10 Юни, 2017 19:45 4 143 45

„Беше всеобщо целуване”

  • тодор живков-
  • ссср-
  • българия-
  • бкп
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управлението на Живков е пример за лична преданост и сляпо подчинение на Кремъл. Той е бил готов да превърне България в шестнайсета съветска република и за малко да успее да извърши това огромно национално предателство.

В края на 1963 година пленум на ЦК на БКП в София взема „историческото“ решение за „всестранно сближаване и пълна интеграция“ на НРБ като шестнайсета република в състава на СССР. На този форум Живков с безпримерен цинизъм обяснява на членовете на Политбюро, че народът разбирал суверенитета така: "да има ядене, да живее” и че предлаганото поглъщане на НРБ от СССР нямало да бъде „от ден до пладне, а навеки”.

Статистиката на потреблението е сред главните козове на Живков за каузата му да предаде страната си на Кремъл. Диктаторът от Правец уведомява съпартийците си, че в СССР ежегодното потребление на месо на глава от населението е 65 кг, а в НРБ то е едва 35 кг. Ето защо след „сливането“ трапезата на българите логично щяла да стане неизмеримо по-богата. За сравнение: свободните граждани на древен Рим в края II век от н.е. са получавали абсолютно безплатно всяка седмица по 2,2 кг месо - от 10 до 23 пъти повече от дажбите на редовите строители на комунизма в съветския лагер. В обстановката на непрестанни възторжени възгласи и аплодисменти, над 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП гласуват единодушно, без нито един „въздържал се“, за зачеркването на дори формалната независимост на България от Големия брат. Единствено опасенията на Хрушчов, че с поглъщането Кремъл ще загуби още един глас в международните организации, както и гневът му, че „хитреците в София“ са намислили как да отчупят безплатно от и без това сиромашкия къшей на съветските поданици, осуетяват подготвяната от Живков и обкръжението му държавна измяна.

Краят на втория напън на БКП да унищожи България като самостоятелна държава (след провала на почти завършеното с Бледския договор от 1947 г. между Димитров и Тито приковаване към Югославия) идва с преврата срещу Хрушчов през октомври 1964 година. Редица български историци смятат, че страхът на Живков да се окаже в немилост пред новия си господар Брежнев и да последва съдбата на изхвърлените протежета на Хрушчов в съветския лагер предопределя продължаването на курса към национално предателство на БКП - чак до смъртта на съветския самодържец през 1982 година. Според покойния проф. Пламен Цветков, точно страхът да не бъде брутално сменен кара Живков да се сниши пред Брежнев с „маньовъра“ за „всестранното сближаване” от 1973 г., което води до окончателното превръщане на „Държавна сигурност” във филиал на КГБ и до ускорена русификация на цялата образователна система в НРБ.

Прелюдията към националното предателство

Проф. Цветков търси мотивите за националното предателство на Живков и свитата му не само в желанието на диктатора да укрепи семейно-клановата си диктатура след налагането му от Москва за партиен, а по-късно и за държавен ръководител. „Макар и да е първият „домашен” комунист начело на страната, подчинението на Живков спрямо всичко руско и съветско е дори по-силно, отколкото при предходниците му, тъй като то е едва ли не подсъзнателно. Твърде характерно в тази връзка е свидетелството на писателя-дисидент Георги Марков. Той описва как в частни разговори Живков се е оплаквал, че Леонид Брежнев го е „драл” заради някое негово необмислено или по-скоро недобре съгласувано действие. Живков инстинктивно е възприемал съветския вожд за свое началство, а не за човек, който поне теоретично му е равен по ранг“, пише Цветков.

Всъщност, прелюдията към позора от 1963 година датира от времето на окупацията на България от Червената армия. Скоро след обявяването на война на неутрална България, Москва заповядва да бъдат конфискувани най-модерните и печеливши 192 индустриални предприятия на страната като „военни трофеи“ за СССР, защото в тях били инвестирани германски и отчасти унгарски частни капитали. Става въпрос за флагманите на бързо развиващата се до войната национална индустрия, сред които личат имената на основния производител на цимент в страната „Гранитоид“, на дружеството за производство и износ на концентрати на цветни метали „Пирин“, на главния производител на въглища и електрическа енергия „Вулкан“ и много други.

След окончателното унищожаване на българската демокрация, Съветският съюз нарежда на марионетките си в София да изкупят обратно „трофейните“ предприятия. В края на 50-те години НРБ е заплатило на съветските господари докрай цената на собствените си предприятия - като бившия „Пирин“, наричан вече „Горубсо“. След като прибират парите, Съветите решават да „подарят“ на братския български народ заграбеното и двойно платено имущество. „Подаръкът“ е връчен тържествено от Хрушчов по време на посещението му в София през 1958 г. Но още през април 1959-та 26 тона златни запаси на БНБ отлитат безвъзвратно за Москва с обяснението, че така щели да бъдат надеждно съхранявани, защото сградата на БНБ не можела да издържи на атомна бомбардировка. Скоро след това голяма част от златото е изкупено на безценица срещу рубли от съветската централна банка, а част от него е разпродадено на международни търгове. Нито цент от сделките не се връща в НРБ. Причината е, че страната преживява първия си фалит след като е наводнена с допотопно съветско промишлено оборудване, което няма как да плати в условията на унищожената от национализацията икономика и наложените ѝ огромни конфискации и контрибуции от безмилостните „братушки“.

Дългото сбогуване с „шестнайсетата република“

По думите на проф. Цветков, Тодор Живков далеч не е единственото нищожество в съветска Източна Европа. Но той несъмнено е единственият, поел официално курс към унищожаването на онова, което е останало от българската държава, превръщайки я и формално в „съветска република”. В обширно изследване по темата, историците Лъчезар Стоянов и Живко Лефтеров цитират две ключови фрази на комунистически управници, които подкрепят тезата за несекващите 15 години напъни на БКП да премахне наименованието „България“ от картата на самостоятелните държави в света. В изказването на така и неуспелия да завърши висше образование премиер Станко Тодоров пред Юлския пленум на ЦК на БКП от 1973 г. се подчертава, че освен сливане със СССР (в официалните документи вече маскирано като „всестранно сближаване“ – б.а.), „други ориентири и други пътища ние нямаме и не ни трябват”. На срещата си с Брежнев в Крим на 14 август 1978 г. Живков е още по-ясен: “За мен това е ясно и няма друг път: просто следва да се постъпва (с НРБ – б.а.) като с всяка ваша република”.

Господарят Брежнев и слугата Живков

Двамата учени обобщават: „Живков напипва формулата за своето удивително политическо дълголетие. Той разбира, че за да запази позициите си трябва да получава безапелационната подкрепа на поредния стопанин на Кремъл. За тази цел е нужно да демонстрира лична преданост и да осребрява гарантираната му власт като се самопредлага, но по този начин на практика залага бъдещето на държавата и българската нация. Поради тази причина през цялото управление на Живков превръщането на България в съветска република ще бъде трайна, макар и тайно следвана политика“.

Всестранното сближаване“ със съветската империя преследва не само трансформирането на НРБ в шестнайсета република, но и изолацията на страната от развитите икономики. На една от многобройните българо-съветски срещи на върха господарят Брежнев и слугата Живков решават, че още до 1970 г. делът на Съветския съюз в българската външна търговия трябва да достигне 60%, а относителният дял на капиталистическите страни да спадне от 23 на 15%. Стоянов и Лефтеров смятат, че много показателна за решимостта на БКП да предаде България на СССР е била атмосферата, в която са протичали двустранните обсъждания за начините и етапите на ликвидиране на самостоятелността на българската държава и превръщането ѝ в редова съветска република. Тодор Живков споделя: „Даже такава атмосфера се създаде, че накрая, при раздялата, някои съветски другари и някои наши другари се просълзиха”. А заместник-председателят на Министерския съвет Живко Живков добавя: „Беше всеобщо целуване”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    41 40 Отговор
    Толкова глупости на едно място не съм виждал. 1. По времето на Тодор Живков България е била на 36 място в света. 2. Образование и наука 2 място след Израел.3. шеста та в света държава развиваща ядрена енергетика.4.пета държава в света покорила космоса. 5.Циментовите заводи работеха денонощно за да се строят десетки уникални язовири, атомна централа с 6 ама с 6 РЕАКТОРА от които днешните управници още крадат. 6. Селско стопанство което хранеше половин Европа а ние сега ядем турски домати и френски картофи. 7.Имахме армия която възпитаваше в патриотизъм и родолюбие а сега Евро атлантическа педе....растия , наркомани и проституция.8.Домовете не се заключваха а сега всеки дом е с решетки супер секретни врати и въпреки това всеки втори дом е обран. 9.1946 г. България е 7 милиона души 1989г. 9 милиона и след великата демокрация сме на положението от 1946г 7 милиона и ако не се вземем в ръце след 30 години няма да има България.

    Коментиран от #4, #5, #8, #17, #20

  • 2 БАБА ГЕНА

    20 26 Отговор
    Добре написана статия с някои измислици.А сега да не би да сме по-добре.Е ,УЖ ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ,имаме свободата да пътуваме по света.Но колко души го правят.Около един милион души сигурно,а останалите гледаме света само по документални филми.И ИМА ЕДИН ПОЛИТИК ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО,КОЙТО СЕ ЦЕЛУВА И ПРЕГРЪЩА СЪС ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ.
  • 3 Мераклия

    22 33 Отговор
    Това е най абсурдното нещо което съм чел. Тук няма и капка истина. Чудя се на къде върви България след като някой може да напише подобни фантазии. Аз живях по това време и помня. Всичко написано в статията е лъжа.
  • 4 125

    19 23 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Истината си написал, но как да го знае един 25 годишен мъж който не е живял през тези времена.
  • 5 стоян георгиев

    35 24 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    ха,ха,ха,хо,хо ,хо.....милия златен.6 реактора,циментови заводи ,а и не се заключвало:)!като сме били толкова богати ти кво имаше бе маиноле 88 година?стая в панелка с наи евтините възможни мебели ,москвич или ако си бил късметлия другия таралясник лада ,три панталона с ръб ,черно-бял телевизор и евентуално от корекома едни дънки.за свобода и права няма кво да говорим ,виц евентуално за реигън и гледане на немско порно у съседа тираджия,тва се е изчерплваоло убавото,а и да не забравяме армията ,дето явно си бил фатмак ,щото все тя ти е в акъла.армията бе място в пъти по-зле от пандиза с извращения и тормоз на абсолютно невинни деца дето сега го наричаш патриотично възпитание :))!и бяхме девет милиона щото ни пазехте по границите подобно на бухенвалд с телени мрежи и картечници.гледам много ти харесва тази система и глупостите дето сме били втори по образованост след израел,но без нито един съществен учен без нито една открита и внедрена нова технология и с разни целуващи се по устата селски малоумници дето ни управляваха и завещаха съвременната култура ,неподвластна на еволюция.през соца не се заключваше щото нямаше кво да се краде ,всички бяхме еднакво бедни,тогава се крадеше масово от държавата и този крадлив манталитет ни остана и до сега .крадеше се бензин,тухли,отверки,дрехи,легени...и хората не работиха ,масово.въпросния мъзрел сега ни топи като народ щото остана траино настанен в културата ни.комунизма ни разказа играта ,фатмаче и ти го усещаш наи-д

    Коментиран от #19

  • 6 стоян георгиев

    32 16 Отговор
    комунизма ни разказа играта ,фатмаче и ти го усещаш наи-дебел в което съм сигурен,лошото е че въобще не виждаш къде е проблема.
  • 7 Mercedes-Benz

    35 16 Отговор
    Вие какво очаквате от влашкия циганин Яшар Замфирков (истинското име на тодАр живков) едвам завършил 4 клас, и обкръжаващите го каскети! Поколението на тези нищожества днес "управлява" майка България, заради тях страната потъва, и колкото по-бързо някои сънародници си извадят главите от задните части, спрат с носталгията по "онези" времена, толкова по-бързо ще тръгнем напред! Лустрация и съдебна реформа са първите стъпки!
  • 8 Шляхтиц

    21 21 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Моите поздравления към Вас, Господине 999. Може да е имало и много лоши неща по време на комунизма, но хубавите бяха много повече. Всеки нормален и трудолюбив човек получаваше много добро образование, безплатна медицинска помощ на много добро световно ниво, работа по централно разпределение, национални обекти с много добро заплащане и държавно жилище. В демокрацията аз виждам само престъпност, измамничество, грабежи на най-високо държавническо ниво, депутати, министри, наркомания, хомосексуализъм, разруха, фиктивно образование, колкото да не затворят учебното заведение, медицинска помощ от Турция или Европа, а преди турци се лекуваха в България и т.н. и т.н. и т.н.............
  • 9 Диоген

    17 8 Отговор
    Когато си млад,харесваш всичко.Даже и тъпия комунизъм.Затова без злоба сега!Четете повече!Предлагам заглавия:"Н Р Б от началото до края"под редакцията на проф.Ивайло Знеполски."Българският външен дълг 1944–1989.Банкрутът на българската икономика" от доц.Даниел Вачков и Мартин Иванов."Пари и дестабилизация в България 1948–1989 "от доц.Румен Аврамов.
  • 10 Нормален

    18 5 Отговор
    Руснаците отдавна пубикуваха книгите на катарзиса,които разкриват огромните грешки на соца.Дмитрий Волкогонов написа "Ленин",Сталин"и" Троцки".А книгата му "Седемте вождове" е уникална.Игор Бунич написа "Златото на Партията"и още поне десетина книги на тема нова история.Михаил Восленски и"Номенклатурата",която е истинската политикономия на социализма.Има ги на български от20години.Ама няма кой да чете и мисли.Сори.Не забравяйте и всичко написано от Виктор Суворов.
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 15 Отговор
    Вечна дружба ссср нрб от векове за векове
  • 12 до коментар 9

    21 7 Отговор
    Много хубави неща, да, преди всичко пълен идиотизъм! Безгрижие, живуркане, трай коньо за зелена трева, очакване на някакво светло бъдеще, идеал някакъв за комунизъм, който скоро ще настъпи, в същото време упадък, наречен криза, който скоро ще свърши и тогава започва възходът, простащина, издигната в култ, черното е бяло и обратното. Не споменавам съветското по онова време влияние, за него се знае достатъчно. Пълно затъпяване, никакъв морал, целта оправдава средствата, а средствата - лъжи, кражби, убийства, пълно опрощачване и стремеж към уеднаквяване на хората, които трябва да мислят еднакво. Подмолни засекретени деяния, издигане на некадърни кадри по партийно раболепие, разделение на обществото по партиен принцип, заговорничене, партийни събрания и др. Това са много от "добрите неща" при управлението на Живков. Стремежът към пълно затъпяване на народа продължават и днес от страна на партията наследница под формата на преди всичко женска агресия. Защото партията, наречена лява, е феминизирана и там тропа женски крак! Агресивни жени, не казвам дами, непочтено се опитват да прехвърлят вина, разчитайки на евтин популизъм.

    Коментиран от #13

  • 13 Диоген

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "до коментар 9":

    Абсолютно вярно!Колко е тъжно,че отново имаме нужда от Оруел.

    Коментиран от #14

  • 14 Гражданин

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Диоген":

    Може би номер 12 не е разбрал номер 9.Книгите,предложени от Диоген са абсолютен научен шамар на социализма в България.Говоря за наука,а не за общи приказки!
  • 15 дизелмен

    20 7 Отговор
    То и сега има целуване ,само,че преди лидера на БКП Живков целуваше Съветския диктатор Брежнев по устата,а сега лидерите на БСП Нинова,а преди Миков и Станишев целуват Руския диктатор Путин по г.за!Това е разликата
  • 16 Ма Доче Геле бреее

    1 7 Отговор
    Ауууу, Доче Геле тва бе, ясно...ХАХХА
    Кажи Доче Геле и всичко е ясно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЧЕСТНО И ВЯРНО

    16 6 Отговор
    Само кви целувки правихме на сибирските владетели по Тошово време , тия от прайда само могат да си мечтаят. Като гарнитура предложихме държавата си , за 16 та република на великата империя на злото. За продажниците ни може да се говори много . Ся наследниците на ония мекерета са в парламента и се занимават с бизнеса си , но за жълти стотинки вече предлагаме на всеки.

    Коментиран от #39, #40

  • 19 999

    11 15 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Имал съм много. Чест и достойнство които за мен са на първо място но за теб са непонятни неща. Що се отнася за материалното по това време съм съградил дом със заем от държавата с лихва от рода на 500 лева за 10 години, имал съм Жигула с която съм обиколил цяла България и ми вършеше същата работа като тази която имам и днес. Не знам дали са се родили умове по това време но поне ни учеха да използваме главни букви и да изписваме България с подобаващо уважение и главна буква за разлика от теб. Що се отнася за казармата извращенията се правеха с мамини синчета , дис- терикати и кръшкачи ти явно си бил от тях и имаш някакви натъртвания от това време , личи ти да знаеш. Ти ако си лъскал бастуна в комшията мен не ме вкарвай този филм,виждам ,че си запознат с нещата но тия неща нормалните хора ги правим с жени.А всъщност съжалявам ,че не съм бил фатмак и ти не си ми бил войник, но ако имам късмет някога да те срещна бъди сигурен ,че ще изиграем тази сценка и ще видиш кой какво и колко усеща, то Белене е било за такива като теб продажници и сребролюбци.

    Коментиран от #23

  • 20 пешо

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    ЕХ Стояне ей такова късогледство като твоето ни т.кова м...та. Ти какво има ,аз какво имам и накрая ,а нямаме Страна .Забележи казвам Страна не държава ,защото и държавниците ни са като тебе,

    Коментиран от #25

  • 21 пешо

    11 10 Отговор
    ДО ОНЕЗИ НЕДОВОЛНИТЕ ОТ СОЦА ,КЪДЕ БЯХТЕ ,ЧЕ НЕ ГО СЪБОРИХТЕ АМИ ,ЧАКАХТЕ ГОРБАЧОВ ДА ПОЧНЕ.ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ,АМА СЕГА ЛАЕТЕ.АМИ СЕГА КАТО Е ДЕМОКРАЦИЯ ,ЗАЩО НЕ СЕ БОРИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВИ ПЕНСИЙ В бГ И ДР .НЕЩА.АМА САМО ЗНАЕТЕ ДА ЛАЕТЕ ,КОЛКО ЛОШ БИЛ СОЦА.
  • 22 Кака Гинка

    8 5 Отговор
    Те и сега продължават да се целуват:Борисов - Макрон,Борисов - Меркел,та всичко си следва старата традиция.Само дето сега сме още по зле от тогава...
  • 23 стоян георгиев

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "999":

    може да ме срещнеш всеки ден само пожелаи.ще те уредя да си ми фатмак за 3 -4 секунди.после ще ти отнема цялото достоинство дето си натрупал през соца обещавам ти го .непонятно за мен как е можело да имаш чест и достоинство в държава дето си един броилер без никакви възможности за собствена воля .как си имал достоинство като ти е било потъпквано всеки ден от системата дето те правеше на идиот?имал бил жилище.панела не е жилище бе смешко ,тва е коптор или си си построил няква неомазана съборетина с варова замазка и кенеф на двора и сега ги има въпросните по 10 бона само дето заплатите отдавна не са 200 лева на тези дето работят,подчертавам на тези дето работят не на страшниците и лентяите като теб,дето жигулата му вършела същата работа като днешната кола.ква работа ти е вършела жигулата бе лъжко? два дена софия бургас с лек ремонт в пловдив и само да ти кажа ако си бил фатмак обикновенните хора не можехме да обикаляме цялата страна ,не ни пускаха в градове като петрич и малко търново ,но тва на теб едва ли ти е пречело на достоинството!не ни пускаха в български хотели щото сме българи тва също бе много достоино и марширувахме переодично пред едни селски пръчки и те ни махаха пренебрежително с ръка,пак достоен за теб акт.и кво като пишеш българия с главна буква като оправдаваш изчезването и в ссср бе?извращения се правиха с нормалните деца ,тези дето не очакваха че някои може да ги бие щото са новобранци и са влезли да служат в българската арм

    Коментиран от #26, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян георгиев

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    нямаме страна щото има огромна критична маса дето чакате да се върне соца и другаря живков или другаря путин.навсякъде в бившия соц хората оставиха този соцносталгизъм и всичките му негативи зад гърба си ,само тук нищо не се променя освен ,че изчезва именно заразената и неличима маса.лошото е че тя създава тумори и в производните си и вече близо 30 години още се върти старата песен за хубавия соц и фашстите от геиропа.реално в българия няма проевропеиски партии ,няма ни една такава в парламента ,а проевропеиски настроените хора се смятат тук за откровено луди.та не моето е късогледство скъпи ми събеседнико а вашето .тодор живков няма да се върне и дори да стане чудо русия да ни окупира дето ви е мечтата вие няма да се оправите напротив изчезването ви ще продължи със същата скорост,лошото е че заразата е толкова силна че може да ни гътне като народ макар, че не вярвам щото все в един момент ще удари на твърдо,щото вече виждам и много хора като мен ,корави дето си имат семеиства тук и се справят въпреки трудностите ,та все един ден ще удари на твърдо и хортата ще спрат да избират политици като борисов или първанов ,а ще почнат да търсят българските меркел и макрон.щото тва е нашето спасение единственото възможно .да станем нормален европеиски народ.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Попа

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    А бе кои ти дава право да изписваш България с малка буква к.....тен ти наистина си много ама много нагъл.
  • 28 999

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    "стояне" знам ,че прост човек не се поучава, но чети има данни в Google и тогава плямпай. По които показател да сравниш сегашното развитие на БЪЛГАРИЯ /помежду-другото се изписва с главна буква/ и 1985 година са в полза на миналото.

    Коментиран от #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 misli posle govori

    8 4 Отговор
    Заплатите през комунизма на:
    - баба ми 80лв. готвачка
    - дядо ми 150лв. тракторист на верижна машина "Ерозия"
    -баща ми 120лв, като шофьор на "Газ"-ка към 1-во стопанство
    (последните години преди падането на комунизма 400лв докер в Пристанищен комплекс".(локация град Русе)
    Другите баба и дядо в село Помен, работещи на ТКЗС-то
    дневна надница 1.80лв. на човек.В при преизпълнение на нормите 2.20лв. на ден

    Така сега, един апартамент 3-стаен струва 7500лв., закупен през 1971г. 80кв2м; район Здравец Изток.Първите баба и дядо теглят заем от 3500лв. спестени пари(те казват, че техните родители са им дали някои сиромашки закътан лев). Гледам в момента, че са теглили заем от ДСК при 3.5 % лихва годишно.
    Купили са си Москвич 8 на 50 000 км от т.н "Мототехника" за сумата от 4000лв.

    А сега се насочете към страни като Япония, Южна Корея, Западна Германия- те докъде са стигнали.
  • 31 Али Бабата

    7 6 Отговор
    Рядко се четат толкова много глупости на едно място.
    През 2013 г. в България излезе една неудобна книга- фактология „Кратка история на социалистическа България: Успехи и провали 1944-1989“

    https://www.book.store.bg/p109136/kratka-istoria-na-socialisticheska-bylgaria-uspehi-i-provali-1944-1989-dimityr-ivanov.html


    Книга с факти, такива каквито са отразени в официалните документи и статистически справочници от периода 1944-1989 г. Соц. България съпоставима с тогавашното развитие на Европа и света.
    Един много лош материал за цялата грижливо създадена с грантове мрежа от не правителствени организации , за да влияят на общественото мнение.
  • 32 Али Бабата

    8 7 Отговор
    А от "Дойче Веле" знаят ли,че стотици тонове германско злато са още на съхранение в чужди държави.


    Какво пречи на "Дойче Веле" да разгърнат прекрасната "История на външния държавен дълг на България (1878–1990)" и да не пишат поредните нонсенси за "Живков - българско злато - Москва"?
    „Операциите със златния резерв са извършени през февруари 1959 - юли 1960 от министър-председателя Антон Югов (17 април 1956 - 19 ноември 1962), не от Живков.

    Самите операции имат своите прости причини: към средата на 1960 г. дължим 135 милиона долара, от които 133 млн. на съветските банки Москоу народни бенк - Лондон и Ойро банка, Банк комерсиал дю Норд - Париж. Другите 2 милиона долара са ни отпуснати от Дойче банк - толкова се откъсва от немското сърце за идиотите-съюзници през двете катастрофални войни, които освен всичко друго сме им опростили 115 милиона долара по клиринга 1939 - 1944г.

    На 11 юли 1960 г. руснаците продават заложените от Югов 20 153 479,84 грама злато при тогавашната цена от 35,10 щатски долара за тройунция.
    От получените 22 738 255 долара, 2 милиона се изплащат на Дойче банк - натюрлих - а по 10 милиона отиват в двете съветски банки на Запад. До 1968 година успяваме да издължим на руснаците още около 60 милиона долара, а последните 50 милиона ни ги опрощават. Как да не ги презира човек?

    ..45 милиона долара плащаме на Гърция, но това е дреболия, а и руският ботуш убеждава Тито да ни опрости 65-те милиона репарации към Югославия.
    Наистин
  • 33 Али Бабата

    9 10 Отговор
    Наистина стандарта на живот тогава,не бе кой знае какъв,поради това,че основните разходи бяха за индустриализация.
    През 1950-те са построени:
    Големите язовири "Ал. Стамболийски", "Копринка", "Искър", "Кърджали" и други, както и ВЕЦ към тях
    Първите големи ТЕЦ: "Република", "София", "Марица" и други
    Азотно-торовият завод в Стара Загора
    Металургичният завод "Ленин" - днес гръцката "Стомана", както и хидровъзелът "Студена"
    Медно-добивният комбинат "Георги Дамянов", както и полиметалните рудници в района - днес горда собственост на белгийци и ирландци.

    Димитровград, с торовия завод, циментовия, рудниците "Марбас"
    и още стотици предприятия, изградени с помощта на ватниците.
    Руските окупатори ни предоставят безвъзмездно 48 000 комплекта техническа документация, обучават десетки хиляди специалисти, подаряват ни милиони тонове материали и метали, оборудване и суровини.“
    Към 1960 на Запад започват да говорят за българското икономическо чудо.През 1970г.имаме индустрия,колкото Турция и Гърция,взети заедно.
    ……
    При "гадните" руснаци сме имали собствена БЪЛГАРСКА банка и собствен БЪЛГАРСКИ златодобив,злато с което сме се разплащали.
    Днес,в чии ръце е българското злато? Чия е собствеността на банките и печалбите от тях къде отива?


    Официално"От 1999 година до 2014-а „Дънди прешъс метълс" са внесли в бюджета над 69 милиона лева без ДДС."

    с концесионната такса 1% "Дънди" внесла близо 70 млн. и спечелила 7 млрд. лв.:

    Е,тва са е*ати гадните,мръсни р

    Коментиран от #43

  • 34 Али Бабата

    5 8 Отговор
    Е,тва са е*ати гадните,мръсни руски комунистически колониалисти,прее*аха ни държавата..

    Коментиран от #35

  • 35 999

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Али Бабата":

    Прекрасно обяснение, което всеки които мисли ,че не е вярно може да провери стига да е грамотен и да иска, това обаче не е валидно за "стоян", Оня с коня, Деса и други подобни.
  • 36 misli posle govori

    0 3 Отговор
    http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D1%80%D0%B1/a-18681760
    Как се самоунищожи социализма>>>
  • 37 misli posle govori

    0 3 Отговор
    http://www.dw.com/bg/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0/a-18062414
  • 38 misli posle govori

    3 4 Отговор
    Спомням си за един материал.
    Как се определя и от какво зависи щастието на един народ.
    Оказало се, в крайна сметка, че зависи от това колко надалече си се огледал.Ако си стоиш изолиран и не виждаш, другите какво са постигнали, би имал по-добро усещане за лично или персонално щастие.
    Това е и причината да недоволстваме в наши дни.Ти виждаш, че някои успяват нечестно и честно, а лично ти не успяваш да достигнеш, това, което друг е постигнал.Оттам се чувстваш неудовлетворен от живота си/ завиждаш или куп други негативни чувства, които да запълват ежедневието ти.
    Т.е проблемът е социалното неравенство и неговото задълбочаване, отколкото колко кифли ще си купиш, преди или сега
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "999":

    кое бе фатми да чета от гугъл?българия 1988 година фалира след 45 години успешно соц управление за трети път.тва го пише в гугъл.българите през периода на соца бяха наи-бедните и онеправдани европеици заедно с албанци и румънци,наследството на тва управление е причина за голяма част от сегашните ни несгоди.тва го пише в гугъл нееднократно във всичи по-сериозни извори.днес голяма част от соцвъзпитаниците сте критична маса спиращи реалното оттласкване на страната и народа ни от въпросния порочен строи и сте като воденичен камък.
  • 43 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Али Бабата":

    я го и дежурния лъжец.направили азотно-торов завод !!!!само да ми подскажеш в коя страна в европа след втората световна воина не се изградиха язовири,пътища заводи?дали такива не се направиха в белгия или холандия или пък в босна и македония?и като задаваш въпроси що не отговаряш ,а?немците ни отпуснали 2 млн.долара само ,а руснаците 130 .щото немското сърце било коравосърдечно-ха,ха,ха...хо,хо.за сметка на това руснаците избиват целия ни икономически елит и го подменят с руски спецове,а ние знаем много добре що е руски спец.пълен ненормалник алкохолик без никакви познания в нищо.тук след руското обучение ги нароихме достатъчно начело с големите спец играчи живков ,балев ,червенков и т.н. селски ненормалници.и кво се оказа с тези спецове през 15 години българия фалираше въпреки широкото руско сърце ,пазар и целувки.та затова немците не са откъснали пари,щото не им се е набивало в дупка без дъно.защото всеки дето набива пари очаква да си ги върне с печалба ,а от заводи с технологии от 1800 година и мениджмент от кгб тва е невъзможно ,манго.та уж имахме много заводи ,а хладилника празен.през 5-6 години купони за храна,а всичко по-съществено с връзки или с ред.кола след 10 години ,телевизор след 2 ,дънки само от корекома.сега ми се пънете все едно сте на априлски пленум да ми обяснявате как сте взели петилетката за 3 год
  • 44 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    сега ми се пънете все едно сте на априлски пленум да ми обяснявате как сте взели петилетката за 3 години смях.отворете саита за имоти бе манго и гледаи къщи и апартаменти от преди 90 година ,кво се произвеждаше тогава за народа,същото бе с колите и с квото се сетиш.знаеш ли кво мен като потребител ме брига че българия 1986 година е произвеждала наи -много сярна кисилина,като нямам едни свестни обувки и ми се налага да се крия като слушам харесваната от мен музика?или колко много танкове сме имали 87 година като през час нямахме ток .лошото е че продължавате умишлено с тези смешки и заблуди ,нали прочете умишлено,та както са ви прецакали вас ,така да се прецакат и тези след вас,фактор останал в наследство от соцманталитета ви.и последно.българия манго днес в много отношения е по-зле от соц периода ,но чети внимателно ,ние не сме нормална евроеиска страна и една от основните причини са именно такива соцносталгици като теб дето у нас сте в огромно количество.за съжаление ние като общество все повече изоставаме и от последните преди нас,което се отразява и на стандарта ни ,а и на демографията ни.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.