11 Юни, 2017 09:10 12 212 6

Бързо пускайте втората стенограма

  • стенограма-
  • ктб-
  • плевнелиев-
  • радев
Бързо пускайте втората стенограма - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да бе ракия или вино, да му се наслади човек след три години. Но разсекретената с триста зора първа стенограма от прословутата среща при президента Плевнелиев за проблема с КТБ, дойде като втръснала претоплена манджа за огладнелите за някакви истини и сензации любопитни люде. Тези приспивни 101 страници напомниха за приказките от 1001 нощ на Шехеразада. С тънката разлика, че не стана ясно, кой е наредил "Сезам, отвори се" пред вратата на КТБ, за да се образува няколкомилиардната дупка, запълнена чинно от обрания, но кротък народ.

Имало едно време една супер банка. Толкова страхотна, че и държавата си държала парите в нея. Шефът й няколко години ставал банкер на годината, но изведнъж приказката свършила.

Оказа се, че цялата седянка на пъстроцветните партийци е била посветена на съчиняване и редактиране на успокоителна за населението декларация. Че въпреки всичко банковата ни система е стабилна и едва ли не става дума за частен случай. Частен, ама платен не след дълго от всички. Всеки дава своя принос за съчинението, настоява и се сърди.

Етюдът напомня на прочутата картина на Репин "Запорожци". Мустакатите казаци, които пишат писмо на турския султан. И говорят един върху друг, както би се изразил вътрешният ни министър. В случая писмото бе до суверена, дал им възможност да провеждат секретно заседание. Както и на любезния им домакин, да ги посреща на "Дондуков".

Борисов естествено изпълнява ролята на опозиция, с още прясната рана от първата си оставка. И настоява за незабавна оставка на финансовия министър и шефа на ДАНС. В краен случай, поне на Чобанов. Естествено представителите на БСП и ДПС бранят кабинета на Орешарски, макар и предусещайки финала му. А сравнително неутралните упражняват красноречието си. Толкова.

След публикуването на стенограмата подкаралият трети мандат Борисов първо обяви, че тя е в негова услуга и той печели от огласяването й. После, кой знае защо, се разсърди от оповестяването и заяви, че вече няма да ходи на КСНС при президента, ако там не присъстват телевизиите. И срещите не се предавали "на монитора". Защото не приемал, че след години могат да му "държат гарез" за някоя дума. Или да го скарат със съседна страна.

Защо бяха необходими такива кански мъки и чак съдебно решение, за да излезе на бял свят пустата стенограма, след като тя не дава никакви отговори - най-малкото пък скандални?

Първи вариант - като човек, идващ от армията, президентът приема стенограмата като военна тайна. И полага максимални усилия, скучните редове да си останат такива. Тайни.

Втори вариант - оказан му е натиск да не го прави. Неизвестно от кого и защо.

Трети вариант - Радев се учи в движение и прави грешки на растежа, благодарение и на съветниците си, които са в същото положение.

Ясно е едно. След като първата стенограма вече излезе, ще трябва да публикуват и втората. Скучна, скандална - няма накъде. И то преди летните жеги. Има индикации, че тя е съвсем различна от локумите в първата. Чакаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 boshlaf

    32 2 Отговор
    Четох стенограмата и статийката отлично съвпада с моите впечатления. Много ми хареса и препратката към шедьовъра на Репин :) Точь в точь, както биха казали руснаците..
  • 2 Батката с палката

    28 3 Отговор
    А може би има и трета стенограма или нещо подобно? Затова залъгват народа с първите две за да не пита никой за "третата"!
  • 3 Товарашутка Курнелия

    10 9 Отговор
    Как дела спросил товариш Ц. Василиев?
    Чать пать ,ответил товариш Радев.
  • 4 Гост

    4 2 Отговор
    Това не са ли Украйнски казаци.
  • 5 SOSA

    7 1 Отговор
    ИЗВОДИТЕ ОТ СТЕНОГРАМАТА СА СЛЕДНИТЕ: 1. ТАКИВА НИ УПРАВЛЯВАТ ЧЕ КАК ИМА ОЩЕ ДЪРЖАВА , НЕ Е ЯСНО. 2 КОИ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В БНБ, В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ИЛИ ПРЕЗИДЕНТА - МАЙ ВСИЧКИТЕ. Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  • 6 случаен

    3 5 Отговор
    Радев, кой знае по какви правила и канали избран за президент, е тревожно явление на българската политическа сцена. Задкулисно за никого не е тайна, че му дърпат конците, като от време на време горкият човек прави опити, напълно безуспешни, да се прави на независим. А публикуването на тази стенограма с безброй черни ленти по нея, е гавра, поредна гавра с потърпевшите от ограбването на банката и останалата част от народа на България. Вместо с тези неща да се заеме съдебната система, това за пореден път е прах в очите на народа и глупост, пълна глупост, която обаче много пречи на работата, която трябва да се върши в държавата. Защото такива явления не са обект за обсъждане от всички, това е работа на правосъдната ни система. Всички останали институции трябва да гледат своята работа, защото тя никак не е малко! България е един клатещ се очукан и съсипан кораб, който по чудо се държи на повърхността, но явно има хора, които много държат корабът да потъне!