13 Ноември, 2017 18:01 30 566 65

Как Тодор Живков интегрира циганите

  • цигани-
  • роми-
  • интеграция

Господин Колев е единственият циганин, допуснат до кулоарите на ЦК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да се реши циганският въпрос властта по времето на Тодор Живков предприема редица стъпки. В ЦК на БКП се създава специален отдел за малцинствата, в който дълги години работи и някогашния ремсист от Сливен Господин Колев. Единственият циганин, допуснат до кулоарите на ЦК. Той е първият и единственият засега циганин, назначен на толкова висок управленски пост в цяла Европа. По негова инициатива е приет закон, забраняващ скитничеството, преди това малцинството не живеело уседнало, пише socbg.com.

Благодарение на него се приемат мерки за приобщаването им в българското общество. Той прокарва и закони за смесени училища, за задължително средно образование, както и квотен принцип за приема им в университет. Колев настоявал и да се разбият ромските махали, за да могат жителите им да обитават не гета, а нормална среда. Един от най-уважаваните и авторитетни доайени на циганската общност у нас умира през 2011 г., оставяйки след себе си мемоарната си книга “Един циганин в ЦК на БКП”.

Господин Колев приживе казваше:

Осигурихме работа за всички, жилища. На скитащите катунари давахме по 5 хиляди лева, ако се заселят. На родителите на учениците отпускахме по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище“, изрежда мерките Колев. И не пропуска студентите. По личната молба на Тодор Живков той бил натоварен да „вкара“ във ВУЗ всички кандидати от цигански произход, които на изпитите са получили оценка над 3. „Така се създаде циганска интелигенция“, казва Колев. Когато през 1980 година ЦК поръчали секретно изследване, се оказало, че 40% от циганите в България вече са интегрирани.

Когато през 1966 година Тодор Живков се среща с президента на Франция Шарл дьо Гол, френските журналисти го попитали как живеят циганите в България, а той отвърнал „Какви цигани, в България няма цигани“, обича често да си спомня Колев.

Самият факт, че имаше отдел за националните малцинства говори, че държавното ръководство признава, че ги е имало, но никъде не се говореше за това, казва Колев. На една от срещите си с Тодор Живков първият човек в държавата му казал: „Другарю Колев, ние не признаваме циганите за малцинство. Те са наши хора. Циганският въпрос е наш вътрешен въпрос. Докато турският – не е“.
На въпроса „Какво точно правеше този отдел за малцинствата?”, той казва: Проучвахме проблемите, които трябва да бъдат решени от ЦК на партията. Помните, тогава БКП решаваше. Обикалях страната и настоявах да се ликвидира скитническият живот на циганите.

Стана възможно. До голяма степен… А привилегии имаше – тогава не говорехме за интегриране, а за приобщаване на циганското население към българската общност. Имахме за цел да издигнем материалната и духовната култура на циганите до основното население – българите. Затова и излезе решение временно да се приемат нашите младежи във ВУЗ-овете с по-нисък бал. Защото циганските деца имаха равни права с българските, но нямаха равен старт.

А на обвинението, че насилствено са затваряли циганите в гетата той отговаря така:

Това „посегателство“ имаше съвсем друго предназначение, и циганите, които тогава „установихме по места“ с доста труд, и почти, признавам, насилствено, до днес са ни благодарни. И съвсем не в гета ги настанявахме. Бяха им отпускани по 5 хиляди лева, не малко пари за онова време, безлихвени заеми за жилища, строехме къщи, апартаменти, цели квартали, намирахме им работа. Децата се учеха в общи училища с българчетата. Имахме задача да ликвидираме обособените махали и да се избягва съсредоточаването на циганите в един квартал.

Някои получаваха апартаменти и от местоработата си, но като признание за труда им, за това, че са ударници и отлични работници, не за други привилегии. До 1986 г. има 280 цигани, наградени с ордени от Президиума на Народното събрание за високи заслуги за работата им в селското стопанство. Имаме и герои на социалистическия труд. Само в Сливен 29 цигани бяха признати за активни борци. Наши хора имаше неработещи, но не и безработни, това сочи проучването, направено от нашия отдел и ръководено от социолога и секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. Хората ни работеха главно в селското стопанство, промишлеността, строителството. И всички данни от всички проучвания доказваха, че около 40 на сто от всичките български цигани до 1980 г. вече бяха напълно интегрирани. Което значи, че в материално, културно, интелектуално отношение бяха „рамо до рамо“ със средностатистическия българин тогава.

И отново за интеграцията: През 1981 г. направихме проучване, тогава неработещите цигани бяха 10 процента. Но всъщност и те не бяха в истинския смисъл на думата безработни – бяха хамали, ваксаджии, занимаваха се с общественополезен труд. Така че въпросът с трудовата заетост при циганите беше наистина решен. В Рогозина, Добричко, дори направиха специални жилища за тях. В Русе пък бяха настанени около 500 скитащи цигани, които останаха там цели… 5 години. Не е малко, нали? А и като отидоха другаде, отидоха да работят, не да крадат.

А каква е рецептата за ромската интеграция днес и възможна ли е въобще:

Първо трябва да им се осигури работа. Даже, извинете, и с малко диктат, дори и някои да „ореват орталъка“ за „нарушаване на правата на човека“, трябва да заставим циганите да работят. Има и друго, ще ви го кажа направо – в една част от българското население се появиха необичайни антицигански настроения, бих ги нарекъл дори расистки. Такова нещо преди 10 ноември наистина нямаше. Трябва да сме търпими един към друг. А то какво стана – бедността и безработицата озлобиха хората и те изливат гнева си върху циганите, с които бащите им са живели дълги години, цял живот, заедно. България е точно толкова наша родина, колкото и на българите, хайде да не правим, както се казва, цигански работи в нея!

Кой е Господин Колев ?

Господин Колев е роден на 20 януари 1923 г. в циганската махала в Сливен в семейство на текстилни работници. 17-годишен става член на РМС, през 1942 г. за дейността му в организацията заедно с три други циганчета и много българи е осъден на 5 години затвор, които „излежава“ в Сливен и Варна.

Членува в БКП от пролетта на 1944 г., по-късно е военен, след това – експерт по малцинствените въпроси в ЦК на БКП. Без притеснения споделял как са го наричали близки и познати – „циганинът от ЦК“. Там работи до 1990 г. – 30 години, и издадената си преди години книга нарича с обич, вероятно и с носталгия, „Един циганин в ЦК на БКП“. Умира на 6 януари 2011 г. в родния си град.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jak Sparo

    81 138 Отговор
    Глупости,глупости,глупости на тази простотия могат да се вържат само хора които не са живяли по това време беше същото ,но сега е още по брутално наглото циганско мародерство и безнаказаност и безхаберие на властоимащите.

    Коментиран от #63

  • 2 ДОНЬО

    181 60 Отговор
    EХ, ТАТО, ТАТО !!! ЩАСТЛИВИ СА БИЛИ ХОРАТА, КОИТО СА ИМАЛИ ЧЕСТТА ДА ГИ УПРАВЛЯВАШ ! СЕГА ТЕЗИ УБИВАТ ДЕЦА, КРАДАТ И НАСИЛВАТ ! НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ЗАСАДИ ЧОВЕК, ГРАБЯТ, МАРОДЕРСТВАТ !!! ...... ПО ЖИВКОВО ВРЕМЕ ТАКА ЛИ ИМАШЕ КАРУЦИ !??

    Коментиран от #51, #54

  • 3 ДОНЬО

    110 64 Отговор
    EХ, ТАТО, ТАТО !!! ЩАСТЛИВИ СА БИЛИ ХОРАТА, КОИТО СА ИМАЛИ ЧЕСТТА ДА ГИ УПРАВЛЯВАШ !
  • 4 Morgoth

    90 80 Отговор
    Интеграцията на циганите по времето на бай Тошо не беше по-успешна от сегашната, просто циганите бяха много по-малко. Напъните на БКП родиха гета като Столипиново от които българите лека-полека бяха изгонени. Официално циганите работеха, статистиката за завършено основно образование беше добра, реално обаче престъпността им беше също толкова висока, а циглетата си тръгваха от училище още в първите класове. Завършилите висше пък бяха здраво подкрепяни от държавата по същия начин по който сега са от НПО-тата.

    Коментиран от #40

  • 5 Радо

    105 38 Отговор
    Манго и Айшето отишли при бай Тошо с чаветата и му казали:
    - Искаме да станем комунисти цялото семейство!...
    Бай Тодор се смутил първоначално и им казал:
    - Вие двамата с Айшето ще Ви приемем, но децата са още малки - няма как да стане!!....и Манго казал:
    - Е защо? - от малки могат да крадат!!!
  • 6 ДИМИ

    193 31 Отговор
    При Тато НЕ СМЕЕХА ДА ГЪКНАТ, имаше ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #28, #35

  • 7 ДИМИТЪР

    128 36 Отговор
    Тато, Тато ВЪРНИ се, КАКВО ДА НАПРАВИМ, УВИ ПРАВЕШКИЯ
    "СЕЛЯНИН" ЗНАЕШЕ КАК СЕ ГРАДИ И УПРАВЛЯВА !!! ВЪРНИ СЕ ТАТО !!!
  • 8 ДИКО

    77 24 Отговор
    ТАТО ВЪРНИ СЕ МОЛЯ М**** НИ Е**** ТИЯ РОМИ, РИМЛЯНИ ЛИ, ЦИГАНИ ЛИ СА!?? ТЕЖКО СЕ ЖИВЕЕ САМО КРАДНАТ!!!!
  • 9 мисъл

    95 13 Отговор
    как да ги интегрираме в конц лагери разбира се
  • 10 filo

    52 92 Отговор
    Стига ежедневно сте ни занимавали с Т. Живков. Не ви ли е срам да настройвате хората непрекъснато едни срещу други. Спрете вече .
  • 11 Ами

    53 71 Отговор
    не е бил единствения циганин в ЦК на БКП.Били са двама-вторият е самият Тато-влашки циганин.Баща му се е казвал Замфиркьо-на български-Живко.Вж. книгата на ст.н.с.Тодор Балкански "За проспосографията на диктатора".А са се увеличили циганите ,щото правешкият цървул по споразумение с Чаушеско е "внасял" цигани от Румъния,та да станем 9 млн.Малоумна антибългарска политика.

    Коментиран от #39, #59

  • 12 Shmeker

    116 7 Отговор
    Спомням си едно време доста цигани бяха в строителни войски, където учеха занаят. Освен това доста неща се построиха по време на службата, тук това не се споменава.
  • 13 Пазарен Либерализатор

    88 8 Отговор
    Преди нямаше БХК и биещото сърце на партията-родната милиция интегрираше тъмнозеленото население с гестаповски методи.
  • 14 Радо

    55 3 Отговор
    Професорът каза, че циганите са ресурс - просто трябва да го използваме/направляваме в правилната посока - и е прав естествено, както е прав и за 80-те %-та....както са били интегрирани в обществото ни посредством Строителни Войски, и там са усвоявали занаяти, които после са могли да упражняват в живота.
  • 15 gost

    40 6 Отговор
    Ами имаха и едни черни точки в паспортите, за да се знае какви са и ако не слушкат ще ги наказват! Статията ме е много точна!
  • 16 Vulpes

    55 5 Отговор
    Не че нещо,ама Иван Костов е родом от с.Рогозуна,Добричко. И според цвета който е,вие си направете извода какъв е. И още един интересен факт от мои близки които са били на откриване на житната кампания,г-н Костов бил там......и един зелен му викал:
    -Брачед,брачед!
    -Ама господина вече не се обръщал!
    Защо ли???
  • 17 стоян георгиев

    19 32 Отговор
    цигани иам във всички съседни нам държави и те са били в близко количество на нашите.днес никъде нямат толкова остри проблеми с тях ,дори и в румъния,нямат ни в сърбия ни в гърция ни в македония,но там са нямали тодор живков да ги интегрира,уви!

    Коментиран от #58

  • 18 сдадса

    3 1 Отговор
    Поздрав за всички!

    https://www.youtube.com/watch?v=tOzvzeJbRY0
  • 19 Vasik Atanasova

    60 31 Отговор
    ПАМЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ
    ГОЛЯМ ПОЛИТИК БЕШЕ

    Коментиран от #57, #61, #62

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Васил Иванов

    9 5 Отговор
    Балгар , мнооого си неинтегриран!
  • 23 Шаран БГ

    54 9 Отговор
    Не е виновен "социализЪма" и политиката на Държавата тогава спрямо циганското малцинство, за сегашното състояние на нещата !
    Странно как всички изключвате времето от 1989 година насам !?
    Ако горенаписаното е глупости, защо в паспортите имаше две графи: гражданство и националност ??
    Ако горенаписаното е глупости просто питам: Кога в годините 1956 до 1989 г , къде и колко, видяхте цигански табори /катуни/ и каруци да ходят и пътуват от селище на селище?
    И сега почти във всяко селище има индивидуални жилища/къщи/ строени по него време - цели квартали на мургавите братя. Но хората бягат- в чужбина, по градовете - гладът е безмилостен!!
    Тоталната разруха в страната, липсата на работа / къде и колко кооперации останаха по селата/, закриването на училища, бягството на медицински персонал от България....... Това са част от причините не само на циганското, но и на българското общество да се "циганизира".
    За да ругаете времето на соца за всички пошлости сега у нас, моля Ви , изчакайте още 20-30 години... Жив свидетел няма да остане ! Пък тогава плюйте, храчете ако искате - никой за нищо няма да Ви възрази !!

    Коментиран от #49

  • 24 Истината

    53 14 Отговор
    Всеки нормален човек признава и пише истината по Татово време.Нямаше просеци, казани за смет не се ровеха за коричка хляб,цигани,българи ,всичко работеше,казармите възпитаваха мъжете,ученици с вечерен час и с униформи.Не,не може да се изброи всичко,само и единствено Исус е възкръснал,за съжаление,няма сила,която да възкреси Д-р.Живков,за да поживеем отново,с радост.

    Коментиран от #52

  • 25 teoоgeoo

    21 11 Отговор
    Стига глупости!Каде циганите са интегрирани и в коя държава не извършват престъпления?

    Коментиран от #27, #47

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 незнайко

    32 2 Отговор

    До коментар #25 от "teoоgeoo":

    Може би в Румъния, след като ни задминаха така бързо в развитието си!!! За строителни войски малко се говори, защото изградиха много обекти. Няма как това да не се признае. Още малко и хората почнаха да осъзнават накъде ни води ДЕМОКРАЦИЯТА- към глобалния капитализъм ! МАЛКИТЕ СТРАНИ ОТНОВО СТАВАТ КОЛОНИИ НА ГОЛЕМИТЕ . Така е било така и ще бъде !

    Коментиран от #48

  • 28 Morgoth

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "ДИМИ":

    В грешка си - и преди и сега циганите не смеят да гъкнат пред мутрите, просто преди мутрите бяха официалната власт. Правеха същите простотии и си получаваха заслуженото под формата на показни акции с много бити и запалени къщи когато сгафят на "подходящото" място. Извесен е случая с генерала подкарал танковете за да изкара един единствен престъпник от гетото. По-малко известно е влизането на наш Бойко е БТР-и във видинското гето по време на мутренско-полицейските му години, но то също е факт.
    Единствената разлика е в мащаба - за 45 години социализъм и 25 демокрация циганите станаха в пъти повече.
  • 29 Грую

    52 1 Отговор
    Нека аз да кажа как се интегрираха циганите. Най-важната мярка беше лабутът. В народната милиция се влизаше жълт от страх и се излизаше син от бой и това помагаше. Нямаше безнаказаност. Имаше дисциплина. Парите също са важни, но като му обелят кожата от бой държи влага за много по-дълго време. Никога не бива да се подценява "дървения господ" като едно от най-важните цивилизационни средства за трудно поддаващи се на превъзпитание индивиди.
  • 30 Селянина с Колелото

    23 7 Отговор
    Никав Тошко .....само един човек ги интегрира ОРКИТЕ, но загуби Втората световна война....еххххх какъв късмет извадиха тея мършииии, още малко и сега щеше да е рай из целия свят без ОИРКИ. И нали знаете основния смисъл на думата ТЕЧЕН САПУН?
  • 31 арбайт махт фрай

    18 16 Отговор
    Пълни тъпотии, какво бил казал циганина от БКП, не стига, че е циганин, ами на всичкото отгоре от БКП!? По зле от това няма на къде.
    Имало е опит за интеграция, циганите са получавали редица привилегии - жилища, помощи, влизали са във висши училища без изпит и са ги тикали дори без да учат, колкото и малоумни да са били и резултата е ОГРОМЕН брой цигани, резултата е видим ДНЕС, но много тъпунгери не могат да го осъзнаят, за това има толкова много орки, за това се въдят, като мишки, защото БКП-то им създаде условията, а наследниците на БКП-то днес продължават да ги хрантутят.

    Коментиран от #50

  • 32 арбайт махт фрай

    45 3 Отговор
    Проблема се корени в бройката, просто циганите имат огромна раждаемост, която се стимулира от управляващите и има приемственост в това. Отделно при белите хора, българите тенденцията е към масова имиграция и намаляване на разждаемостта, защото БЪЛГАРИТЕ и белите хора са тези, които работят и допринасят за обществото и по този начин ПЛАЩАТ разходите и сметките на циганите и съответно имат НИСКА раждаемост, защото трябва да хранят циганските деца, трябва да плащат ТОКА, ВОДА, КВАРТИРА, ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ПОМОЩИ вместо циганите. Това е ГЕНОЦИД срещу българското население, от БЪЛГАРИ!!!!!!!!!
  • 33 2dw

    7 1 Отговор
    100, 100 патрона... са, а са...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Роко

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "ДИМИ":

    При тато , явно никой не е смеел да гъкне нито цигани нито българи .Сега всеки прави каквото си иска и както циганите правят пакости така и българите правят само ,че за българите не говорят ,измиват си ръцете всички с циганите.УПРАВНИЦИТЕ НИ НЕ СТАВАТ И ТОВА Е !!!

    Коментиран от #36

  • 36 Роко

    5 19 Отговор

    До коментар #35 от "Роко":

    Дискриминацията озлобява малцинствата и затова стават бели .Ако циганин и българин заедно откраднат нещо ще оправдаят българина и циганина ще си плати и за двамата ,което не е редно а при Тато всеки си е получавал заслуженото без значение какъв е !!!

    Коментиран от #43

  • 37 Аз съм Българин

    21 4 Отговор
    А относно положението на държавата ни,виновни са единствено нашите български политици на които се доверяваме вече 28 години.Не сме гласували за циганска партия ,такава в парламента няма(ДПС -е турска а турците нямат нищо общо с циганите).Мисля ,че лъжите и кражбите на циганите са капка в морето,сравнени с лъжите и кражбите на нашите български партии и политици.Не че оправдавам циганите ,но полиция ,съд и прокуратура явно не си върши работата. Както за циганите няма съд така и за българските дилъри на наркотици,а последствията от дрогата са МНОГО по опасни за децата ни от някой и друг откраднат буркан от мазето или обрана градина.
  • 38 Аз съм Българин

    28 2 Отговор
    Българите и белите хора не само хранят циганските деца и плащат разходите на циганите ,както каза участникът по-горе ,но също плащат и заплатите на Българските КОРУМПИРАНИ съдии, полицаи и прокурори ,за които белите хора нищо не казват и не правят.
  • 39 Извън закона

    8 23 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    Евала много правилно казано,Тодор Живков е циганин(личи си най много по внук му Тошко) цялата фамилия е крала както само циганин може да краде....лошото е че още оправляват благодарение на инвестиционният фонд който имат а и остриетата които са създали в политиката почвайки от портиера до шофьора(известни са на всички).
  • 40 Дивуй

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Тука пълно с идиоти които хабер си нямат от онова време лъжат безогледно Роден съм 1958 и манипулациите не минават.
  • 41 ФОНЗИ

    16 1 Отговор
    ИНТЕГРИРАШЕ......

    СО КРОТЦЕ.....СО БЛАГО.....И СО МАЛКО КЬОТЕК....ХАХАХАХА.....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българина

    14 1 Отговор
    Много постижения имаше преди 89г спортни, бг фирми строяха по цял свят а сега асфалтират с кал, здравни, културни, етнически, военни а за демографски да не говорим... Сега всичко е точно обратното.. Надолу надолу надолу, до последния етнически българин
  • 45 патриотъ

    15 6 Отговор
    Хубав циганин-мъртъв циганин!И нищо друго.Циганина не може да се интегрира,както и водата не може да се смеси с олиото.Американците,които ни пропагандират тази толерантност към малцинствата сами по същата причина са изтребили индианците.Решението на циганския проблем е в създаването на лагери,където да бъдат заселвани и принуждавани да работят.И трябва значително да се намали броят им!
  • 46 Анонимен

    14 4 Отговор
    При бай Тошо българите имаха по 3 деца много рядко по 2 или едно , и циганите също , а сега у циганите по дузина щото държавата им дава всичко и все недоволни, накичени със злато, къщи палати ама са на социални , познавам много такива , в селата имаше по няколко семейства а сега селата ни са без българи , нашият град на където и да се обърнеш само цигани виждаш , за какво говорим , българина се подава за пари и за това циганите ще ни унищожат като народ , вече мисля да си сменя името на Зюмбюла, па да ми потръгне
  • 47 Men

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "teoоgeoo":

    Живея в Чехия,тук са решени проблемите с ромите на 90 процента.
  • 48 Men

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "незнайко":

    Точно преди месец имах удоволствието да пътувам през цяла Румъния по ширина от край до край.Благородно им завиждам на Румънците.
  • 49 НАЙДЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шаран БГ":

    един голям ++++++
  • 50 ду бист

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "арбайт махт фрай":

    айне гросе шайэе......
  • 51 Ханку Брат

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЬО":

    Комунисти като теб свалихте Тато, сега ревете!
  • 52 Ханку Брат

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Вие комунистите свалихте Тато! Сега що ревете?
  • 53 Filosof

    3 0 Отговор
    INTEGRAZIATA NA CIGANITE E GENOCID SRESHTO BALGARITE I UPADAK NA MORALNO-ETICHNITE CENNOSTI...TOVA E FAKT.
  • 54 Уча се !

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЬО":

    Щастливи бяха тези, от които нищо не ставаше, но лижейки му задника, се издигаха и получаваха незаслужени дивиденти !

    Щастливи са били и безимотните, които са получили по парче земя, срещу доживотно подчинение на БКП !

    Щастливи бяха и селяните, които искаха да станат Софиянци, отдавайки си здравето и живота на безперспективни грандомански предприятия, като "Кремиковци", които изтровиха природата !

    А питате ли, хилядите кадърни и успели хора, на които им бе отнето всичко "в името на народа" !

    А питате ли хилядите деца, чиито бащи и майки бяха ограбени и избити, пак "в името на
    народа "
    Изобщо питали ли сте някой, който знае, какво точно се е случвало по онова време или само така си бръщолевите !?
  • 55 Госта

    7 4 Отговор
    Една права лопата па като почна,интегрирай, интегрирай докато спре да мърда.
  • 56 Сандокан

    2 1 Отговор
    „Наши хора имаше неработещи, но не и безработни, това сочи проучването”. По-чисто комунистическа идеология👍„Каква е рецептата за ромската интеграция днес и възможна ли е въобще?” Да, нарича се плащане на данъци, сметки и ходене на работа.
    П.П. помощите да се изплащат под формата на кондоми.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    В грешка си байно. Нищо не знаеш по циганския въпрос, пишеш колкото да не заспиш.
  • 59 Посерко,

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    Я покажи да видим как е внасял цигани! Не пиши глупости! На няколко тура бай Тошо само изнасяше цигани и турци.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ФАКТ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Vasik Atanasova":

    А значи,така ,на циганите са давали пари,а на българите -нищо !!!! Те затова сега си правят каквото си искат,защото са свикнали да им дават пари още при бай Тошо !!!! А българите цял живот са правили къща или са изплащали апартамент !!!! Разкри се още една истина от комунистическия режим !!!! Срам и ПОЗОР за всички комунисти !!! Затова българи няма да останат във България !!!! Ние българите живеехме бедно,това е истината,защото на нас никой не даваше нищо без пари !!!!!
  • 62 ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Vasik Atanasova":

    А значи,така ,на циганите са давали пари,а на българите -нищо !!!! Те затова сега си правят каквото си искат,защото са свикнали да им дават пари още при бай Тошо !!!! А българите цял живот са правили къща или са изплащали апартамент !!!! Разкри се още една истина от комунистическия режим !!!! Срам и ПОЗОР за всички комунисти !!! Затова българи няма да останат във България !!!! Ние българите живеехме бедно,това е истината,защото на нас никой не даваше нищо без пари !!!!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Елица Попова

    0 1 Отговор
    Как глупости?! Точно така си беше - циганите бяха интегрирани във всички сфери на труда. И България просперираше по този начин, и нямаше такава голяма престъпност, както сега. Докато сега насилствено, циганите биват унижавани, лишени от правото да работят в много от българските фирми. И все пак, публична тайна е, че най-добрият Кардиолог - професор в цяла Европа, а и в света, е Професор Чирков. Както и че едни от най-добрите лекари в България са от цигански произход, защото се грижат съвестно за пациентите си. Ако ги нямаше българските цигани, България щеше да се зарови в боклук и мърсотия. Те са много трудолюбиви, щом работят за дребни пари в Чистотата, чистят и поддържат всички обществени тоалетни, обгрижват болни, санитари са, и изобщо - на всички най-трудни и нежелани от българите професии. Има зверски расизъм срещу тях, извратен фашизъм-сатанизъм, за който някой ден ще си има Божие възмездие срещу изродите. За жалост, те са съвременните негри на България. И именно затова, Бог наказва българите с нелека и нерадостна съдба. България се варваризира, вандализира и профанизира през последните 28 години, но това е и под влиянието на външни сили, които целят разединението, деградирането и унищожението на българските култура и общество, от които напълно заслужено и достойно място би трябвало да заемат и циганите. Относно принудително натрапваната циганска престъпност - тя е и българска, защото всеки етнос, който бива насилствено прогонван, лишен от правото на
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.