Last news in Fakti

26 Януари, 2017 07:45 3 157 62

Имперският инстинкт на Русия

  • инстинкт-
  • империя-
  • русия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Карл Билд за Project Syndicate

Карл Билд е бивш външен министър на Швеция за периода 2006 г. -2014 г. и бивш премиер за периода 1991-1994, когато той договаря и присъединяването на Швеция към ЕС. Той е известният международен дипломат, работил е като специален представител на ЕС в бивша Югославия и Върховен представител в Босна и Херцеговина през 1995-1997 и специален пратеник на Генералния секретар на ООН на Балканите през 1999-2001. Към настоящия момент, той е председател на Световната комисия за управление на интернет и член на глобалния съвет по Дневния ред на Европа от Световния икономически форум.

Русия отново е в центъра на политически дебати в много от западните столици. И за трети пореден път, новият президент на САЩ ще започне мандата си с ясните амбиции за подобряване на двустранните отношения. За да може да разберем защо постигането на тази цел винаги се оказва толкова трудно, се налага да хвърлим един по-дълъг исторически преглед на руската държава.

Намираме се на четвърт век, откакто Съветският съюз се разпадна; 2017 ще отбележи стогодишнината на руската революция, която свали вековната царска империя. Както се случва, има сериозни прилики между периодите, които последваха след всяко едно от тези тъй ключови събития.

Историята на Русия винаги се е характеризирала с непрекъснатата експанзия върху евразийския континент. Царете "на изток" нахлуват към Сибир подобно на тласъкът на Америка към Запада през деветнадесети век. Още повече разширяването на Русия по посока Централна Азия съвпадна колонизацията на Африка от страна на европейските сили.

Но с разширяването си на запад и на юг, Руската империя, винаги среща опозиция, и е имало нужда да се използва сила, за да се запазят новопридобитите територии в рамките на своя домейн. След революцията от 1917 г., много от тези области - от Ташкент до Тбилиси и от Киев до Хелзинки - потърсиха своята независимост.

В началото, Владимир Ленин, изглеждал по-податлив на тези изисквания; но в крайна сметка той разгърнал новата Червена армия, която да наложи съветската власт из цялата бивша руска империя. Той постига успехи в Украйна, Южен Кавказ и Централна Азия. Проваля се обаче във Финландия и балтийските държави и претърпява съществено поражение извън Варшава през 1920 г. Това позволи на редица независими държави да излязат от западната граница на бившия руски империя.

Но тогава Сталин дойде на власт. С използването на терор и принудителната индустриализация с цел да направи Русия велика отново, той се стреми да утвърди имперски контрол върху бившите си територии. Така Сталин успява да намери възможност да влезе в тайни преговори с Адолф Хитлер, искайки връщането на онова, което е било загубено след 1917 г., включително балтийските държави, Финландия и дори част от Полша.

И той в крайна сметка получава своето. След рухването на Третия райх, не на последно място благодарение на жертвите на Червената армия, Сталин е получил картбланш да удължи съветската власт дълбоко в сърцето на Европа. Само Финландия запазва своята независимост - като по чудо, и със силата на оръжието. Балтийските страни са брутално вкарани обратно в Съветския път, Полша и много пък са били редуцирани до сателитни държави.

През 1976 г., държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър скандално заяви, че Русия не е успяла да установи "органични" отношения с тези страни. Много вярно, тъй като след разпадането на Съветския съюз, сателитните държави побързаха да потвърдят неговата кончина, затвърждавайки своя суверенитет. За кратко време, почти всяка не-руска република, която бе част от бившия СССР поиска да подсигури своята независимост. С Украйна и страните от Южен Кавказ оформили свои държави, Русия контролираше дори по-малко територия, отколкото в сравнение с периода след революцията от 1917 г.

Владимир Путин, по подобие на Ленин преди век, е решен да промени това статукво. Откакто дойде на власт, последвайки бурните опити за либерална и демократична реформа през 1990 г., става все по-ясно, че Путин се стреми да направи Русия велика отново, както икономически, така и геополитически. Въпреки някои очевидни разлики сравнявайки основаването на Съветския съюз и настоящата ситуация, историческият паралел е твърде очевиден, за да бъде игнориран.

При управлението на Путин, Русия нахлу и окупира част от Грузия, анексира Крим от Украйна, продължават и опитите - засега безуспешни - да се създаде Новорусия на мястото на цяла Южна Украйна.

Стъпка по стъпка, когато възможност се открие, Кремъл е готов да използва всички средства, с които разполага, за да си възвърне това, което счита за свое собствено. Путин може и да няма твърд или цялостно обмислен план за възстановяването на империята, но той несъмнено има трайната склонност да напредва по имперски, там където рискът е поносим, както стана в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 година.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и Руската революция през 1917 г. прекрояват регионалната и световната политика. Непосредствено след всяко събитие, Русия демонстрира своята историческа невъзможност за изграждане на хармонични отношения със страните от периферията; и в междинните периоди, тя е действала винаги в интерес на своите имперски амбиции за сметка на тези страни.

Но Русия ще се усмири, само ако Западът твърдо подкрепя независимостта на тези страни за по-продължителен период от време. В крайна сметка, Русия ще осъзнае, че може да счита само в свой собствен интерес в дългосрочен план, прекъсването на този историческия модел, концентрирането върху вътрешното си развитие, както и изграждане на мирни и почтителни отношения със съседите си.

Ние със сигурност не сме достигнали до това все още, но няма причина да хвърлим кърпата и да се предадем - или пък да изхвърлим уроците на историята. Имаме нужда от една стабилна, просперираща и мирна Русия. И това може да бъде постигнато единствено чрез целеустремената подкрепа в полза на независимостта и суверенитета на всички нейни съседи.

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    11 17 Отговор
    Много точна дефиниция на вечната имперска амбиция на ушанките. Не е имало случай в разговор с тях да не се опитват да подчертават че ни били освободили. Ами да вземат да ни освободят от присъствието си е най-добре, но по Черноморието е пълно с бушмени. Що бягат от Москва? Питайте първия руснак който срещнете на някой прием на какъв език пише и ще разберете как са им промити мозъците. Путлер е копирал Гьобелс за да ги промие.

    Коментиран от #4, #20

  • 2 момчилов

    14 12 Отговор
    по примера на германия,на русия и трябва разпад и три поколения денацификация за да отраснат нормални хора
  • 3 Ачо

    8 1 Отговор
    Вижда се възраждане на бившите империи. Това е истината .
  • 4 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    И двамата грешите!
  • 5 прогледнал от заблудата

    12 13 Отговор
    Лелееееее, как ни промиваха мозъците комунягите, подлоги на Русия. Били освободители.., а в същност са ПОРОБИТЕЛИ. То и за това никоя от страните дето бяха към техният блок не ги обича и се дистанцира от тях. Ноооооо само нашите комуняги не го отчитат, а реват кански за тях. Е има си обяснение КГБ - ДС и натискане и мачкане на простият народ. Не народ, а мърша, щом и сега не видя истината и гласува за марионетка на БСП-то бивши наследници на ония дето ни тероризираха, дето и сега искат да правят същото.
  • 6 Пеньо

    9 7 Отговор
    Изводът от цялата статия е, че Путин изобщо не се е поучил от историята и се опитва отново да я повтори, но този път може да завърши със тотален апокалипсис. Намерих само една грешка-опитвал се да възроди Русия икономически. Бих попитал: КАК?
    Разбира се другият отбор също не се е поучил от историята и затова сега вървим по този път, който води назад и надолу.
  • 7 Лупи

    11 4 Отговор
    Не се тревожете за Русия, съществуването й не е поставено на карта... тревожете се и се изказвайте за нашата държавица... ние сме тия дето ги онождат от 4 страни - САЩ, Русия, туркия и мутрите.
    Руснаците и преди и сега си имат и плява и изключителни капацитети във всяка сфера! Имат космическа програма, ще изпращат сонда на Венера заедно със САЩ, вие тях не ги мислете.
  • 8 Майстора

    9 5 Отговор
    Карл Билд е анализатор,колкото аз съм авиатор.Ако анализира събития,които са се случили преди новата ера бих му повярвал до някъде,но да прави анализ на събития,на които сме съвременници и да мисли че сме слепи,глухи и малоумни като сънародниците си няма да стане.Сякаш Наполеон и Хитлер не са съществували.Не съм чувал руски император да иска да превзема Франция или Германия.Но обратното и сега е в действие под различни наименования.Например санкции.
  • 9 1111

    14 4 Отговор
    като споменавате Крим,обяснете Косово?Защо САЩ могат да освобождават народи които не искат или не са дорасли да бъдат освобождавани|Либия,Египет,Сирия,Ирак и др.|а Русия не може да защити огромната част руско население на територията на Украйна?

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    за разликата между Косово и Украйна...може да се обясни на нормален и неосведомен човек...но на човек с промит мозък ...няма смисъл...но все пак....в Косово Милошевич избиваше косоварите...а в Крим...или в Донбас...да е имало нещо подобно....там в Крим -референдума беше както и тук ...за монархия или комунизъм и народна власт...фалшив, но те комунистите с честност никъде не са спечелили нищо...само с лъжа и измама , както и сега Нинова /лъжкинята /...даже и не се изчервява от срам като лъже ....идиотска държава ...пълна с малоумници

    Коментиран от #11, #18

  • 11 гост

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    и за Сирия....ако не беше джуджето Путин да наложи вето в СС към ООН, за санкции и ембарго ...нямаше да има гражданска война ...и какво за да има Путин база в Сирия пожертва и съсипа живота на половината сирийски народ, създаде кризата с бежанците...и сега омиротворява Сирия ...пулен боклук и идиот ...и тук е пълно с хора, които му се радват и харесват....идиотска държава ...пълна с малоумници

    Коментиран от #19

  • 12 Диди

    2 8 Отговор
    Гост,подкрепям мнението ти.Путин прави бази където може,той иска да види Европа разделена.А за руската пропаганда да не говорим,дали в България или тук в Германия,в това отношение те просто се ос..ха,и никой не им вярва.За мен Русия е агресор,не напразно балтийските държави се страхуват.
  • 13 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    карл билд отново безупречен и на ниво,страхотен анализ.
  • 14 misli posle govori

    3 3 Отговор
    Ето какво се случва след края на ВСВ.Сталин и Политбюро нареждат да се увеличат разходите за отбрана, като те достигат 40% от целия бюджет на СССР.Вместо тези средства да се използват за индустриализация на икономиката се отделят за поддържане на огромни въоражени сили.Едва към 1950г. се възстановява до известна степен тежката индустрия в сравнение с навечерието на войната.Чували сте за петилетките нали???
    В заводите се увеличава броят на работниците, а не производителността на труда, пестене на суровини, материали и енергия.Така с течение на времето продукцията става неконкуретна срямо западните си аналози.
    По отношение на живота в социалистическите страни- опора освен армията е ит.н политическа полиция, която превъзнася постиженията на комунистистическата идеология във всяка сфера.

    Коментиран от #17

  • 15 misli posle govori

    4 3 Отговор
    Последният конгрес на Сталин(19-ят на ВКП(б.))
    В кратка реч на Сталин се призовава, всички комунистически партии от "капиталистическия блок" да се борят за мир, като поддържат външната политика на СССР. "Сталин ги нарича "ударната бригада" на световното работническо и революционно движение.Тези комунистически партии, трябва да са в състояние да вдигнат захвърленото от буржоазията в калта знамето на националната независимост и да се превърнат в комунистически.Сталин е обявен за "архитект на комунизма".В същото време, като западния свят бележи възходи в науката, кибернетиката и генетиката, комунистите ги заклеймяват, като идеалистически и опасни за съветската наука.Главният палач на науката е Тр. Лисенко произведен в академик и шеф на Академията на селскостопанските науки "Ленин".Той обещава да напълни трапезите на недохранените граждани/другари с плодове и зеленчуци, чрез развитоето на съветската селскостопанска наука
  • 16 misli posle govori

    8 2 Отговор
    Чували ли сте за Джордж Оруел?
    През 1984г. написва книгата: "1984г", в нея ето какво пише за войната.
    >>>>>Проблемът беше как да се въртят колелата на промишлеността, без да се увеличава реалното богатство на света.Трябваше да се произвеждат стоки, но не биваше те да се разпределят.На практика само войната беше начинът това да се постигне и то "непрестанната война".
    Основната цел на войната е унищожаването не непременно на човешкият живот, а на продуктите на човешкият труд.Войната е начин да се разрушат или да се изпращат в стратосферата, или да се потапят в дълбините на океана материални средства, които иначе биха били използвани за прекалено повишаване на благосъстоянието на масите и оттук за прекаленото им ОБРАЗОВАНИЕ.Дори облагодетелствените групи се държат умишлено почти на ръба на нищетата, защото общото състояние на недоимък увеличава занчението на дребните привилегии и така усилва различието между групите
    Успешен ден от мен!!!
  • 17 кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    За отделянето на прекалено много средства за въоръжаване си прав, но не мисля така за труда. Това нещо са го правили и в Китай на времето, а предполагам че и сега го правят - когато проектират завод, умишлено го проектират за 2-3 пъти повече хора, за да има заетост и да не се чудят безработните какво да правят, да вършат престъпления и т.н - все неща, които биха стрували повече разходи за държавата, коствени разходи, които коствено ограничават печалбата от продуктите и възможностие за понататъчни инвестиции и развитие, а държавата се издържа от индустриите, които осигуряват заплати и плащат данъци. Минуса е че за определен период от време едни и същи пари за заплати ще се разпределят между повече хора, но след като се стабилизират нещата, могат да си позволят да мислят за повишаване на производителността на труда, инвестиции в нови работни места за излишните работници и увеличаване на заплатите. И както виждаш, китайците не грешат.
  • 18 кроко

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Сигурно комунистката нинова взима пример от комуниста борисов за лъженето!
  • 19 кроко

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Да не би Путин да е наложил някакво вето и за Афганистан, Ирак, Либия, Египет, Мали, Йемен и т.н. та затова там така да буксува демокрацията?
  • 20 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Идват на почивка, бе скъсаняк! Ти що не отидеш да почивка в Сочи или екскурзийка до Снакт Петербург?
  • 21 misli posle govori

    4 3 Отговор
    кроко, нямам сега време утре, ще се опитам да напиша още някои работи, ако имам време.
    Китай, почна да пълзи нагоре след като се отвори икономиката им след рухването на соц блока.Оттогава бележат ръстове по 8-10% годишно.Към Запада и главно САЩ, защото са консуматорско общество и достатъчно платежоспособно.
    Имаше план Маршал, който под диктовката на Сталин не се случи в Източна Европа, дори Чехословакия, която го подписва под натиска на СССР, по-късно го анулира.Така още на това ниво другите страни извън соц.блока имат подкрепата от 13млрд$ получена от САЩ, за рестарт на икономиките си след ВСВ.
  • 22 България никога не е била окупирана!

    4 4 Отговор
    Русия ни спасява винаги когато сме се осирали дори и като сега. Сега България. е не суверенна, сега България е икономически разорена, сега България е финансов труп, сега в България населениеието с два милиона по-малко, сега в България с отрицателен баланс по прираст на население, сега в България селата и училищата са празни. Това не е България от времето на Тодор Живков. Емил Димитров някога пееше - "Моя страна, моя България" няма я вече тази страна. Дано СССР се взсъанови и да се възроди България отново! СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА ПУТИНУ ! Да живее българската непоколебима славянска братска дружба с РУСИЯ! Русия е единствен защитник на България от минало и за векове напред. Чорбаджиите и преди и сега са душмани на народа и нашата страна. Чорбаджиите-Елита са рушителите на нашето бъдеще! Дано по-скоро Русия да стане независима, да възстанови границите на СССР и у нас ще дойде по-добър живот за всички! Никога Русия не ни е окупирала а само от калта ни е вадила защото бяхмегазени от турци и чорбаджии а за клети сиримаси хайдутиските дружини и чети не бяха достатъчни. ЛичноЦаря на Русия Александър II взема участие в освободителната война на българска земя с 235,000 армия руски мъже. А не немски, не английски, не френски и не Австрийски а РУСКИ мъже - братя по вяра, религия, култура и кръв заложиха живота си за нас ЗА ДА НИ ИМА ДНЕС все още на картата. Елита днес ни продава, предава и унищожава! Да живее България в мир и дружба с РУСИЯ! СЛАВА РОССИИ! СЛАВА ПУТИНУ !
  • 23 Кой сте вие - Карл Билд?

    3 3 Отговор
    Защо се опитвал плачеш на чужд гроб, когато сам знаеш че не ти е мъчно! Ако Русия е била окупатор то Суворов бе в Европа - Париж, Швейцария, Австрия и др, в изпълните на съюзни договори и се прибра обратно. Русия бе в Берлин Варшава,Прага и т.н и се прибра обратно. А границите на СССР са определени на ЯЛТА от Русия, САЩ и Англия! И никой не ги е отменял! Никой! И РОССИЯ следва да възстанови държавната си граница нарушена незаконно! А ти Карл Билд можеш да продължиш да се занимаваш за хонорар като бивш по форумите. От мен. Чао, довиждане, лека нощ, приятни сънища и извинявай че ти пиша! Мерси!
  • 24 Врагът на България е нейния ЕЛИТ !

    4 2 Отговор
    Гаргамел : " Мразя чорбаджиите!", "Мразя Елита!" Любя, братцъи любя! Любя братцъи жить! А как до жить? А Народа все още спи. Четем някакъв си Карл.
  • 25 Защо сме с РУСИЯ?

    3 4 Отговор
    Защото нейните врагове са и наши врагове. Нали Германия, Англия, Австроунгария и Франция бяха поддръжници на Турция и пазеха окупацията ни от нея 500години! Нали те я възпрепятстваха по време на войната и поддържаха Турция и тогава и сега! Нека Господ Бог отсъди кой е крив и кой прав, но за мен Русия е закрила и надежда в труден час! Да пази Бог Русия и България! А тези които днес доказват обратното са днешният предателски душмански елит- чорбаджии!
  • 26 misli posle govori

    3 2 Отговор
    Тия последните 4 коментара идват от съзвездието Бл..ка към 10 часа московско време.
    Тролове руски вече сме 2017г. няма "желязна завеса".Българската история е дала дължимото на нашите предатели към собствения ни народ в полза на други сили сред, която и на Вашата Русия.
    Ако искате да си топнете телата по нашето море заповядайте, а след две седмици си хващайте самолета и кой откъдето е дошъл по живо по здраво.
    Аз, Ви дадох преди нова година литература да четете, че винаги сте се стремели да направите малки и зависими държави на Балканите, включително и България.Ние трябваше да бъдем 180 000кв/км, държава, а заради Вашата рашка и другите Англия, Германия, Франция днес кретаме с 110 000кв/км.
    Братството е между народите по света, а в политиката има само интереси(вечни интереси).Не бъдете прости завинаги, четете и се образовайте

    Коментиран от #27

  • 27 кроко

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "misli posle govori":

    За Русия не знам да е искала да ни ореже територията, но знам какво е казал Бисмарк за нас, както и се сещам за един официален английски документ, който беше побликуван миналата година. Та не разбирам що се опитваш да лепнеш вината на Русия - те са искали голяма и силна държава за да имат стабилен съюзник тук. Погледни малко по-обективно историята и ще забележиш че винаги Руснаците (без значение дали е царска Русия, СССР, или сега Руската федерация) се стремят да направят нещо полезно в някоя държава за да си създадат позиции, дърат се с достойнство. Докато великкте западни демократи са на принципа разделяй и владей, колониални злоупотреби с ресурси, издевателства над местните и т.н. И в съвременната история също е така, само че са различни методите: няма вече пряки войни, а намеси във вътрешния ред на държавите, граждански войни и т.н., няма колониално робство, но има икономическо. Което е нормално до някъде, все пак нрава не се променя току-така.
  • 28 misli posle govori

    2 1 Отговор
    Защото е факт аз съм историк по образование и са ми попадали архивни документи в ръцете от наши революционери, изследователи на междудържавни отношения и по този въпрос съм категоричен.
    Русия поддържа мита за славянското единство и всеки път се е уголемявала териториално и по друг начин за сметка на другите народи.Те нямат това, което са имали останалите колониални страни Франция, англия, Холандия и т .н в известен смисъл са като германците- нямат колонии, които да експлоатират, нямат и силен флот, за да се борят с англичаните например.
    Така им става да си набавят ресурси, чрез сухопътни операции под различни предлози.
    Когато се разпада колониалната система териториите в Африка, Азия и Близкият изток се начертават с линия и пергел.Нали виждате днес по политическите карти, какви са границите с прави линии, без да се отчитат етническите и културните различия на тези многолики етноси.Не се чудете защо има фундаментализъм, атентати и т.н
  • 29 misli posle govori

    2 0 Отговор
    Войната на пропагандите(комунистическата първо):
    В социалистическите страни- всяка критика на идеологията на комунизма не се допуска, всяка проявена симпатия към постиженията на науката, техниката, културата и музиката и спорта се преследва дори със смърт.
    Няколко години след ВСВ военно-временната терминология на фашисти, отново се използва за да раздели симпатизиращите на комунизма и противниците му(да Ви е познато за Украйна например днес?).Към Запада особено САЩ се насажда омраза по отношение на негрите и техното положение там, престъпността и КЛукс-Клан, за да се докаже, колко е опасен "империализма за света".СССР разбира се изтъква, като спасител на всевъзможните заплахи идващи от "разложения" Запад.
    В страна като Франция пък, комунистическата пропаганда използва "патриотичната тема"- че буржоазията довела страната до национална катастрофа и превръщането и от Велика сила в "слуга на Америка.
  • 30 misli posle govori

    3 1 Отговор
    Война на пропагандите 2 (западната пропаганда):
    В Западните страни, в печата и на организациите се появяват критики на правителствата от платени от социалистическите страни агенти(май днес са тролове) и на заблудени-интелектуалци да подхранват комунистическтата идеология и така пряко или косвено да създават напрежение и да сеят разрастването на Студената война.
    В отговор на това в Западните страни се гласуват закони за ограничаване на тази пропаганда или не се допускат до държавни служби "нарочени за агенти" на чужди държави.Така са разобличени много съветски шпиони основно в САЩ, като е установено прехвърляне на средства от Москва към тайни организации на територията на т.н ("капиталистически блок" Европа и САЩ).В тази категория са причислени и такива, които просто бягат от социалистическия блок на Запад, които са разочаровани или бягат защото се страхуват за живота си.
    В духа на противопоставянето действат и някои поличиески кръгове в САЩ, които трупат печалби от търговия с оръжия и натрупват свръх-печалби от неспиращите държавни поръчки."Заплахата е СТАЛИН"
    В отговор на политиката на "съветизиране на Европа" Сащ отговарят с доктрината за "сдържане на комунизма" и преграждат пътя им чрез нови военни бази по света и верни/лоялни на САЩ страни по света.Сащ използва две линии:
    -на твърдо протипоставяне- че всеки опит да се премине отвъд "Желязната завеса" за завоюване на нови територии ще се приеме като причина за война.
    - на подпомагане с материални
  • 31 misli posle govori

    3 0 Отговор
    ...и финасови средства на заплашените страни.
    "Доктрината Труман" за сдържане на комунизма да завършен вид на казаното по-горе.
    На 12 март 1947г. Хари Труман се обръща към Конгреса с послание за външ. полит. на САЩСлед като лейбъристите оттеглят войските си от Гърция и Турция се оформя "Вакуум".От него се опитва да се възползва СССР.ОЩе през февруари 1947г. гръцките комунисти подпомогнати от "братски народи" (България, Югославия и Албания), предизвикват гражданска война в Гърция.От друга страна СССР шантажира Турция с териториални претенции.Труман решава да поиска от Конгреса сумата от 400 000млн $ и... парите са отпуснати.Президентът Труман в изказване пред нацията заявява, че и за в бъдеще САЩ ще подкрепят и други "застрашени страни".
    В района на гръцките острови са изпратени внушителни военноморски сили, последвани от американски сухопътни части в Иран, Турция и Гърция.Намерението на САЩ е да запълнят т.н "вакуум" след изтеглянето на Великобритания от региона.Т.е резултатът е началото на изграждането на проамерикански блокове от страни по света.Междувренно България е осъдена за намеса във вътрешните работи на Гърция и плаща обезщетение Съвета засигурност на ООН.(Поставяме се в услуга на чужди интереси, а плащат българските граждани/ данъкоплатци)
  • 32 СЛАВА РОССИИ

    0 4 Отговор
    Народ и държава който иска да оцелее, може да стори това единствено чрез близък СЪЮЗ СРУСИЯ! Русия ни създаде Държавното и Гражданското устройство, Икономиката, И Защитата. Днес МИСЛИ КОГАТО ГОВОРИШ сме в безтегловност и разруха, фалираха икономика, заграбени ресурси, заемни задължения и етническо унищожение. Елита днес ни ПРОДАВА без чувството за дълг и отговорност към народ и държава. Обричат ни унищожение т.е. народа - населението ни е подложено редуциране, намаляне и обезличаване и изчезване. Елита разпродава едрите средства за производства и националните богатства. А държава без собственост е като семейство без доходи! Кой ще заплаче за нас? Бисмарк, Труман ? Капитала живее на метода на ГРАБЕЖИ. Сами не ще устоим срещу унищожаването на страната ни и призивите че България трябва да е независима са не реални. РУСИЯ може единствено да спре тази лавина от БЕЗУЦИ които продават, рушат не създават. О да стоят- но не е държавно а на ЕЛИТА а за хорицата, да мрът по селата. Това трябва да се спре! Това не би било Божие дело а дяволско. Труман взел да преписва. Акъл взел да дава. Мунчо. Я кажи твоите приходи как си ги устроил, какви данъци плащаш, честно ли си дръпнал напред. България днес е обявена за ПРОДАН от мислители и умници като таб.
  • 33 misli posle govori

    2 1 Отговор
    утре ще ти дам слава русия нужното инфо, не ми се карай
    Доходи от заплати и доходи от земеделска продукция -2500-3200лв месечно за гр. Русе
    Чувам, че на троловете плащат 50$ дневно, не обиждай, разбрах те.
    Значи чрез мързел и клевети хора, като теб печелят повече от работническата класа в България, нали???/
  • 34 Ти потен вода не си пил.

    1 1 Отговор
    За да имаш толкова земя, значи дядо ти е бил бая буржоа. Доста душици на полята е изморил щото днес след делбите между наследници внуци и правнуци ти на рента а не на собствен труд живееш охолно. Нека има частно, нека има и държавно, нека има едър среден и дребен производител. Но да има немотия и гладория и да умират хора от глад и студ, да няма родствениците им средства да ги погребът не е нормално и е престъпление към народа. Една държава която не може да обезпечи гражданите си със среден стандарт на живот ме е никаква държава! А България има възможности но Елита е безотговорен! Смяна е нужен! Не социализъм, но живот и порядък със социални осигуровки от държавата към всички граждани според тяхните възможности и участие с труд. Запада не показа интерес да създава такова мислене и действие. Западен не построи Еди завод, не осигури работа за хората а затвори предприятията. СССР строеше и създаваше модерно за времето си и живота не бе охолен но бе достойни, доволен и спокоен, за всички, не сравним с това което е днес. Аз се срамувам от моята българска изродена държавна администрация. Аз не съм на помощи и не съм по-зле от теб със пъти повече, но не е нормално да се грижим за домашните си животинки с уважение което не проявяваме към околните., политиката днес е Анри народна защото народа в страната не живее ДОСТОЕН ЖИВОТ! Връзките ни със Запада , прогрес не ни донесоха. Връзките ни с Русия имат коренно друг - хуманен характер с пъти по-прогресивен. Не говоря
  • 35 СЛАВА РОССИИ

    2 3 Отговор
    Аз не зная Русия ще ни прости ли за глупостите извършени от нас за 25 г.Аз не знам Русия ще ни поеме ли под свое покровителство когато всички заводи са в плавно състояние. Аз не зная Русия дали ще се ангажира с нас когато имаме толкова тежки икономически задължения по огромните ни заеми. Но знам едно че Запада дава заем не да ни помогне а за да банкрутираме. От Русия това не съществува! Ние имаме нужда от предприятия за да има РАБОТНИ МЕСТА за хората. Народа иска работа а ме помощи. Народа сам ще си помогне ако има работа! А работа спешно може да ни помогне само Русия!
  • 36 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Първо ето Ви "сдъвканата храна" с т.н библиографска справка, в която можете да се ориентирате и разберете подмолната руска политика към България + бонус за Фердинант, как възпитава цар Борис, за щастие цар Борис си остава сравнително положителен герой, въпреки някои грешки в политиката си:
    1.Руската империя срещу България част 1, 2 и 3 С.2006 кн.8 – от Янко Гочев
    2.Премълчаните истини С.2005 кн.6
    3.В навечерието на атентата на велики Четвъртък С.2006 кн.9(Разкриването на нелегалните апарати на комунизма)
    4.Третата национална катастрофа С.2005 КН.5
    5.Името на Кобургите С.2006
  • 37 misli posle govori

    2 1 Отговор
    Днес ще пиша само по един казус за човека горе Путин и лакеите, които му слугуват в нашата страна.
    ...Да първо ще опиша отзад напред последният случай с „товаришь Путинь”, все пак човекът и сега управлява Руската федерация:
    Във вестник Стандарт през далечната 2006г. 9 / 12 се описват поредните съвместни действия на Русия и Сърбия срещу България.
    По решение на Европейският съд по Правата на човека в Страсбург партията ОМО-ИЛИНДЕН – ПИРИН получава разрешение да бъде регистрирана на територията на България.Искам да припомня, че тази партия има сепаритистични цели и е опасна за националната сигурност на България.Нейни основни цели са откъсването на територии от района на Петрич, Сандански, Благоевград и присъединяването им към Република Македония.
    В тази ситуация Гърция и Кипър се обявяват против тази организация, защото същото следва да се случи и на гръцка територия, те блокират това решение с вето, като насточщи членове на ЕС.Искам да припомня, че с влизането ни в ЕС на следващата година една от клаузите е, че границите остават неделими и гарантирани и признати от всички членки на ЕС, такива каквито са.
    Какво правят обаче Русия и Сърбия-На сесия на Комитета на министрите в Съвета на Европа било поискано от България да изпълни решението на Съда за регистрирането на партията ОМО-ИЛИНДЕН – ПИРИН, като Русия и Сърбия дори настоявали „да се изпълни това решение докрай и да не се налага само глоба на България”.В тази ситация Гърция и Кипър, покрепили Българ
  • 38 misli posle govori

    2 1 Отговор
    България срещу искането на Македония.Останалите 40 страни-членки на Съвета на Европа, не искали усложняване на присъединителният процес на нашата страна в ЕС и не взели никаква страна по този казус.Така на 1 януари 2007г. Българския национален флаг се издига редом до останалите страни- членове на европейското семейство.Българският външен министър прави опит да намали напрежението с Македония и кани на 3 ноември македонският си колега Антонио милошевски в София.Излизайки от срещата Калфин заявява пред журналистите : „България си плати глобата и повече юридически последствия за страната ни няма да има”.

    2.Как да разпознаете „лъже-патриотите” може да се запознаете с в.Вяра от 31/01/2007)
    -за тях само америка и евреите са виновни за нещастията България, даже и за неща от които хал-хабер си нямат.Никой що-годе грамотен човек и четящ е начсно, че от Сърбия и Гърция хаир(полза турска дума) няма да види, а напротив в капва вода ще ни удавят.За кражбите на история, територия и хора да не говорим.Че техните най-големи съюзници са били Франция и Русия.За да разпознаем пишман-патриотите вижте отношението им към тези страни и веднага ще видите, кой какъв патриот е.Това важи за и „Атака”.Погледнете техният лидер, в своята наглост, арогантност и безграмотност, достигна до абсурдното твърдение, че виновници и подръжници на „македонизма” са САЩ и ЕС.А не обели и дума, която ОМО-„ИЛИНДЕН” получи в Съвета на Европа от Русия и Сърбия.Но Бог е казал „По делата ще ги познае
  • 39 misli posle govori

    1 1 Отговор
    През последните десетина години пропагандата на българска територия се подема от националистически партии със съмнителен обществен морал и структури свързани с Москва(културни и политически организации, някои организации на ветерани и т.н, купени медии и прочее в чужд интерес и противобългарски по смъсъл на съществуване)

    3.Българските родолюбци и истински патриоти реагират на тези събития със следните действия, прочетете материалите във в. Струма от 7 и 8 април 2007г.
    Политически неангажирани български граждани възмутени от поредното посегателство върху българската държава от чужди сили настояват пред право-охранителните органи да се извърши разследване по казусът ОМО- „Илинден”.В това начинание, откликва и партията ВМРО, която подкрепя гражданската инициатива.
    Резултатът:
  • 40 misli posle govori

    1 1 Отговор
    На 15 ноември 2006г Софийска градска прокуратура е възложила на Национална сигурност „Полиция” в МВР, допълнителна проверка, заради осъществения обществен натиск и създалото се напрежение в българското общество.Проверката е осъществена на 20декември 2006г. Като участват полицески служители от областните дирекции на Полицията –Благоевград, Варна, Плевен, Шумен, Пловдив, Пазарджик, София и др.При проведените разпити с лицата, включени в списъците, във връзка набирането на членове в тази полическа структура, че от 5800 лица с подписи са всъщност фалшифицирани.1168лица не са дали съгласието си да бъдат членове на партията, 158дори не пребивават на посочен адрес, двама са непълнолетни, 5 лица са водени на отчет, заради психични отклонения.28 пък са членове на други партии, 48 са извън територията на България, когато се изготвяли списъците за регистрация на партията.13 лица са починали.
    (Значи измама и фалшификации отгоре до долу и то само от този случай, а аз имам още дълъг списък за описване и допълване в други постове.)
  • 41 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Още от времето на Раковски, през Освобождението и сълзите на българските майки от Македония, са следващите неща ,които ще опиша, как Русия и Сърбия и Гърция действат срещу нашата страна от близо 150години насам, но по-нататък в следващите дни
    Разбира се с приложени документи и доказателства за всяко едно твърдение

    Коментиран от #42

  • 42 Трол

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "misli posle govori":

    Ехооо, колега, нещо се унесе! Стига си повтарял едно и също по различни теми (иначе хубаво ли плащат)! Империи и техни интереси винаги ще има! Ходи да гледаш "Междузвездни войни", серията-Империята отвръща на удара.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.