Last news in Fakti

22 Януари, 2017 04:30 1 794 4

Русия и Турция: заедно срещу ИД

  • русия-
  • турция-
  • заедно-
  • ид

Москва и Анкара атакуват заедно позиции на ИД в Сирия. По някои основни точки обаче Русия и Турция имат значителни различия. Какво ще излезе от новия руско-турски алианс?

Русия и Турция: заедно срещу ИД - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато цял свят бе обърнал поглед към Вашингтон в очакване на смяната на обитателите на Белия дом, във войната в Сирия настъпи неочакван обрат. Руският генерален щаб съобщи, че в сряда руските и турските ВВС са извършили първата си съвместна операция срещу терористичните милиции на ИД. В нея са участвали девет руски и осем турски бойни самолета.

Новината за съвместните въздушни удари е забележителна по много причини. Това е първата съвместна военна операция между Русия и Турция, които само допреди една година бяха сериозно изпокарани заради свалянето на руски боен самолет от турските ВВС на границата със Сирия. "Това е сериозно постижение. Двете страни извървяха пътя от пряка конфронтация до съвместни военни действия", казва руският военен експерт Александър Голц в разговор с ДВ. Това е и първата съвместна военна операция на Русия със страна-член на НАТО и то точно когато НАТО засилва присъствието си в Източна Европа.

Русия представя първата съвместна военна операция с Турция като голям успех. "Тук не става дума за еднократно военно действие, а за стратегическо военно сътрудничество", заяви зам.-председателят на комисията за отбрана към федералния съвет Франц Клинцевич пред агенция Интерфакс. Той твърди, че ще има и други съвместни военни действия. "Това е пример за сътрудничество извън съществуващите съюзи и подобно нещо не се е случвало в най-новата история", каза още Клинцевич. Турция прави точно това, което не стори водената от САЩ антитерористична коалиция: да воюва рамо до рамо с Русия срещу ИД. Това е и основното послание на руския президент Владимир Путин, което той непрекъснато отправя към Запада. Клинцевич се надява, че и други ще последват примера на Турция. "След като Русия и Турция могат да преодолеят различията си с оглед на общия враг, защо това да не сторят и други държави", пита той.

Според военния експерт Глоц, чрез съвместната военна операция с Турция руснаците искат най-вече да подобрят имиджа си на борец срещу ИД. Досега Западът изразяваше съмнения в това отношение. Освен това Москва създава и основата за преговори в Астана. На 23 януари в казахската столица представители на Русия, Турция, Иран, сирийското правителство и опозицията ще обсъдят възможностите за прекратяване на огъня в Сирия. Александър Голц обаче смята, че възможностите на алианса между Русия и Турция са ограничени. "Заявените цели на двете страни в Сирия са коренно различни, що се отнася до президента Асад. Москва иска да го задържи на власт, а Турция иска да го свали", казва той.

Турският военен експерт Джан Касапоглу също подчертава различните позиции на двете страни по отношение на сирийското ръководство. Според него, между Анкара и Москва има различия и в мненията им относно водената от САЩ антитерористична коалиция. Освен това Турция се оплаква от недостатъчна подкрепа в борбата срещу терора в съседна Сирия. Според Касапоглу, съвместните въздушни удари са важни, защото упражняват "допълнителен натиск върху ИД". "Турско-руското военно сътрудничество открива нова страница в сирийската гражданска война в стратегически план. И тази перспектива може да окаже голямо влияние, особено сега преди преговорите в Астана", казва той.

Руска сухопътна офанзива?

Дали предстои разширяване на руската операция в Сирия? Дали Путин не иска да даде повод на Доналд Тръмп за разхлабване на санкциите, наложени заради агресивната политика на Русия в Украйна? Все пак съвместните въздушни удари на Москва и Анкара започнаха само няколко дни след като Тръмп обвърза възможното смекчаване на санкциите срещу Русия с борбата срещу тероризма.

Преди няколко дни руското министерство на отбраната обяви, че ще ограничи руското военно присъствие в региона. Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" вече бил напуснал водите на Средиземно море. Въпреки това не е изключена и нова руска офанзива. В началото на 2016 година Путин вече веднъж обяви, че ще ограничи военните операции в Сирия. Но малко по-късно руските ВВС започнаха масираните бомбардировки над Източно Алепо.

В средата на януари вестник "Новая газета" писа, че Русия подготвя вероятно и сухопътна офанзива в Сирия. На военнослужещите от един батальон в Чечения били раздадени брошури с информации за Сирия. Александър Голц обаче смята, че става дума за единичен случай. Според него, няма никакви индикации за предстояща голяма офанзива в Сирия. "Това би била трагична грешка за Русия. Тази война не може да бъде спечелена", казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 немция

    0 0 Отговор
    Голяма злоба от хейтърите на немската пропаганда, хахаах
  • 2 Балкански

    0 0 Отговор
    С една дума, : правилно решение на много сложен казус. Цял свят очаква добри резултати .Желая им успех .
  • 3 Варна

    2 0 Отговор
    Лично мен сближаването на Руснаците с Турция ме притеснява и то много. Ние губим по всички направления! - Ще има Турски поток, АЕЦ Акую, вероятно руски ракетен щит в Турция...
    В тази ситуация ние сме празна територия, която лесно може да бъде разменна монета!
  • 4 681 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    Според мен тая турска циганска сган трябва да се затрие !Русия НЕ трябва да им вярва на фесовете те са долно читашко племе !