10 Февруари, 2017 05:15 9 970 15

Последен опит да се спаси ЕС?

  • ес-
  • европейски съюз-
  • ангела меркел-
  • европа на различни скорости
Последен опит да се спаси ЕС? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се говори за "Европа на различни скорости” доскоро беше считано за дискриминационно, а днес редица политици са се хванали за тази идея като удавници за сламка. Но дали ЕС няма да продаде душата си на дявола?

Преди многобройните кризи да се стоварят върху Европейския съюз, идеята за „Европа на различни скорости” звучеше дискриминационно. Особено новоприетите държави, включително и България, с основание смятаха, че по този начин старите държави-членки си отварят вратичка, през която безнаказано да нарушават фундаменталния принцип на ЕС: че всички са равни.

Миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел направи едно изказване, което изненада добре осведомените наблюдатели: „Историята на последните години показа, че ще има и ЕС на различните скорости, че не всички страни ще изкачват едновременно отделните стъпала на интеграцията.”

До момента Меркел нито веднъж не беше отваряла дума за тази стара идея. Няколко дни по-късно се оказа, че изказването на Меркел не е било просто някакво спонтанно хрумване. Канцлерката го повтори и на срещата си с полската министър-председателка Беата Шидло, а това говори, че според нея такъв е пътят за справяне с кризите в Евросъюза.

На предстоящата среща на високо равнище в Рим лидерите на държавите от ЕС не само ще честват 60-годишния юбилей на Общността, но и ще умуват над нова визия за бъдещето след напускането на Великобритания. Явно концепцията „на различни скорости” ще бъде част от тази визия, особено като имаме предвид, че сред европейските лидери именно германската канцлерка полага най-големи усилия за укрепване на разклатения Евросъюз.

Всъщност ЕС вече от десетилетия се движи напред на различни скорости. Общата валута, Шенгенското споразумение за премахване на граничния контрол, социалните договорености от Маастрихт – всичко това са все степени на повече интеграция, в които се включват само част от държавите. В бъдеще са възможни различни варианти на разнотактовия модел. Напред могат да дърпат, примерно, страните от еврозоната.

Тази роля могат да поемат и държавите-основателки на ЕС. Или пък, в зависимост от готовността и желанието си, група държави под лидерството на Германия и Франция биха могли да се обединят в нещо като вътрешна структура, да станат „ядро на Европа”. Този модел обаче е обременен с една очевидна опасност.

Ако държавите, които се движат с най-висока скорост към повече интеграция, в един момент се окажат прекалено напред, движещите се на по-ниска скорост страни може да „увиснат”. Или пък да престанат да приемат решенията на „бързата група”. Което пък естествено ще доведе до дезинтеграция, ако не и до разпадане на 28-членния ЕС.

Пита се, с други думи: дали с концепцията за различните скорости ЕС няма да продаде душата си на дявола? След Брекзита, след победата на Тръмп в САЩ, на фона на трайните кризи, свързани с еврото и с миграцията, днес мнозина европейски политици сякаш са се хванали като удавник за сламка: Най-важното е някак да стабилизираме положението, дори ако това трябва да стане с цената на разединението на ЕС.

ЕС - съюз на солидарни държави?

Политици най-вече от новоприетите държави са сериозно разтревожени, че техните страни могат да изпаднат от последния вагон. И с основание припомнят, че философията на ЕС е всички да са равноправни и да печелят от сътрудничеството си, при което по-силните и по-напредналите подпомагат по-слабите и по-бавните.

От друга страна обаче тъкмо част от новоприетите държави дезертират от ангажимента за солидарност. Особено, когато работата опре до преразпределяне на бежанците в ЕС, държави като Унгария, Полша или Словакия бойкотират тази солидарност. При това положение се пита: какво ще остане от ЕС, ако солидарността бъде захвърлена на боклука, а всяка страна си избира от общото „меню” само онова, което ѝ харесва?

ЕС навярно се намира в преддверието на следващата гръцка криза и на опасна търговска война със САЩ. И Ангела Меркел очевидно се опитва да предотврати най-лошото и да опази поне гръбнака на ЕС. Пък по-нататък, когато настъпят по-добри времена, около него може да се понатрупат повече плът и мускули.

Европа на различните скорости е навярно последният опит на Меркел да спаси ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    36 2 Отговор
    Малодушните евро чиновници се интересуват единствено от това да закърпят положението днес за утре и да добутат до тлъстата пенсия.
  • 2 незнайко

    33 3 Отговор
    Защо не разберат, че времето за обединение на държави отдавна е минало. САЩ не искат велика ЕВРОПА, както се страхуват и от съюза между РИСИЯ и КИТАЙ. Защо постоянно се месят във вътрешните работи на Украйна, а сега и в Естония ? Докато не спре войната в Сирия нищо не може да се постигне.
  • 3 хах

    15 7 Отговор
    За ес- умри аз без тебе мога
  • 4 хаха

    17 4 Отговор
    Либералните не знаят още на кой свят се намират. С Путин Тръмп и Ердоган наоколо плюс велик Китай бъдещ император на света и компания че в нея скоро и Япония смотаната араболюбива бабичка ще види 5 скорости и звездички около нея. Особено след бума на националистическите партии които ще станат тази година. Навремето имаше едно детско за една огромна машина която сечеше гората. Та от ауспуха излизаше огромен демон от дим. Като спреха притока на бензин демона изчезна и излезна червено черен и умиращ. Накрая горските феи го наобиколиха и го затвориха в дърво и гората разцъфна отново. Много ми прилича смъртта на либерализма на смъртта на демона. В момента е без бензин и се мята като подивял ама е станал слаб и става все по-слаб. Скоро идват феите и отивате в дървото всичките.
  • 5 хаха

    11 3 Отговор
    Либералните не знаят още на кой свят се намират. С Путин Тръмп и Ердоган наоколо плюс велик Китай бъдещ император на света и компания че в нея скоро и Япония смотаната араболюбива бабичка ще види 5 скорости и звездички около нея. Особено след бума на националистическите партии които ще станат тази година. Навремето имаше едно детско за една огромна машина която сечеше гората. Та от ауспуха излизаше огромен демон от дим. Като спреха притока на бензин демона изчезна и излезна червено черен и умиращ. Накрая горските феи го наобиколиха и го затвориха в дърво и гората разцъфна отново. Много ми прилича смъртта на либерализма на смъртта на демона. В момента е без бензин и се мята като подивял ама е станал слаб и става все по-слаб. Скоро идват феите и отивате в дървото всичките.
  • 6 Гост

    16 2 Отговор
    Аз съм за ЕС, с еднакви права за всички. Голяма федаративна общност. Съединението прави силата.

    не знам защо, но Меркел говори от името на ЕС, а аз не съм гласувал за нея, но съм гражданин на ЕС.

    какъв е проблемът? Аз виждам два:
    1. Някой (Гърция) не работи, а иска да яде. Не може така. Какво ще стане ако Гърция фалира? Щати в САЩ фалирали ли са някога? държави фалирали ли са? - Да. И са оцелявали при доста по тежки обстоятелства. Ако Гърците не могат да се самоуправляват, ще си берат гайлето. СЪщото важи и за нас и за всички.
    2. Приток на бежанци и насилсвена ислямизация. Лидерите на ЕС застват открито против коренното население на ЕС, което ги е избрало тях. Толкова демократичните люде на ЕС , защот не излязат на масов протест и да има предсрочни федеративни избори.

    не може едни и същи фирми да работя в германия и бг да речем, и за една и съща работа да взимате различни заплащания. Според мен това не е правилно.

    така печалбите отиват в германия. големите данъци са в германия. големите бюджетни приходи са в германия. Германските публични плащания са по-добри от тези в бг. еми нормално....илиза , че една малка част от пенсиите на германците идва от трудещите се в БГ. (това е само пример)

    високият стандарт на развите страни се креби на ниския стандарт в страни като БГ. това е . За да светне при един на борсата, трябва да угасне при друг. Нищо във вселената не се губи.


    Трябва да има федерално правителство, което да се намесва в
  • 7 Гост

    6 2 Отговор
    Извинявам се за правописните грешки:
    креби
    защот
    и др.
  • 8 Христов

    23 1 Отговор
    ЕС неминуемо си отива и то най-вече от глупостта на неговите управници... Преди години при визовия режим, германските граничари и митничари ни оглеждаха с подозрение и презрение като престъпници, а сега Баба Меркел пусна безконтролно всичката мангалщина на света в Германия!!! Е как да просъществува повече ЕС!?
  • 9 Не авторът

    2 7 Отговор
    Не е ясно кой е авторът на този текст, а така също и източниците му. Лесно се нахвърлят думи, може би авторът на статията е трол, издигнал се над другите.
    Впечатленията ми са, че всичко си остава по старо му. Само няма да ги има насърченията за Гърция и Испания (а и за Португалия). Правилата са на масата, спазвайте ги.
    В изложения текст само снимката на Меркел не е манипулирана, а може и нея да я пипнал тролът.
  • 10 Диди

    1 5 Отговор
    Гост така както искаш да стане,това значи Германия да плаща дълговите на България..това не е възможно.Ти нищо не писа,че германците са с дисциплина,работни са и най вече работят прецизно.И най важното..плащат си данъците.Има хора,които и на черно работят,но това е така вэв всяка държава.Как работят българите?
  • 11 истина една

    8 2 Отговор
    Европейския съюз беше поредната надежда за нашето потегляне към рая .Да ама не- истината е че Европейският съюз е създаден не за да узапти нашите крадливи политици и да се създаде някакъв ред в нашите незначителни държавици, а за да може да контролира масите с едно позвъняване отвъд океана на един единствен командир в лицето на Меркел да сме един добър беден и послушен консуматор а не производител да получаваме колкото да не умрем от глад и да внасяме вноски и акцизи наравно с богатите , а що се отнася за различните скорости с които се придвижваме ние пак сме включили ЗАДНА СКОРОСТ и си придвижваме скоростно
  • 12 гост

    6 0 Отговор
    Много си харесват Меркел,но не мислят ли че именно тя допринесе за разединението на евросъюза.
  • 13 шофьорът

    10 0 Отговор
    Преди да се появи този ЕС аз не бях чул определението:"Щастливи кокошки или щастливи прасета:!България е държава с история много по-стара от много такива в ЕС. Даже вече ни учат и как се прави кисело млеко.Дали сме писменост на доста славянски народи.
  • 14 волен сидеров

    4 0 Отговор
    явно европейската бюрократична върхушка не иска да си отвори очите и да се огледа-като кон с капаци са.къде ли ще избягат ми е чудно ,когато се разбунтува океана.толкова са жалки и смешни-ако комшията ти гори ти си мислиш ,че ти няма да гориш и си стоиш в къщи като недосегаем -еее да ама неее -жалкото е че ще се отиде в другата крайност -на дявола-ама какво да се прави-хората сме такива и явно си заслужаваме орисията-като не сме умни и мислещи,а всичко вършим напук-на другия да му е гадно-поне така си мислим-но на практика е друго.Всичко в историята на човека се повтаря,без да сме си научили уроците-жалко е .......ами да ни е честито.ние 27 години не се научихме,все стягаме коланите,а те си се менкат във властта и си разделят кокалите , народа им дава тази възможност-тъп народ,който лесно се манипулира и не се учи и не иска да се научи....
  • 15 Одит

    0 0 Отговор
    Равноправни а не солидарни! Ама май Запада е по равноправен от нас и иска да му се кланяме като че ли сме васали от задния двор. Унгария, Полша, Словакия се надигнаха и слагат вето! Кога ще се събудим и ние?