20 Януари, 2017 08:00 1 361 1

Предизвикателствата пред Радев са много големи

  • димитър ганев-
  • румен радев-
  • герб-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • президент

Радев ще заложи на една по-умерена линия, а не толкова конфронтационна, заяви за Факти.бг политологът Димитър Ганев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Струва ми се, че президентът Румен Радев направи една програма, която по-скоро отива на изпълнителната власт, а не толкова на прерогативите на президентската институция. Това повече ми изглеждаше като клетва на министър – председател, от колкото на президент на републиката. В случая ми се струва, че това са твърде големи цели, които си постави Румен Радев.“

Това заяви пред Факти.бг политологът Димитър Ганев, който коментира встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

Как ще коментирате речта при встъпването на новия президент Румен Радев?

Аз не мисля, че трябва да отдаваме чак такова значение на някаква фраза. Речта беше нормална за подобен формат. Има неща, които бяха по-важни от тази фраза към депутатите: „Остава ви една седмица“.

Много по-важно в случая е, че струва ми се, президентът Радев направи една програма, която по-скоро отива на изпълнителната власт, а не толкова на прерогативите на президентската институция. Това повече ми изглеждаше като клетва на министър – председател, от колкото на президент на републиката. В случая ми се струва, че това са твърде големи цели, които си постави Румен Радев. Те много трудно биха могли да бъдат изпълнени от него, меко казано.

Какви са очакванията ви за мандата на г-н Радев. Изглежда, че той ще се състои в сложна вътрешна и международна ситуация?

Със сигурност предизвикателствата са много големи. На първо място можем да започнем с вътрешния план. Ние не трябва да забравяме, че г-н Радев е нов в политиката. С встъпването си в длъжност той ще поеме цялата власт в държавата, което е особено отговорно нещо. Има един много важен момент, когато става дума за съставяне на служебния кабинет. Тъй като Радев е нов в политиката и няма хора, на които да се опре, пред него стои дилемата дали да избере нови хора, или да избере нови хора. В случая се рискува ако са изцяло нови хора, това да бъдат хора без опит, да поемат властта в държавата. За Радев, който самият няма опит, това ще е доста рисков ход. От друга страна, ако трябва да се опре на хора с опит, то тогава тази промяна, която очакваха хората с избора на Румен Радев, няма как да бъде олицетворена от него.

Това е трудната дилема пред него. Това, което забелязвам през последния месец, през който започнаха да се тиражират някои слухове, щом е било отправено предложение към професор Огнян Герджиков за служебен премиер, по-скоро ми се струва, че г-н Радев до голяма степен ще заложи на една по-умерена линия, а не толкова конфронтационна, каквато днес се опитаха да му препишат. Не казвам, че Огнян Герджиков ще стане министър – председател. Казвам просто на къде изглежда, че се ориентира Румен Радев.

Имаше някои критики, отправени към г-н Радев от съставящите досегашното правителство. Можем да очакваме при евентуална победа на предстоящите избори на ГЕРБ, проблеми между правителство и президент?

Вижте, ситуацията сега е една, а след два месеца ще е съвсем друга. Днешната ситуация е предизборна ситуация. Това, че официално не сме в предизборна кампания, не значи, че ситуацията не е предизборна. Всички партии и политици гледат само към вота, който ще се проведе в края на март. Такъв тип конфронтации са напълно нормални в този момент. Смятам, че ако ГЕРБ съберат мнозинство или отново управляват, не може от сега да прогнозираме някакъв тежък институционален конфликт. През последните седмици Бойко Борисов заяви, че би работил с Румен Радев. Не ми се струва, че Румен Радев би отишъл на конфронтационен момент с дадено правителство на всяка цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГА ГА

    2 1 Отговор
    РАДЕВ Е ЕДИН ПОЛУГРАМОТЕН ВОЕНЕН , КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ 2 ДУМИ НА КРЪСТ , КАМО ЛИ ДА УПРАВЛЯВА НЕЩО ... ДОБРЕ Е , ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА НИЩО НЕ УПРАВЛЯВА ... РАВНИС , МИРНО ...СВОБОДНО , ТОВАРИЩ ...