Last news in Fakti

8 Юни, 2017 08:00 2 209 9

Велизар Шаламанов: За Русия и НАТО

  • нато-
  • русия-
  • алианс

Свободата има нужда от сила да бъде защитена

Велизар Шаламанов: За Русия и НАТО - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтонският договор е само от 14 члена и е добре периодически да се препрочита, за да не се говорят неверни неща. Добре е да се познава и историята, еволюцията на НАТО в последните почти 70 години, в които съюза гарантира мир, сигурност и най-вече свобода за страните в Европа и Северна Америка, членуващи в този съюз. Това коментира в профила си във Фейсбук Велизар Шаламанов.

Да съветската заплаха е катализатор за подписване на този договор, след неуспеха на западно европейските страни да постигнат решение за гарантиране на своята сигурност, но понеже "бащите основатели" са положили здрави основи, базирани на ценности - свобода, демокрация, човешко достойнство съюза от 12 стана с 29 члена и ще продължава да расте и укрепва.

Русия беше привилегирован партньор поради своята роля в света, но през 2014 избра открита агресия и грубо нарушение на международните договори (по които е гарант), обяви НАТО за свой враг, което предизвика мерки за адаптация на Алианса на изток по границите с Русия в отговор на консултации инициирани по чл. 4 от Вашингтонския договор. НАТО и страните от Алианса не говорят за Русия като враг, а като източник на рискове и заплаха за мира и сигурността на базата на действията на Русия в Грузия, Украйна, Молдова и други съседни и по-отдалечени страни, на базата на военните доктрини и програми на сегашното ръководство. НАТО обаче има и развива нови способности, за да се справи с тези нови рискове и заплахи. Това е силата на Пакта - постоянна промяна на способностите и структурите (чл. 9) около неизменни ценности. Свободата има нужда от сила да бъде защитена


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СФАЩ

    42 14 Отговор
    КАЖИ КОЙ НАПАДА СТРАНИ БЕЗ ПРИЧИНА.ВИЕТНАМ,ИРАК,ЛИБИЯ,СЪРБИЯ,СИРИЯ.КОЙ СЪЗДАВА ТЕРОРИСТИ ПО ЦЯЛ СВЯТ, КАТО ИДИЛ.ЛЕСНО Е ДА СЕ ИЗОПАЧАВАТ НЕЩАТА ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВЗИМАШ ВИСОКАТА ЗАПЛАТА,НО Е ТРУДНО ДА ТИ ВЯРВАТ ХОРАТА,ОСВЕН ТРОЛОВЕТЕ
  • 2 niko

    21 6 Отговор
    Вярно е това дето си го написал. Съветската заплаха не беше Катализатора да се създаде НАТО ,а войната която бе свършила току що бе катализатора да се създаде НАТО за да не се случват повече такива разрушителни войни. Но след много дълго време НАТО стана полицая на света и забрави причината за какво беше съсдаден този съюз . САЩ са основния играч в организацията и налагат по този начин криворазбраната си демокрация изпълнена,запълнена с ГЕЙ права и се старае да каже,покаже на света че да си ГЕЙ е нормално,но ако прочетат малко БИБЛИЯТА-книгата на живота, най разпристранената за всички времена книга и променила сърцата и умовете на милиони хора които са били престъпници,убиици и най лошото ,ще видите че това не се удобрява от нашия създате БОГ,ИСУС и Святия дух-светата троица.Прочетете Посланието на апостол Павел към Римляните първа глава от 24-ти стих до края на главата до 32 стих. Това е Новия Завет ! Първо Римляни 1:24-32 .Малко допълнение .на банкнотата от един долар пише: Нив вярваме в БОГ - In GOD we trust. Законите и конституцията им са на осножани на библейските закони или поне част от конституцията ,а сега са тръгнали с главата надоло към тоалетната за съжаление.
  • 3 no name no face no number

    21 9 Отговор
    манипулация, НАТО, няма база за съществуване, всички други сладки приказки са оправдание на ненужни разходи и безмислено съществуване. За какво заплашват независими признати държави, а с една смешна Ислямска държава не успяха да се справят. Нали щом едната страна е нападната другите я защитават? ИДИЛ нападна всичките накуп и какво??? Никаква реакция. Да са благодарни на Русия Сирия и Ирак, че свършиха мръсната работа. Пълни клоуни и безполезна организация струваща ужасно скъпо на всички ни.
  • 4 глупак

    19 6 Отговор
    Боже, в какво време живеем??? ???
    Вече никой не се свени да публикува идиотските ЕвроГейски твърдения и ценности , с които оправдава всякакви античовешки акти и престъпления удобни на англоамериканските господари.
    НАТО и Вашингтон решават кои терористи са радикални и кои умерени… ПЕРВЕРЗНО
  • 5 onq s konq

    8 10 Отговор
    Добре си бяхме във "Варшавския договор" и никой не смееше да ни нападне,но...руснаците взеха че го закриха и по неволя трябваше да влезем в НАТО.Сега пак никой не смее да ни напада,но НЯКОЙ ДЕН...ако Русия пак възстанови "Варшавския договор" и се появят желаещи страни от Източния блок да членуват в него,МОЖЕ И ДА СЕ ОРГАНИЗИРА РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА.Единственият проблем е че ако сменим военните Пактове,ЕС могат да ни изключат и да останем без субсидии,което е неприемливо!
  • 6 ПРОДАЖНИК

    4 1 Отговор
    За пари и майка си ще продаде и какво ли още не!
  • 7 Безумие

    7 5 Отговор
    Шаламанов, ти със сигурност хабер си нямаш кой, кога и защо предизвиква световните войни! Финансовите кризи на Капиталистите, разолили сами себе си, подпалват света за да направаят другите по-зле от себе си. Ние ще се унищожим а те ще ни дават кредити ако слушаме и отвряме хубаво бузки.
  • 8 гостът

    6 2 Отговор
    Тази статия като я чета все едно гледам новини по някой американски канал.Даже и там явно си обявяват Русия за враг.Пълна манипулация е тази статия.
  • 9 гост 2

    1 2 Отговор
    Статията ми хареса. Повечето от онези, които я отричат, не са български граждани, а руски граждани- членове на това руско политическо движение- http://www.rusnod.ru/index/o-dvizhenii/ .Забелязвам изключително голямо съвпадение между съдържанието на коментарите им и политическата платформа на това руско политическо движение. Ще е добре те да се съобразят, че българите не искаме от тях да пренасят руската си омраза към сащ в бг. форуми и искаме да престанат да уеднаквявате руската идеологията на нод с българската обективна действителност. Никой българин не е длъжен да се занимава с идеологията на руските им политически партийки, движения и т.н.- достатъчно проблеми си имаме с нашите политически партии. Още едно изключително голямо съвпадение- http://rusnod.ru/index/o-dvizhenii/voprosy-i-otvety-po-nod/verhovenstvo-mezhdunarodnogo-prava/ - членовете на руския нод искат премахване на онези текствове в руската конституция, които засягат признаването и спазването от русия на принципите на международното право. Това значи, че те целят напр. принципа за запазване на целостта на една държава да няма правно действие спрямо русия и тя да може да си окупира, която си част иска, от която си иска държава, без това да се счита за нарушение на международното право. Както се вижда - това е същата пропаганда, която руските тролове застъпват в този форум...