11 Юли, 2017 10:18 13 593 81

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ)

  • армия-
  • българия-
  • военна мощ-
  • global firepower-
  • кавалерия

България губи военна мощ, която отразява неспособността на полиците да формулират и отстояват единна национална доктрина

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята. Славните победи на армията ни на Балканите също ще останат спомен.

Политиците ни спорят дали трябва да се купува нов изтребител, какъв БТР и други подобни сделки, от които изглежда искат да извлекат само добра комисионна.

В същото време авторитетното специализирано издание Global Firepower прави класацията на боеспособността на отделните национални армии за 2017 г. Сред 133 държави България се нарежда на 67 място, заедно с Хърватия и Афганистан.

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ)

Някои ще кажат супер – в средата на таблицата. Дяволът обаче е в детайлите. Класацията е направена по 50 критерия, чрез които малки, но високотехнологични нации могат да изпреварят по-големи и по-слабо развити нации. Класацията не отразява наличието на ядрено оръжие. Все пак членството в НАТО носи бонус при оценката на страните.

В Топ-3 на Балканите влизат Турция, Гърция и Румъния, а зад нас са само Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия. Турция заема 8 място, Гърция – 28 място, Румъния – 42 в генералното класиране.

Армията на България наброява 52 650 души. От тях 33 150 са в активна служба и 19 500 души от резерва.

Ако е вярно, че войните на XXI в. се решават от авиацията ни, то по този показател България се нарежда на 85 място в компанията на Грузия и Армения. След нас е Албания на 112 – място, Босна и Херцеговина – 116 място и Македония – 119 място, а Сърбия ни изпреварва със своето 67 място. Белград през последните месеци започна активна кампания по модернизацията на своята авиация. Турция е на 9 място, Гърция – 19 място и Румъния на 62 място.

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ)

По показател боен флот България заема 71 място. Очаквано Македония и Босна и Херцеговина са на последните места.

По танкове се изкачваме на 34 място. Все пак не трябва да забравяме, че бившият Варшавски договор залагаше на танковите дивизии, а с миналото най – трудно изглежда се разделят нашите военни. Все пак да сме снизходителни и да отбележим, че по този показател Турция се нарежда на 12 място, Гърция – 17 -то., а Румъния – 22 място.

Най-силните във военно отношение нации са САЩ, Русия и Китай, а в дъното на класацията са Сиера Леоне, Суринам и Бутан.

Във ЕС призовата тройка се оформя от Франция (5-то място), Великобритания (6-то място) и Германия (9-то място). След напускането на Лондон на Общността, той ще бъде заменен от Италия (11-то място).

В НАТО България е на 19 място от 26 страни – членки. Зад нас са само страни с по-малко население.

Не сме военна сила на Балканите (СНИМКИ)

Турция със своето 8 място в класацията е най-силната на Балканите. Израел със своите 8 млн. население, но политиката за подкрепа на иновациите се нарежда на престижното 15 място, изпреварвайки редица по - многолюдни нации.

В същото време България губи военна мощ, която отразява неспособността на полиците да формулират и отстояват единна национална доктрина за заплахите за родината ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    65 19 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята....“ ПРЕСТАНЕТЕ С ТОЗИ НИХИЛИЗЪМ! ТОВА НЕ Е МИТ, А РЕАЛНА ВОЕННА ИСТОРИЯ, КОЯТО СЕ ИЗУЧАВА ВЪВ ВОЕННА АКАДЕМИЯ “Г. С. РАКОВСКИ“! ПОНЕ ПОСЕТЕТЕ ТЕРИТОРИЯТА НА ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ И СЕ ЗАПИТАЙТЕ- ЗАЩО ОТ ЕДНАТА Й СТРАНА ИМА ИЗГРАДЕНИ МАЛКИ ПАМЕТНИ ПЛОЧИ, В КОИТО СЕ СЪХРАНЯВА ПРЪСТ ОТ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА. МЕСТНОСТИ, ГРАДОВЕ И СЕЛА! Омръзна ми учили- недоучили да се представят за интелектуални капацитети и да развиват квази автореферати , как видите ли, БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ИСТОРИЯ била мит! Г- н Михайлов- каква ОКС/ образователно квалификационна степен/ имате и какво знаете за БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ИСТОРИЯ ОТ КРАЯ НА 19 ВЕК ДО 1944Г.?

    Коментиран от #32

  • 2 гост 2

    29 3 Отговор
    m.youtube.com/watch?v=dbbqUq1qaxE

    Имахме силна армия.
  • 3 юрист

    31 11 Отговор
    Венцислав Михайлов
    България / гр.Крумовград
    Редактор, Резон ООД
    Интернет/Електронна търговия
    Образование Софийски Университет "Св. Климент Охридски" (СУ)
    България / гр.София
    от 1990 - до 1995
    Класическа филология, Грецистика (Магистър)
    http://probook.bg/profile/56268046
    Тцъ, тцъ, тцъ- взех , че познах- авторът НЕ Е магистър по исторически науки, нито е бил слушател във Военна академи, но иначе претендира, че мнооого разбира кое е мит и кое -не е...

    Коментиран от #5, #79

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Венци Михайлов

    41 7 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Данните са точни, г-н юрист. Искам да възбудя дискусия за армията ни. 25 години политиците ни не могат да купят читав изтребител за армията ни. В класацията, раздел за НАТО, зад нас са само страни, които в пъти имат по-малко население. Прибалтика обаче модернизира армията си. Ние пеем Велик е нашият войник.... Поздрави, авторът

    Коментиран от #6, #9, #40

  • 6 юрист

    23 13 Отговор

    До коментар #5 от "Венци Михайлов":

    Не пиша за данните, г-н Михайлов, а съм абсоилютно несъгласна с това Ваше мнение:“...Публикувано във факти.бг: Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята....“ Не можете да отречете, че в това изречение се съдържа Вашето СУБЕКТИВНО мнение и че то НЕ СЪДЪРЖА никакви данни, освен Вашата субективна емоция....

    Коментиран от #11

  • 7 на гол шкембак чифте пищови

    30 37 Отговор
    Свещена простота, каква пак военна мощ ви гони, кой ще нападаме, с кой ще се бием!?
    България няма спечелена НИТО ЕДНА ВОЙНА, да, не сме губили битки, но сме загубили войните, което показва, че трябва да заложим на силна икономика, а не на армия от пушечно месо.
    Както се казва: "Хем на.рани, хем големи", нямат пари за храна, да напълнят хладилниците, заплатите смешни, но пък камикадзетата бълнуват за силна армия.

    Коментиран от #13, #44

  • 8 стоян георгиев

    40 12 Отговор
    има един сериозен парадокс.когато българия има силна армия през новата си история търпи наи-големите си военни неуспехи.справка 1913-1918 година.побеждават ни държави с много по-семпли армй ,но с много по-добра външна политика.ситуацията през студената воина е идентична.друг мит е че голяма или силна армия се създават трудно.справка от историята армията на българия е създадена 1879 година.30 години по-късно е една от наи -големите и силните в света за времето си въпреки че сме едва 6 млн. човека.подобна е историята и на израелската армия и на много други.та важното е как се чувства населението,колко пари има страната и кви ни са политиците.армията е след това.няма как една бедна страна с корумпирано управление и мрънкащ народ да има силна армия,трябва да се работи от долу нагоре.
  • 9 юрист

    17 9 Отговор

    До коментар #5 от "Венци Михайлов":

    “...Публикувано във факти.бг: Искам да възбудя дискусия за армията ни....“ В такъв случай, нека да го направим така, както трябва- http://www.parliament.bg/bg/const КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Чл. 62.
    (1) (Предишен текст на чл. 62 - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.
    Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
    (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
    Та- трябва да събудите такава дискусия в НС, защото единствено то е законодателната държавна власт в България, то създава законите на държавата и то определя тяхното съдържание. НС е създало сегашният текст на ЗАКОН ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ изм. и доп. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г. http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135631954. а съгласно Конституцията ни, Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
    Обикновен диспут в гражданското общество без участието на законодателната власт, би имал нулен ефект.

    Коментиран от #73

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост 2

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Браво! Браво! Вие сте истински родолюбец. България има нужда от повече хора отдадени като вас!
  • 12 До юристката

    18 19 Отговор
    Госпоице, някава нова дрога ли взимаш или ...?
    Ходи пред огледалото да си репетираш за съдебната зала и не разваляй конструктивната дискусия тук.
  • 13 Ulavia

    26 6 Отговор

    До коментар #7 от "на гол шкембак чифте пищови":

    Ква икономика те гони па тебе със 7 млн. население, половинка мангусти и половинка пенсионери.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Киро

    32 10 Отговор
    Това е измислена класация, Израел сложили след Турция, смях!

    Отдавна силата на армията не се измерва с броя на човечетата, тичащи по баирите!

    Вече има НАТО, парите могат да се използват за далеч по-необходими дейности, повишаващи стандарта на живот.

    Така или иначе, колкото и да заделим, то те НЯМА да са достатъчно в това ново време, определяно от високи технологии, а не от брой железа.

    Безсмислено е да хвърляме пари на вятъра за въоръжения - стигат ни 10-15 самолета (НОВИ), неколкостотин танка, 30 000 обучени военни с подготовка и оборудване и тн., колкото да си пазим границите от вредители.

    За останалото си има НАТО.
    А и отдавна трябваше да направят армия на ЕС.

    Коментиран от #23, #80

  • 21 onq s konq

    25 6 Отговор
    Спокойно, след 500г. като се освободим от ... робство, пак ще си имаме силна армия.
  • 22 до алтавия

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ulavia":

    Е ПА как каква, оная икономика, дето се бачка, не да се стои в "казармата" да се чоплят семки, да се плющи сварка и да се пие кафе и кола в лафката до 5 и после вкъщи, после мрънкане, заплатите малки, нямали сме военна мощ, а поне сексуална мощ имаме ли?
  • 23 на гол шкембак чифте пищови

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Кире, тия 15 амсолета ти ли ще ги купиш?????
    Я кажи колко годишен дарак караш и що не си купиш НОВА близалка?
    Ами щото сме супер Кире, нЕма кинти, скоро нЕма да си взимам Бентли.

    Коментиран от #26

  • 24 на гол шкембак чифте пищови

    20 10 Отговор
    Знаете ли, че примерно в Израел подаряват имоти на евреите, лично познавам възрастно семейство получило къща със земя за поне 300 хиляди долара, хората вече са на възраст, взимат по 1500 долара пенсии, родени са в България и все още идват веднъж в годината! Кой български пенсионер взима такава пенсия и живее в такава къща даром от държавата? Тръгнали сме да си мерим пишките с другите държави, чиито БВП е 100 пъти по голям от нашия, смях в залата. Само патриотизъм не става другарки и другари, иска бачкане.

    Коментиран от #77

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Morgoth

    23 6 Отговор
    Точно където трябва сме. Можем да се защитим, ако стане някаква боза в Западните Балкани, където огъня още тлее. А с Гърция и Турция по-добре изобщо да не пробваме да се сравняваме. Не и преди икономически да станем по-силни от тях, което не се очертава да стане през този век.
    По-силна армия само ще изтощава ресурса на страната, а в мисиите на които ще ходи ще се бие за чужди интереси.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Светльо Чернев

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Публикувано във факти.бг: Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята. Славните победи на армията ни на Балканите също ще останат спомен.

    Моля, прочети отново написаното. Имам усещането, че не разбираш какво четеш.

    Коментиран от #36, #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 юрист

    23 4 Отговор

    До коментар #32 от "Светльо Чернев":

    Напротив- отлично разбирам за какво точно става въпрос! Не е мит онова, което е историческа истина! “Велик е нашият войник“ е българският военен химн. Кое в неговият текст не е истина и не отговаря на историческите военни събития ?
    Велик е нашият войник
    Велик е нашият войник

    (Марш на 23-ти пехотен Шипченски полк)
    Текст: подпор. Константин Георгиев
    Музика: Михаил Шекерджиев

    Велик е нашият войник!
    Велик, велик, велик!

    Измокрен, гладен, уморен,
    без отдих би се ден и нощ,
    бърдата цепи разярен
    със страшния си вик „На нож!“

    От Китка литна в един миг,
    прецапа Тимока дълбок,
    при Равна, Вина, Лясковик,
    черта му път самият Бог.

    При Маврово, заровен в сняг,
    с ръце премръзнали се би,
    в Ботум отвори път за Дрин,
    прокуди врага до един!

    И пак спокоен, мълчалив,
    при Охрид днеска той стои
    и чака нов враг да срази
    със страшния си вик „На нож!“
    https://edinzavet.wordpress.com/2008/02/17/velikenashiatvoinik/

    Коментиран от #41, #59

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 юрист

    21 8 Отговор

    До коментар #32 от "Светльо Чернев":

    Лично Вие знаете ли какви боеве е водила българската армия при селищата Китка , Равна, Вина, Лясковик, р. Тимок, Маврово, Ботум, Охрид? Ако не ги знаете, но сте българин- научете ги, защото тези битки са част от българската бойна слава! Как така ги отричате, без да сте наясно какви битки е водила българската армия в / около тези селища/ реки, за какво се е била и дали е спечелила победа в тях?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Светльо Чернев

    5 12 Отговор

    До коментар #36 от "юрист":

    Само помолих. Очевидно няма полза. Хубав ден!

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 676

    22 3 Отговор
    На България и трябва малка армия но добре обучена и оборудвана!
  • 44 Sergiy

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "на гол шкембак чифте пищови":

    За силната економиката-напълно съгласен- Израел, Швейцария и др. Обаче: "Нито една спечелина"- не е вярно, не че съм запознат много, обаче само една кратка, ама много показателна война, когато "великите сили" били сръщу България.
    Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил[2]) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България." .....Русия изтегля офицерите си от българските войски като демонстрация против Съединението........На 12 ноември Русия и останалите велики сили пращат нота на България за започването на мирни преговори между воюващите страни, нотата е подкрепена и от Османската империя, която вече сериозно се безпокои за сигурността на териториите си. В искането на Великите сили, обаче не е споменато нищо за признание на Съединението на България. Българското правителство отлага отговора си с извинението, че Александър I е на бойното поле (което е вярно); след 14 ноември нотата е отхвърлена; българският княз заповядва нападението да продължи. Мирни преговори щяло да има само при признаване на Съединението."...

    Коментиран от #47, #81

  • 45 юрист

    16 6 Отговор

    До коментар #41 от "Светльо Чернев":

    Няма полза, разбира се, и аз и Вие никога няма да се разберем! Не мога да се разбера с човек, който отрича българската война слава и победите на българската армия, които са увековечени и в българската военна история! Ако не посягате на толкова съкровени за българите неща, все ще намерим общ език, но точно по гореописаното- не, няма как да се разберем!

    Коментиран от #49

  • 46 юрист

    21 9 Отговор
    ЗАСРАМЕТЕ СЕ, БЪЛГАРИ! Ник “Sergiy“ е украински гражданин, и той ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА СЛАВА, при положение, че България не е неговата Родина! КАК НЕ ВИ Е СРАМ, О НЕУКИ ХОРА, ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! Или казвате- какво ви пука на вас- комунистите, за България- вашата майка е коминтерна, а баща ви - кпсс/ бкп и вие НЯМАТЕ истинска Родина или усещането за Родина...

    Коментиран от #50, #51

  • 47 на гол шкембак чифте пищови

    11 13 Отговор

    До коментар #44 от "Sergiy":

    Правете разлика между война и битка, Сръбско - Българската война е отбранителна война, сърбите ни нападат, ние се отбранявамеи печелим битките, съответно си запазваме териториите и Съединението.
    От там нататък, печелим всички битки, НО губим ВОЙНИТЕ благодарение на родителите на "Цар" Симеон 2, Фердинанд и Борис 3, за това днес се кланяме и почитаме Мадридският комарджия и неговите роднини, даже му подарихме и имоти купени с кървавите пари на неговите родители. Националните предатели в България край нямат!

    Коментиран от #53

  • 48 на гол шкембак чифте пищови

    11 8 Отговор
    Какъв е извода? Само с изтребители и едене не става, иска се и акъл!
    Швейцарците нямат силна армия, НО са най-силните в Света, ПО ПАЧКА, а държавата им е КУКЛА и ПРИКАЗКА, което ще рече, че не е важно да имаш силна армия, за да си важен.
    Излезте малко от традиционната парадигма за сътворението на световния ред, като доминиране на мускула над акъла и ще осъзнаете, че лева в джоба на данъкоплатеца е по-добре от ръждясващ танк в казармата.

    Коментиран от #54

  • 49 Светльо Чернев

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "юрист":

    Ей! Лоша работа. Не искате да разберете, мила госпожо.

    Не отричам нито славата, нито победите на българската армия. Дори се гордея с тях.

    Само исках да кажа, че една статия не се чете, както дявола чете евангелието.
  • 50 на гол шкембак чифте пищови

    10 8 Отговор

    До коментар #46 от "юрист":

    От какво да се засрамвам бе, че плащам заплатите на военните с МОИТЕ данъци, относно този факт имам пълното право да съм много по-горд от украинчето или русначето Сергей.
    Баба ти е комунистка.
    Айде вземи прочети история, да видиш, колко жертви отиват нахалост, заради кухите лейки на кобургите.
    След ВСВ България плаща репарации на Гърция до 1964 г., 20 години гърците ни обират до шушка, заради гениалния Борис 3, бил много готин пич, така разправят медиите.

    Коментиран от #60

  • 51 Монго

    9 11 Отговор

    До коментар #46 от "юрист":

    Много ме е срам...от такива изтрещели, като теб!
  • 52 ВИТО

    14 3 Отговор
    Най-малко ме смущава загубената военна мощ, а не била много различна - смешен плач. Повече би трябвало да смущава всичко, отрицателния прираст, нивото на доходи, на здравеопазване и смъртност, на образование, на замърсяване на въздуха, на липса на правораздаване и правоохранителни органи...
  • 53 Sergiy

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "на гол шкембак чифте пищови":

    Това не беше "битка", а направо "войната" или ако и направим дефиницията по вашият начин "битка", с което не съм съгласен, тя-войната беше спечелена, обаче "великите сили" не дадоха това Съединение да си остане, както беше преди сърбите да нападнат. Обаче след намеса на "великите сили", след като видяха, че още малко и Българите ще влезнат в белград, което би било нормално, тъй като -те започнаха, пратиха нотите за спиране на България, обаче нищо не пращаха на сърбите, когато те започнаха. И така, България имаше изход към Средиземното море (това изначалното значение на Съединение) и в рамките на 1,5 години, горе-долу, картата на България се промени три пъти и накрая стана "средата". Всичко това: дати, документи и мн.др. има и в Карлово (2-музея). Как започна, какво точно беше и как "великите сили" се противопоставиха на Съединение и какви последици донесе това противопоставяне. Тогава, те (великите сили+сърбите) не искаха България да бъде основният фактор на Балканите, а залагаха на сърбите и затова днешна България-няма изход към Средиземното море. Ами 1,5 години и три различни карти-това много показва. Така че, територии на Съединение трябваше да има до Средиземното море, обаче "велики сили" направиха своето. Имаше спечелена война и накрая-картата на България която имаме днеска. Това не са измислици, а историческите факти и последци от тях.
    Това е от онези години.
    P.S. Много скоро, надявам се, България ще има още изтребителите, това, което липсва на д
  • 54 Sergiy

    12 2 Отговор

    До коментар #48 от "на гол шкембак чифте пищови":

    Само един факт за тях,Швейцарията в рамките на 24 часа макс, затваря изцяло своята държава (планини и др.), когато казвам-затварят, значи няма начин-освен от въздуха да стигнеш до тях. имат цялата система за затваряне+оборудована много добре+мобилност в рамките на същите 24 часа, така че, Швейцарията -няма армията (това са илюзиите).
    Тука не става въпрос за "пачките", това са изобщо друго, това че са икономически силни-няма спор, обаче имат здрава армия, ако на тях им потрябва.
  • 55 бОКО

    8 7 Отговор
    зА ,ЧИЙ ЧЕП НИЕ ТАЗИ АРМИЯ .сАМО ПАРИ ЛАПАТ.НАТО ЩЕ НИ ПАЗИ ,РУСИЯ ЩЕ НИ ПАЗИ ,ТУРЦИЯ ЩЕ НИ ПАЗИ ,МАКЕДОНИЯ ЩЕ НИ ПАЗИ.КЕФ.
  • 56 Георг Георгиев

    10 3 Отговор
    Та нали сме в най големия отбранителен съюэ в света НАТО?
  • 57 бай Тошо

    6 2 Отговор
    Абе мое да нямаме армия, ама продаваме за по 100млн. евра хавтомати..
  • 58 Грую

    6 1 Отговор
    Точно го каза представителят на НАТО "В днешно време войникът без съвременно въоръжение, оборудване и обучение е само една лесна мишена." Затова двата процента от брутния вътрешен продукт разходи, които НАТО иска да правим всяка година за отбрана трябва да бъдат давани на специалисти, които да осигуряват това състояние на армията, а не да се поставят като едни два процента уж за отбрана , а всъщност за разпределяне, крадене и усвояване от несведущи по въпросите , но удобни и предсказуеми хора, които после умело покриват следите си, а пък и знаят как да подхвърлят нещо на тези, от които зависи как да се разпределят тези пари. Тогава може да се окаже, че и с малка армия не сме чак толкова беззъби, но за съжаление и аз си мисля, че при сегашното положение едва ли ще се случи.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 юрист

    8 6 Отговор

    До коментар #50 от "на гол шкембак чифте пищови":

    “...Публикувано във факти.бг: От какво да се засрамвам бе...“ От българофобията си, от вопиющото си незнание на историята на България, от липсата на елементарно уважение към българската бойна слава и към жертвите, които България е дала, за да отстои военно суверенитета и независимостта си и за изпълнение на националният си идеал- обединението на 5тте части на България в една единна българска държава. Що се отнася до данъците- семейството ми плаща поне 5 пъти повече данъци от теб- ако ти мразиш България и факта, че съществува българска държава, защото не си българин, моето семейство сме българи и се радваме, че ние- българите- си имаме собствена държава!
  • 61 MANGO

    6 1 Отговор
    Как да нямаме боенна сила ,,с тези 700 хиляди държавни чиновници ,,при една война , ще разгоним фамилията на противника
  • 62 Станислав

    6 2 Отговор
    Класацията изглежда смислена и релевантна. Точно са ни оценили! Трябва да си дадем най-ясна сметка, че никога няма да станем глобална военна сила и дори регионална няма да бъдем в обозримо бъдеще (току-така Турция, с нейните многомилионни инвестиции в отбрана няма да достигнем - трябва ни иконовика, в пъти по-мощна от досегашната). Да се концентрираме върху развитието на икономиката, а за война трябва да отделяме минимума (в случая - не повече от исканите от Тръмп проценти от БВП). Пооправяме икономиката и чак тогава можем да започнем да мислим за по-солидно въоръжение. И никакви тъпотии с наборни псевдо-армии. Голо пушечно месо за високотехнологичното ни обкръжение (визирам Турция) не трябва да се гласи заради никакви тъпашки популизми.
  • 63 Бат Ваню

    3 8 Отговор
    ....Тука без да чета коментарите усещам, че доста хора се върнаха години назад, други напред... разцъкаха третата световна ... ха ха ха...други дигат кръвното и викат... "Ква армия имахме" .... ха хаха... Имали сме ... да пазиме СССР от разпадане... ха ха ха.... секви има..... Инамче казано в евросъюза, плътно до Германия.... гониме Шенген, еврозоната...и... което е най-важно... да се вдигне стандарта на българина!... което ше рече - заплатата...Трее ли да повторя? а?........ха ха ха.....

    Коментиран от #64

  • 64 Станислав

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Бат Ваню":

    Ето с това съм изцяло съгласен! Много верен коментар, особено що се отнася до целите, които трябваше да имаме! Даже и за ващабна автоматизация и роботизация плюс безусловен базов доход трябваше да се дийства вече... За съжаление, нашите управляващи са още на етап - война срещу доходите на населението.
  • 65 помнещия

    6 3 Отговор
    Мили деца, и ние имахме армия но някога, и ракети имахме и подводници имахме но сега ги нямаме ще питате защо ?Защото преди да дойдат на власт едни чичковци наричащи се "демократи" скачаха по площадите с тях скачаха и доста заблудени българи.Да де но първите скачиха във властта !!! И се започна едни рИформи първо в армията / защо ли /па се рязаха ракети па трето и пето ! Командира ни приспиваше с това-На нас не ни трябваро голяма и силна армия, трябвало ни малка но добре екипирана и мобилна, да де но то ни едното ни другото ! А още Наполеон е казал-Който не храни собствена армия, може да се наложи да храни чужда та така мили даца !!!!
  • 66 1234

    8 5 Отговор
    Искам да попитам тия които се държат за това,че НАТО щяло да ни помогне.Какво направи НАТО когато Турция окупира Кипър...?Нищо повикаха и толкова.Какво направи НАТО когато Русия си взе Крим?Нищо. И това ще направи ако някой ни нападне,защото НАТО е една организация без правомощия.Когато в гората един вълк убие една сърна сойката започва да вдига врява,НО нищо не може да помогне на сърната,накрая като си отиде вълка може да слезе от дърветата и да се нахрани от това което е останало от сърната. ЕТО ТОВА Е НАТО. Какво направиха в Косово,вземаха си заплатите няколко години и толкова. НАТО-ПАРАЗИТНА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ под командването на САЩ. А САЩ са държавата ТЕРОРИСТ. Тя се занимава с международен тероризъм под прикритието,че се грижи за мира на земята,а в действителност подклажда военни конфликти на всякъде по света и после се явява като спасител като по този начин окупира дадена държава с подставени лица и ограбва националните богатства на държавите.По този начин САЩ паразитират по целия свят безнаказано.

    Коментиран от #67, #68, #69, #70, #71

  • 67 Доктор Ох Боли

    3 6 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    .....ха ха ха.... Теа САЩ ли са ФАЩ ли са...... толко лошииии...... ама доларите им толко сладкиииии .... ха ха хаха..... и тиа гейове от евросъюза..... такива п...лиии ... ама тва евроооо.... така вървежнооооо.... ха ха ха..... тиа немски коли така са плазгат..... като ... като.... ае да не казвам като какво се плъзгат... .... хах ахх хаха....

    Коментиран от #75

  • 68 Sergiy

    5 3 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    При арт.5 чети тука http://www.nato.int/cps/cn/natohq/topics_110496.htm
    Какво значи. Сервен Кипър, по-скоро Кипър-Гръция и двете страни са в НАТО, арт.5 не важи. Крим-Украйна не е в НАТО, арт.5- не важи. За Косово няма да говоря-загуба на време. Поне прочети какво значи този art.5 и тогава пиши тези глупости. Това е от мен.
    P.S по-голям терорист от путьо няма и вие трололове на путьо , го знаете. Започни по някакъв друг начин. Нали путьо искаше и Балтийските страни, ама art.5 спира и ще спира всеки, който се закани на НАТО и това го знаят в кремъл, само че вас трололове на путьо не ви уведомяват, а вие не си правите труда да разберете тези неща ;))
  • 69 Sergiy

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    конфликт Кипър-Турция за северен Кипър. всичките са в НАТО. Конфликт 1974г. между двете страни в НАТО и двете в НАТО от 1952г. Прави разликата. за art5. когато го разбереш. Нямаше случай когато накой напада страна в НАТО от другата, която не е в НАТО, защото...... и няма да има таково, защото няма как САЩ, Британия, Франция, Германия и др.-да гледат безучастно-това е факт. На един знчи на всичките. Тея неща не просто така ги подписват. Това ти е не "русия", както каза Фон Бисмакр, договор подписан с русия/московия не струва хартия, на която подписан.

    Коментиран от #76

  • 70 Sergiy

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    "и двете"- чети Гърция и Турция в НАТО от 1952г. а не Кипър. Така че art.5 няма сила.
  • 71 onq s konq

    6 7 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    На такива като тебе как да им се обясни че НАТО е СЪЮЗ ЗА ВОЕННА ВЗАИМОПОМОЩ?И за да го асимилира по-добре тиквата ти с партизански корени ще го сравня с бившия ВАРШАВСКИ ДОГОВОР!Та н НАТО има страни-членки,в НАТО има и ЧЛЕНСКА ВНОСКА.Въпросните Кипър и Крим които особено те вълнуват,НЕ СА ЧЛЕНКИ НА НАТО И ВОЕННИЯТ ПАКТ НЕ ГИ КАСАЕ РЕСПЕКТИВНО.А ето го и добронамерения съвет:ходи си в гората да помилваш сърничката,не се страхувай от вълка-той като те види и ще избяга,НО МНОГО СЕ ПАЗИ ОТ СОЙКАТА,щото ти кълве от мозъка,а той хич не е много!
  • 72 Скорпион29

    6 6 Отговор
    Гнилия капитализъм ни докара до тук жалка работа и гледам че не компетентните тука пак с мнение пълни безщастници
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Диди

    6 2 Отговор
    Защо я пращаш да мие чинии?Яд те е,че жена дава мнението си по дадена тема?Все едно на теб да се каже....върви да си пасеш овцете. Покажи респект към жени,които не са глупави,захлюпени.
  • 75 Бат Ваню

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Доктор Ох Боли":

    ....ха ха ха..... за Русия нищо не каза..... Ае недей , недей..... За Русия или убаво или нищо.....;-)...
  • 76 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #69 от "Sergiy":

    По отношение на Кипър ..имате мнение по въпроса но нямате знания...Кипър не е Гърция..тя е независима държава с турско и гръцко население и гаранти Англия,Турция и Гърция..След преврата в Гърция от военната хунта ,военните ръководени от един поп решават да присъидинят острова към Гърция..”еноксис”...което е в противоречие с международните норми..почват гонения ,убийства,побои и депортация над турското население..Позовавайки се на международното право Турция се намесва и окупира част от острова..В тая част се създава независима Севернокипърска Турска Република...която все още не е призната...

    Коментиран от #78

  • 77 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "на гол шкембак чифте пищови":

    Подаряват имот който е бил притежание на коренното арабско население..евреите правят едно две деца арабите 12....така че
  • 78 Sergiy

    0 3 Отговор

    До коментар #76 от "Хасан":

    Какво точно се случи в Кипр (с подробностите мога да опиша, нямах и нямам време и не това беше най-важното) а най-важното беше в тази криза една от многите (Кипър-Турция-Гръция тези години) НАТО и art.5., защо, кой и кога, как работи този артикул и кога, това беше същество на отговара към другият. За подробностите в самата криза-нямам време и затова поправих себе си, зашото в бързина не ги подредих правилно (всичките страни). Но повтарям-целта беше Аrt.5.
  • 79 ГЕРО

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Кошукавак, аджемия младеж. Аз съм служил там, картинката ми е ясна. Там няма българи, ти си пришълец от хасково май
  • 80 ЗАПОЗНАТ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    ЕСТЕСТВЕНО Е ИЗРАЕЛ ДА Е ЗАД ТУРЦИЯ !!! АКО ЦЯЛАТА ТУРСКА АРМИЯ СЕ ИЗПЪРДИ ТВОИТЕ МОШЕНЦА ЩЕ ВДИГНАТ КОПИТОТО !!!
    ПОЛОВИНАТА ОТ ЕВРЕЙСКАТА АРМИЯ СА МОМИЧЕТА,КОИТО ПРИ ВОЙНА С ТУРСКИЯ АСКЕР ЩЕ СЕ ОЗОВАТ В ХАРЕМА МУ !!! ИСТИНАТА Е ЧЕ ТУРЦИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ДА ВОЮВАТ !!! В МОМЕНТА ТУРСКИ ВОЙНИЦИ СЕ НАМИРАТ В СЕВЕРНА СИРИЯ И ИРАК !!! ДОКАТО НА НАС НИ НАЛАГАТ НЮЙСКИЯ ДОГОВОР ТУРЦИЯ СЕ НАДИГА И ОТХВЪРЛЯ УНИЗИТЕЛНИЯ СЕВЪРСКИЯ ДОГОВОР !!!
  • 81 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Sergiy":

    Защо се аргументирате с неща случили се преди около сто и петдесет години?