Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 11:26 2 462 6

Хората не искат проста смяна на партиите

  • мира радева-
  • хората-
  • смяна-
  • партии-
  • мажоритарен вот

Те искат мажоритарен вот и пренебрегването му ще доведе до негативен резултат

Хората не искат проста смяна на партиите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ правилно се солидаризират с мажоритарния вот, защото това отговаря на обществените очаквания. От друга страна опозицията в лицето на БСП и на други среди може да се отрази негативно върху резултата им на вота. Това заяви в интервю за Факти.бг социологът Мира Радева.

Бойко Борисов обяви, че се готвят за мажоритарен вот, Веселин Марешки каза, също, че ще го подкрепи. Какви са прогнозите Ви ще бъде ли разгледан от следващия парламент референдума, независимо как ще се произнесе ВАС?

За мен е много неясен изхода на тези избори и не се наемам да прогнозирам каквото и да било. Моето усещане е, че тези избори ще сварят всички неподготвени. Както казах и за президентския вот, всякакви предварителни сметки могат да се окажат тотално сбъркани. За мен страната е поставена в една дълбока политическа нестабилност и то по много различни линии. Какво имам предвид – първо Слави Трифонов, ако не е удоволетворен от резултата от тези избори, той ще ги атакува. От друга страна десните партии също няма да са доволни от резултата и от тях се очаква някаква атака. Марешки действа много координирано. И всичко това ми се струва, че ще създаде отново условия за предсрочни избори и нестабилно управление. Така или иначе е необходим нов обществен консенсус около това какво искаме да правим в нашата страна. За мен ситуацията не отговаря на обществените очаквания отдавна. Хората разбират, че простата смяна на партии не им дава това, което те очакват и биха искали да получат. Това създава една публична нестабилност. Според мен ГЕРБ правилно се солидаризират с мажоритарния вот, защото това отговаря на обществените очаквания. От друга страна опозицията в лицето на БСП и на други среди може да се отрази негативно върху резултата им на вота. Защото хората много ясно казаха какво им е мнението и може да им се стори, че това е естествено пренебрегване на изявената воля. Дори и това публично говорене масово на експерти, които се изказват против мажоритарния вот, създава у хората усещането, че елита отново иска да замете следите от килима. И в този смисъл това не е добре за БСП като позиция, казвам го дори от личен опит, защото разговарям с много хора извън резултатите от референдума, извън социологическите допитвания. Личното ми усещане е, че всякакъв опит да се пренебрегне желанието на хората, ще бъде отчетено като много негативен резултат за политическите партии.

„За” или „против” машинно гласуване? Ако бъде въведено 100% машинно гласуване и то се окаже нерентабилно, ще изяде ли то електронното гласуване?

Това са два съществено различни начини на гласуване и не виждам каква е връзката между електронното гласуване и машинното. Основните критики към електронното гласуване са свързани с това, че не може да се осигури, така да се каже сигурност на мястото на гласуване, сигурност на тайната на вота, защото то се упражнява някъде си и нямаш никакви гаранции, че в един клуб няма да събереш цялата циганска махала и под контрол да ги гледаш какво правят и те да пускат гласа си. Така, че не можем да кажем, че машинното гласуване ще изяде електронното. Казусът е съвършено различен. Машинното гласуване всъщност дава възможност това нещо да става бързо. И каквото и да ми говорят това спестява разходи по вкарване на информацията. Защото след като напишат протоколите, те после ги вкарват и дават на една фирма изчислител. Електронното гласуване се иска от българите в чужбина. Машинното гласуване предполага една по-голяма бързина цялостно за процеса. Искам да кажа, че ако се въведе 100% машинно гласуване, това ще анулира нуждата от проучвания в изборния ден. Защото данните като са автоматично вкарани, не се изчаква обработка. Всъщност тази мярка облекчава обработката на данните. Но истинската причина, според мен, е да се настоява, е че десните партии, тъй като нямат много големи възможности да се регистрират за тези избори, те търсят претекст да ги атакуват , според мен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    17 4 Отговор
    Ще стане ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ако идиотите не се ПОДЧИНЯТ на ВОЛЯТА НА НАРОДА!
  • 2 Бай Тен

    2 1 Отговор
    Ей големи измекяри президентски избори 47 мио парламентарни още толкова преди 2 години пак така. Иначе много загрижени за диетата на народеца На ББ му пратили здравословна рецепта и филия с лук и му харесало, но не му харесвало простаците да пушат в заведения... ВИВА
  • 3 Бай Тен

    0 1 Отговор
    Ей големи измекяри президентски избори 47 мио парламентарни още толкова преди 2 години пак така. Иначе много загрижени за диетата на народеца На ББ му пратили здравословна рецепта и филия с лук и му харесало, но не му харесвало простаците да пушат в заведения... ВИВА
  • 4 Отдел ликвидации

    5 0 Отговор
    Правилно! Хората вече не искат никакви партии.Предстои закриването им.
  • 5 Бойко

    10 2 Отговор
    Голем шмекер съм. Аз съм против мажоритарните избори, но това беше преди референдума. Сега искам мажоритарните избори, защото знам, че няма как да станат, но ще се харесам на народа и той нали е прост като мен пак ще гласува за мен. Колко са елементарни :) Направо не вервам как ще ми се вържат.

    Коментиран от #6

  • 6 Самолиот

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Съгласен съм с теб.