Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 09:54 1 751 4

За бурките и бирата

  • бурки-
  • бира-
  • глоби-
  • наредба
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чиновниците уж са хора като всички нас, но извън обичайната им дрямка, понякога дават мило и драго да се представят за извънземни. Особено, когато трябва да се пише или променя някаква наредба. Хора като нас, но сякаш обитават друг свят. Сега общинарите в София обмисляли как да сурвакат столичани по няколко параграфа. Глобата за употреба на алкохол на обществени места можела да стигне до 300 лв. Това важи както за редовите граждани, така и за бездомниците без лични карти, които пият навън, вдигат шум и смущават реда по някакъв начин.

"Това ли е най-важният проблем на София", на свой ред попитаха 35% от анкетираните читатели на ФАКТИ на въпроса ни "Трябва ли да се налага глоба от 300 лв за бира в парка?".

В допитването участваха 1221 потребители. Други 11% намират санкцията за солена, а за 10% разходката в парка без кенче бира е немислима. Близо четвърт от анкетираните, 24%, свързват пиенето на бира навън с последващ вандализъм и оправдават мерките. Още 13% са убедени, че българинът разбира само от глоби. Има и такива - 7% - които твърдят, че нямат време нито за бира, нито за разходки в парка. Заети хора, какво да ги правиш.

Не е трудно да съчиниш наредба и да нащракаш някакви цифри за санкции. Как реално ще следиш за спазването, а още повече пък, как ще събираш глобите, това по правило е обвито в гъста слоеста облачност. Ама нищо, важно е да го има черно на бяло.

Нека си представим, как служител на СДВР или някой от инспектората с кочан в ръка и молив зад ухото доближава тумба клошари, разредили спирт от аптеката със степче. Какво ще им вземеш на тези хора? А кой би посмял да доближи пияна компания в парка, дори да е от ученици. Че и да им пише актове. Иначе е доста съблазнително да вземеш по 200-300 лв от пет човека, събрали две пейки. Ама кой ще ти ги даде.

Критерият за вдигане на шум и нарушаване на обществения ред е нещо безкрайно субективно. Затова предстои тъжно-смешно шоу и при друга идея на общинарите - глоби за шумни климатици. Съседът ще решава дали климатикът ти е шумен или тих. И току виж някоя привечер цъфне на прага ти с Валери Симеонов и уред за замерване на децибелите. И без друго се отчуждиме, сега да започнем и да се клеветим в полицията и общината ли? Реанимираме доносничеството и сянката на ДС мрачно започва да се промъква в тъмните входове на панелките ни. Това на майтап.

Но един съсед съвсем сериозно не ми говори близо месец, убеден, че не може да спи заради нашия климатик. Едва когато му показах, че точно там, където си мислеше, нямаме, се поуспокои и засрами. Ако това е тъп битовизъм, ето ви и още от идеите на съветниците. Санкциите включват хвърлянето на боклук от балконите, което наистина е отвратителен навик. Тук обаче влиза и тупането на покривките от терасите с фиксирана глоба 100 лв. Най-добре покривките да се тупат на пода в кухнята и после да се минава с прахосмукачка. Чиста работа.

Шумни празненства пред входовете и гърмежи с пиратки след 22 часа биха вгорчили радостта от живота със санкция от 100 до 500 лв. Ок, мъчително е да слушаш чужди веселби, особено когато не си на кеф. Но някой може ли да ни светне, колко пари събраха в Пловдив от глоби за епичните цигански сватби и денонощните чалга изстъпления? А от забранените бурки в Пазарджик?

Ех, клети софиянецо. Нали стандартът ти според Евростат е над сревдноевропейския. Ще преглътнеш и това...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    14 0 Отговор
    Прав си Милене! Както винаги! Ама, какво от това?!:)
  • 2 Да се намалят съветниците

    9 0 Отговор
    Пример: Парк Заимов. На всеки вход пише, че не може да се разхождат свободно кучета. Естествено никой не го спазва. Как Фъндъкова спазва собствените си разпоредби, щом като в тази градинка никога не стъпва някой да направи забележка на водещите там гигантски кучета, които налитат на хора? За да стане нешо в София (и България) трябва някой да загине или нещо такова. За да потръгнат нещата предлагам да се намали броя на съветниците в София от 69 на 17, за да стане по-конкретно управлението и да не се харчат грешни пари за нищо.

    Коментиран от #3

  • 3 Реално

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да се намалят съветниците":

    Трябва да увиснат на дърветата-тогава ще има резултати...
  • 4 Morgoth

    8 0 Отговор
    Отдавна не пия бира по парковете, но за това да се глобява е пълна простотия. Едва ли не ако пиеш две бири в парка ще накладеш огън от пейките и ще почнеш да правиш вуду ритуали около него, докато ако пиеш десет бири в съседната чалготека ще си мирен и кротък.