9 Март, 2017 08:00 1 850 6

Трите лица на Тръмп

  • сащ-
  • три лица-
  • доналд тръмп-
  • русия-
  • владимир путин-
  • project syndicate-
  • джефри сакс
Трите лица на Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е от Джефри Сакс за „Project Syndicate“. Джефри Сакс е американски икономист и директор на Института за Земята в Колумбийския университет. Автор е на книгата „Краят на бедността“.

Никога в скорошната история смяната на лидерство не е привличала толкова внимание и спекулации, колкото избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Какво предвещава тази промяна и какво следва след нея изисква да се разнищят три мистерии, защото има три версии на Тръмп.

Първият Тръмп е приятел на руския президент Владимир Путин. Ентусиазмът на Тръмп по отношение на Путин е най-последователната част от неговата реторика. Въпреки неговия мироглед, че САЩ са жертва на чужди сили – Китай, Мексико, Иран и Европейския съюз – пламът на Тръмп спрямо Путин гори ярко.

Мненията са разнопосочни. Тръмп е или наивен почитател на хора като Путин или от дълго е инструмент на руското разузнаване. Със сигурност има предистория тук, която може да унищожи администрацията на президента, ако слуховете се потвърдят. Вече знаем някои ключови дати и детайли от скандалното „досие“ на връзките на Тръмп с Путин, благодарение на бивш британски служител от разузнаването.

Растящите косвени доказателства сочат, че Тръмп е получавал подкрепа, изразяваща се в руски пари, от десетилетия. Руски олигарси може би са спасили Тръмп от личен банкрут, а един от тях е пътувал до редица спирки от кампанията на Тръмп, вероятно действайки като посредник с Кремъл. И много високопоставени лица от екипа му – включително бившия шеф на предизборната му кампания Пол Манафорт, Майкъл Флин, Рекс Тилърсън и министърът на търговията Уилбър Рос – са имали бизнес отношения с Русия или руски олигарси.

Втората версия на Тръмп е на алчен бизнесмен. Тръмп изглежда възнамерява да трансформира президентството си в още един източник на лична облага. За много хора самата президентска власт сама по себе си е награда, която не изисква влагане на средства. Не и за Тръмп. Противно на всички предишни норми и етични правила, Тръмп поддържа своята бизнес империя, докато членове на неговото семейство маневрират да „осребрят“ името на Тръмп в нови инвестиции по целия свят.

Третият Тръмп е популист и демагог. Той е неспирен източник на лъжи, който обвинява медиите в разпространяване на фалшиви новини. За първи път в модерната американска история президентът агресивно демонизира пресата. Наскоро Белият дом забрани на представители на „Ню Йорк Таймс“, Си Ен Ен, „Политико“ и „Лос Анджелис Таймс“ да присъстват на брифинги от прессекретаря.

Някои тълкуват, че демагогията на Тръмп е в услуга на неговия главен стратег Стивън Банън, който предвещава тъмни облаци на приближаваща война на цивилизации. Увеличавайки страха до възможно най-високи нива, Тръмп цели да създаде американска националистическа доктрина в тип „Америка първа“. Херман Гьоринг обяснява формулата от килията си в Нюрнберг след Втората световна война: „Хората винаги могат да подкрепят лидерските идеи. Това е лесно. Всичко, което трябва да направите е, да им кажете, че страната е нападната, да обвините пацифистите в липса на патриотизъм, и да изложите страната на опасност. Работи във всяка една страна“.

Друга теория е, че и трите лица на Тръмп – приятел на Путин, максимизатор по отношение на богатството, и демагог – всъщност са едно: бизнесменът Тръмп от дълго време е бил подкрепян от руснаците, които са го използвали като параван за пране на пари. Някой би казал, че те са спечелили джакпота, плащайки малка цена. Манипулиране резултата от изборите, които не са очаквали той да спечели. В тази интерпретация атаките на Тръмп срещу пресата, разузнавателните служби и ФБР, целят да дискредитират предварително организациите за по-нататъшни разкрития относно връзки между Тръмп и Кремъл.

Тези от нас, които са живели във времената на „Уотъргейт“, помнят колко бе трудно Ричард Никсън да бъде заставен да отговаря за своите постъпки. Ако не бяха разкрити тайните записи от Белия дом, Никсън почти сигурно щеше да се измъкне от импийчмънт и да завърши мандата си. Същото важи и за Флин, който излъга обществеността, както и за вицепрезидента Майкъл Пенс и за неговите контакти с руския посланик преди да встъпи в длъжност. Да, подобно на Никсън, той бе хванат в крачка само защото лъжите му излязоха наяве.

Когато лъжите на Флин излязоха наяве, реакцията на Тръмп (характерно), бе да атакува източника, разкрил лъжите, а не самите лъжи. Ако Конгресът има достатъчно честни членове, мнозинство, ще поиска независимо разследване за връзките на Тръмп с Русия. Републиканският сенатор Ранд Пол заяви, че „няма смисъл“ републиканци да разследва републиканци. Тръмп изглежда е решен да обърне натиска и вниманието върху ФБР, разузнавателните агенции, съдилищата и медиите, за да се отдръпнат.

Демагозите оцеляват благодарение за обществената подкрепа, която се опитват да поддържат чрез призиви за алчност, национализъм, патриотизъм, расизъм и страх. Те дават на своите поддръжници краткотрайни финансови дивиденти, които се изразяват в данъчни облекчения и оставяне на „сметката“ за бъдещите поколения. До момента Тръмп държи американските плутократи щастливи – чрез обещания за непосилно намаляване на данъците. В същото време хипнотизира своите последователи от работническата класа със заповеди за депортиране на нелегалните имигранти и забрана за влизането на мюсюлмани.

Нито една от тези стъпки не направи Тръмп популярен. Рейтингът му на одобрение е рекордно нисък за нов президент. Съдебният отпор на неговите укази, битката с медиите, растящото напрежение, произтичащо от бюджетни дефицит, и новите разкрития за Тръмп и Русия, ще продължават да подкопават подкрепата към него. В един момент тя може да се изпари.

В този случай републиканските лидери могат да обърнат гръб на Тръмп. Но никой не трябва да подценява готовността на демагога да използва страха и насилието – дори войната – за да остане на власт. И ако Путин е банкерът и партньорът на Тръмп, изкушенията му могат да бъдат силни.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    1 8 Отговор
    Аз не мога да то напиша по-добре.
  • 2 никъде

    7 2 Отговор
    в статията не видях РЕАЛНО как тръмп е влошил положението на американците !!! спира влизането на м'сулмани което е добро решение, обявява се против глобализацията което е добре за работниците защото открива нови работни места..просто богатите вече по-трудно ще произвеждат в китай а да продават в америка. спира наплива на южноамериканци строейки стена което също е добре !!!
  • 3 както винаги

    7 2 Отговор
    манипулативна статия. защо постоянно плашат хората с русия !! колко руснаци живеещи на запад са извършили атентати ?? а колко атентати са извършени от мюсулмани ?? вместо да се обвинят досегашните управления на щатите за поддържането на редица диктаторски режими в арабските страни (например СА ) турция , за намесата на щатите в сърбия,либия ,ирак ни занимават с някакви връзни на тръмп с русия !!

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "както винаги":

    Вие ушанаджийските тролове сте гооолеми шматки , само като излезе някоя читава и правдива статия за истинското лице на двуликите ви руски идоли започвате веднага да ревете, ааа, пропаганда , ааа лъжа ,не е вярно и т.н. Правдата яко те боде в очите , а тролче путиноидно ?
  • 5 Мемфис

    2 3 Отговор
    Дори и ФАКТИ могат да публикуват нещо смислено, а не само вонящи "новини, препечатани от ТАСС"!
  • 6 Поп Грую

    3 0 Отговор
    Епа нали са си дружки - http://l7.alamy.com/zooms/ba550531d19f430c9275c7e405691365/united-nations-new-york-october-03-2011-billionaire-george-soros-and-c7xgkg.jpg - що да не драсне едно анализче с правилни изводи?
    Някой да знае кога и къде икономическите решения на Джефри Сакс са дали успешни резултати?