10 Юли, 2017 10:35 6 102 14

Изгорелият кран - символ на безхаберието

  • паметник-
  • ндк-
  • безхаберие
Изгорелият кран - символ на безхаберието - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Житейски доказано е, че протакането и отлагането на проблемите по правило води до печални резултати. Последните са един тон хидравлично масло в зелените площи пред НДК и унищожен супер кран за 1 милион евро. Разбира се, пряката вина е на все още неизвестните вандали, но причините можем да потърсим в дългогодишното безхаберие на институциите, прехвърляли си съдбата на паметника от чекмедже на чекмедже.

Още преди петнадесетина година мястото бе оградено като опасно. От фасадата падаха плочи и паметникът и околното пространство бяха превърнати в класическо клошаро - наркоманско сборище, осеяно с фекалии и спринцовки. В обществото се водеше същият дебат "за" и "против", институциите си прехвърляха отговорността за крайното решение, а авторът на паметника Старчев обикаляше медиите, за да обяснява, как творението му може да се възстанови. И така, ден да мине, друг да дойде.

Истеризирането, което съпътстваше стартиралия демонтаж, нямаше да доведе до безумното деяние с палежа на крана, ако паметникът бе демонтиран още преди много години. И, повярвайте, щеше да бъде забравен за две седмици. Не от всички, но поне от тези, които не рониха сълзи за мавзолея през 1999 г. В случая с бившата гробница на Георги Димитров положението бе сходно. Мавзолеят бе съборен при комични обстоятелства, граничещи с абсурда, девет години след изваждането на тялото на Вожда. Когато никой не вярваше, че само след две години бетониралите се във властта с премиер, президент и кмет на София представители на СДС ще поемат към политическия изход.

Съдбата можеше да улесни значително управници и институции, ако паметникът "1300 години България" някак бе паднал сам. Чиста работа, ама не стана. И стигнахме до днешните безумия. Обществото отново е разделено по класическата схема фашисти-комунисти. Всеки опит за реставрация на паметника неминуемо щеше да бъде обявен за реставрация на комунизма от противниците на паметника. В прекия и преносен смисъл. Независимо, че уж олицетворявал цялата история на България. Идеята за представянето на демонтирани детайли от него, като отделни произведения е нелепица, която не си струва да се коментира. Демонтирането е единственият останал, макар и вече фатално закъснял изход. Така и не се разбра какво символизираше паметникът, но със сигурност изгорелият кран символизира безхаберието.

А ако един ден решим да бутаме паметника на Съветската армия? Сега изгубихме много години и един кран. Тогава едва ли ще се разминем без жертви...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истински патриот

    31 18 Отговор
    Фашстките символи в Германия са отдавна забравени, забранени и унищожени!
    В България паметниците на комунистите, които са още по зле и от комунистите си стоят необезпокоявани и червената зараза продължава да трови оскотелите мозъци на електроалните единици родени преди 1989г.
    Трбява да бъдат унищожени всички символи на режима, особено чинията на Бузлуджа, където червените вампири се събират всяка година, паметника на поробителите и окупаторите от СССР, Знаме на мира и всичко, което символизира едни от най-черните и пагубни страници от историята на България. Съществуването на тези паметници на националните предатели е опасно за новото поколение, създава му лъжливи идеали и погрешни представи за миналото, тези паметници са една голяма лъжа и фарс и не трябва да продължат да съществуват.

    Коментиран от #2

  • 2 Все комунизма им виновен

    15 24 Отговор

    До коментар #1 от "истински патриот":

    Типичен хулиган-фашист... Нищо повече...
  • 3 силно впечатлен

    22 9 Отговор
    Не ми е ясно за какво точно безхаберие става въпрос, но щом се вземе решение това разрушено и некадърно направено нещо, символ на фалшивото комунистическо изкуство, бива яростно защитавано от стари и млади бесепари, зовящи се още комунисти. Борят се със зъби и нокти да запазят паметниците си, които поради некадърност, безхаберие и липса на истински интерес към тях, се рушат и стават символ на краха им. В много бивши страни, заразени с комунизъм, тези неща отдавна бяха преодолени. Но не и у нас. Този помпозен, огромен паметник, който винаги е застрашавал живота на минаващите покрай него хора, е символ на това, че у нас комунизмът е все още жив в най-уродливата си възможна форма. Неговото съществуване защитават хора, които искат да властват фалшиво, нахално, недостойно, служейки си с лъжи и манипулации. Не зная дали те самите си вярват, но отдавна никой не им вярва, колкото и да се правят на велики! Те просто пречат, пречат на пътя на България към Европа и европейските ценности. Техните отдавна станаха ясни не само у нас, а навсякъде. Попитайте посланиците, те могат да ви кажат много неща за безнадеждната ни държава!

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Тодор Живков

    11 18 Отговор

    До коментар #3 от "силно впечатлен":

    Това, което ние ПОСТРОИХМЕ, вие не можете да го РАЗРУШИТЕ! ;)

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Строител

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    Това дето го построихте не можем да го ремонтираме, а не разрушим. Нищо няма читаво от това дето сте построили. Дето да не тече, да не му е опадала мазилката или цели парчета от бетон. Това дато сте го построили прилича сега на развалини след война. Без да е имало война.
  • 6 Путинонефил

    17 6 Отговор
    Не разбирам логиката. Значи ако преди 10 години бяха бутнали петоху...ника нямаше да има такива дето да палят. Напротив щеше да ги има. Ще ги има и след 10 години докъто съществува петата московска колона. Да накарат сега Волгин и Нинова да платят щетите.
  • 7 Морски вълк

    16 8 Отговор
    Трудно ще бъде само докато студената почва прибере последното комунистическо поколение. Друго след него няма. И не би било възможно в дигиталната ера да има въобще толкова залбудени поколения.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Като гост

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Морски вълк":

    Такива като вас драскат на всяка врата и стена свастики и "фюрер е дрога!"... Новото поколение на България -здравей!
  • 9 Щастлив погребален агент

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Морски вълк":

    Ама хич не е трудно, студената почва в тази останала територия да прибере и последният останал българин.Бъди щастлив ,това е пред нас ,гробове и емиграция, нали докарахте поредната национална катастрофа.
  • 10 RR Junior

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков":

    Бай Тодоре. Това което построихте отдавна не представлява интерес на съвременните народи и само тука при нас новото поколение когато види комунистическите творения се диви до неузнаваемост. Навсякъде в нормалните общества се забрани със закон строителството и подръжката на символи на комунистическия режим.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 силно развълнуван

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "силно впечатлен":

    Чак се развълнувах! За малко да се разплача! Написахте го изключително трогателно! Сърцето ми се къса като прочетох "Те просто пречат, пречат на пътя на България към Европа и европейските ценности" Вчера ходихте ли с "колегите" от нептуновския колектив на гигантския гей парад в Кьолн? Надявам се да сте го харесали! ;)
  • 12 ЕВРОПЛАЗМОДИИ

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "RR Junior":

    ОСВЕН ДА ЦЪКАШ ПО КЛАВИАТУРАТА ДА ЯДЕШ ДЮНЕРИ И ДА СА МОЛИШ НА НЯКОЯ БАБА ЗА ИСТИНСКИ РОЗОВ ДОМАТ ЩОТ ОСВЕН МЕНТЕТА ВАШТО ПОКОЛЕНИЕ НИИИШТО НЕ ПРАВИ ЗА ДРУГО НИЩТО НЕ СТААТЕ.
  • 13 Ако мине номера

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "RR Junior":

    Правете деца , ново поколение недъгаво. Вашите предшественици се връщаха от световни първенства с по две кофи златни медали. С кирки и лопати изградиха Прохода на Републиката , както и всичките останали, асфалт и електричество до всяко село. АЕЦ с 6 блока, 2 петролни рафинерии, тецове, вецове,химическа индустрия , металургия ,металорежещи машини, космическа държава , армия ,отбрана и военно промишлен комплекс ,носещ милиарди , пристанища,кораби БМФ, Океански Риболов, безплатно здравеопазване, но нямахме дънки и банани. Трябваше само да се модернизира и надгражда, но уви 15г. сага за един завод за боклук , изграден със заеми, то и всичко е заеми и помощи да не сгъне от глад колонията.
  • 14 Azazel

    6 4 Отговор
    Само, да не се окаже накрая, че паленето на крана си е чиста проба застрахователна измама (не знам защо никой не му хрумва, но кран, за който упорито се натъртва, че струва 1 млн. евро и охрана, която удобно е проспала момента на пламването, и се е обадила на пожарната чак след като е станало непоправимо късно, си мирише точно на това), а не вандалски акт на някакви въображаеми комунисти (тъй като повечето хора, които сме против събарянето на този паметник, в това число и аз, изобщо не сме комунисти, дори ненавиждаме комунизма, а сме хора, които се занимават с изкуство, култура и образование).