Last news in Fakti

11 Юли, 2017 08:00 19 985 58

Неприятни истини за МВР

  • мвр-
  • полиция-
  • сигурност-
  • разходи
Неприятни истини за МВР - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България често се случва едни и същи събития да се повтарят отново и отново. И всеки път разговорът за тях започва отначало, сякаш нищо не е било. Едни и същи аргументи и контрааргументи се предъвкват до безкрайност, причините неразличимо се размесват със следствията и вместо да се разплете, кълбото от проблеми се затяга още по-здраво. Накрая се взимат решения, които не решават нищо. И така - до следващия път.

Нещо подобно се случва сега и с полицейските протести. Някога те изглеждаха като нечувана екзотика, сега са по-скоро досадна баналност. Миналия път полицаите блокираха София, за да защитят социалните си привилегии. И успяха. Сега запълниха площада пред Народното събрание с искане за по-високи заплати. И рано или късно пак ще успеят. Ако всичко си продължи както досега обаче, следващият протест едва ли ще закъснее много. Защото проблемът не е само в заплатите, пенсиите и униформите на полицаите. Истинският проблем е, че МВР е недомислен, недодялан, допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож. Този проблем не може да се реши само с пари.

Много или малко са 660 лева?

Сега полицаите казват, че „ножът е опрял до кокала“ и че „първоначална заплата от 660 лева за начинаещ полицай е подигравка“. И донякъде са прави - с тези пари наистина е трудно да се храни семейство, особено в големите градове. Да не говорим, че в МВР има и много други служители (например IT специалисти), чиито заплати са изключително неадекватни на фона на доходите на свободния пазар.

Всъщност обаче, казват опонентите, с разните добавки първоначалната заплата скача докъм 900 лева. Освен това - ако те са „подигравка“, какво да кажат младите лекари, учители, научни работници? А напрежението, рискът, условията (в студ и пек), пренебрегването на личния живот и семейството? - гласи контрааргументът. Да, казват опонентите, но затова пък за разлика от всички останали вие не плащате осигуровки, получавате 2% за всяка прослужена година, имате 30 дни отпуск и се пенсионирате рано с 20 заплати накуп. А освен това ефектът от работата ви е нищожен - всеки се е сблъсквал с вашето безхаберие и нищонеправене, с проявите на корупция и покровителство на престъпниците, на некадърност и бездушие. Това го има, но не всички са такива, мнозинството работи съвестно, отвръщат полицаите. А освен това - знаете ли какво е да нямаш най-елементарни условия за работа, да ти плащат извънредния труд с отпуск, който не можеш да вземеш, да плащаш от джоба си за униформите, обувките, бензина, тонера и хартията и да си носиш оборудване от вкъщи, за да можеш да работиш?

В този спор всички аргументи са валидни, тъй че 660 лева са и много, и малко. Но някой и друг лев отгоре няма да промени нищо. Рано или късно полицаите (някои заслужено, други - не) ще си получат своите 15-20% и много скоро пак ще открият, че „ножът е опрял до кокала“. А МВР ще си остане същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож.

Много или малко са 1 милиард лева?

Всяка година в бюджета на държавата се залагат около 1 милиард лева за МВР, като заради непрекъснатия недостиг реалните разходи стигат до 1,2-1,3 милиарда. Някои казват, че това е огромна сума за страна като България и затова исканията за повече са си направо изнудване. Донякъде са прави. По данни на Евростат, в последните 2-3 години България се намира около второто място в ЕС по дял на разходите за сигурност.

Същевременно обаче, като се види за какво се харчат тези 1,2-1,3 милиарда, може да се каже, че те са и страшно малко. Огромната част от тях са за заплати, обезщетения при пенсиониране (споменатите 20 заплати) и осигуровки на служителите. За т.нар. капиталови разходи остават мизерните 1,2% или между 12 и 15 милиона. Което означава, че няма достатъчно пари дори за най-елементарните консумативи, камо ли за модернизация и преоборудване, за да се промени днешното предтехнологично състояние на министерството.

След като сега полицаите си получат своите 15-20%, общата сума ще нарасне със 100-150 милиона. Но дори и милиардът да стане милиард и половина, при тези условия пак нищо няма да се промени. МВР ще си остане същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож.

А може ли инак?

Големият въпрос е всъщност този: може ли да се направи така, че този милиард или милиард и 300 милиона лева да стигат за едно министерство, в което много по-малко, но много по-мотивирани и квалифицирани хора с по-високи заплати и модерно оборудване да работят много по-ефективно и да се ползват с много повече обществено доверие? На този въпрос всички дават положителен отговор. Бизнесът, например, тези дни припомни, че България е сред първенците в Европа и света не само по отделяните средства, но и по брой на заетите в сектора на глава от населението. Резултатът обаче си е все така мизерен.

Политиците също дават положителен отговор. “Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими“, каза за пореден път поредният управленец. И все обещават "радикална реформа". Когато обаче опитат да я започнат, както стана миналата година, човек се пита дали всъщност умишлено не правят така, че реформата да не успее.

Политиците като полицаите

Всъщност, МВР и политиката все повече си приличат. И това не е никак странно. Тези дни отново се чу, че заради ниското заплащане и другите описани дотук проблеми кандидатите за работа в МВР силно са намалели - при 80 свободни щата в София, например, се явили само шестима кандидати. По-големият проблем (валиден, впрочем, и за армията) е, че повечето от кандидатите, меко казано, не отговарят на по-строги (а понякога и на най-елементарните) критерии за образованост, интелигентност, психологическа и физическа годност. Така критериите принудително се занижават, което в никакъв случай не помага за подобряване на работата в МВР. Резултатът от този процес силно си личи не само при сблъсък с редови служители, но и при среща с някои от висшите чинове.

В политиката „кандидатите за работа“ със сигурност са много повече, но мнозинството също далеч не отговаря на по-строгите критерии. Като че ли действа принципът на отрицателния подбор. И накрая става така, че политиците, пропуснати от партийните филтри и излъчени от храбрите избиратели, с малки изключения „блестят” най-вече с интелектуална семплост, неадекватност и некадърност. Резултатът е видим както в МВР, така и във всяка друга сфера, в която “ножът е опрял до кокала, а реформите са крайно необходими“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    98 9 Отговор
    полицаите да се оплачат на циганите,

    Коментиран от #46

  • 2 Манго

    23 4 Отговор
    А бе я плащам що да ме гонат лудили са.
  • 3 Янко

    40 2 Отговор
    "Партийците" дето направиха "демокрацията" ( за тях си ) легализирани като политици направиха това: полицията да е с присъствие, но да е "спъната" за да могат те - политиците власт имащи - да осигурят "чадър" над всички далавераджии дето крадат за тях!
  • 4 ДДДДДД

    48 9 Отговор
    Трябва генерално да се реши този проблем. Нищо не правят искат пари. Хората вече като чуят, че трябва да подават жалба и почват да се дърпат. Масово никой не иска да става и свидетел, защото занимавката после е огромна. Не е тайна че като кандидастваш за МВР физическите изпити влизат с по- голяма тежест от IQ теста
  • 5 Темида

    47 15 Отговор
    Мед сестрите с 10 години стаж вземат 600лв!!!!!!!!! Лаборанти с 10г стаж вземат 600лв. Младите лекари вземат по 700-800лв!!!!!!!!!!
    Прави са полицайте и дано им вдигнат заплатите а лекарите, сестрите и учителите да се сещат и те!!!!!!!
  • 6 МММММ

    104 1 Отговор
    плащаме за полиция и за охранителни фирми - престъпността не намалява
    плащаме за българските учители и за частни уроци на децата - грамотността пада
    плащаме за българските лекари и в частните им кабинети - по-здрави ли сме?
    ДОКОГА!!!!

    Коментиран от #37

  • 7 Ники

    40 4 Отговор
    Демокрация ли ето ви.Полицайте са маша в ръцете на урудите

    Коментиран от #21

  • 8 ГРАНИЧАРЧЕ

    47 2 Отговор
    Заплатите не само на полицаите,а на всички работещи са мизерни.Затова вече няма качествена работна ръка и кадърни хора никъде,не само в полицията.Самите полицаи които са на терен са твърде малко и са демотивирани отвсякъде да работят и това си е чиста политика на управниците,защо ли?Щатовете на началници и разни канцеларски плъхове са раздути и то много яко,но никой не ги пипа защото все са хора на управниците ни,а и заплатките са им добри.
    Кога ще се събуди този заспал народ или пак ще са ни нужни 500 години и да дойде някой отвън да ни помогне и посли ние да плюем по него ?
  • 9 ЖЖЖ

    17 32 Отговор
    МНОГО ХУБАВА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ .....
  • 10 стоян георгиев

    20 7 Отговор
    квито ни са полицаите такива са ни и п...лите.всичко е еднакво като професионализъм в българия лекари,учители,полицаи,политици...липса на професионализъм,корупция и безхаберие.наследство от соца и неговия манталитет.иначе е много просто намаля се щата на полицаите на половина вдигат им се двоино заплатите и се товарят с работа,но няма да издържат ,поне не и тези дето са такива в момента щото основно са станали по шуробаджанашки начин и службата им е компрометирана.
  • 11 дърти търти

    25 34 Отговор
    Прочетох, че "проблема не бил в парите", ами в кво е бе?
    660 лв бруто е заплатата на един полицай?
    След данъците отиват на минимална, направо си е летящ старт, ама към глада и мизерията.
    Можело да стигнат към 900!???? Брей за 900 бруто ли говорим или чисто, щото пак са на 600-700 лв. За тия пари, колко луд трябва да си, за да си рискуваш живота в една корумпирана, престъпна, тоталитарна бананова република, в която прокуратурата защитава престъпниците, полицаите нямат никакъв шанс!

    Коментиран от #24

  • 12 Гост

    38 10 Отговор
    За търтей толкова.
  • 13 Сретан

    23 5 Отговор
    БЮДЖЕТА ЗА МВР Е 2млрд. а не 1млрд...Тиквата го удвои от раз.ГОЛЯМА ЛЪЖА
  • 14 Възмутен

    32 10 Отговор
    Дайте им направо по 92 заплати за добре свършената работа, да не си играем на дребно. Докато за учители и медици пари НЯМА. Неудобната истина е, че и със и без МВР, престъпността ще си бъде горе-долу на едно и също ниво - анархията така или иначе е пълна. Вече 70 години народът "вярва" на милицията, защото народната милиция ни "пази".

    Коментиран от #15

  • 15 недоумяващ

    30 5 Отговор

    До коментар #14 от "Възмутен":

    Абсолютно си прав! Може би трябва да оставят криминална полиция, всичко друго трябва да го разпускат, идват само да констатират, не си мърдат пръста за нищо.
    Седя си на терасата и гледам, две коли се блъснаха леко, съвсем случайно след 5 минути мина една полицейска кола, въобще не спря, бавно и невъзмутимо подминаха местопроизшествието. Много често съм ги виждал да си почиват на някое безлюдно и скрито място, чакат да им свърши смяната ли, нямат пари за гориво ли, седят си в колата, като сотаджии и дремят.
  • 16 Градски

    40 6 Отговор
    Първо да се реформират и после пари. Пък и ако не са доволни никой не ги задържа - на морето има глад за бармани, готвачи, строители... Ама там се иска да се работи а не да се служи....

    Коментиран от #17

  • 17 селски

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "Градски":

    Градски, как мафията да ги реформира, като "реформаторите" ще трябва да ходят в затвора, няма как да стане, за това реформи НЯМА да има скоро, нито в полицията, нито в съдебната система.
    Това го знае всяко дете вече.
  • 18 селски

    12 2 Отговор
    Тоя епизод го гледам вече 28 години, става доста банален, а и ми е интересно на хората как не им стана скучно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 невярващия

    27 14 Отговор
    ПОЛИЦАЙТЕ ТОЗИ ЦИРЕЙ НА ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРЕЖЕ ДО ЗДРАВО. МЪКЪР ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ ПРИ ТЯХ НЯМА НИЩО ЗДРАВО. НЕ СРЕЩАЛ НАРОДА РАЗБИРАНЕ И СЪЧУВСТВИЕ КЪМ ТЯХ. А КАК ДА ГИ ЗАОБИЧА НАРОДА ТЕ БИХА МИНЬОРИ БИХА УЧИТЕЛИ БИХА ЛЕКАРИ А ТО ОСТАНА ЛИ НЯКОЙ НЕ БИТ ОТ ТЯХ . НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ТЯХ.

    Коментиран от #22

  • 21 stukar

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ники":

    Определено и учителите взимат малко пари! Почти нищи не разбрах от поста!
  • 22 прикордонник

    11 14 Отговор

    До коментар #20 от "невярващия":

    Кога точно биха учители и лекари?! Хайде сега да видим колко взима НАЧИНАЕЩ лекар, и колко едно GP!? А има и училища с по 1000 лв. заплати! Да Ви водя ли натам. А това че на бюджета на МВР е и издръжката на бежанците- пак никой не знае. А, че МВР не е равно на полицията и че една читава пожарна е половин милион лева. Хейтвайте си бе! При нас назначават IT с начална заплата от 550 лв!

    Коментиран от #29

  • 23 прикордонник

    14 7 Отговор
    Цели 900 лв. (и това е със стаж, поне няколко години)!!! Ми те много бе- в София начинаещ перач на килими почва от 800лв.
  • 24 някой си

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "дърти търти":

    1000лв грубо им е нетната заплата, отворко. Да не говорим, че дори и в "работното" им време ако може така да се нарече просто не са си у тях, но пак така нищо не правят. А след едно такова дежурство им се полагат 2-3 дни почивка. Въобще не казвам за почти двумесечния отпуск, за базите в които могат да почиват ако не безплатно, то поне символично. За бонуса след РАННОТО пенсиониране... Нужно ли е да пиша още? Една камара привилегии и облаги, за които всеки цивилен гражданин трябва да заплати - а те ги получават на готово. Отделно и една средна заплата взимат, и то нетна понеже националната статистика е 1060лв средна, но брутна заплата.

    Коментиран от #39

  • 25 боко

    26 9 Отговор
    Като не им стигат парите на мързеливите ,да се хващат на работа и да заработват-по 1-2-3000 лева ,ама се иска дупе.То не е да се правиш на държавна мутра и да биеш с палката бездомниците и малките циганета.Никой не ги е карал да стават полицаи ,като им малко пипето и слаб ангела.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 данов

    26 4 Отговор
    Що говорите само за пари? Не виждате ли, че полицията е с 1 млрд. бюджет, 60,000 персонал, а престъпността процъфтява. Вчера на два метра от полицаите видях две ситуации, но те не си мръднаха онова нещо отзад. КАт и МВР са най-неработещите структури.
  • 28 Ясен

    21 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Ганьо":

    Брато,ако имам дерт мутри хващам и си плащам и знам,че ще ми свършат работа! А на куките плащаме цял народ и никаква не е вършат.
    А за господина с ник прикордонник имам приятелски съвт. Излизай от системата с 200 и започвай работа като частник,същото важи и за ит-тата ,който визираш. Работа бол.В Англия за 1 седмица ще ви преквалифицират на кнауфаджий.
  • 29 ДДДДДД

    20 2 Отговор

    До коментар #22 от "прикордонник":

    Явно и IT-то ви е толкова IT. Няма читаво ИТ, което да си разбира от работата да стои и да се натиска за 500лв заплата. Било то и след 25 години да вземе 20 заплати. Отдавна ще ги е избил тези пари, че и отгоре. В МВР ходят хора, които не им се работи. Трудно е да те изгонят от там.
  • 30 Дончев

    9 0 Отговор
    Решението за политиците е мажоритарната избирателна система. Тогава вече зависими от мнозинството избиратели, а не от партиини шефове и сулю и пулю ( сред които и полицаите ) бързо ще проведат реформите за които ножа е опрял до кокала.
  • 31 Възмутена

    20 4 Отговор
    Не са прави за протестите. Да реорганизират собственото си ведомство и да изметат чантаджиите и пенсионерите. Ни може в една държава журналистите да разплитат случаи от които са потърпевши всички, както е с телефонните измами. Нима това не можеха да го свършат полицаите за което всички ние им плащаме? Нима това местните МВР, ДАНС и още куп явни и тайни служби не са го знаели? По-добре е да плащаме на журналистите да разследват престъпниците защото го правят, докато МВР играе с бандитите или в най-добрия случай нищо не прави.
  • 32 очевидец

    15 3 Отговор
    Кафетата по цял ден са пълни с полицай. Как ли преследват престъпници. Това е в Пловдив за уточнение.А повечето от тях взимат заплата и пенсия де е Киро на кирия. Но са верни на вожда Борисов и той свикнал в партер пак ще се огъне.

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "очевидец":

    С един полицай ли са пълни тия кафета?
  • 34 Гост

    15 3 Отговор
    Добре бе, ниски са им заплатите - ами аз като ми е ниска заплатата си намирам друга работа. Пита се в задачата какъв процент от служителите в системата на МВР напускат заради ниска заплата? Дайте някакви цифри да видим колко е зле положението или не е...

    Коментиран от #51

  • 35 Гост

    16 1 Отговор
    950 лева чисти взима полицай с 29 години трудов стаж на терен. И тези полицай искат по- високи заплати, защото след реформата Бъчварова голяма част от администрацията станаха държавни служители с основна заплата над 1200 лева + всички други добавки. Еее справедливо ли е? А пък и само връзкарите се пенсионираха и продължиха работа, защото е по усмотрение на директора.
  • 36 Гост

    4 2 Отговор
    Вчера гледах един репортаж касаещ МВР.
    отсечка от 1500м на която за 18 месеца е имало 140 катастрофи.
    или на всеки 3-ти ден някой се блъска я леко, я тежко.
    Ако имаме 10 тежки случая, то само от едното перо се плаща сигурно половин - 1 милион за лечения от здравната каса.
    => ако те си свършат работата от много отсечки в страната ще се спестяват годишно стотици милиони, от където и колелото може да се завърти - държавата да има някой лев в повече да им даде да ги мотивира да си вършат още по-добре работата, а от там ние гражданите да се чувстваме по добре и да сме горди с нашата полиция.
    Аналог има и с битова престъпност и всички видове полицейска дейност.
    Т.е ако те почнат да работят ЗА народа има шанс в много скоро време това да им се отплати.
  • 37 Чичу Ади

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "МММММ":

    1. Проблема с полицията е, че се ръководи от политическата класа, а по документи е деполитизирана. Тази политическа класа разграбва МВР по същия начин, както разграбва целия държавен бюджет. 1,3 милиарда е бюджет, който потъва в мрака, както всичко друго. Реално 50% от този бюджет се използват за МВР.
    2. Образованието е под дъното, защото учителите работят също толкова безхаберно, както полицаите. Бил съм ученик, имам доста познати учители в днешно време. На неграмотните се пишат хубави оценки, на отсъстващите не се пишат отсъствия, на хулиганите не се търси отговорност, само за да си вземе училището пълния бюджет и да не се намаляват часовете, респективно заплатите на учителите.
    3. Здравеопазването е в същия омагьосан кръг, като образованието. Лекарите масово злоупотребяват с НЗОК, източват я с фалшиви документи. Отиваш да се оперираш, искат ти законен рекет да си избереш кой да те среже.... Отиваш при личния, не ти дава направление и трябва да си платиш за специалист, взема ти такса, без да ти издава касова бележка. Вземат по 20-100 лева за фалшиви болнични листи.... Отиваш в болницата, не могат да събудят доктора да дойде да те прегледа....
    Всичко в тая скапана държава е за претопяване. Аз избягах, за да не плащам с данъците си за издръжката на мангалите и да пълня хазната, от която политиците да лапат. Вие се "борете" с празни приказки, кервана си върви!

    Коментиран от #45

  • 38 Гост

    7 0 Отговор
    Докато управляващите настроиват една институцие срещудруга и когато става въпрос за техните заплати , казват само основната без да включват всичко останало нещата няма да се променят.
    Проблемите не само в МВР а и навсякъде не се решават защото политиците не ги избираме ние а партиите.
    Партиите разчитат на гласовете на неуките и необразованите малцинства.
  • 39 Напуснал МВР

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "някой си":

    5 години бях полицай, 1000 лева чисто не можах да взема с всичкия извънреден труд, който съм положил. За 5 години той се равнява на 4,2 месеца. Тъй като повече от 50 часа за 3 месеца не плащат, то ми дават компенсация, която също не мога да взема, тъй като няма кой да ме замести. Ранното пенсиониране остана мит, но ти още продължаваш като стар комунист да гледаш Ламбо и Серго в трамвая и да цъкаш с език. За 5 години не посетих нито веднъж почивна база, защото всички карти за тези бази се разграбват от ръководството и курвите по канцелариите, които ги задоволяват. О,да! В МВР 95% от женския състав лапа оная работа на някой със звезди на пагона. Лично аз не знам да има изключения, но допускам едни 5% такива. Та при положени 180-192 часа на месец, при норматив от 160 работни за месеца, аз взимах около 920-960 лева. Привилегията която съм ползвал беше, че карах без винетка. Кое е това, което съм получил на готово. Искам да знам, за да отида и да си искам парите, защото със сигурност съм го заплатил.... Няма лошо да хейтваш МВР. Аз напуснах, защото видях кочината отвътре. Грозна картинка! Тъй като не съм мързелив и не съм умствено изостанал, каквато е масата в МВР реших, че щом не съм удовлетворен, нямам място там. Не подкрепям искането за увеличение, макар да имам много приятели в полицията. Първо трябва реформа и после да се говори за промени. Първата стъпка е премахването на длъжността Министър на Вътрешните Работи.

    Коментиран от #43, #55

  • 40 работещ

    12 0 Отговор
    800- 850 лв. с 12-15 г. стаж и храната (120 лв. необлагаеми), наистина можеш да впечатлиш някой във Видин, Монтана или Враца. Тия 900 лв. ги брой за някой с поне 15 г. стаж и много утежнени. Не, че много от нас са се преработили, ама все пак...
  • 41 Гостенин

    4 8 Отговор
    На всички във форумакъдето много работят.Отидете и почнете работа в МВР.Защо не сте там??? На облаги и привилегии.
  • 42 гого

    8 2 Отговор
    тр ябва да се разформирова мвр и наново
  • 43 кучето шаро

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "Напуснал МВР":

    За пет години си работил четири месеца ?
  • 44 Uflaf

    7 1 Отговор
    Да вземете да си оправите агентурния апарат из основи. От кокошкаря до най-големия бандит са свързани със остарялата система. Не можеш го пипнеш щото е ушко на някого си. А е такъв за да прави каквото си прави по различните линии. Те ви " Водят " за носа ,че и парите са им повечко. В повечето случаи най-вероятно ви лъжат и разиграват ,а сте доволни само и само да има бройка по план за пред началниците. А"идейните" ви основи мноооо-го куцат .Вашите и тяхните.
  • 45 всички

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чичу Ади":

    говорят за пари,но твоят коментар ми хареса!И съдебната с-ма е ''назависима'' но получава официалната си заплата и привилегии от бюджета.
  • 46 баш майстора

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "милиционер":

    трябва да сложат някои математик за министър председател или поне министър на финансите щото имаме математически проблем - как 1 млн реално заети в реалния сектор ще издържат 0.8 млн.държавни служители 0.1 млн. полицаи и военни , учители , доктори и др. + 2 млн. пенсионери повечето "невалидни" роми + всички други роми + децата,учениците и студентите+ ....
    абе кой работи в тая ДЪРЖАВА ?!!!
  • 47 Длн

    4 0 Отговор
    ТЕЗИ заслужават ли заплата?
    https://www.youtube.com/watch?v=H3Vnai5FqzY
  • 48 Ковачев

    11 2 Отговор
    Полицията в българия е един голям цирк пълен със слонове които са непрестанно гладни ! 90 % от служителите на полицията не могат да покрият 5% от реалните норми ... Тяхното е едно постоянно мрънкане за повече пори отностно заплати защото на всички ни е ясно че едва 5 % от полицайчетата лежат на заплатата всичко друго е рушвети ! Смешна държава със жалко подобие на полиция. с връзки в системата гладни за пари
  • 49 Рреалист

    4 0 Отговор
    Такаааа.... И аз да ка'ем нЯщо.
    В настоящия момент берем плодовете на безотговорността и безхаберието на една друга управляваща върхушка, работила преди около 50 - тина години. Прибавяйки към този факт пълната неадекватност и липса на взаимодействие на силовите министерства в периода на т. нар. демокрация (разбирайте чак до наши дни) и отсъствието на всякаква форма на държавност през този същия период, получаваме тази отчайваща ситуация с дъх на загоряла манджа. Манджата е пълна и всеобща и не само в МВР, а във всички министерства. И няма как да е по друг начин, защото и МВР и всички останали министерства, агенции, агенцийки и всички по редицата чаааак до местния кмет са производни на държавното безсилие. А най-лошото предстои тепърва. Огледайте се наоколо. Младите хора бягат извън географската област България. А тези, които остават тук преобладаващо изпълват със съдържание описателната характеристика, направена толкова успешно от автора по-горе, блестейки с интелектуална семплост, неадекватност и некадърност.......
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Боляр

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Как да напуснат като те са кухи като градински лейки?! Къде ще отидат и кой ще ги вземе такива - алкохолик до алкохолик, муфтаджия до муфтаджия?! Ако от тях ставаше нещо, нямаше да станат ченгета на първо място, а щяха да се реализират в частния сектор. Те много добре са знаели какви са заплатите преди за започнат. Съвсем друга им е била сметката. Сещате се. Максимум 4-5% има свестни и съвестни, които работят по призвание. Всичко останало е там само за облагите. Некадърни комплексари с жажда за власт и "нещо под масата".
  • 52 Пожарникар

    7 1 Отговор
    Много е лесно да хейтваш и сипеш огън и жупел върху една маса от хора, поставяйки всички под общ знаменател. Само че драги коментиращи, дайте си сметка колко е привлекателна работата в МВР, щом за 80 места в столицата има 6 кандидата. Не вярвам да има някой от Вас, който да стои на работното си място ей така....за слава. Разбира се че основния проблем е заплащането на труда. Полицаите били некадърни, тъпи, олигофрени.... Добре, хайде да променим това! Та нали те всички вкупом обслужват нас -народа. Тяхният труд е в услуга на обществото. Излезте всички заедно с тях на протест и кажете НЕ искаме повече некадърни полицаи! Само че драги, за да станат нашите полицаи кадърни, трябва и заплащането на труда им да е такова.....кадърно. Нима не живеете и вие всички в тази държава и не знаете какво се случва в МВР? Е ако не знаете, аз ще ви кажа. Постоянните крясъци за реформа докараха нещата до там че в момента има остра разлика в заплащането на труда на администрацията и хората на терен. Ако един полицай с 20 годишен опит получава 950 лв, то служителя ангажиран със деловодна дейност получава 1200 лв???!!!??? Нормално ли е служител с основни функции, да получава възнаграждение с 1/4 по-малко от служител с помощни функции? Освен това пенсионерите вече имат право да продължат да работят в системата, получавайки едновременно заплата и пенсия. Грубо казано един служител = 2 заплати. Ако искате вярвайте, но хората, които реално са лицето на това министерство са най-зле п

    Коментиран от #54

  • 53 Радев

    2 1 Отговор
    Ковачев,не намесвай полицаите с пожарникарите,поне ние си вършим работата както трябва,ако не ми вярваш,запали си къщата и ме извикай!
  • 54 Пожарникар

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Пожарникар":

    Ако искате вярвайте, но хората, които реално са лицето на това министерство са най-зле платени и най-омерзени. Хулени от обществото и обект на постоянни подигравки. Докато продължаваме да се делим на професионални прослойки, които неспирно се плюят една друга нищо няма да се промени. МВР наистина е боксуваща система, но проблемите й не се коренят в редовия служител, а в най-висшето ръковотство....ето там е мястото където най-ярко се блести с интелектуална сеплост, неадекватност и некадърност....за съжаление
  • 55 Опозиция

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Напуснал МВР":

    Чета коментарите ви и не ми харесват. Говорите за пари. А истината е, че повечето хора за никакви пари не биха вършили ТАЗИ работа. За да си (добър, истински) полицай е необходима специална нагласа. Има полицаи, които я имат и ще продължат да я имат. И да се отзовават в помощ на хората, независимо от всичко. В случай, че пишещите тук (не-полицаи и следователно - не-прости) не могат да го разберат, ще се опитам да поясня: Става дума за желание да се помага, да се работи за обществото, за хората . А то не се купува и не се продава. Дори и петима да са полицаите в нашия град, в нашата държава, които го имат - пак си струва да ви попитам: кои сте вие, че да плювате по тази професия? Вие с какво помогнахте? На кого? Какво сте готови да жертвате? (освен плюнката си - за полицаите).
    P.S. Моите уважения за казаното от Пожарникар!
  • 56 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ вардеше хората, тяхното спокойствие, техния сън ! Може да я ругаете / и сте прави/ защото бе оръдие на властта и по политическа линия преследваше дори всеки веселяк, разказъл приятен анекдот !!Така беше!! Но родната полиция хич я няма! Веско Маринов може да си пее..... Смееш ли да излезеш вечер от дома си , като мръкне? Смееш ли да не дадеш цигара на смрадлив циганин? Вилнеят из страната всякакви бандити и МВР ги знае ! А мерки никакви! На всичкото отгоре /въпреки написаното в Конституцията/ не можеш да си защитиш дома , и имуществото, и семейството си !! Все обикновения гражданин е виновен, въпреки че живеем в страната на "невинните". А полицаите са прави за възнагражденията си! И докато не искат -- никой няма да им даде. Така е и за доктори , и за даскали..... За висшите чиновници от съответните ведомства има / както и за депутатите /---- за нормалния обикновен държавен служител няма. Как може един полицай да има авторитет пред гражданите, когато неговите началници и държавната машина му смачква фасона още преди да запаше пищова на кръста си ???
  • 57 Гост

    0 0 Отговор
    Хора аз виждам едни мъже които искат да работят но,техните началници бъркат работата, хеле тия от голямата къща в софия.Не е лесно да ринеш с лопата някои умрял на два месеца вярвайте ми не е приятно.Те искат да работят но не им позволят.Всички обичаме да говорим на масата, всичко знаем ,всичко разбираме само до там мисля че отдавна няма истински мъже в тая държава.Ако не се стегнем и обединим ще загубим и лудите които останаха в тая държава не се яжте с хората ами помислете не гледаите в канчетата на другите
  • 58 Данчо

    0 0 Отговор
    Всъщност МВР много работи, но нищо не върши.