20 Юни, 2017 08:00 2 765 6

Беларус: няма евреи - има антисемитизъм

  • беларус-
  • евреи-
  • холокост-
  • антисемитизъм

Присъдата срещу трима младежи от беларуския град Могильов беше потвърдена и на втора инстанция

Беларус: няма евреи - има антисемитизъм - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време евреите съставляваха 52 процента от населението на белоруския град Могильов, днес са останали най-много три хиляди. Животът им сега не е в опасност, но антисемитизмът ги плаши. А обществото си затваря очите.

Присъдата срещу трима младежи от беларуския град Могильов беше потвърдена и на втора инстанция. През ноември 2016 година скинарите, които открито са поддържали нацистки позиции, бяха осквернили паметник за жертвите от Холокоста, заливайки го с черна боя. През февруари тримата младежи бяха осъден за хулиганство, но присъдата беше обжалвана. Втората съдебна инстанция сега осъди най-възрастния от тях, 19-годишен студент на две години затвор. Неговият 18-годишен приятел ще лежи зад решетките шест месеца, а третият участник се размина с условна присъда, защото е непълнолетен.

Антисемитизмът е доста актуална тема за Могильов, казва координаторът на Центъра за човешки права "Вясна" Алексей Колчин. Неговите сътрудници са създали карта, на която отбелязват всички места, на които са се появявали свастики и расистки лозунги. Колчин съжалява, че белоруското общество все още не протестира активно срещу подобни неща.

Правозащитникът Алексей Каплан, който е председател на еврейската общност в Могильов, споделя, че паметникът в центъра на града е бил залят с черна боя през нощта. Но през целия следващ ден това не е направило впечатление нито на полицията, нито на местните власти. Едва след като активисти разпространили снимки на осквернения паметник в социалните мрежи, властите показали реакция. Алексей Каплан казва, че и през 2012 г. паметната плоча е била залята с боя, но тогава изобщо не е имало разследване.

Дори не са чували за милионите избити евреи

Борис Бухел също е правозащитник. Самият той има еврейски корени и смята, че е необходимо да се направи по-задълбочено проучване на причините за антисемитизма в Беларус.

Той казва, че по време на съдебния процес срещу скинарите те показали доста детайлно познаване на разликите между национализъм, националсоциализъм и фашизъм. Затова пък изобщо не били чували, че през Втората световна война са били избити шест милиона евреи, сред които и всеки трети жител на Беларус.

Бухел е убеден, че са необходими нови методи за възпитанието на младежта. „Но идеолозите, които ги има във всички белоруски учебни заведения, се страхуват да обсъждат политически теории. Защото ако започнат да говорят за националсоциализма в Германия през 1930-те години, ще бъдат принудени да говорят също и за нарушенията на гражданските права и свободите и в Беларус", казва Бухел.

Скинарите от Могильов изобщо не крият, че нарочно са избрали да осквернят тъкмо паметна плоча за жертвите от Холокоста. Един от най-възрастните членове на еврейската общност, Семьон Гласщайн казва, че паметникът е бил издигнат през 2008 година на мястото на бившето гето. Отпечатъците от човешки длани по плочата символизират трагичната съдба на хората, загинали в гетото. Навремето там са били разстреляни до 12 000 затворници.

Семьон Гласщайн казва, че актуалният антисемитски инцидент е станал в един град, в който на практика няма почти никакви евреи. Според неговите изчисления, в Могильов, чието население наброява 370.000 души, живеят най-много 3000 евреи.

Според Алексей Каплан, евреите в Беларус не са принудени да се опасяват за живота си, както по съветско време. В същото време той обръща внимание на това, че нито една еврейска институция в Могильов няма табелка на входната си врата поради страх от евентуални нападения.

Преди 100 години евреите са съставлявали 52 процента от населението на Могильов. Евреи и белоруси се живели пет века заедно. Сред евреите е имало много известни писатели, художници и театрални дейци. А днес почти нищо не напомня за този факт, споделя историкът Игор Пушкин. "Това е нещото, което Беларус загуби завинаги", казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    19 0 Отговор
    "в Могильов, чието население наброява 370.000 души, живеят най-много 3000 евреи. "

    Интересно от тези 3000 евреи колко от тях работят като зидари, хлебари, стругари, шофьори, продавачки в магазин.

    Коментиран от #2

  • 2 КИРИЗОВ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Че евреинът да не е като турчина и помака да копа ,строи и зида? Те са банкери, петролни продукти , и злато диаманти.

    Коментиран от #4

  • 3 Трол

    13 0 Отговор
    Ашкеназите не са евреи а хазари приели юдеизма.
  • 4 mediator37

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "КИРИЗОВ":

    Викаш- на върха на хранителната верига всичките до един.
  • 5 filo

    4 0 Отговор
    Много хора имат расистки и антисемитски убеждения, но си мълчат, за да не попаднат под ударите на еврейските закони. Колкото повече Европа се пълни с м...ли и гейове, толкова повече ще увеличават поддръжниците на делото на Адолф Хитлер. Между другото никакви 6 милиона евреи не са били избити пре войната и това отдавна стана ясно, но както всички знаем, победителите пишат историята, а тя няма как да не е манипулирана.
  • 6 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Тъй като величините" %"и"брой"са "съпоставими", моля някой добър математик да напише - колко на брой са били евреите в град Могильов "едно време" или "преди 100 години " ?? Скромно пресмятане показва, че сега тези 3000 човека представляват 0,81 % от общия брой жители на този град !! Данните са чудесни - задачката с лесен отговор! На колко години е бабата на шофьора, който кара автобуса от Могильов за Минск ?
    Спомних си най-краткия виц : " Евреин - миньор!?"