Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 04:51 2 970 9

Бехтерев - отровен по поръчение на Сталин?

  • сталин-
  • владимир михайлович бехтерев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се 160 години от рождението на големия руски психиатър, физиолог и невропатолог Владимир Михайлович Бехтерев. Заслугите му в областта на науката се добре известни по цял свят. Не всички обаче знаят колко загадъчни са обстоятелствата около неговата смърт.

От какво умира големият руски учен Бехтерев? Дали защото е поставил на Ленин диагнозата „сифилис”, или защото открил, че Сталин страда от параноя? Загадката остава неразкрита и до днес.

Бехтерев посреща Октомврийската революция през 1917 година като известен учен, председател на руското Дружество за патопсихология, академик и ...генерал /бил е член на Военно-медицинския научен съвет към министъра на отбраната/. Облечен в своя царски генералски мундир, макар и без пагони, той за първи път посетил и представителите на болшевишката власт. Новата власт се отнася почтително към Бехтерев и през 1927 година дори го удостоява със званието "заслужил деятел на науката".

С какво се е отровил Бехтерев?

Но през декември същата година Бехтерев неочаквано умира при много неизяснени обстоятелства. Официално се твърди, че става дума за хранително отравяне, но така и не е изяснено от какво точно се е отровил.

Още в края на 1920-те години обаче се появява и друг слух, а именно, че Бехтерев е бил отровен по заповед на Сталин. В полза на тази версия говори и фактът, че същата вечер, когато му призлява, при него веднага пристигат няколко известни и опитни лекари, които обаче до последно твърдели, че не виждат никаква сериозна опасност за живота му. Въпреки това Бехтерев умира още същата нощ.

Практиката на поръчковите сталинистки убийства днес е добре известна. Но за какво точно е бил отстранен един от най-известните учени на онова време? По този въпрос също има две хипотези. За едната от тях разказва правнукът на Бехтерев. Той твърди, че Бехтерев е поставил на Ленин диагнозата „сифилис”. За това си откритие ученият смятал дори да докладва пред един международен конгрес. Но тази версия не е особено правдоподобна, като се знае, че Ленин умира три години по-рано.

По-реалистична изглежда другата версия. Непосредствено преди загадъчната си смърт, Бехтерев е преглеждал Сталин, който се оплакал от скованост в ръцете. Тогава, между другото, ученият установил, че генералисимусът страда от параноя. Косвено потвърждение, че Сталин е затаил злоба към знаменития учен, е начинът, по който по-късно се разправя и със семейството му.

През 1937 година чекистите арестуват жената и сина на Бехтерев. И двамата са разстреляни. По-късно тръгват слухове, че жената на Бехтерев не е била разстреляна, а пратена в лагер, защото била племенница на народния комисар на вътрешните работи Ягода. Това обаче не е вярно. Тя няма никаква роднинска връзка с Ягода и е била разстреляна месец и половина след арестуването си - през декември 1937 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абу Талиб

    9 9 Отговор
    Че той трови също така и Ленин с ленинакризаробин. днес хайваните от русия тачат този грузински циганин и ненадминат палач в историята на света.
  • 2 той

    7 10 Отговор
    Подобни неща ще четем след време и за великия Путин.
  • 3 ААА

    12 2 Отговор
    През 1927 година дори го удостоява със званието и тк. нт. Още през 1920 година,обаче се появява и друг слух,а именно,че Бехтерев е бил отровен. Господа от "Факти" ,може и аз да не съм добре, но като ви гледам какво пишете се успокоявам.

    Коментиран от #5

  • 4 гощо

    1 4 Отговор
    БОЛЕН ЧОВЕК !!!!!!!
  • 5 ИванЛостов

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ААА":

    Публикувано във факти.бг: Новата власт се отнася почтително към Бехтерев и през 1927 година дори го удостоява със званието "заслужил деятел на науката".

    Публикувано във факти.бг:
    Но през декември същата година Бехтерев неочаквано умира при много неизяснени обстоятелства. Официално се твърди, че става дума за хранително отравяне, но така и не е изяснено от какво точно се е отровил.

    Още в края на 1920-те години обаче се появява и друг слух, а именно, че Бехтерев е бил отровен по заповед на Сталин.

    Ккакво не ти е ясно?! - "27 година хем е удостоен, хем умира. Края на 20-те години - сиреч 28, 29 та и 1930 се появяват съмнения, плъзват слухове, че е отровен. Хронологията си върви нормално и всичко е логично. Няма грешка в текста.

    Коментиран от #6

  • 6 ААА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИванЛостов":

    Лостов ,прочети внимателно вторият ми ред ,преписан е дословно от текста,в своя първи вариант. Поздравления и на "Факти" сетили са се да се поправят,и сега звучи достоверно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 та така

    6 0 Отговор
    Вероятно е бил троцкист, какво друго да го очаква?
    При обратното съотношение на силите Сталин го е очаквало същото!
    а Троцки е бил по-голям изрод, и не само от Сталин!
  • 9 Милков

    1 1 Отговор
    А. ЛИТВИЕНКО , КОЙ ГО ОТРОВИ? Мисля че го отровиха в англия .ММММММ. ДААААААААА, КОЙ АДЖЕБААААА?