1 Февруари, 2017 08:00 1 920 0

Белград - златна мина за каналджиите

  • белград-
  • сърбия-
  • бежанци
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между 200 и 300 евро струва услугата. Тя включва превоз до унгарската или хърватската граница и посочване на пътя до граничната бразда, която от страната на Унгария е опасана с ограда. Дори и ножица за рязане на тел е включена в цената.

По този начин всеки ден стотици хора се опитват да се измъкнат от "задънената улица" Сърбия и да се доберат до територията на ЕС. Повечето от тях биват залавяни и връщани обратно от полицията - нерядко след като са били напердашени, унижени или ограбени, са казали на ДВ потърпевши. Един от тях е Ширзад Сафи от Афганистан.

Боси в снега

На ДВ 17-годишният младеж разказа как е протекъл неговият опит за прехвърляне в Унгария: "Когато полицаите ни заловиха, ни принудиха да стоим боси в снега - в продължение на шест часа. В моята група имаше и деца. Полицаите ни заливаха със студена вода", казва Сафи и показва скъсания си панталон и изранените си крака - "мил спомен" от едно полицейско куче, както уточнява той.

С Ширзад Сафи се срещаме в парка срещу Централната ж.п.-гара в Белград. Само на няколкостотин метра по-нататък са каналджиите, които чакат клиенти като Ширзад. Мястото е идеално - намира се почти в центъра на града, оттук тръгват автобуси и влакове, а в един стар склад зад гарата са намерили убежище над хиляда мигранти. Посветените знаят дори прякорите на каналджиите - Султан, Смарагд, Муса въртят оттук, необезпокоявани от никого, своя бизнес.

Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович отрича това. През последните две-три години полицията е задържала над 2 000 души. "Статистиките показват, че в това отношение Сърбия е европейски шампион", казва той. Но това, че някой е бил задържан, съвсем не означава, че е получил и ефективна присъда. Повечето каналджии излизат много бързо от ареста. Само в много редки случаи местни помагачи на каналджийските банди биват осъждани и изпращани в затвора.

"Властите задържат основно шофьори и помагачи, които са заменяеми колелца в механизма на каналджийските банди", казва управителят на белградския "Инфо парк" Гордан Паунович. Към него се обръщат стотици измамени или изнудвани от каналджиите бежанци. Паунович отправя безпощадна критика към властите: "Правителството толерира каналджиите, понеже по някакъв начин те помагат на тези хора да напуснат страната", посочва той.

Актуалните данни потвърждават това: полицията и неправителствените организации твърдят, че около 200 мигранти ежедневно влизат в Сърбия през зелената граница от България. В същото време броят на мигрантите в Сърбия от месеци насам остава константен - между 7 и 8 хиляди души, което все пак означава, че много бежанци успяват да напуснат Сърбия и да продължат пътя си към Западна Европа. За това обаче не е нужно толкова късмет, колкото да попаднеш на каналджии с добри връзки.

Първо бежанец, после трафикант

Каналджиите се разпознават лесно: на външен вид не се различават от бежанците, но са облечени в чисти и топли дрехи, имат солидни обувки и често говорят по два мобилни телефона едновременно. Някои дори се движат с автомобили, заговарят бежанците и правят реклама на бизнеса си. Един млад мъж казва, че му поискали 2 хиляди евро, за да го откарат безпроблемно до Австрия.

Каналджиите си имат железен закон: колкото е по-труден маршрутът, а отчаянието - по-голямо, толкова по-високи са и цените. "Напоследък все повече бежанци действат като каналджии - отделно от големите трафикантски мрежи. Вече почти няма хора, които могат да платят, например 10 000 евро в Кабул, за пътуване "ол инклузив" до Франкфурт. Все повече младежи се смесват с бежанците и търсят клиенти. И те са значително по-евтини", казва Гордан Паунович.

Каналджиите си служат с много трикове, които щом веднъж бъдат разкрити повече не могат да бъдат прилагани. На граничните пунктове товарните камиони биват контролирани много строго, а напоследък се проверят щателно дори и цистерните. Преди време унгарската полиция откри бежанци в една цистерна с петрол. Вече не минава и номерът със скривалището зад локомотива на влаковите композиции. Усилено се говори, че каналджиите по Балканския маршрут работят заедно с корумпирани полицаи, което е трудно да бъде доказано.

Организирана престъпна мрежа

Йелена Хръняк от неправителствената организация Atina знае много добре на какво е способен един отчаян човек, за да продължи пътуването си на Запад. Тя разказва за бежанци, които продават бъбреците си на трафиканти; за жени, принуждавани да проституират, за да си платят; или за момчета, попадащи в плен на детската порнография.

"Бежанците много често нямат никакви документи и са лишени от закрила. Те изпитват постоянен страх да не бъдат арестувани или принудени да подадат молба за убежище в Сърбия и да останат тук. Именно страхът и това, че пребивават тук незаконно, ги правят напълно безпомощни", казва Йелена Хръняк. С това тя посочва и причината защо каналджийските банди действат толкова ефикасно и необезпокоявано, независимо че Балканският маршрут официално беше затворен още миналата година: каналджиите действат като организирана престъпна мрежа. "Нищо не носи повече пари от бизнеса с живи хора, които плащат предварително. Това е истински Клондайк за каналджиите на Балканите", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА