22 Март, 2017 23:00 4 673 18

Казват ли германските медии цялата истина за Турция?

  • германия-
  • турция-
  • медии
Казват ли германските медии цялата истина за Турция? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германско-турските отношения са увредени. А онова, което германците знаят за Турция, Ердоган и ПКК, идва от медиите. Само че информацията в германските медии е непълна и нерядко - неточна, казва експертът Джанер Авер.

Турция е проблемна страна, Ердоган е автократ, а кюрдите биват потискани - така ли германските медии представят Турция?

Джанер Авер: Много германски медии действително информират главно за отрицателните страни на Турция. Като цяло това е оправдано. Само че често не се диференцира достатъчно. А не се диференцира, защото не се гледа какво става зад кулисите. В германските медии най-вече вътрешнополитическите проблеми на Турция не се представят правилно и изчерпателно.

А за кои политически и обществени проблеми германските медии информират компетентно и диференцирано?

Джанер Авер: Малко германски медии информират например за действителната роля на ПКК, която в Германия и в ЕС е в списъка на терористичните организации. Т.е. не само турците, живеещи в Германия, или официалната турска политика причисляват ПКК към терористичните организации.

Нека дам и друг пример: не всички турски избиратели в Германия са привърженици на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Както в Турция, така и сред турците в чужбина има широко опозиционно движение. В германските медии този факт не винаги се отразява правилно. Медийният образ на Турция в Близкия изток, в контекста на случващото се в Сирия и Ирак, е по-правилен. Информациите в германските медии следват до голяма степен мейнстрийма, който е насочен най-вече към проблемите и критичните акценти. Например към твърдения от рода на това, че Турция отдавна вече е автокрация, ако не и диктатура,че страната пропада и т.н.

В миналото германските медии рядко са информирали толкова продължително критично за Турция, както сега. Вреди ли това на германско-турските отношения?

Джанер Авер: Да, това ги уврежда. Германско-турските отношения са обременени всъщност още от 2005, когато бе отхвърлена молбата на Турция за членство в ЕС. Тогава Саркози и Меркел казаха ясно "не". Тези отношения постепенно се влошиха. Вследствие на външнополитическото развитие в Турция, на драстичните мерки срещу демонстрантите, а и на стотиците хиляди уволнения в страната тези отношения достигнаха най-ниската си точка досега. Иначе икономическите отношения остават добри. Само че се натрупа взаимно недоверие. А това се отразява негативно и на една част от турците, живеещи в Германия.

Жени със забрадки и мъже, развяващи знаменца с полумесец - това е публиката по изявите на политици от ПСР в Германия. Кои са всъщност германските турци от социологическа гледна точка? Да се казва, че това са "простички хора", звучи високомерно.

Джанер Авер: Образователният ценз не е критерий, който да дава ясна представа за привържениците на Ердоган. Сред тези, които са близки до Ердоган и дават гласа си за него и неговата партия, несъмнено има и високо квалифицирани хора от второ и трето поколение германски турци. Това са по-скоро хора, които имат проблеми с идентичността и с интеграцията си, които по различни причини не се чувстват в Германия като у дома.

В Германия турците, израснали в консервативно-религиозна среда, са изправени пред растящото предизвикателство да трябва да оправдават своята религиозност. Дискусията за ролята на исляма, за структурната му роля в Германия кара част от тези хора да се преориентират към Турция. Защото въпреки опитите за интеграция, те не се чувстват наистина приети в Германия. Всъщност едва 10 на сто от германските турци действително гласуват за партията на Ердоган. Близо половината имат германско гражданство и не могат да участват в изборите в Турция. Но и от 1,4-те милиона турци в Германия, които имат турско гражданство и право на глас, само 40% са участвали в последните избори, а 60% от тях са гласували за Ердоган. Това означава, че първо те не са мнозинство, а малцинство. И второ, че от години Ердоган влияе на турците, които не чувстват Германия като своя родина. Става дума за влияние, което ги приобщава към Турция и поощряваща идентичността им.

Отразяват ли вярно германските медии проблема на германските турци с идентичността?

Джанер Авер: Не, поне не достатъчно вярно. Нужно е да се откроят новите аспекти на транснационалността и тя да се разбира като нещо естествено. Това означава, че хора, които са отраснали и живеят в миграционна среда, са свързани с две родини. Искането към тях да се определят само към едната е и си остава проблем. Във времето на глобализацията и на миграционните общества подобни едноизмерни ориентации и идентичности вече не важат - в медиите и в публичния дискурс почти не се говори за този проблем.

Джанер Авер е научен сътрудник в Центъра за турски проучвания в Есен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    13 12 Отговор
    Запада като е алчен.. Не се насища.. Иска още и още..после се възмущава что разни афганистанец,африканци,иракчани,сирийци идват в Европа.. Просто страните им се опустошават
  • 2 Диди

    10 8 Отговор
    Хасане,това,което пише в статията,не отговаря на истината.
  • 3 Хасан

    13 8 Отговор
    Турците са там главно заради парите.. Като се пенсионират по старите се връщат..младите се женят с булки от Анадола..
  • 4 Хасан

    7 6 Отговор
    Диди например ти.. Отдавна живееш в Германия.. Имаш гражданство, активистка си.. Доколко може да бъдеш асимилирана??
  • 5 Диди

    5 1 Отговор
    Някои се връщат,друти остават.Минля,че така е и с други националности.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диди

    3 3 Отговор
    Какво имаш в предвид?
  • 8 Хасан

    9 9 Отговор
    Аз не обиждам българите и винаги съм се отнася с уважение към всяка една националност
  • 9 Хасан

    10 4 Отговор
    Ами преди 30 години е имало социализъм.. Съветски съюз.. Една обща идеология където водеща е била руската или съветската култура.. Общ език. Руския.. Доминираща култура -руската.. Ако има обща Европа.. Ще бъде същото.. Демократични ценности, обща култура.. Но чия???
  • 10 Диди

    14 2 Отговор
    Обединена Европа,но с традициите на всяка отделна държава.Не може да бъде по друг начин.Всяка държава трябва да запази своята традиция,своите обичаи и нрави.Това е идентичноста на всеки народ и не трябва да се губи.
  • 11 Хасан

    10 7 Отговор
    В началото да но глобализма може да помете по малките страни и култури.. Тъпо ще е ако всички бъдем еднотипни консуматори.. Образно казано ако любителите на мусака останат малко то ресторанта ще го изкара от менюто..

    Коментиран от #15

  • 12 Диди

    7 4 Отговор
    Няма да се стигне до там.Всяка държава ще се бори за идентността си.Успокой си....Мусака ще си хапваме.
  • 13 гост

    8 5 Отговор
    “.. Това означава, че хора, които са отраснали и живеят в миграционна среда, са свързани с две родини...“ Това не важи за България. Много им се ще на турците да ползват всички БЛАГА И ДОСТИЖЕНИЯ на НЕМЮСЮЛМАНСКА Европа, а после да плашат същата тази Европа с турски терористични актове, ако коренното население на Европа не иска да ги приема или им поставя като изискване за пребиваване спазване на европейските закони....Ердогане, какво стана с “османския шут“ по Европа? Замислял ли си се, какво ще стане , ако ЕВРОПА ПОИСКА НАТОВСКИ ШУТ ПО ТУРЦИЯ, а?
  • 14 Диди

    13 5 Отговор
    Религията играе огромна роля за турците.Факт е,че турци родени в Германия,приемат Турция за тяхна родина.Това става защото в къщи родителите оказват влияние с исляма.
  • 15 Бурхан

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Абе ти имаш раздвоение на личноста ти с български произход с промит мозък който се мисли за турчин.Нито си българин нито си турчин какъв си незнам,ти ако знаеш кажи.

    Коментиран от #17

  • 16 БУМ

    10 9 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ПОРОБЕНА ОТ РУСКИ МУТРИ, СЪЩО И БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ И ТН... !!! Нема връзка със статията но е факт !! А тези пишлемета който се русчеят да не драскат по форумите. Не сме руснаци, няма руско малцинство в България и Путин не ви е цар предателчета пияни !
  • 17 ГЕНДЖЕБАЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бурхан":

    БУРКАНЧО . БУРКАНЧО. БУРКАНЧО Ти си на ясла при ФЕТО БГ от сарая , и си зависим , за туй нямаш право на мнение. Върви да пасеш овцето му . Като гледам кво става , наближава краят на сарайското управление и , кой ще те храни ? Кой ще те храни? Кой ще те храниии? Търси си друго препитание ДОСТУМ.
  • 18 Някой

    9 4 Отговор
    Фесовете да си стоят в Анадола и да гласуват за оня откачалник като толкова искат.Никой не ги кара да се мъчат в Германия.