24 Февруари, 2017 01:32 3 581 15

ДС е жива - и продължава да дърпа конците

  • дс-
  • бкп-
  • досиета
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки го знае, но въпреки това трябва да се припомня ежеминутно: хора от структурите на бившата ДС продължават да дърпат конците в България. И са особено активни в периоди като сегашния. Ето мненията на двама експерти:

С приключване на регистрацията за участие в предсрочните избори на 26 март, Комисията по досиетата по закон е задължена да направи своята проверка на кандидат-депутатите. Очакванията са, че и този път в депутатските листи ще присъстват имената на немалко бивши сътрудници на комунистическите тайни служби. Според журналиста Христо Христов, разследващ престъпленията на комунизма, ДС определено ще си има своя „парламентарна група“ и в следващото Народно събрание - сред обявените досега водачи на листи на БСП най-малко четирима са свързани с тоталитарните служби, при ДПС става дума за двама или трима души, а един от лидерите на т.нар. “Патриоти“ е агент на Шесто управление на ДС. Подобни „специалисти” има и в служебния кабинет на президента Радев, а двама лидери на Общобългарския комитет „Васил Левски“, които са осветени агенти на комунистическите тайни служби, се оказаха основните организатори на последното отбелязване на годишнината от обесването на Левски.

ДС и статуквото

На този фон мнозина се запитаха дали не ставаме свидетели на някакво предизборно активизиране на хората от ДС. Според бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев, въпросните фигури никога не са преставали да бъдат активни. „Но сега вече са станали твърде нагли”, казва Андреев и посочва, че след като са изградили олигархично-мафиотския модел, наричан „статукво“, днес тези хора се занимават основно с източване на европейски средства. „Кръговете на лицата от този вид „бизнес“ са два”, пояснява Андреев: „Единият кръг е съставен от корпоративните мрежи на бившите тоталитарни служби, а другият включва фирмите, свързани с руски капитали. През последните години тези фирми придобиха изключително голямо значение и с тяхна помощ Русия се опитва да превземе крепостта отвътре - чрез корумпиране на политическия и бизнес елит. Пример за това е агент „Паскал“ или „Бобев“, който оглавява Общобългарския комитет „Васил Левски“ и чието име навремето беше свързвано със схемата „петрол срещу храни“, експлоатирана съвместно с иракския диктатор Саддам Хюсеин“, посочва бившият шеф на Комисията по досиетата.

"Реставрация на миналото"

„Естествено, че всички тези фигури изобщо даже не са нови лица", казва на свой ред проф. Евелина Келбечева, преподавателка по история в Американския университет. Според нея БСП продължава да използва стария си изпитан метод, като вкарва в изборните листи свои „сигурни“ хора - тоест, хора, минали през школата на Държавна сигурност. „А това означава, че ставаме свидетели на много силна реставрация на миналото”, добавя проф. Келбечева и предупреждава, че лъжата отново е в настъпление: „Пропагандата на БСП е изградена от флагрантни лъжи, съчетани със засилваща се арогантност. Голямата и първа публична лъжа на Нинова, че номинацията на президента Радев не е била съгласувана с Русия, беше опровергана не от друг, а от самия шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия - генерала разузнавач Решетников. Лъжите на Тома Томов за баща му също бяха аргументирано опровергани от разследващия журналист Христо Христов. Виждаме как сред хората, които се представят като уж „новото лице" на тази партия, няма никаква самооценка, да не говорим за катарзис“, констатира проф. Келбечева.

Въпреки всичко това обаче темата за ДС и за ролята ѝ в съвременна България предизвиква все по-малко интерес. Може би поради дистанцията във времето или пък заради традиционната неприязън на много от медиите да се занимават с тази тематика. Но за да бъде осъществена декомунизацията, истината за комунистическото минало на България трябва да бъде разказана докрай - само така може да бъде променена ценностната система на избирателите, смята Методи Андреев: „Парадоксалното е, че днес, 27 години след промените, хората разсъждават много по-комунистически и социалистически, отколкото в началото на прехода. Просто политиците не ни позволиха да променим тази ценностна система“, казва Андреев.

"БКП никога не е била българска партия"

Проф. Келбечева припомня на свой ред строго секретното писмо на Живков, изпратено през 1969 до шефа на КГБ Андропов, в което се казва: „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”. „Това прави нещата много ясни, да не говорим за стратегията по сливането на България със СССР, продължила цели десет години - от 60-те до 70-те години на миналия век. И забележете: нещата са започнали именно със сливането на секретните служби. Всичко това говори за едно неспирно национално предателство, започнало още с болшевизирането на партията преди сто години. С други думи: БКП никога не е била българска партия, а просто клон на болшевишката партия в Русия. Не, това не са български политици, те не служат на България. И тъкмо затова младите българи трябва да са наясно какво представляват тези хора, на кого служат и чии интереси прокарват в България“, заключава проф. Келбечева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чии интереси прокарват в България

    7 20 Отговор
    Пфу, аз па си мислех, че сме станали щат на САЩ и хомосексуализма вече е модерен, в детските градини децата ги разпитват, какво си говорят родителите вкъщи, подслушват се телефони и т.н....
    А то се оказа, че на някой гащите му се тресат по призраци от миналото, дето са алкохолизирани, фалирали, разгромени и победени...
    Аайде сега и една статия за Османското робство, Византийското робство и после пак да се върнем на темата, колко е мръсен въздуха в София...
  • 2 Зузу

    16 4 Отговор
    България вече е безнадежден случай... Докато има такивав рагове на нас българите, като ДС и като корпоративните подлоги, които ни предадоха на корпоративни интереси, няма да имаме никакъв шанс дори да живеем като хора. Тук няма надежда за бъдеще. Едните ни врагове ни тиранизират по комунистимческите си простотии ала соца, другата противоположност ни мачккат, като ни подаряват на чужденци и орпорации, така, че и двете ни крайности са ни смъртни врагове. И леви и десни са врагове почти до крак, без малки наистина полезни за нас решения, но на фона на вредните им приумици закони и наредби са капка в морето хубавите неща. Така, че и играчите от ДС и играчите лобитан а корп са ни гроба. Нека попитат следователи оня профессор, който предсказа точно какви гриповещ е дойдат тука: Откъде знаеш точно какви са колко ще траят, кога ще дойдат? Явно е или корпоративен мед. агент, който има вътрешна инфо или пророк-екстрасентс, второто ме съмнява? Тук нямаме никаква сигурност от тези две крайнов редни лобита - от 1956 г. и досега страдаме от пипалата им. Така, че наистина умните емигрираха от кочината тук и поне може да се мъчат за чужди икономики, но поне живнаха като хора повечето. Ето, дори и пейтриътите ни, си шетат по социалистически простотии - вместо да се оправят правилно законите, за да се даде подкрепа на дребният стартиращ бизнес, те пак с техните Трудови войски и задължителен вот? ДС-арска сбъркана държавица гроб на българите като народ е тая кочина тук, не

    Коментиран от #3

  • 3 Гацо Пайнера

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Зузу":

    А защо ни цитирате професори, а не хората от улицата?
    Не бе, сериозно - искате ли да знаете, аккво си мислят плебейте?
    Може ли платен журналист да се обоснове на обществено мнение, чрез анкета, проучване и регистрирано изследване?
    Когато статията е платена се иска манипулацията да се извършва с професори, доценти, академици и т.н. защото те са "големи хора" - ей мишоци, помним ги тея номера отпреди.
    Сега и шофьори на Шкода пребиват тежкари от Кайени без да им мигне окото!
    Може и да смените греблата - така и така отивате към водопада!

    Коментиран от #4

  • 4 Джизъса още Колизеума

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гацо Пайнера":

    Професор Келбечева е от малкото ,да не кажа и единствения професор в България с титла придобита не от Библиотекарския институт .
    Ама защо се хващаш за това другарю Гацо - кажи си направо " Искам агенти на ДС да ме управляват , искам България да излезе от ЕС и НАТО , искам да влезем в Евразийския съюз където руснаците да се отнасят с нас като с роби- за това си мечтая "

    Коментиран от #7

  • 5 БАБА ГЕНА

    2 3 Отговор
    а за партията на аз съм прост нищо няма в тази статия.поне един ли няма---браво на автора.
  • 6 misli posle govori

    14 1 Отговор
    Един що годе разумен човек би се запитал кому е нужно, когато си пуснеш коя да е медия, пред очите да гледаш политик.
    И... не е случайно, всичко това- обикновеният човек, трябва да бъде облъчван и обработван, докато изгуби елементарният си разсъдък.. да мисли.. адекватно.. те са нужни на политиците като тълпа... за да може да бъде направлявана в дадена посока/хм.. желаната посока
  • 7 кроко

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Джизъса още Колизеума":

    Еее, айде стига с тия шизоидни изказвания: да не би сега като сме в ЕС и НАТО някой да ни бръсне за нещо по подразбиране? Да не би да ни приемат за равни и пълноправни, само щото сме си изпросили участие заради мястото ни? Как не можаха увредените ви глави да вденат за толкова десетилетия, че проблема не е в това на кого се кланяш, а в кланянето като цяло?!
  • 8 Поп Грую

    5 4 Отговор
    Бе сичкуту убу, само че кво ша праим с Бойко Методиев Борисов?
    Когато е уволнен от МВР поради отказ да се деполитизира (тоест, пожелал е да си остане член на БКП), капитан Борисов е началник на катедра "Физическа подготовка" във факултет "Противопожарна охрана" във Висшата специална школа на МВР. Тази длъжност е равна на началник на районно управление, или на началник на отдел в окръжно и централно управление, и е по щата на ДС! Бойко Борисов е уволнен в запас в звание майор от ДС. Та да питам - бил ли е той сътрудник на ДС или да?
    Какво мислят по тоя животрептущ въпрос Папакочев, Андреев, Келбечева?
  • 9 1234

    1 4 Отговор
    Да съгласен съм с това,но защо десните не направиха такава политика която да защитава само и единствено БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,а се обърнаха и се подложиха на най агресивната държава в света САЩ. Да не би да стана по добре в България?До преди 27 г нямаше безработица,нямаше хора да бъркат по кофите за да търсят храна,може да не сме били богати,НО за всеки имаше възможност за работа,здравеопазването беше на много по добро ниво от сегашното и работеше въпреки,че нямаше здравна каса,която за мене е един паразитен орган,който харчи за СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ една трета от парите които внасяме за здравето си.Така,че много зависи и от самите нас какви хора ще вкараме сега в парламента,защото много келепирджии вече са се насочили право към главния му вход,с ясната цел да крадат.За това в парламента трябва да влизат само хора които са доказано честни и мислещи за държавата ни,а това може да стане само ако влизат хора които познаваме по места.Като знаеш,че Иван краде няма да го предлагаш,ще сложиш човек който е отговорен и се е доказал.
  • 10 ахмака

    8 0 Отговор
    Въздухът в българия смърди на каманузъм,и ако се наложии пак да повторим всичко, направо изчезвам отбългария. Тази перестройка остави комунистите пак на власт, и резултститр бяха очаквани
  • 11 Смелият

    2 3 Отговор
    Папакочев ти заедно с твоят патрон Методи
    Дано ви хвърлят на бунището.
  • 12 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    тва че българина показа неадекватност към демокрацията не подлежи на коментар.ние сме двоикарите на европа по всички видове параметри и за съжаление не е случаино нито тенденциозно,а реална позиция предвид състоянието на обществото ни.докато то избутва напред такива като сегашните ни политици не ни чака нищо добро ,а терминал две в посока напускащи ще е пълен.
  • 13 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    тва че българина показа неадекватност към демокрацията не подлежи на коментар.ние сме двоикарите на европа по всички видове параметри и за съжаление не е случаино нито тенденциозно,а реална позиция предвид състоянието на обществото ни.докато то избутва напред такива като сегашните ни политици не ни чака нищо добро ,а терминал две в посока напускащи ще е пълен.
  • 14 бай село

    6 1 Отговор
    ДС никога не е била мъртва, тя е жива защото я поддържат всички политици! В България никога не е имало комунизъм, тия които са се мислили за комунисти, или са се правили на такива са били избити , като кучета през периода 1944 - 45 г! Тогавашните фашисти и техните близки правят партия БКП и започват да управляват България , като социалисти за заблуда на населението. Така 45г тъпчат Българския народ до като дойде 10 ноември 1989 г,тогава техните деца сменят социализма с така наречената демокрация и до днес те ни мачкат. Сега идва времето на внуците им да сменят системата на управление , за да помачкат и те няколко десетилетия Българския народ! Колкото и да ви се струва невероятно , това е истината. В България промени не е имало няма и да има, правят се партии с нови имена с едни същи хора! Бог да ни е на помощ!
  • 15 Факт

    5 0 Отговор
    Статията е абсолютно обективна. Който не вярва, че другарите от ДС са на всички ключови позиции в държавата да кандидатства за някоя позиция в държавната администрация без да търси протекции, и сам ще се убеди. Конкурсът обикновенно го печели най некадърния определен по шуробаджанашки критерии.