13 Февруари, 2017 10:48 3 384 2

Боже, щом те има, върни попската ракия!

  • милен ганев-
  • попска ракия-
  • бдж-
  • кирил домусчиев-
  • джипове горски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БДЖ и Реал Мадрид имат задължения от стотици милиони, но кредиторите на футболния клуб го дават ларж, защото бил социален феномен. Държавата също не притиска клуба, за да не се стигне до изстъпления на фенове. БДЖ е в пъти по-голям социален феномен, но никой извън нашето царство-господарство няма как да го разбере. Според шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев, били нужни около 1,4 милиарда за стабилизирането на БДЖ. Вариант била и приватизацията. Понятие, което отдавна загуби смисъла си на спасителна мярка, а се асоциира най-вече с грабеж на безценица. Един от наскоро освободените от служебния министър на транспорта началници, Владимиров, рапортува на прощаване, че бил сложен край на кражбите. Може и да е сложен кръст на изчезването на чаршафи от спалните вагони, но какво им пука на пътниците, които киснат часове в композиции, не без спално бельо, а без машини.

Как при това положение няма да спадне броят на пътниците – с 32% за десет години. Нали това беше транспортът на бедните. Толкова ли забогатя нацията, че вече се срамува да се качи на влак. И толкова ли дръпнаха назад Словакия и Унгария, та броят на желаещите да ползват техния сиромашки транспорт нараства осезаемо. Или просто ни готвят познатия от други браншове сценарий. Уж изписват болния като безнадежден, а не след дълго го срещаме свеж и загладил косъма. Както се казва – важно е да сме живи и здрави.

Кирил Домусчиев пък щял да протестира срещу статуквото, като спре да инвестира у нас. Какво го бърка статуквото един от най-богатите българи много не стана ясно. Но Домусчиев изрази несъгласието си с ветото на президента върху закона за концесиите. Въпреки това щял да изгради планираната фармацевтична фабрика в Пещера за 150 милиона евро, защото процедурите били необратимо напреднали и нямало как да се откаже. Колко мило. Не ни остава нищо, освен да следим развитието на местния футболен тим „Свобода“ – ще тръгне ли по стъпките на „Лудогорец“ или заканата за край на инвестициите ще го остави при аматьорите.

Годините забързано се нижат и става все по-безпощадно ясно, че разделение на властите у нас може да се постигне само с флекс. Или „виялица“, казано по народному. Особено между изпълнителната и четвъртата, които са се хванали в общ юмрук, както работникът и колхозничката от логото на „Мосфилм“.

Скандалните скъпи джипове на горските, които бяха прибрани от НСО, а един от тях яхаше бившият премиер, си останаха при охранителите. Има само един сигурен начин горските да си ги вземат – като ги конфискуват. За целта трябва да ги хванат, натоварени с немаркирани дърва. И по-бързо, че зимата свършва.

Конгресът на БСП изпрати в пенсия старите парламентарни джедаи Георги Божинов, Михаил Миков и Янаки Стоилов, след като прие предложеното от Корнелия Нинова ограничение до 12 години зад банките в НС. Ако преглътнат огорчението, което никак не е сигурно, би трябвало да обучат млади джедаи, подобно на Йода и Оби Уан. На челните места в листите на БСП нахлу журналистическа вълна. Част от имената, като Елена Йончева и Тома Томов, бяха сред участниците в инициативния комитет, издигнал Румен Радев. Това би трябвало да е достатъчно за Борисов да спре да се чуди, кой е предложил Радев, но в името на съспенса гарантираме, че въпросът дълго ще остане да виси. Да му мисли ген. Решетников, по снагата на който сигурно не е останало здраво място от чесане заради постоянното му споменаване. Долови се и своеобразно разделяне на журналистиката на „сериозна“ и „спортна“. Активът на БСП по места не възропта срещу Йончева /водач в Хасково/ и Томов/в Благоевград/. Но скочи срещу спортния журналист Иван Ченчев, оглавил листата в Софийска област. Не го познавали. „Като се видят с него, ще го харесат“, отсече Нинова.

„Барса“ има своя атакуващ тризъбец – Меси, Суарес и Неймар. ГЕРБ също намери своето, макар и извънпартийно атакуващо трио. Амазонките на партията Цвета Караянчева, Десислава Атанасова и Менда Стоянова минаха в тила и на барикадата излязоха Яне Янев, Георги Марков и Антон Тодоров. В един септемврийски ден от топлата есен на 2003 г. тогавашният главен секретар на МВР ген.Борисов обяви, че Яне Янев, по това време лидер на БЗНС, се издирва за хвърлени димки на „изнесена“ конференция на СДС в Пловдив. По-късно Янев бе арестуван. „Никой не може да бъде гамен в тази държава, какъвто и да е той“, заяви тогава Борисов. Много вода изтече оттогава, Янев искаше да уволнява Борисов, но накрая се кротна в канцелрия на Дондуков, като негов персонален съветник по корупционните въпроси.

Политологът Антон Тодоров в недалечната 2013 г. обогати културната съкровищница на милата ни родина с четивото „Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите“. Сега обаче обяснява, че тогавашното му виждане е претърпяло катарзис. Видимо е така. Нищо ново. Междуличностните отношения в родната политика се характеризират с отчетлива динамика, биха заключили в Стъргел. Ветеранът Георги Марков може да е всякакъв, но никога не се колебае в оценки или предложения. Поне публично. Остава да разберем дали новото трио ще пожъне по-голям успех от дамското, за което остава да кръстосва страната в стартиращата кампания.

След триумфа с пръстовия идентификатор от Реформаторския блок заявиха, че ще работят за отпадане на хартиеното гласуване. Трябвало да е само машинно и електронно. Наистина, народът ни по традиция гласува машинно, крайно време е този анахронизъм да остане в миналото…

А докато някои ни обясняваха, че не са партийни членове, а принадлежат към мейнстрийм общността, наречена „гражданска квота“, в Троянския манастир бе разкрита най-голямата безбандеролова колекция от сливова ракия у нас – има-няма тон и половина. Валери Симеонов обича да изтъква, че е спасил ракията на българите, но и Господ не можа да опази попските запаси. Как това да не предизвика мощна атеистична вълна, особено в комбинация с интимните пожождения на кака Филка. Лоша, лоша седмица за българското православие…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ала бала

    2 0 Отговор
    Браво,Милене!Страхотно пишеш!
  • 2 toni441

    1 0 Отговор
    И аз харесвам попската ракия стига някой да ми я дава безплатно