2 Ноември, 2017 06:30 1 632 5

Къде е Карлес Пучдемон?

  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • независимост-
  • испания

Къде се намира уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон? Твърдеше се, че се върнал от Брюксел в Барселона. Никой обаче не го е видял лично там

Къде е Карлес Пучдемон? - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Карлес Пучдемон и негови съратници в понеделник неочаквано се появиха в Брюксел, а във вторник суспендираният каталунски президент даде и пресконференция в белгийската столица. „Дойдохме в Брюксел, за обясним каталунския проблем в самото институционално сърце на Европа (…) да покажем на света тежкия демократичен дефицит, който съществува в испанската държава", каза 54-годишният политик. Пучдемон обясни, че е искал да избегне възможната конфронтация, до която е можело да се стигне при оставането му в Каталуния.

През изминалата нощ играта на криеница продължи. Медиите първо съобщиха, че Пучдемон се качил на самолета за Барселона. После обаче на летището в каталунската столица кацнаха само двама от неговите съратници-сепаратисти, които отнесоха доста и шумни ругатни от страна на привържениците на единна Испания. Оказа се, че Пучдемон е останал в Брюксел. Той самият вече заяви, че ще се върне в Испания единствено ако получи определени гаранции, но не уточни какви по-конкретно.

Върховният съд в Мадрид е призовал Пучдемон за утре в рамките на проверката на обвиненията срещу него. През следващите два дни – четвъртък и петък – съдът иска да изслуша общо 14 членове на суспендираното каталунско правителство. Ако Пучдемон и останалите призовани не се явят, срещу тях могат да бъдат издадени заповеди за арест, които и белгийските власти ще бъдат длъжни да приложат.

"Дълъг поход"

Както знаете, след като парламентът в Барселона обяви независимостта на Каталуния, миналия петък испанското централно правителство суспендира каталунския кабинет, пое властта в провинцията и насрочи нови избори. Пучдемон, който първоначално не искаше и да чуе за нови избори, сега прие посочената от правителството дата 21 декември. „Призовавам народа на Каталуния да се подготви за един дълъг поход. Демокрацията ще бъде в основата на нашата победа", каза той.

Допитванията представят противоречива картина на настроенията и нагласите на каталунците в настоящия момент от кризата около тяхната независимост. Каталунското правителство цитира проучване, според което вече 49 на сто от хората са за отделяне от Испания (а през юни били само 41%), според други допитвания обаче сепаратистите галопиращо губят подкрепа. Вестник „Ел Мундо" публикува резултатите от проучване, според което за независимост се обявяват едва 34 на сто от каталунците. А според друг авторитетен испански вестник, „Ел Паис", този процент е дори 29 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ядеитн

    2 0 Отговор
    Бегал е човека, да не е луд да седи 30г. в дранголника. Разбута миралъка, взел си е навярно парите от хората на Сорос и ша си живее кротко некъде в Латинска Америка (ако не го фанат от Интерпол де). Кой има акъл да попрочете кои организацийки бяха около него, га беше още кмет, и кой им даваше парици. Такива ми ти работи.
  • 3 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Нелсън Мандела колко години седя в дранголника ????

    Коментиран от #4

  • 4 Ядеитн

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    Нерде Мандела, нерде тоя бивш кмет... Много хитро му пришиха и присвояване на публични средства. Жив криминал - Белгия не мой го уварди по политическа линия. ! Да бега овреме, че му от интерпол му дрънкат вече белезниците.
  • 5 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ако Карлес П. бе честен и почтен човек, щеше да се яви в Мадрид и да защити убежденията и делото си!! И ако е нужно ,също като Н.Мандела, ще лежи години в затвора !
    Но това е един страхлив подлец, който не мисли какво и защо го върши!!!
    Дай Боже да не съм прав! Повтарям многократно - ако няма злоупотреби, както към Централната власт, така и към собствената подвластна нему провинция, той не би тръгнал да прави този метеж! Това е най-добрия начин да замаже всичко!!
    Че на улицата били останали безработни хиляди хора - пука му , че му дреме. Че унищожава една от най-проспериращите области в Испания - това даже и през ум не му минава.Тая дандания я предизвиква с цел, да запази собствената си "дребна душица"
    И лошотое, че бягайки от Барцелона като насран, продължава с "революционните " си изблици дори и от Брюксел.........