Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 13:41 6 431 2

Тъжно. Вин Дизел не е в екипа на Марешки...

  • вин дизел-
  • веселин марешки
Тъжно. Вин Дизел не е в екипа на Марешки... - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обществото е в омаята на нов вид терапия. За нея няма да чуете в предаването на Гала, където на почит са паник-атаките и лечението им. За сметка на това в новинарските емисии и публицистиката тя е анализирана детайлно. Става въпрос за Конгресната терапия. Тя бива два типа - традиционна и учредителна. И двата водят до приятна превъзбуда, инжектират самочувствие, засилват усещането за общност, обират страховете и най-общо зареждат с оптимизъм. Проблемът е, че е твърде трудоемко процедурите да се провеждат два-три пъти седмично за постоянна кондиция.

В Русия търсят трети за бутилка, у нас четвърти за белот, а партиите, сънуващи 3,9 процентови кошмари, жадуват за партньор. Поне един. След колизиите в Реформаторския блок, довели до раждането на две нови политичски сили, дори НПСД на Орхан Исмаилов реши да търси нов екип за прескачане на летвата. И го видя в ДОСТ. Ние не вярваме, че допирната точка между двете формации е само етническата близост между избирателите им и сме склонни да се съгласим, че изповядват общи ценности. В името на просперитета и справедливостта, и, както отбеляза Лютви Местан - без сараи.

На своя конгрес напуснатите реформатори призоваха за обединение в дясно, ама под техния патронаж, и въпреки късането на живо месо от снагата на коалицията им, твърдят, че тепърва нови формации ще се вливат в редиците им. Конгресът на "Нова Република" на Радан Кънев от своя страна призова приятелската им "Да, България" на Христо Иванов за общи действия преди изборите. Предложение, което учтиво бе отклонено, а индикации за това се забелязаха още при учредяването на партията на бившия правосъден министър. Тогава, при излизането си от залата, гостуващият на събитието Кънев коментира първия конгрес на новата партия с думите: "Хубаво се посмях".

Но, стига ревност, стига злоба, стига вода у виното, както пееше един съсед с афинитет към увеселетилните напитки. Партньорът е твърде важен. Бракът на Адолф Хитлер с Ева Браун потвърждава, колко е важно да случиш на подходящия човек. Понякога е по-добре да си сам. А Радан ще трябва да внимава да не се спъне трети пъти в една и съща тиква, без приятеля си Христо. И със сигурност без стария приятел Петър, останал горд и необвързан реформатор. Излиза, че Кънев навсякъде оставя приятели, което някак не кореспондира с ширещото се мнение, че бил конфликтна личност.

Конгресите на сочените за фаворити в изборите ГЕРБ и БСП протекоха в диплене на кривиците на отсрещната страна с познатите взаимни обвинения. И двете партии напомпаха мускули, праснаха силомера и очаквано обявиха, че при техни кабинети, премиери ще са лидерите им - Борисов и Нинова. Поне нещо да е ясно отсега, нищо че изборите могат да бъдат компрометирани предварително заради машинното гласуване, което изглежда химера. Колко комплицирана ситуация - никога не е удобно за оставка на ЦИК. Когато няма избори, няма повод. А когато наближат, това би вкарало допълнителна смут.

Веселин Марешки пък представи експертния екип на партията си "Воля". По-интересните имена сред него са актьорът и бивш член на група "Контрол", Калин Сърменов, както и излезлият от контрол през есента на 2015г. Камен Попов, насинил тогава окото на Волен Сидеров. И "реабилитиран" в общественото съзнание като кандидат за президент година по-късно. В екипа са още популярни имена като арабистът Мадж Алгафари, проф. Владимир Чуков, а слуховете, че като експерт по горивата ще се включи и актьорът Вин Дизел, се оказаха партенка. Интересно, ако картелите грабят народа под благосклонния поглед на държавата, чия протекция е необходима, за да им правиш сечено. Но, да не им трошим хатъра на дебютантите, както обеща Огнян Герджиков на желаещия ревизия Борисов, който пък после писна, че всички ги проверявали. И да ги оставим на волята на суверена.

Според наблюдатели нивото на коалиционната култура е свързано с цялостното културно равнище на обществото ни. Неотдавна се уверихме, че състоянието на българския театър в буквалния смисъл е да си глътнеш езика. Тогава по време на представление актьорът Дарин Ангелов спаси от смърт зрител, като скочи от сцената и му извади езика. Дали това е възможно да се случи на Бродуей. Владо Карамазов пък се чувствал неуютно от избора на Тръмп. Но му минало донякъде, като видял колко сполучливо колегата му Алек Болдуин имитира новия президент.

Добри новини дойдоха и от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Положителният аспект на иначе печалния факт, че хората спряха да четат е, че при падането на покрива в читалнята пострада само един любител на книгите. Размина се с четири шева на главата. Важно е да сме живи и здрави. Както казваше някога бившият министър на културата, най-обичам малка водка и малка жена.

Водещият на БНТ Георги Ангелов, който преди време влезе в конфликт с Вежди Рашидов, заяви, че "партия, която издига президент и му реди служебния кабинет, се гордее с терористичното си минало". Ето така денят ни започва с култура. Въобще, дойде ли денят за почитане на жертвите от Народния съд, винаги става едно и също. Намирате си нови врагове във фейсбук, защото угодия няма за никого. Минали са едва седем десетилетия и семействата на убитите още жалят и помнят. Докато времето не погълне и тъгата им, а после и препредадените спомени. Както става със всичко...

Интересно нещо е животът. Едни въздишат на моста на влюбените, хванати за ръка, а други ги бият под моста. Човек вече не може да подремне спокойно в кръчма. Да се концентрира, да подреди мислите и приоритетите си. Губи се някъде усещане за справедливост. И точно по повод справедливостта бяхме разтревожени от внезапното изчезване на Румяна Арнаудова, с която някак свикнахме всяка вечер да ни представя новите клиенти на прокуратурата. Но тя се появи в цялото си достолепие. И се оказа, че отсъствието и си има обяснение. Била за едра риба - представи ни адаша си Румен Овчаров, прясно обвинен за концесята на Мини "Бобовдол" отпреди 10 години. На ръба на давностния срок. Който си го може, може си го...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    11 1 Отговор
    Имаш от мен едно "+" за статията :-))
  • 2 Стоилов

    2 0 Отговор
    Сетих се зa един режисор рaнгел вълчaнов лекa му пръст нaшия нaрод плaче зa веригите си(жигулaтa е един зaтворник кaто си нaмерил вергaтa -почнaл дa плaче.)стaвa въпрос зa филмa Веригaтa хорaaaa бългaринa не помни ще избирa пaк оня дето го е мaчкaл ние нови министри нови лицa не искaме товa е