Last news in Fakti

20 Юни, 2017 12:25 8 069 23

Не стреляйте по Карпов, толкова си знае

  • анатолий карпов-
  • скандал-
  • писменост-
  • борисов
Не стреляйте по Карпов, толкова си знае - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто стигнаха до нас думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от македонските земи, обществото ни изпадна в ирационален страх, че някой иска да ни открадне азбуката. И мнително хвърлихме поглед към обичайните заподозрени - съседите край Вардар. Възмущението неусетно прерасна в тревога, а след гостуването на бившия световен шампион по шах Анатолий Карпов състоянието придоби епидемиологичен характер. Легендарният съперник на поборника срещу Путин Гари Каспаров заяви, че в Русия се знаело, че писмеността е дошла от Византия. Но е свързана с България, която по онова време била по-голяма държава.

Това бе достатъчно будната гражданска съвест да се възмути до предела на познатото възмущение, а премиерът Борисов да откаже среща с Карпов. Слава Богу, депутатът от "Единна Русия" не бе дошъл по негова покана, а като гост на партия "Атака". Това бе малко прибързан и необмислен ход от страна на премиера, но да приемем, че е имал по-важна работа или процедури, свързани с оперирания менискус. Бойко трябваше да приеме Карпов и просто да го ограмоти, като истински просветител. Така, както родната писменост е стигнала до прародината на шахматиста - Киевска Рус. Последователно и с цел.

Вероятно мнозина си мислят, че в главата на клетия шахматист е миш-маш от Сицилианска защита, защита Нимцович, дамски гамбит, рокади и въобще - пълен цугцванг по въпроса. Откъде да знае истината за азбуката. С партийния си лидер са от едно поколение и по темата знаят това, което са учили при социализма. Как си представяте, че по времето на СССР, опрял граници от Скандинавия до Япония и от Чукотка до Черно море, децата ще учат, че малка, пък макар и социалистическа България, е дала на вси славяни книга да четат. Вероятно, ако бяхме станали 16-а съветска република, завесата над историческата истина щеше да се повдигне малко повече.

Какво искаме всъщност?! Да получим признание от която и да било велика сила? Това е възможно само и единствено от политкоректна куртоазия и то при условие, че сме го заслужили. Според тях. Империите не благодарят. Нито са признателни. Малките народи им издигат признателни паметници, не обратното. Не ни ли е достатъчно, че и руската наука, и руската църква отдавна са се произнесли по казуса и той е в наша полза. Доказали са и признават, че писмеността на руснаците иде от България. Защо трябва маниакално да анализираме всяко вдишване и издишване по темата на всяко официално лице на Москва, което прекоси границата ни.

Ами да започнем да издаваме визи на руснаци само след правилен отговор на въпроса, откъде иде славянската писменост. И ако не познаят, да не могат да стигнат до имота си на Черно море. Изразяваните мнения от страна на политиците, дори по исторически и научни теми, до голяма степен са зависими от конюнктурата. А тя сега е такава, че политически България е в противниковия на Русия лагер. Факт. Без значение дали и колко са братски народите ни.

Трябва да гледаме с ирония на мнения, целящи да ни уязвят там, където сме бронирани с истината. И да не си внушаваме чути-недочути и преведени-непреведени "скандални" изявления. Да се държим на положение. Сигурно щяхме да сме още по-горди и убедени в правотата си, ако Кирил и Методий бяха расови българи от Копривщица или Калофер, а не Солунски братя византийци. Де да я имаше тогава Великата българска ограда на Валери Симеонов, та да знаем кой град от коя страна на границата е бил. Че по онова време границите са били доста плаващо понятие.

Но със сигурност знаем, че учениците им Климент Охридски и Наум Преславски, които дават завършен вид на делото им, са си нашенци - от Мизия. Където и да е бил Солун, нека по-често ни напомня за братята книжовници, а не за изконната мечта на българина да държи Солунската митница. Ако има някаква полза от подобни измислени скандали, тя е в интереса към историята, който може да възбудят у подрастващите. Нищо друго...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манол

    48 9 Отговор
    Много добра статия, реалистична и с отношение. Браво!
  • 2 Ноки

    47 7 Отговор
    Браво на автора! Засегнал е много от темите "табу", за които овчедушието по време на комунизма не посмя да повдигне и защити националната памет и интереси. Да си знаят откъде им е четмото и писмото, когато се преструват на велика нация.
  • 3 Емил

    33 10 Отговор
    Хубава статия, с малко примитивен опит за хумор, шахматни термини не на място и само загатната истина - т.е. КИРИЛИЦАТА Е ИЗЦЯЛО ДЕЛО НА Климент, ако руснаците толкова искат да следват Византия (Кирил и Методий) - да пишат на глаголица!
  • 4 ИСТИНАТА

    53 21 Отговор
    Преди да плюете се ограмотете малко, иначе започваме да приличаме на македонците. Кирил и Методий са византийски държавни служители. Създават глаголицата по заръка на византийското правителство за Великоморавия, не за БГ. Техен крак тук не е стъпвал никога. Учениците им идват тук и Климент Охридски създава кирилицата в манастира на Охридското езеро заедно с Наум Преславски. Разбира се, това е българска територия тогава, финансирано от бълг държава. Но на теория това, че Кирил и Методий са византийци и това, че азбуката идва от територията на днесшната измислена държава Македония е ВЯРНО. Нито Путин, нито Карпов лъжат. Ограмотете се малко преди да лаете като Болен Сидеров.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 неук

    37 17 Отговор
    И какво грешно е казал Путин, нима кирилицата не идва от македонските земи, той просто тактично премълчава, че македонските земи са Български земи .
  • 6 ооооооо

    20 14 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    Като са били византийски държавни служители, не значи, че са византийци и не са идвали тук, бе тъпчо!
    И второ - ама въобще не е доказано, че се били византийски държавни служители, ама въобще.
  • 7 Емил

    34 13 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    Браво, бе! Кирилицата написана от българин, на българска територия и финансирана от български цар, ама Путин прав като казва, че е византийска, защото Кирил и Методи написали глаголицата!? Това само завършил логика в Московския университет може да го съчини!
  • 8 Настрадин Ходжа

    20 5 Отговор
    Нашите захлюпени учени трябва да са наясно, че азбуката е поръчана от главата на византииската църква да се изработи в Атон, а Кирил и Методий са византийски държавни служители. Създават глаголицата по заръка на византийското правителство само и единствено за Великоморавия. Техен крак тук не е стъпвал никога. Учениците им идват тук и Климент Охридски създава кирилицата в манастира на Охридското езеро заедно с Наум Преславски. На теория Кирил и Методий са византийци и това, че азбуката идва от територията на днешната измислена държава Македония е истина, а че ние сме сходни на македонците хвалипръцковци е най голямата истина и полуполитическа версия изградена и втълпена ни както ни изнася.
  • 9 Русский

    3 31 Отговор
    Че някой да Ви иска азбуката?! Засуйте ее себе в задницу и гордитесь чукундури!

    Коментиран от #11

  • 10 бобиком

    23 0 Отговор
    НЕ СЕ КАРАЙТЕ ЕТО Я ИСТИНАТА https://www.youtube.com/watch?v=8LYRvUb8mls СПОРЕД ПРОФЕСОР ДИМИТРОВ КИРИЛИЦАТА НЕ Е СЛАВЯНСКА А БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ И ДА РУСНАЦИТЕ ПИШАТ С НАШАТА АЗБУКА А НЕ С ВИЗАНТИЙСКА ,ГРЪЦКА ИЛИ КВАТО ЩЕ ДА ДА КАЗВАТ ВСИЧКИ И ДА КИРИЛИЦАТА Е НАПИСАНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ ЗАЩОТО ПО ТОВА ВРЕМЕ ПОЛОВИНАТА Е БИЛА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ
  • 11 Зайо Байо

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русский":

    Ако езика на който пишеш е руски, не ти трябва никаква азбука. Неграмотник!
  • 12 Това

    15 3 Отговор
    за визите е добра идея.А иначе за първи път съм съгласен с бат Бойко,дори бих обявил комунистът Карпов с оня глас за персона нон грата у нас.
  • 13 БЪЛГАРИН

    18 3 Отговор
    моля не канете хора които се подиграват с нашата писменост,браво на премиера за отказаната среща,той на обижда ни ще го приемаме .
  • 14 А стига бе!

    13 2 Отговор
    До скоро руснаците твърдяха, че граховите зърна, които растат по техните ниви са с едрината на диня... И си вярваха! Така бяха обучавани и зомбирани години наред!
    Учителите им по история преподаваха в час (знам го от първо лице, единствено число!), че Св. Се. Кирил и Методий са руснаци!
    Защото се опълчиха на тази лъжа ме заплашиха тогава с изхвърляне от школото! После, попрочели това-онова, дойдоха да се извиняват!
    Това затвърди у мене за цял живот липса на респект към простотията на МУЖИКА РУСКИЙ!
    Е, НИМА КАРПОВ Е НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО? МУЖИК! ПРОСТЕНО ДА МУ Е!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 москва

    8 3 Отговор
    азбуката е създадена от ленин и точка
  • 17 Дядо поп

    15 1 Отговор
    Тъпи тикви,те не виждат,че ще ни няма,като нация след
    някоя и друга година,въпреки азбуки,писмености,литера-
    тури и,какво,ли не.Загрижили се за това,че някоя само-
    расла руска тиква издрънкала простотия.Я се вижте на,кой
    хал сме,че от чиновници ни избяга цвета на нацията.
    Голяма част от най-добрите ни гени ги няма и едва,ли ще
    се върнат.
  • 18 неутрален

    9 1 Отговор
    Ние не знаем от къде ни е азбуката,Карпов ще знае!
  • 19 Бг гражданин

    5 4 Отговор
    ЕНЕРГО- ПРО НИ ОБИРАТ! СВЕЩИ ДА СИ КУПЯТ С ПАРИТЕ ВСИЧКИ ЕНЕРГОТА И ПРАВИТЕЛСТВО
  • 20 отличник

    2 1 Отговор
    Ми и да зададете въпроса за азбуката на нашите политици и държавници , да не мислите , че знаят повече от Карпов. Малко са хората , които знаят в подробности това. А за учениците да не говорим. След някоя друга година и това ще изчезне.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боко

    1 0 Отговор
    Па добре , че се не изцепи че Ленин е измислил кирилицата. То и шаха му беше толкова, Каспаров го млатеше като мече у дувар всеки път.