9 Януари, 2017 07:59 2 335 11

Как Тръмп очерни тайните служби

  • сащ-
  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • цру
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Националното разузнаване на САЩ са убедени, че Русия е повлияла на американските избори. Само че Тръмп нарича тези твърдения "глупости". Така той дискредитира американските тайни служби, твърди Клаус - Дитер Франкенбергер, цитиран от „Дойче веле”.

Вероятно подобно нещо се случва за първи път: директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър потвърди в изказване пред Конгреса на САЩ, че зад хакерските атаки срещу Демократическата партия - а и не само срещу нея - стояла дългата ръка на Москва, направлявана от най-високите етажи на властта, разбирай: Владимир Путин. Въпреки това човекът, комуто предстои след броени дни да влезе официално в Белия дом като следващия президент на САЩ, нарича тези твърдения "глупости".

Защо Тръмп отрича?

Така Доналд Тръмп дискредитира американските тайни служби - и то във времена на огромни заплахи, свързани със сигурността. Само че новоизбраният американски президент трябва да разбере, че скептицизмът и охулването са две различни неща.

Скептицизмът е позволен, дори необходим - както се видя и при войната в Ирак. Да охулваш и отричаш сляпо обаче е нещо съвсем различно - това подкопава доверието и дава козове на противниците. Да, разбираемо е, че Тръмп не иска да приеме факта, че Русия се е намесила в предизборната кампания в САЩ - във вреда на неговата опонентка Хилари Клинтън. Защото от това би пострадала неговата легитимност, а и възхищението му от Путин би придобило различно значение.

"Крайно време е да пораснете. Вече сте президент" - така сегашният вицепрезидент Джо Байдън се обърна задочно към Доналд Тръмп. Трябва да признаем, че е прав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морков

    18 0 Отговор
    Службите дълго работиха против бай Дончо. Сега хем твърдят, че изборът му е легитимен, хем бил и манипулиран.
  • 2 вес

    21 0 Отговор
    Каква мила картинка, немците са толкова загрижени за авторитета на американските тайни служби, че чак да се просълзи човек от тази евроатлантическа солидарност

    Коментиран от #3

  • 3 Да бе

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "вес":

    А аз пък се опитвам да си спомня, дали не бяха тези служби, които подслушват целия свят, в т.ч. държавни глави на близки партньори на САЩ като например Германия?...
  • 4 Шляхтиц

    15 0 Отговор
    Всичко в САЩ ми напомня лудостта германския народ преди Хитлер да нападне СССР. Преситени и живеещи в задоволство, измислят си враг, за да има кого да мразят и от кого да се страхуват. Загърбвайки дори собствените си проблеми, непрекъснато оклеветяват Русия за всичките си мръсотии, които сътвориха по света. Много искам да видя просълзената физиономия на бившия външен министър с Трабанта, ако в най-скоро време ЕС се разпадне и България се озове пак на губещата страна. Няма да се изненадам , ако по някакви причини НАТО остави България сама да се спасява. Големите гледат своите големи интереси. Малките да се спасяват кой как може. Добре поне, че за сега никой не ни заплашва и не представляваме особен интерес за никого, но с тези американски бази на наша територия, само ще загубим още някое парче земя. Дано не съм прав.
  • 5 Шляхтиц

    13 0 Отговор
    От когато започнаха Арабските Пролети поне аз виждам на всякъде войни, разруха, убийства, бежанци и взимащ ужасяващи мащаби тероризъм. В една Либия, например, хората имаха безплатно образование и безплатна медицинска помощ. До колкото съм осведомен, в момента различни племена, различни групировки водят непрекъснати войни за власт, за пари, за петрол. От тези войни остават само убити и ранени хора, децата не ходят на училище. На къде е тръгнал този свят? Необразованият човек си и един готов терорист, камкадзе. Няма професия, няма хубави, благородни цели в живота си, дори може би не знае и за какво живее. И като го надъхат с някакви сгрешени религии и омраза към неверници, получава се готов самоубиец. Но самоубиец, който иска да убие и колкото може повече други хора.
  • 6 Morgoth

    13 0 Отговор
    Тръмп дискредитирал разузнаването като не признава намеса на Русия в изборите? А какво да направи? Да дискредитира себе си и най-важната институция в държавата като се съгласи с разузнаването ли? Някои хора още не могат да разберат, че изборите минаха и меренето на съответните атрибути приключи.
  • 7 Azazel

    2 7 Отговор
    Малко претоплени манджи сервирате, за да се харесате на русофилските си читатели. Всъщност, последните няколко дни Тръмп и хора от екипа му, се срещаха с представители на службите и им бе представен пълния доклад, както и всички доказателства, и след тези срещи Тръмп и бъдещата му администрация признаха, че зад хакерските атаки стои Русия, а Тръмп се закани, че може да предприеме ответни действия. Единствено, Тръмп и екипът му не отговориха дали атаките са наредени лично от Путин, или руските служби са ги организирали на своя глава. А, аргументът им, че тези атанки не са повлияли директно на изборите, е, че те не са манипулирали машините за броене, не, че не са повлияли на избирателите...

    Коментиран от #9

  • 8 артиста

    9 0 Отговор
    Немците се взеха много на сериозно щом започнаха да дават съвети на Доналд ...Усеща се дългата ръка на кака Меркел ...
  • 9 Д'Мин

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Azazel":

    Падналия ангел, я пробвай пак, че нещо НПО лозунга не ти се получи.
  • 10 Абвгдежзззззз

    1 1 Отговор
    Тази матриошка ,обвинява разузнаването , ами ако е подставена кукла ,? Ще има още много скандали и гафове .
  • 11 Кукуряк

    3 0 Отговор
    Те тия същите служби твърдяха, че Ирак притежаваше Оръжия За Масово Поразяване и техните твърдения бяха използвани за формален повод за започване на войната. Такива оръжия така и не бяха намерени. Оказа се, че службите бяха излъгали.