10 Септември, 2017 08:00 7 960 17

Кой е мюсюлманин № 1 в Русия?

  • рамзан кадиров-
  • владимир путин-
  • чечения-
  • кремъл-
  • мианмар
Кой е мюсюлманин № 1 в Русия? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чечения е една от над 80-те републики в Руската федерация. Рамзан Кадиров управлява автономния регион от 2004 година като лично владение, което само на хартия е свързано с руските закони.

Елементи от шериата са неотменна част от обществения живот. А всеки, който си позволи критика срещу Рамзан (както го наричат в Русия), било то в интернет-блог или с някаква невинна петиция, е заплашен от публичен бой с камшици. Който после се пуска на видео в Ютуб. От време на време политически противници и правозащитници просто безследно изчезват. В местната полиция и в подразделенията на вътрешното министерство работят предани на Кадиров хора, някогашни сепаратисти и бивши руски войници, сменили фронта.

Цената на стабилността

Чечения се финансира от Кремъл. С водопада от пари руският президент Владимир Путин всъщност плаща за крехкия мир във взривоопасния регион. Тази седмица Кадиров организира масова демонстрация в столицата Грозни за подкрепа на "преследваните мюсюлмани в Мианмар". Властите твърдят, че в демонстрацията са се включили един милион души. Разбира се, повечето демонстранти никога не са и чували за Мианмар. Просто техните шефове, директори на училища и декани на университети, са ги принудили да участват.

Когато Кадиров реши да организира демонстрация, чеченците буквално нямат избор, в противен случай ги очакват неприятни последици. Само още двама души в Русия могат да съберат толкова много хора за толкова кратко време: Владимир Путин и партиархът на православната църква Кирил. В своята реч Кадиров призова "нашия национален лидер Владимир Путин" да "действа във връзка с кризисната ситуация на братята в Мианмар". И обвини Запада, че си затваря очите, но същевременно "постоянно призовава за защита на хомосексуалните". Това беше ясна препратка към присъдите срещу гейове и лесбийки в Чечения през тази година, които предизвикаха международно възмущение. Но в Северен Кавказ, където ислямизирането се разпространява много бързо, тази антизападна реторика носи още повече популярност на чеченския президент.

Майстор в две изкуства

Рамзан Кадиров обясни още, че ако Москва не се вслуша в съвета му, той си запазва правото да "оспори" официалния външнополитически курс на Русия, тоест - на Путин. За подобно изказване всеки друг местен велможа щеше начаса да бъде уволнен от президента. Това обаче не важи за силния човек в Чечения, който минава за мюсюлманин №1 в Русия и дори се стреми към международно признание. Някои смятат изявленията на Кадиров за лицемерни. Защото чеченският президент редовно мълчи, когато в Русия арестуват мюсюлмани или ги малтретират по скалъпени обвинения в тероризъм. Освен това стотици, ако не и хиляди ислямисти от Северен Кавказ се присъдиниха към терористите от ИД, въпреки твърдението на Кадиров, че е изкоренил екстремизма в своята република.

Кадиров е майстор в две изкуства, които са задължителни за политическата класа в ерата на Путин: агресивната реторика по адрес на Запада и ласкателствата към президента в Москва. В Чечения не се развяват много руски знамена, но портретите на Кадиров и Путин един до друг са на всяка крачка.Според чеченския президент, тези, които са срещу Путин и Кадиров, са "агенти на ЦРУ", или "мръсни гейове".

Кадиров е нужен на Кремъл

Кремъл нито желае, нито може да озапти Кадиров. Не може, защото руският президент иска да запази мира в Северен Кавказ с всички средства. А не желае, защото Рамзан е полезен инструмент за режима на Путин: той умее да сплашва опозиционните политици, правозащитниците и всички други сегашни или бъдещи противници на Путин. А руският президент сякаш играе играта: "След като мен не ме харесвате, какво ще кажете тогава за Кадиров?"

Мнозина в Чечения не обичат Кадиров. Ветераните от чеченските войни смятат, че неговата позиция на недосегаем от закона обижда тях самите и падналите им другари. Хора от средната класа в градовете не харесват неговите изблици срещу Запада и войнствения му имидж. Консервативните православни християни пък се опасяват от ислямизацията на Русия. Но докато Путин продължава да възлага доверие на Кадиров, те са принудени да мълчат. Защото нямат свой собствен "Рамзан", който да говори от тяхно име.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    23 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Източник:
    Deutsche Welle
  • 2 Гост

    20 26 Отговор
    Е какво му хахато като е писано от дойче веле не е вярно ли?
    Или има само ТАСС
  • 3 ккк

    23 6 Отговор
    Незнам защо се врем там където не ни е мястото,всеки управник има хора харесващи и нехаресващи,къде е драмата?В България също има "политици"но те нямат "топки"даже и лешници за да защитят българската държава.Ние сме като на магистрала и всеки ни..."оножда"...
  • 4 Крадец

    33 20 Отговор
    Дойче веле!!!Нататък няма какво да четете!Лъжи,измами и хибридна война срещу Русия!Това е!!!
  • 5 Да го кажем направо

    24 15 Отговор
    Само да вметна--Чечня е на 21 място по дотации от Москва---това може офицялно да се види. Айде дотук с измислиците на Д.Веле...И в Германия има райони които са на дотация--там имат ли си Кадиров???????

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "Да го кажем направо":

    Изобщо няма да си правя труда да проверявам "място номер 21",на което твърдиш че е Чечня по отношение на руски дотации,а ще ти обясня ЛОГИЧНО нещата:Само си представи една глобална сума /примерно 10 милиарда/ Европейски фондове как ще се усети в икономиката на Румъния И СЪЩАТА СУМА,предоставена на ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКА БЪЛГАРИЯ!Така че това 21-во място говори единствено каква е ПО КОЛИЧЕСТВО СУМАТА ПРЕДОСТАВЕНА ОТ РУСИЯ на поредната държава-сателит,НО НЕ И ПО КОЛКО ИДВА НА "КАЛПАК" ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И КАКВА ТЕЖЕСТ ИМА В СЪОТВЕТНИЯ ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ ДА ПОЛУЧАТЕЛЯ!

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    14 13 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Теб кво те бърка, че Путин дотира Чечня? ЕС не дотира ли земеделците, които ти взимаш рентата си? Еврофондовете кво са бе селски?

    Коментиран от #16

  • 8 Kcaniba

    13 13 Отговор
    Този бесен ислямист е първа дружка на путкин. Защо ли не съм учуден?
  • 9 начо

    16 6 Отговор
    кремъл де си плащат редовно данък спокойствие и много да не знаят

    Коментиран от #10

  • 10 Контра

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "начо":

    СОРОС РЕДОВНО ЛИ ПЛАЩА ? ЯВНО И В АВАНС ЧЕ ТЪЙ СИ НАДЪХАН ДА ЗАЩИТАВАШ РАЗБИВАНЕТО НА СВЕТА.
  • 11 стоян георгиев

    19 10 Отговор
    тва е втория човек в православна русия.има властта да те застреля на улицата като куче без да се крие.вижте го къв е убавец.на мераклиите за путинландия прав им път и добра среща с кадиров и компания,но не ни ги бутаите на нас.нека си живеем в гадна европа с геове политици,а вие там с големите мъже.та хващаите пътя билета не е чак толкова скъп,а и в чечня ви очакват с нетърпение.оставете ни на нас париж или рим с многото атентати и бежанци.та тръгваите не губете време!
  • 12 ердоган

    5 7 Отговор
    ПУТИН.
  • 13 ердоган

    4 6 Отговор
    Ашколсун челеби ефендим.
  • 14 ОПААА

    10 2 Отговор
    Е и ние си имаме ЗАМЗАМ ДУГАНОВ , живее нейде у софия като цар ! Крал . Но нещо е безполезен напоследък. Май ще му спрат каранчето , че много ни тежи , и скъпо ни излиза. Лошото е много вреден материал
  • 15 Стефан

    4 4 Отговор
    Тая простотия се завъртя из почти всички български медии - явно ЦРУ, която финансира ДВ, плаща здраво, незнайно с каква цел. Може би ще демократизират Чечня.

    Един пътепис, заснет преди две години и половина, който разбива на пух и прах голяма част от спекулациите в горния парцал:

    https://www.youtube.com/watch?v=CKILR23Lzo4

    Ако на някого не му се гледа - в текстов вариант:

    http://eurocom.bg/news/article/7-dni-v-chechnia-vsichko-e-razlichno

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стефан":

    я обясни стефи,що като е толкова убаво в чечня и народа толкова обича кадиров защо поне 1500 чеченци отидоха в ислямска държава като доброволци?голяма част от тях избягаха заедно със семеиствата си.кво ги е накарало да изоставят този прекрасен град грозни с хубавите блокове и да се заселят в пустинята ????може да видиш колко е голяма като населения чечня и да си направиш сметка колко процента от чеченците са избягали от там или са изтрепани в последните 10-15%.тва сигурно е от много хубаво?а и що не идете с лидера ви сидеров там да берете гъби .в кавказ има много готини гъби.може и на лов или на ски...абе идете на екскурзия ,та да приключваме с вас.като ви дават по новините с брадат човек с нож зад гърба ,определено ще ни е тъжно.