15 Октомври, 2017 07:37 2 357 3

Стоичков логично получи "червен картон"

  • христо стоичков-
  • каталуния-
  • червен картон-
  • дипломация
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро стават 24 години, откакто Емил Костадинов попари Франция с прочутия си гол на "Парк де пренс". Този гол му донесе за известно време прозвището "Консула". Защото подпечата визите на националния ни отбор за незабравимото световно първенство в САЩ. Съотборникът му Христо Стоичков обаче наистина стана консул, с истинска тапия от МВнР. Вярно, почетен, но все пак консул. С истински привилегии и канцелария, която не посещаваше. Защото от близо 2 години живее в Маями.

Това негово странно за широките народни маси амплоа приключи около баталиите при референдума в Каталуния. Казваме странно, тъй като 38% от участниците в анкета на ФАКТИ се питат "Какъв дипломат е Христо Стоичков?". В допитването на тема "Трябваше ли МВнР да отзове Стоичков като почетен консул в Испания" се включиха 890 читатели на сайта. Та мачът му с дипломацията приключи, когато обвини зам.премиера на Испания, крехката Сорая Саенс, че пратила лично органите на реда, да бият невинни хора в Барселона. Но вместо класиката с "мамата", отнесоха го тя, баща ѝ, дядо ѝ и дори синът ѝ, които Модерният ляв обяви за франкисти.

Последва бърза реакция от две страни - Саенс заплаши Христо със съд, а Екатерина Захариева задейства процедура по прекратяване на пълномощията му. Ицо се извини с половин уста и отсече, че България му е показала червен картон заради Испания. Че отзоваването му е правилно решение твърдят 27% от анкетираните.

20% обаче поддържат мнението на Стоичков - че сме клекнали пред Испания.

Според 7% дипломацията ни е загубила ярка фигура. За последното остава открит въпросът, колко от участниците са отговорили с ирония, но както и да е - глас народен.

За 4% почетната му длъжност предполага и почетна полза за страната ни. С други думи, не сме загубили нищо, тъй като позицията не предполага значими резултати.

Без мнение по въпроса остават 4% от участниците в анкетата.

Няма нищо по-логично от това, което се случи. Когато консул на чужда държава, пък бил той и почетен, застане открито по един или друг начин на страната на сепаратисти, имащи за цел да откъснат територия от държавата, няма как да очаква друго отношение. Дори да е защитил бити невинни хора. Той е застанал от другата страна. Не на правото или морала, а на властта. Която няма как да остане безразлична.

Случаят си имаше и своя комичен елемент. Стоичков твърдеше, че мандатът му така или иначе отдавна е изтекъл, а Захариева упорито отричаше. И посочи в мотивите за прекратяване на пълномощията му "проблемна комуникация". И че бил прекалил. Как да не се залееш от смях. Сега се сетиха, че Христо има проблемна комуникация и прекалява. Откакто ги злепостави, както без съмнение се чувстват.

Човекът поне излезе с някаква позиция. Като знаем каква "Мисия Лондон" се разиграва в представителствата ни по света, където пращат партийни другари за благодарност или за да се отърват от тях, как да не простиш на Христо волнодумието. Надежда Михайлова сигурно още няма позиция по опита за преврат в Турция. Помните как мълча тогава. Дълбоко и дипломатично. Буквално изчезна за няколко дни.

Христо няма да остане в историята с прозвището Консула. Каквито и бели да направи още, ще си остане просто Ицо. А онези с "мамата" никой няма да помни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 javorrrrr

    15 5 Отговор
    Не може Кюрда да се държи като футболен фен, когато става въпрос за политика - безмозъчен инфантил.
    Ама каквато държавата - такива и лицата на държавата - Ицо Стоичков, бате Бойко - "три папи са ме галили по главата", посланик, който краде от фрее шопа и т.н.
  • 2 88888

    14 1 Отговор
    не ми беше приятен.............е като футболист може би да но някак си не го приемах...........понякога беше нахален и нагъл-подобен на сегашния..................
  • 3 Гад

    4 1 Отговор
    Църул