6 Март, 2017 06:34 5 807 19

Откъде са парите, Михаил Сергеевич?

  • михаил горбачов-
  • фондация горбачов
Откъде са парите, Михаил Сергеевич? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандал възникна в Германия около една луксозна вила в баварските Алпи, която се предлага за продажба. И още един - в Англия, където в къща на милиардер от Бахрейн изненадващо откриха поверителни документи на фондацията „Горбачов“, основана от бившия генерален секретар.

Според вестник "Гардиън", наред с другите неща, архивът съдържа и тайни документи, които Горбачов е подписвал. По-рано в сградата е била разположена Международната асоциация за връзки с обществеността, чиито услуги Горбачов е ползвал. Сред намерените документи има обръщение на политика към големи западни корпорации с молба за финансова подкрепа на проектите на фонда. Това означава, че бившият президент на СССР е искал пари за неговия фонд от чужбина. Това отново съживи дебатите за обвиненията, които дълго време са отправяни срещу бившия ръководител на Съветския съюз: първо, за източника на богатството на семейството му и, второ, за източника на средствата, с които е била създадена и функционира фондацията „Горбачов“.

Да започнем от самото начало. Що се отнася до къщата, която се предлага за продажба, става дума за вила на красиво езеро Тегернзее в баварските Алпи, близо до Мюнхен, която някои вестници наричат "замъка". Тази триетажна просторна сграда е построена преди около сто години. Къщата разполага със 17 стаи, а жилищната площ на вилата е около 600 квадратни метра. Семейството на бившия президент на СССР владее имението в продължение на повече от 10 години. Според документите собственик е дъщерята Горбачов - Ирина Вирганская.

Цената на имението е не по-малка от 7 милиона евро. Курортното градче, където е разположена "вила Горбачов", е считано за едно от най-елитните в Германия. През двадесетте години на XIX век на брега на езерото Тегернзее често е пребивавал император Александър I и други известни личности.

За последент път Горбачов е видян във вилата преди около три години. След това никой от семейството не се появявал в района. Те вероятно почиват сега на друго, може би не по-малко луксозно място.

На пръв поглед в съобщението за продажбата няма нищо особено. Но работата е, че тя не е собственост на обикновен човек, а на бившия ръководител на Съветския съюз, когото все още обвиняват за неговия крах. Така че, тъй като той е пенсионер от четвърт век и никога не се е занимавал с бизнес, е нормално и естествнo да се появи въпросът: Откъде са парите? В крайна сметка това не са Берлускони или Тръмп, който станаха политици, след като вече натрупаха милиарди.

Самият Горбачов, разбира се, няма как да спести 7 милиона евро от пенсията. Той, обаче, получава значителни възнагражедения за лекциите си, според информациите най-малко по 20 хиляди долара. В допълнение, за да се осигури старостта си, той дори се снима в реклами. Рекламира Pizza Hut и модните чанти Louis Vuitton. Помним видеото. Михаил Горбачов седи на задната седалка на луксозен автомобил. В непосредствена близост до него леко отворена пътна чанта на въпросната марка. Политикът гледа замислено през прозореца, а по погледа му съдим, че пейзажът някак оставя болезнено впечатление върху него. Както се пошегува журналист от "The New York Times", Горбачов "гледа сякаш носи в чантата полоний 210".

Михаил Сергеевич се извини за участието си в това, честно казано, не съвсем обичайно за бивши държавни глави събитие. Той заяви, че са му необходими пари за поддържане на неговата фондация. Накратко, и това трябва да е ясно, с парите от своите легални доходи бившият генерален секретар не може да си купи подобна вила.

Може би парите му е дала дъщеря му Ирина, на чието име е записана тази вила? Само че не чак толкова отдавна, в интервю за "Известия", тя описва своята работа във фондацията „Горбачов“ по следния начин: "Взимам една кофа и парцал и чистя офиса". Но тези "кофа и парцал" не съответстват с вилата в баварските Алпи. Каквото и да ви казват, дамите, които могат да си купят подобен имот, не мият подове.

В допълнение мадам Вирганская никога не се е занимавала с бизнес. Тя завършва руския държавен медицински университет през 1981 г. и защитава дисертация през 1985-а. Сред останалите членове на семейството няма олигарси. Така че легални доходи за такава покупка семейството на Михаил Сергеевич на практика няма.

Фондът, както е видно от същата Уикипедия, се финансира от "такси, получени от лекциите на Горбачов, публикации, както и субсидии, получени през проектите на доверителния фонд, дарения на граждани, фондации, частния сектор и международни организации".

"Откъде получавате парите за всички тези проекти тук?" - попита журналист Вирганская по време на интервю на живо, посветено на 80-годишнината на бившия генерален секретар и отбелязването на датата в Лондон. "По принцип това са собствени средства“ - лаконично заяви дъщерята на Горбачов.

С една дума - няма ясно обяснение или поне не ни дават такова. Но любопитното е как реагира публиката, особено либералната. Следват само няколко коментара по темата "Горбачов":

"Един човек, който, както Елцин, мрази всички страни. С изключение на Лондон, където той може да посреща рождени дни и да празнува празници. Родина и отечество такива хора нямат ... В този свят, той донесе само зло".

"Когато Горбачов дойде на власт, той веднага лиши учени с научни степени от по-високите им заплати за техните умения. Хората бяха недохранени и недоспали, докато защитаваха докторски дисертации. Така започна разпадането на науката".

"Горбачов успя да направи това, което Хитлер не можа - да унищожи Съветския съюз. Следователно, неговото величие е на равна нога с Хитлер".

Преди време от фондация „Горбачов“ се заинтересува и Държавната дума. Депутатът Роберт Шлегел помоли съответните служби да обърнат внимание на дейността на фонда. "Горбачов е един първите от нашите претенденти у нас за ролята на чужд агент. Аз абсолютно няма да се изненадам, ако той отдавна е служител на някоя чужда разузнавателна служба“, каза Шлегел.

Миналата година членът на Обществената палата на Русия Георги Фьодоров отправи искане до Министерство на правосъдието да провери дали фондация „Горбачов“ не нарушава закона за "чуждите агенти". Въпросът е свързан с факта, че в Уикипедия пише, че фондацията е регистрирана в Сан Франциско.

"Фондацията никога не е имала и няма седалище в Сан Франциско, не получава средства от чужбина и почита закона" - заяви ръководителят на пресслужбата на фондацията Павел Палазченко.

Въпреки това, в мрежата бяха публикувани документи, според които това е, меко казано, не точно така. Или по-скоро изобщо не е така. Архивна справка от Калифорния, където фондацията „никога не е била“, показва, че фондацията е регистрирана там под номер S1518202 от 10.04.1991 г.

Самата дейност на фондацията е такава, че е съвсем ясно - за финансирането на такава структура трябват много големи суми и няколко лекции не могат да свършат работа. Както е известно, фондацията се състои от няколко големи разделения, които участват в глобални програми за социално-икономически или културни проблеми. Фондацията спонсорира обучението на руски студенти на Запад. Стипендианти на Горбачов има в Станфорд (САЩ) и в редица канадски колежи и университети. В Русия има лицей на фондацията, специализиран в политологията. Фондът също така се занимава с научни изследвания за ролята на Русия в европейската система за сигурност, работи по проект "Голяма Европа", засягаща редица въпроси за разоръжаването и разширяването на НАТО.

Преди няколко години Пол Крейг Робъртс - американски икономист и публицист, бивш заместник-министър на финансите в правителството на Роналд Рейгън, каза, че САЩ финансират "полезни" за тях политици. Той припомни времето, когато за негов ръководител е назначен помощник-секретарят по отбраната. По този повод Робъртс го попитал как се принуждават други страни да танцуват по тяхната свирка? Отговорът е прост: "Ние даваме пари на техните ръководители. Ние купуваме ръководителите им".

Като пример Робъртс посочи бившия британски премиер Тони Блеър. Веднага след като подаде оставка Блеър е назначен за съветник на финансовите корпорации със заплата от 5 милиона лири. В допълнение САЩ му осигуряват поредица от лекции - за всяка от тях Блеър получава от 100 до 250 хиляди долара. Известно е, че подобна програма е организирана от Държавния департамент на САЩ и за бившия президент Горбачов.

Без съмнение това е само видимата част на материалното благосъстояние, което САЩ предоставиха на бившия президент на СССР. В допълнение към вилата в Бавария, както е докладвано от медиите, Михаил притежава или използва две вили в чужбина. Едната в Сан Франциско, а другата в Испания. Има имот и в Русия - лятна резиденция край Москва ("Река Москва - 5"), с площ от 68 хектара.

Така че: откъде бившият генерален секретар и президент, довел до разпадането на една огромна страна, причинил нейното разграбване и обедняването на милиони, има пари за фондация и за луксозна вила?

Андрей Соколов, www.stoletie.ru

Превод: Анатоли Стайков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 начо

    28 2 Отговор
    станишев си купи по скъпо имение.по добре да се интересуваме от къде са крадените пари
  • 2 Кръстю

    20 5 Отговор
    Ем, човека са му платили 30млн. да предаде СССР.
  • 3 mediator37

    33 7 Отговор
    Държавници които милеят за родината си гният в затвора в Хага с измислени присъди или като Милошевич умряха като кучета в килиите на същия този затвор без да дочакат дори формална присъда.
    Държавници- предатели като Горбачов, четат лекции и купуват замъци.
    Кажи ми колко лекции четеш и ще ти кажа колко голям продажник си.
  • 4 Kcaniba

    31 4 Отговор
    Предател е!!
    Всички го знаем това!!!
  • 5 оперативен работник

    27 2 Отговор
    Долен предател,за такива само "народен съд" и ликвидация!
  • 6 гост

    25 2 Отговор
    Руснаците нарушиха основно правило в живота "С белязан човек не се занимавай".
    И второ "Който каквото и да говори знайте, че става въпрос за пари".
  • 7 Кольо

    22 0 Отговор
    Нашите перестрийчици са същите даже са го надминали.
  • 8 123

    12 21 Отговор
    Това, че се е корумпирал е грозно и трябва да се осъди. Но ако никой нищо не беше направил сега целият източен блок щяхме да сме, като Северна корея.
    На който не му харесва все още има право на избор.

    Коментиран от #9

  • 9 гражданин на България

    23 5 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Не вярвам в Северна Корея хората да бъркат по контейнерите за прехрана както у нас.
  • 10 Българските

    29 0 Отговор
    Гледайте Костов и Петър Стоянов, Стнишев и Доган, Кандидат царя и Борисов и не му се дивете на Горбачов. Какво стана с фондация "Бъдеще за България"? Стоянов не четеше ли лекции? Жена му нямаше ли и тя фондация?
  • 11 НЕЛИ

    13 4 Отговор
    7 милиона са жълти стотинки за нашата корни. още 28 годишна лапна техноимпекс и техноимпексстрой с аткиви за 26 милиона долара
  • 12 Зельоная марка

    24 5 Отговор
    Ще ви дойде на ума как се разпадна СССР и защо изведнъж нямаше пари за нищо! Трябваше да го заточат в Сибир или в Мордовия още тогава!
  • 13 Киро

    8 25 Отговор
    Ушанките търсят под вола теле за разпада на Империята на Злото!

    Милите крепостни селяци, сегашните им боляри ги дерат живи, средната заплата в Русия по-ниска от България, Путю, оня другия дребосък-министър-председателчето и разни олигарси обраха милиарди, а не се плюнчат на тема Горби!

    Жалка работа!
  • 14 Борис

    14 3 Отговор
    Мръсен предател. Балтун.
  • 15 БЪЛГАРИН

    5 4 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА"ТАЙНИЯ ДНЕВНИК НА БЕРИЯ" И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ И ТРЯБВА И НА НАС В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.
  • 16 Ник

    13 5 Отговор
    За тези които не познават онези времена и имат мнение само по приказките на някого, ще отбележа, че този е един от онези които ви откраднаха бъдещето!
    Защо?
    - Защото това е човекът който разби една цяла система, в който имаше жилище за всеки. Циганите и турците бяха ограничавани и принуждавани да работят.
    -Защото той е първопричината за ограбване на бившите соц. лагер , от бивши ченгета,създаването на мафията и неправомерно облагодетелствали се шепа хора. Това се случи не само в Русия, но и в нас, Сърбия, Румъния, УНгария, Полша, Чехия и т.н. Прехода навсякъде бе свързан с кражби на държавни активи от ченгетата.
    Сега същите тези са меценати и уважавани бизнесмени ...
    Моделът навсякъде бе един и същ без значение на страната.
  • 17 Борис

    11 1 Отговор
    Един стар човек преди 25г.ми каза ,от нахапана чушка и белязан човек бегай далече.Бил е абсолютно прав,и ще го помня цял живот.
  • 18 гост 2

    4 7 Отговор
    Не , в С.Корея не бъркат по кофите ,те нямат кофи ,какво да изхвърлят,ядат картофките с корите, ако им дават редовно дажбите.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.