЩ и Канада. Тя е от малкото българи, с чийто професионализъм можем да се гордеем, доказала го и преди 1990 г. и след промените. Но като, че ли най-вече ни показа как човек във всякакви времена може да се радва на дребните неща и да не се вълнува само от масата.

Ако всички политици у нас носеха този позитивизъм и професионализъм, едва ли щяхме днес да сме отново в политическа криза. Факти.бг прогнозира още в края на 2015 година, че се намираме в пропукана стабилност. Не случайно 2016 година измина като един стрес–тест за политическата класа. Наслоилият се партиен цинизъм накара хората да поискат да разрушат матрицата и го направиха с Референдума тази година. Зашлевиха звучния шамар на политическата класа. Друг е въпросът, че партийните лидери се мъчат всячески да осуетят волята на народа. Е, кога не е било, живеем в България.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов влезе в свредела на ген. Румен Радев и на Референдума. След като не взе пряко участие в генералската битка за президент и не успя да постави на пост майка на нацията, обвърза президентските избори с правителството и подаде оставка. Но си остави полезния ход да се върне през 2017 г. на предсрочните избори отново на бял кон. И наскоро помоли да не говорят за него все едно, че е умрял. Саниране или пенсии, мажоритарен вот или пропорционален и милион и едно желания на бившата вече управляваща коалиция не можаха да я сплотят около ново правителство. Тук на дневен ред дойде спорът дали президентът Росен Плевнелиев е сътворил поредния гаф и прегазил Конституцията или е постъпил държавнически. Но не плачи сърце, идва следващият държавен глава, от който имаме засега позитивни очаквания.

Какво донесе още политическата 2016 г.

Старият кабинет на тръгване реши да гласува по-висока минимална работна заплата от 460 лв., с което влизаме с малко повече оптимизъм в 2017 г.

Шизофренията в българската политика, не бе изненада. Прочухме сме пред света с двете кандидатури за ООН на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

Правителството в оставка и предишните преди него пропиляха българските енергийни позиции. Страната ни се раздели с геополитическите енергийни трасета. Радващо било, че арбитражът за АЕЦ „Белене” е в най-мекият вариант за България. Надеждата е да имаме енергийна независимост сега. Остава да видим ще открият ли залежи в Черно море. Е, ако това ни се случи, пък може и България да не потъва като „тесла в кладенец”, което определение даде в предизборните си речи Жорж Ганчев.

Въпросът дали да затворим херметически границите си за бежанците остана на дневен ред. Строихме най-скъпата ограда дълго време. Е не взехме пример от Унгария. Свидетели бяхме на протестите не само на хората, които не искаха бежанците на тяхна територия, но и на безпрецедентен бунт в Центъра в Харманли. Стигна се до там, че измислени популисти – герои като Динко от Ямбол, Перата и др. ни прославиха по света как се връзват със свински опашки имигрантите. Макар и да бяха препълнени бежанските ни центрове, ни увериха от правителството, че потокът бил намалял, променил се профилът на бежанците от сирийци на афганистанци и всякакви други, които искали само да прекосят България, но не и да живеят у нас. Развихри се каналджийският бизнес и предоставянето на квартири. Но проблемът тегне с пълна сила върху плещите на България. Успокояващото тук е, че не е само до нас, пък и южната ни съседка Турция не отвори вратите за бежанския поток през 2016 г.

В този контекст бе повдигнат въпроса да я има ли или не задължителната военна служба. Да не говорим за изтребителите и кой ще защитава българското небе.

На фона на проблема ни с бежанците, дойде и по-голямото зло. Човешката небрежност довела до трагедията в Хитрино. Равносметката от инцидента без аналог с обърналите се цистерни с пропан и пропилен доведе до седем убити, 29 ранени, 50 разрушени сгради и едно село - призрак. Но и тук таим надежда, че след като МС съвет гласува милиони и от помощи, селото ще се превърне в най-хубавото в България през 2017 година.

А иначе строихме магистрали по български. Ура, българинът се радва на АМ „Марица”, но тя пък бе подложена на ремонти многократно веднага след пускането й. Всички платихме за простотията на някои от пътищарите – един от съсобствениците на „Агромах” Методи Бачев сътвори пиянският скандал с привкус на интимност на кукерския събор в село Черничене. И не случайно си тръгна уж по собствена воля шефът на АПИ Лазар Лазаров. Прецакаха ни с винетките за 2016 г. През 2017 г. ще си пренесем проблемите сега пък за поръчката на ТОЛ системата.

2016 година премина пак под римейка „Ние ги хващаме, те ги пускат”.

Напълно бе оправдан Христо Бисеров. За сметка на това пък министърът в оставка на отбраната Николай Ненчев и този на здравеопазването Петър Москов се сдобиха с обвинения. Тук могат да се изпишат тонове с мастило. Пак бяха пльосвани по плацовете на ГКПП-та митничари и гранични полицаи, други техни колеги минали през тази процедура пък се връщаха на работа. Не, че бе изненада, но официално разбрахме, че и Автомобилна администрация или тарифите й са в схемата на системата. Поредният шеф на Автомобилна администрация Цветелин Цветков се оказа зад решетките, защото взимал такса спокойствие. Живеем като в безсмислени вицове.

Но по-страшното бе, че деградацията на личността остана големият бич на обществото ни. Не един и два пъти саморазправата по пътищата, ни накара да мислим, че никога и по никакъв начин мутренските времена не са си тръгвали. И тази година, в буквалния и в преносния смисъл, жертвите и ранените по пътищата показват, че на нас не ни трябва война. Ние сами се самоизтребваме.

Но идва 2017 година, която астролозите смятат, че ще е по-добра за всички.

И дай Боже всекиму късмета на леля Гошка, която също ни прослави по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    3 1 Отговор
    ТИКВИНСКА ГОДИНА !
  • 2 Карли

    2 1 Отговор
    БРАВО КАЛИНА - точен АНАЛИЗ !!!!!!!!!!!!!