Last news in Fakti

15 Септември, 2017 16:10 3 344 13

Днес е първият учебен ден, утре Ленински съботник

  • ленински съботник-
  • първи учебен ден-
  • акция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко години една телевизия, на гърба на държавата и хората си прави национална PR акция. Организира Ленински съботници, наричани ,,Да изчистим България заедно“.

Ленинския съботник (на името на Ленин- вожда на социалистическата революция от 1917 г. в Русия, след която се образува СССР- Първата комунистическа държава) е идеологически метод, чрез който да накараш хората все повече да обичат комунистическата партия и през почивния ден да извършат трудова повинност (труд без заплащане). Измислен е от КПСС ( Комунистическа партия на Съветския съюз).

Ленинския съботник е редовно използван в България през периода на ,,социализма“ и ,,развития социализъм“(1944-1989 г.). Тогава когато партията ръководителка (БКП) решеше, че трябва идеологически да облъчи хората и да се свърши нещо спешно, като например събиране на селскостопанска продукция, довършване на улици или пътища, ПОЧИСТВАНЕ и др., то тогава обявяваше Ленински съботник. Целокупния Български народ, излизаше през почивния ден да работи за сметка на този, който не си е свършил работата.

Днес се случва същото. За да повиши рейтинга си телевизията обявява Ленински съботник - ,,Да изчистим България заедно“. По аналогия от тоталитарния режим, така и сега едни мърсят, а всички да чистим. Дивакуващите да мърсят ,а хората да им чистят. Парковете били замърсени, ама трябвало да бъдат чистени и от тези, които не са стъпвали там.

Партията майка(БКП), обираше ,,обичта“ на мало и голямо, че тя ден и нощ мисли за трудовите хора. Сега телевизията иска да обере обичта на мало и голямо, колко ,,природозащитна“ политика изповядва.

Тогава на никого не му се ходеше на тези велики Ленински съботници. Отиваше се заради това, някои да се подмажат на партийните секретари и да покажат колко са верни на партията или от страх да не би да им се случи случка в Понеделник. Сега ентусиазма е същия, хората отиват за да покажат колко големи ,,природозащитници“ са или да не бъдат упрекнати от държавния административен ръководител. Принципа на партийните секретари беше ,,другари, хайде да ходим да РАБОТИТЕ“. Принципа на телевизията е- отивайте хора да работите, ние ще ви снимаме.

Тогава хората толкова и работиха, но във вестниците имаше снимки и големи статии, по радиото имаше репортажи, по телевизията видеоматериали, как под знамето на партията и под ръководството на партийните секретари, трудовите хора по време на Ленинския съботник са извършили геройства от трудови постижения. Сега е същото, ,,природозащитната“ телевизия, ще залее ефира с ,,природозащитни“ партийни секретари, които са спасили околната среда от лошите. Тинтири- минтири, ала бала, Понеделник я карахме по старо му ,,те ни лъжеха, че ни плащат, ние ги лъжехме, че работим“, сега в Понеделник замърсителите ще продължават да замърсяват, а телевизията и ,, природозащитните“ партийни секретари, ще чакат следващия ден ,,Да изчистим България заедно“. Иновативен подход на стари комунистически трикове.

Тогава, ако се пишеш комунист е голяма гордост и власт, сега ако се пишеш природозащитник е същото. Тогава зомбита, сега пак все на гърба на хората!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е.С.Т.Е.Т.

    18 17 Отговор
    Ами то стадото си е стадо, независимо кой е овчарят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нека сравним...

    22 13 Отговор
    Пак промивки...на цялата тази драсканица ,голям коментар не и е нужен..Само ще спомена,че когато е имало Ленински съботник--от който така силно са възмутени някои --видиш ли безплатен труд--в една друга страна наречена САЩ имаше робство--от стотици години...--има ли смисъл да продължавам още??? Че и до днес в малките американски градчета си стоят табелките на обществени места с надписите ""забранено за черни"".....
  • 4 има основание

    19 0 Отговор
    То да е само почистването, някой се разболее и вместо държавата да осигури лечението, защото човекът си е внасял здравни се почва набиране на стедства с кампании и пр. друг му се запалила къщата пак набиране на средства, трети го обрали пак кампания и т.н. и т.н.
    Не ме разбирайте погршно не съм против хората да си помагат, но не и да вършат работата на държавата или отделят от средствата си при положение, че вече са гидали един път и накрая да се появи някой политик или корпоратвна структура като бТВ да се бие в гърдите !
    Сега общините, ще освободят ли от една месечна такса смет доброволците, че са им свършили работата, която те не са ????
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗЕВС

    20 6 Отговор
    Капиталистическия делник, е въведен след преврата през 1989 г.
    Идеологически метод, чрез който да накараш хората все повече да не обичат капиталистическия строй и през работните дни да извършат трудова повинност (труд без заплащане). Измислен е от САЩ ( Съединени Американски Щати).
    Капиталистическия делник е редовно използван в България през периода на ,,капитализма" (1990-2017 г.). Тогава когато капиталиста решеше, че трябва идеологически да облъчи хората и да се свърши нещо спешно наема хора с договор, без договор както му падне. Събира се реколтата построяват се пътища работата се свършва, но за нея не се заплаща.
    Капиталиста, обираше ,,гнева“ на мало и голямо, че той ден и нощ мисли само за себе си.
    Сега, ако се пишеш капиталист означава л...о. И всичко това на гърба на хората!
  • 7 Пазарен Либерализатор

    9 18 Отговор
    На село в нас е чисто, няма и прашинка. Който е цапал да си чисти.
  • 8 Колю

    10 0 Отговор
    При мен е същото. Даже и на улицата пред нас вкл. канавка. На центъра на селото се събират млади и не толкова от горната махала. Сещате се от коя. Там е и детската градина и пред очите на кмета и кметството. Техните деца са вечер там и те са си ги възпитали като в тях си. Семки ,бири от всякакъв вид, из.рано в беседката до люлките , изтрити билетчета от онея игри ,найлони,повръщано и косми от безпризорни кучета. Защо само те са там ли ? Ами защото от 3 год. на сам ходят на тумби и се заяждат с чуждоезичните като посягат обикновено 4 към 1 . Няма живот вече в селата. А иначе тези градинки и неща са от нашите данъци ,не от техните незаконни къщи. Не са от техните помощи за безработни и пенсия по болест. Не са и от данък върху крадените дърва или каквото има по полето и в гората. Не са и от женските които се връщат от чужбина вече родили и самотни майки. Изтипосали на центъра формат А 4 ,че общината ще раздава безплатно ръкавици и чували. Остана и тях да плащаме ако отидем. За проблеми с чистотата на водата няма кой да сложи табелка обаче. Живущите научават последни какво тече от чешмата и за какво плащат. Или по скоро никога не научават истината. А за града - междублокова градинка с пейки и люлки които вече на нищо не приличат. За чистотата да не споменавам. Близост до окръжна болница в центъра и това е сборището на хора излизащи или влизащи на метадонова програма. За долечение в градинката се ползва малко шише водка с разредител бира. Тези "
  • 9 Гост

    2 7 Отговор
    Много вярно и точно написано, овчо племе сме. Не трябва да се сърдим на никого.
  • 10 Красен

    13 2 Отговор
    Не е вярно.Ходехме с желание беше весело,тогава хората общуваха,веселяха се а сега като зверове.Тогава ни ръково
    деха човеци ,а сега некадърни ,алчни по
    длоги без капка човечност.Точно Таки
    ва пишат и тези статии омаскаряващи
    Миналото което с умиление ще помним.
  • 11 Теодора

    10 2 Отговор
    Имаше съботници,Ленински каквито ще
    те но имаше всичко.Ядяхме всичко наше
    Здравословно а сега ядем боклуците на
    запада за да не го хвърлят.Сега няма да
    работим защото няма къде и ще мизеру
    ваме.Както и да пишете две поколения
    най малко имат спомени от преди.А пи
    сачите са също от тях поколения но обла
    жили са се от крадците които приватизи
    раха труда на които ходеха по Ленински
    те съботници и се трудеха на всички фронтове.
  • 12 Крис

    1 1 Отговор
    Жалкото е наистина, че ще изчистин на замърсяващите, ще поправим пейките счупени от вандалите и после какво ? На следващия ден те ще започнат пак да цапат и рушат. Може би трябва и друго.. не е достатъчен само самоотвержен ентусиазъм на загрижените и възпитани хора и техните деца. Трябва тотална нетолерантност към вандализма и цапането. Трябва да има изградено съзнание.
  • 13 Джон Смит

    2 0 Отговор
    То тогава имаше и друго, влизаш в черешовата градина (дете си) и ти напълват г.за с морска сол. А сега то горкото гладно, как ша го удряте!