12 Октомври, 2017 06:30 2 629 1

Каталуния спря на милиметър от пропастта. А Мадрид?

  • каталуния-
  • мадрид-
  • карлес пучдемон-
  • мариано рахой-
  • мария сантасесилия
Каталуния спря на милиметър от пропастта. А Мадрид? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След заседанието на испанското правителство днес, премиерът Мариано Рахой каза, че не разбира дали вчера Каталуния е или не е обявила независимост. Поради това кабинетът решил да отправи съответно запитване до регионалното правителство, преди да предприеме следващи стъпки. Според правителството в Мадрид, ако вчера наистина е била обявена независимост, то това решение явно нарушава испанската конституция, която не предвижда отделяне на региони. Рахой повтори предупреждението си, че Мадрид може да приложи чл. 155 от Конституцията и да отнеме властта на регионалното правителство, ръководено от Карлес Пучдемон.

Много хора в Каталуния са разочаровани, защото смятат, че Пучдемон удря спирачка на независимостта, въпреки двусмислието на декларацията му. Но това беше най-разумното. Дано и Мадрид покаже, че може да се държи по друг начин, вместо да се крие зад щита на конституцията, пише в коментара си след вчерашния ден Мария Сантасесилия:

Очакванията преди речта на Карлес Пучдемон пред каталунския парламент бяха огромни. Огромен се оказа и натискът, на който беше подложен президентът на Каталуния през изминалите дни. Заседанието на парламента се забави, тъй като Пучдемон до последния момент продължаваше да преговаря с коалиционните си партньори от левицата. И в крайна сметка радикалните привърженици на националистическия курс на кабинета обявиха речта на Пучдемон за „неприемливо предателство" към каузата.

Самата реч остана в рамките на линията, която Пучдемон следва през изминалите месеци. В един момент той дори демонстрира нападателност и заяви, че изтеглянето на стопански субекти от Каталуния няма „съществено да навреди" на местната икономика.

В речта си каталунският лидер отново припомни за „униженията", на които е бил подложен регионът през последните 15 години от испанската държава: как Конституционният съд променил няколко ключови позиции в автономния статут на Каталуния; как централното правителство многократно отказвало да се проведе референдум за независимостта на Каталуния; какви наказателни мерки били взети срещу онези, които през ноември 2014 година просто искали да проведат общонародно допитване за тази независимост; и как в крайна сметка испанската полиция използвала насилие по време на референдума на 1 октомври тази година. Независимо от факта, че резултатите от допитването са продукт на редица законови нарушения, Пучдемон отново обяви допитването за легитимно и оповести независимостта на Каталуния като самостоятелна република. Непосредствено след това обаче заяви, че тази независимост се отлага и призова към диалог.

Това беше най-разумното

Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по такъв начин удря спирачката. В сегашните обстоятелства обаче това беше най-разумното. Ако Пучдемон беше продължил по пътя на конфронтацията, това навярно щеше да се окаже скок в пропастта с непредвидими последствия за региона.

Каталунският президент даде шанс на диалога – и правителството на Мариано Рахой в Мадрид не бива да пропилява този шанс. Досега испанският премиер се беше барикадирал зад законите и не отстъпваше нито сантиметър. Но след насилията по време на референдума, и Европа, и останалият свят наблюдават със загриженост конфликта, тъй че Рахой трябва да излезе на политическия терен и да започне разговори с Каталуния.

Испанците очакват от своя премиер повече, отколкото просто да се крие зад щита на Конституцията. В решаващия момент за страната след няколко десетилетия демокрация Рахой е длъжен да потърси диалога и да докаже, че правителството може да води политика, достойна за важното място на Испания в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шоп катил

    6 2 Отговор
    А бе, добре беа тръгнале, требеше да си джиткат до края... Сега к'во - крачка напред, осем назад. И след време същия път отново и отново... Кому е нужно това? Трябваше да разсекат възела, от колко години Каталуния се гласи за независимост. Та така. След това от Европа ще остане само "Опа!"....