15 Юли, 2017 06:29 5 587 15

За Войнишкия паметник

  • паметник-
  • ндк-
  • войници-
  • армия-
  • загинали
За Войнишкия паметник - 1
Снимки: Стара София
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комплексът от казарми е осветен на 7 април 1882 г. Това припомня в профила си във Фейсбук Петко Симеонов.

В годините се оформят:

"Пехотни казарми" - с вход на бул. "Патриарх Евтимий", от едната им страна е "Витошка", от другата "Ангел Кънчев" (сега "Фритьов Нансен")- до точката, където започва бул. "В. Левски". Това е мястото на военния паметник.

Зад Пехотните казарми е казармата на "ЖП дружина", която стига до бул. "Евлоги Георгиев". Върху нейната площ се издига НДК.

Отатък реката по бул. "Евлоги Георгиев" започва Арсеналът. Той заема пространството - бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Черни връх", ул. "Арсеналска", ул. "Братец".

Военният паметник е изграден през 1934 г. Той е вътре - в казармата. След портала, през плаца и там, където се срещат трите дълги казармени помещения, е оформено паметното място. Върху трите стени на казармите са имплантирани плочите с имената на загиналите воински чинове от 1 и 6 полк. В центъра на паметния площад има лъв, който е стъпил върху карта на Сан стефанска България. Загиналите до края на Първата световна война са загинали в нейно име.

През Втората световна война при англо-американските бомбардировки стената от лявата страна на лъва е разрушена. По целия паметник има поражения.

След 9 септември 1944 г. мястото е разчистено, създаден е малък парк, стените с плочите с имената на загиналите са възстановени без лъва. Стените с плочите са махнати при започването на строежа на НДК с поет авгажимент, че ще се издигне мемориал на друго място. Строго погледнато Военният паметник не е заемал мястото, където сега е "1300 години България". Това се вижда не от снимките, а от планове за строителството на НДК и оформяне на околното пространство. Но са били несъвместими.

Сега има един въпрос. Какво ще се възстановява? Ако намерението е да се възстанови бившият паметник, това е лоша идея. Ще го има ли лъва с картата? Но дори да го няма, паметникът е исторически свързан с почит към Санстефанските претенции. Меко казано, не е прилично за държава от ЕС. Това ще бъде забелязано от съседите и бъдете убедени, че ще имаме главоболия.

Освен това става дума за пространството на НДК. НДК и този паметник "ще се бият".

Разумно би било да се изгради другаде, като се включат имената на загиналите от другите военни части, от Сръбско-българската война и от Втората световна война. Тези списъци са налични. Ще стане национален мемориал на загиналите в името на България. Мемориалът няма да бъде обременен със Санстефански претенции.

Ето няколко снимки, даващи представа за бившия паметник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юююююю

    19 14 Отговор
    Нямало фашиско правителство в България преди 1944 г........--а това какво е на снимката.По този начин-българските фашисти са осквернили паметника...

    Коментиран от #3

  • 2 случаен

    9 0 Отговор
    Държава, в която всеки дава мнение, било то компетентно, или не, за всяко нещо хора протестират, други подкрепят и така нататък, това е свидетелство, че никой не се занимава със собствен бизнес, както трябва. Превърнахме се в политизиран народ, в държава, в която всеки е компетентен по всички въпроси, само не и как да заработим така, че икономиката ни да процъфтява, защото това е изключително важно за просперитета ни. Има правителство, има общини по места, крайно време е просто да се доверим и всеки да гледа собствения си бизнес! Дали въобще някога ще се случи?! Колкото повече се правим на специалисти по всичко, толкова повече затъваме. А паметта на всички, загубили живота си за България, трябва да се уважава. Добра или лоша държавата все още съществува благодарение на жертвите, дадени по време на водените войни! Поклон пред паметта им!
  • 3 стоян георгиев

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "юююююю":

    ха,ха,ха....демек комунистите са го сринали с право!!!абе ти си страхотен!

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Трол

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Пострадал е от американските бомбардировки! Аде стига си събирал центчета.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Antimediator

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Всички руски трове сте голями тъпоци!
    Офицера на снимката е офицер от Вермахта !Понял ?!

    Коментиран от #8, #14

  • 6 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    фатмак,ти освен глупости друго не си писал никога.пострадал е от бомбандировките но е демонтиран от комунягите

    Коментиран от #7, #11, #12

  • 7 Трол

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Десооо, знаеш ли какъв фатмак ще ти дам! Я прочети темата-Публикувано във факти.бг: След 9 септември 1944 г. мястото е разчистено, създаден е малък парк, стените с плочите с имената на загиналите са възстановени без лъва.
    Значи са го възтановили и после при строежапна НДК са го махнали. Но е бил повреден от американците, нали си ти работодатели, та скачаш,като ощ3пана мома. Айде гледай си трите чаавета да няма джонги.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БКП ИЗДИГНА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    БЪЛГАРИНА ПРИ БКП ИМАШЕ ДОСТОЙНСТВО И ЖИВЕЕШЕ ПО-ДОБРЕ. ГРЕШКАТА НА БКП Е, ЧЕ ПОЗВОЛИ НА ТАКИВА, КОИТО ДНЕС ДЕРИБЕЙСТВАТ, ДА РАЗРУШАТ И ПРИСВОЯТ, ПРОДАДЪТ И УНИЩОЖАТ ДОСТИЖЕНАТОТО ОТ НАРОДА, КАКТО И САМИЯ НЕГО. БАВНО С МНОГО МЪКИ НО СИГУРНО ДНЕШНОТО ГАВРЕНЕ С ХОРАТА В СТРАНАТА ЩЕ СЕ ПРЕКРАТИ, ЗАЩОТО ФЕРМЕНТАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО Е В ДЕЙСТВИЕ И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА КИПИ! СОЦИАЛИЗМЪТ Е НУЖЕН ЗАРАДИ ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА ХОРАТА. ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ИМА РАВЕН ШАНС ДА ЖИВЕЕ.
  • 12 ЖЕСТОК ЛИ Е БИЛ СОЦА

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    АКО БЕ ЖЕСТОК, ОТ КЪДЕ СЕ ПРЪКНАХА ТЕЗИ "ХУМАННИ" демократи? Значе не е бил толкоз черен "дявола" при Бай Тошо. Защото днес е хептен лошо.
  • 13 лястовичките са циганите

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Циганите са агресивни. Защо? Защото трябва да съществуват някакси. А има ли възможности администрацията да им предостави избор, както при Бай Тошо? НЕ! Та тя - администрацията, доведе народа ни да се чувстваме и ние като цигани - оставяйки ни без работа и средства. Разликата е само една че циганите се борят да оцелет/макар и незаконно/ а ние чакаме да се смили някой от горе за нас. Защитаваме се с право от агресията на циганите, НО ЗАЩИТАТА СЛЕДВА ДА ДОЙДЕ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА, ОТ НАЦИОНАЛНО, ОКРЪЖНО И РЕГИОНАЛНО НИВО - създаване на работни места и условия за нормално преживяване! Има ли таквъз администрация? Проблема е импутентната административна система. При Бай Тошо не беше тъй лошо. Не е било и перфектно а нима днес е китка за мирисане?
  • 14 Офицера от вермахта

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Antimediator":

    Офицера го е понял там някъде на Изток, но ти - не.
  • 15 Дойче Дойче

    0 0 Отговор
    Някога Ото Бисмаркович, им каза на дойчовците - "И Никога във война с РУСИЯ!" Ама Алън Дълес не мислеше така. Алън Дълес не подписа договора за прекращаване на ПСВ до 1920 година, за да се повтори същото през 1939 тата година. И тогас и днес, най-голямата опастност за Ю Ес Ей е СЪЗА МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ. Затова всичките усилия са насочени в търсене на баламурници да свършат мръсната работа. А такива ги има много.