Last news in Fakti

19 Юли, 2017 06:30 1 718 6

Защо нямаме нужда от нова дясна партия или коалиция

  • партия-
  • христо иванов-
  • радан кънев-
  • дясно-
  • обединение

Тук обаче идва моментът за анализ и задаване на въпроса – а имаме ли нужда от нова дясна партия или коалиция? Отговорът за мен е очевиден – не

Защо нямаме нужда от нова дясна партия или коалиция - 1
Колаж: Мисъл
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо нямаме нужда от нова дясна партия или коалиция?

Едва ли може да бъде намерен по подходящ израз от този на Лорд Халифакс, който да опише десния политически спектър в България през последните години.

В навечерието сме на поредното политическо обединение на „традиционната десница“, след като официално бе потвърдена идеята за общи действия между ДСБ и „Да, България“. Под общи действия, разбира се, се има предвид общо явяване на избори, тъй като у нас, при това не само при въпросната „традиционна десница“, партийните действия са съсредоточени именно в този наглед не чак толкова значим аспект на политическия живот.

Това коментира за сайта „Мисъл“ Михаил Кръстев.

Нека тук направя уточнението – въпреки заявката на политици от „Да, България“, че оста ляво-дясно е остаряла и важно е отстояването на демократическите ценности (каквото и да се визира под това определение), то те неизбежно предявяват претенции именно към десния български електорат (или поне самоопределящия се за такъв) и очакват подкрепа именно от него.

Не бих желал да прогнозирам бъдещето на една подобна коалиция или обединение. Както вече подчертах в друг свой текст, политическата сцена не е подходящо поле за точни прогнози и съответно всяка такава е наивна убеденост, че при подхвърляне на монета можеш да уцелиш повече пъти ези, отколкото тура. Съответно електоралната и интелектуална подкрепа, която може да генерира това обединение, е непълно непредвидима – от тотален крах до неочакван успех.

Тук обаче идва моментът за анализ и задаване на въпроса – а имаме ли нужда от нова дясна партия или коалиция? Отговорът за мен е очевиден – не. Причините са няколко:

1. Липсва критична маса от поддръжници, която да трансформира подкрепата за подобен проект от ентусиазиран захлас до устойчива поддръжка на идеи, които ще срещнат ожесточена съпротива от левия политически спектър. Този факт е неoспорим и е лесно проверим в официалните изборни статистики. С 86 984 гласа за ДСБ и 101 177 за „Да, България“ общата подкрепа за двете формации дава 188 161 гласа.

Но дори и това не е вярно, тъй като ДСБ се яви във формат „Нова република“, който най-вероятно е донесъл някаква допълнителна подкрепа, а „Да, България“ бе в коалиция със Зелените и ДЕОС, което също е оказало влияние. Тоест с по-малко от тези 188 161 гласа ролята на подобен проект в настоящата политическа ситуация е по-скоро маргинална и далеч от амбициите на неговите създатели.

2. Първата причина ни води към втората, а именно липсата на критична маса поддръжници за десен проект е причинена от липсата на припозването му от дясномислещите хора в България. Нелепо е да се твърди, че техният брой се ограничава до прословутите 300 000 гласа, за които се бори от години „традиционната десница“ и които умело успява да разпредели така, че да няма парламентарно представителство. Далеч по-логична е тезата, че приблизително поне половината от българското население споделя възгледите на дясното, а именно ненамеса на държавата в икономиката и защита на индивидуалната свобода, но просто не виждат в тези партии стожери на своите принципи. Това е и причината да се обръщат към политическия център – който сам по себе си е идеологически абсурд. В ролята на този център в България се явява партия ГЕРБ, която по същество не прилага центристки политики, а поредица от леви и десни такива.

3. Третата и най-важна причина се крие в бягството на осъзнаване, че подобни сложни политически процеси отнемат време и най-простото ребрандиране на провалени проекти не може да ги съкрати. Както процесът на свиване на доверието в „традиционната десница“ у нас е отнел години, ако не и десетилетия, така поне години ще бъдат необходими, за да бъде възвърнато то. При това не с общо явяване на избори и измисляне на все по-алтернативно наименование на новата партия/коалиция/проект, а със систематично обясняване на българските граждани защо десните политики са в техен интерес. Визираните по-горе партии имат изненадващо силна подкрепа от много популярни медии, която могат да използват за тази си просветителска дейност. Дори страниците на Мисъль са отворени за всеки от техните представители, който желае да защити тезите си публично. И най-вече –

Първо трябва да се осъзнае какво представляват десните идеи, преди да се правят партии и движения.

Когато настъпи моментът и се достигне до критична маса хора, която да е готова да подкрепи десните политики, то тогава новият десен проект ще е не просто нужен, но и неизбежен. Той няма да има нужда от „гласовете от чужбина“, нито пък ще се унижава да чака настръхнал дали ще премине четирипроцентовата бариера за влизане в парламента.

Дотогава единствено срамът от отказване ще държи жива „традиционната десница“, защото моментът с невежеството отдавна е отминал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KИРИЛИЦА

    9 2 Отговор
    Ама че глупост! При това Аргументирана.
    По същата логика първо трябва да заври водата, а след това да я сложим в тенджера.
    Точно заради описаните аргументи, трябва да има дясна партия, за да аргументира, обосновава, укрепва или представлява оформянето, ферментирането, избуяването на евентуална такава критична маса. Тя //критичната маса// няма да се пръкне от изневиделица.
    Това е процес и като такъв, е необходимо да бъде представен по време на процеса, а не когато на автора му узрее пипето.
    Мантрата "няма смисъл" е характерна за една друга "критична маса" от която за съжаление има в изобилие.... но въпреки това ... не е представена с партия (-:

    Коментиран от #3

  • 2 Янко

    7 4 Отговор
    Защо трябва да се прави партия, която да защитава "десните" интереси, когато и без партия присвояванията(далаверите) вървят много добре!
  • 3 циркаджия

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "KИРИЛИЦА":

    Просто новото дясно ще е старото ляво. Примери-Б.Б. член на БКП, Сеска Сачева-член на БСП. Ама иначе...комунисти,демократи-гуша за гуша. Цирк Монако пасти да яде.
  • 4 Различен

    7 1 Отговор
    Пишете си, не ми пречите!
    Има нужда от нова дясна партия! И то въпиюща нужда, защото в България липсва всякаква справедливост!
    Тази партия трябва да е на средния, дребния бизнес, земеделските производители и свободните професии! Когато политическите възгледи съвпаднат с икономическите такива, то такава партия ще бъде непобедима!!
    А не като сега. Разни цоциолози, юристи, "учени", еколози и всякаква сволач, не изкарали и лев със собствен труд, и не внесли и лев данък в тази държава, всякаква продажна пасмина, купувана от ДС, НПО-та и всякакви други подставени лица, да определят посоката и мисленето на свободните и независимите предприемачи и бизнесмени, криейки се зад различни фалшиви лозунги и политики!
  • 5 Божидар Николов

    2 1 Отговор
    Категорично има нужда от дясна партия, тъй като такава в България през последните 28 години никога не е имало!
    Но не може дясна партия да се създава от лакеи, глашатаи и сподвижници на лицето Иван Йорданов Костов - унищожителят в зародиш на всичко дясно в България!
    Не може дясна партия да се прави и от комунисти , агенти на ДС, или от техните " невинни" наследници!
    Истинските дясно ориентирани хора отдавна ги разпознават и не ги припознават!!!
  • 6 Не се разбира

    1 0 Отговор
    Как този пореден български мислител, разбира и определя кой електорат е десен? Каква значи десен? Да не би герб да са десни щом "управляват" така левашки? Ами те малко се различават от "левите" бсп съсипващи държавата винаги, когато имат шанс за властта. А и не само тогава.